ACC LD TÖRTÉNETE SZABÁLYOK KEDVENC OLDALAK ESEMÉNYEK TANULT TÁNCOK SOK TÁNC KÉPEK VIDEÓK TAGOK ELÉRHETŐSÉG

 

TÖRTÉNELEM

Linedance típusú táncok története már Krisztus előtt kezdődik- Ahogy, azt a kutatásokból meg lehet  határozni, linedance típusú táncokat táncoltak már írásos idők óta.

A linedance eredetéről a legnépszerűbb elképzelés az, hogy a Vadnyugatról származik. A tény viszont az, hogy a történelem előtti időkben gyökerezik. A népi táncokat is sor formációban táncolták. A linedanceket a modern népszerű zenei stílusokban is táncolták beleértve a swinget, rock and rollt, és a discót. A linedance jelenlegi népszerűsége a disco időszakból ered, amikor a country-western tánc és zenei közösségek felfedezték és felfejlesztették ezt a fajta táncformát.

Amit manapság táncolnak, az a régi „Contra” típusú táncból került át, mely nagyon népszerű volt a New England-i államokban az 1800-as évek elején. A „Contra” típusú táncok még most is népszerűek, de egy kicsit más formában. Az 1800-as évek elején két sorban táncoltak, a férfiak az egyik oldalon, a nők a másikon. A partnerek összekapcsolódtak a két sor között és saját koreográfiában középen haladva táncoltak. Mikor elérték a sor végét beálltak a végére és a következő pár ugyanígy tett. A „Stroll” az 1940-es évekből jó példa erre. Ha látták a Grease című filmet, akkor látták ezt a „Stroll”-t John Travolta előadásában.

Az 1970-es években kialakult a Linedance mai formája. Pontos dátumok nincsenek, de akkor még nem sok megkoreografált Country Western stílusú linedance volt. A linedance és a country zene akkor fonódott össze, amikor Billy Ray Cyrus megírta az Achy Breaky Heart-ot 1992-ben. Ügyes marketing húzásként Melanie Greenwood írt rá egy táncot, hogy népszerűsítse a dalt. 5 évvel később az Achy Breaky Heart a legnagyobb tánc őrületté nőtte ki magát, egy linedance - country zenére koreografálva. Tehát nem az Amerikába bevándorlók öröksége ez, hanem egy ügyes reklám, hogy eladják a zenét. Egy élvezhető, egyszerűen tanulható és partnert nem kívánó linedance, nem csoda, hogy ilyen hamar népszerűségre tett szert. Sok országban, különösen Európában az ott állomásozó amerikai katonák osztották meg a line és country táncot a helyiekkel. A country zene hosszantartó hatása - az azt befogadó országokra - gyorsan lehetővé tette, hogy a linedance és country zene a szabadidős tevékenységek mindennapi részévé váljon.

Tulajdonképpen a linedance egy nagy puzzle, melyhez, melyhez helyi klubokban és az interneten lehet hozzáférni, s melyhez szinte a világ összes nemzete hozzátett valamit.

A linedance jelenleg egy népszerű szabadidős tevékenység, amit főleg country-western táncklubokban, társadalmi tánc klubokban és báltermekben táncolják világszerte. Kiküszöböli a női és férfi partnerek egyenlőtlen számát ezeken a helyeken. Gyakran kombinálják a táncos összejövetelek alkalmával más country-western táncokkal, mint pl. two-step, western promenade tánc, valamint a keringő ,a polka és a swing western stílusú változatával.

LINEDANCE  (Meghatározás)

A linedance egy formális tánc, melyben emberek csoportja vonalban vagy vonalakban a táncmozdulatokat egyénileg hajtják végre. Legfőbb tulajdonsága, hogy minden egyes country zenei számra külön koreográfiát írtak, és táncolnak. Ma a világhálón már több, mint 24000 koreográfia érhető el.

LEÍRÁS

Kis csoportban a táncot egy vonalban táncolják, de általában több párhuzamos vonalban egymás mögött. A táncot oktató személy, vagy egy gyakorlottabb táncos általában az első sor előtt helyezkedik el, a gyakorlatlanabb táncosoknak ajánlott, hogy a helyüket a csoport közepén foglalják el annak érdekében, hogy lássák más előttük álló táncos lábát. Gyakorlottabb táncosok a csoport szélén helyezkedjenek el, ezzel segítve a gyakorlatlanabbakat. Ebben a párhuzamos vonalak formációjában a táncosok szinkronizált módon táncolnak, de függetlenül egymástól. Általában nincs olyan mozgás, amelyben a táncosok egymással érintkezésbe kerülnek, viszont a manővereket egyidejűleg hajtják végre. Minden egyes táncnál más a mozgások sorrendje, amit meg kell tanulni.

Mindazonáltal többféle variációja van ennek a párhuzamos vonal felállásnak. Lehetséges pl. olyan is, mikor két párhuzamos sorban állnak a táncosok arccal egymás felé. Nagyobb csoportokban több ilyen szemben álló párhuzamos sor képződhet. Ezekben a „kontra-line-dance”-ekben a táncosok azzal a párhuzamos vonallal táncolnak, amellyel szemben állnak. Előfordul, hogy a táncosok kilépnek a sorból és visszalépnek, vagy helyet cserélnek, vagy a szemben állóhoz táncolnak és pillanatnyi érintkezésbe kerülnek, mint pl. tapsolás, forgatás, stb. Ezeknek a gyökere a négyzet és kör táncokból ered.

ZENE

A linedance-nek cowboy arculata van, és legfőképpen country-western zenére táncolják. Ez a 90-es évek végétől valamennyit változott, mikor több fiatal bekapcsolódott a linedance táncolásába. Manapság a country zene megjelenhet a DJ-k listáján is, egyensúlyt képezve a régi és új zenei stílusok között

ÜTEM

A táncnak meghatározott számú üteme van, például 64-ütemű tánc. Ez az a zenei ütemszám, melyet a tánc meghatározott részében lépnek meg. Ez nem feltétlenül egyezik meg a tánc lépéseinek számával, mivel a lépéseket 2 ütem között is lehet lépni, illetve előfordul, hogy egy lépést több ütem alatt ki kell tartani.

LÉPÉSEK

A tánc meghatározott számú mozgáselemből áll, melyeket alaplépéseknek hívunk. Minden egyes lépésnek külön neve van, ez lehetőséget ad arra, hogy a tanár a tánctanulás alatt a lépések nevét mondja. A legismertebb lépés a grapewine (grépvájn) (vagy röviden wine (vájn)), mely egy négyütemű, oldalra haladó mozgáselem.

TOLDALÉKOK

A toldalékok (vagy hidak) nem képezik fő részét a táncnak, de extra lépések csoportját jelentik, melyeket az ismétlések közé illesztenek annak érdekében hogy a tánc a zene ritmusába belesimuljon.

OLDALAK (FALAK)

Minden egyes táncot meghatározhatunk a falak számával. A fal az az irány, amellyel a táncosok szembe néznek egy meghatározott ideig, és az lesz a front, és ehhez képest lesznek az oldalak és a hátoldal.

-         az egyfalas tánc azt jelenti, hogy a lépéskombináció végén a táncosok ugyanabba az irányba néznek, mint amikor elkezdték, tehát minden egyes ismétlést ugyanúgy hajtanak végre.

-         A kétfalas tánc azt jelenti, hogy minden egyes táncsort két fal felé táncolnak (majdnem mindig a front és a hátsófal felé).

-         A négyfalas tánc azt jelenti, hogy a táncsor elvégzése után a táncosok 90°-ot fordulnak, tehát mind a négy fallal szemben megismétlik a táncsorokat.”

Összeállította:

Marshal

Footloose Linedance Club

Keep It Country

Forrás: www.tanc.hu