vissza az előző oldalra

 

 

3.5.2
Alapvető higiénés
rendszabályok

 
 

3.5.2.6.1
Infekció — nosocomiális
infekció

 

A kórokozók csoportosítása,
főbb jellemzői

A fertőzés fogalma

 A járványfolyamat
mozgató erői

A fertőzés terjedési
módjai gyakoriság
és kiterjedés szerint

A fertőző betegség
és szakaszai

A fertőző betegségek
előfordulási módjai

Járványügyi teendők

Bejelentési kötelezettség

A fertőző betegek
elkülönítése

A fertőző betegségek
megelőzése

Nosocomialis infekció
fogalma,
leggyakoribb formái

Infekciókontroll
 
 
3.5.2.6.2
Egyéni védőeszközök
használata
 

Munkaruha, védőruha

Egyéni védőeszköz
fogalma,
használatának jellemzői

Az egészségügyben
használt egyéni
védőeszközök típusai,
jellemzői

Egyéni védőeszközök
használatának gyakorlása
 
 
3.5.2.6.3 Fertőtlenítés, sterilizálás alapjai, steril anyagok kezelése

 

A fertőtlenítés fogalma

A fertőtlenítő eljárások
hatékonyságát befolyásoló
tényezők

Fizikai, kémiai fertőtlenítő
eljárások,
fertőtlenítés gázzal

A gyakoribb fertőtlenítőszer
hatóanyagok
és készítmények

A fertőtlenítőszerek
alkalmazása

Kombinált fertőtlenítő
eljárások:
fertőtlenítő mosás,
mosogatás, takarítás

Higiénés kézfertőtlenítés,
fertőtlenítő kézmosás

Fertőző beteg
elkülönítésének
és ápolásának
alapvető szabályai

Folyamatos
és záró fertőtlenítés

A sterilizálás alapfogalmai

A sterilizálás gyakorlata:
előkészítés, fertőtlenítés,
tisztítás,
eszközök átvizsgálása,
karban-tartása,
csomagolás

A sterilizáló eljárások
alapjai

Steril anyagok szállítása,
tártolása

A sterilitás ellenőrzése
 
 
3.5.2.6.4 Hulladékkezelés

 

A hulladék fogalma,
 a hulladékok csoportosítása
(a keletkezés forrása
szerint,
halmazállapot szerint,
 környezetre gyakorolt
hatás szerint)

A hulladékok környezeti
hatásai

A települési hulladékok
gyűjtése, elszállítása,
ártalmatlanítása

A szelektív
hulladékgyűjtés,
újrahasznosítás

Az egészségügyben
keletkező hulladékok
fajtái

 

 

 

vissza az előző oldalra