Saját készítésű fagyos
keverék
Hozzávalók:
- Sütőtök - 10%
- Spenót - 30%
- Brokkoli - 10%
- Karfiol - 10%
- Kígyóuborka - 5%
- Borsó - 5%
- Kelbimbó - 5%
- Étkezési búzacsíra - 5%
- Tojás - 20%
- Karotin
- Díszhalak számára kifejlesztett
vitaminkeverék
- (Petrezselyem zöld)
- (Szúnyoglárva)
- (Sórák)
- (Vízibolha)
- (Marhaszív)
- (Szálkamentes tengeri halfilé)
Elkészítés:
A zöldségeket a sütőtök
kivételével vízben megfőzöm, sajtreszelőn (kézi vagy gépi) lereszelem. Külön
vízben a sütőtököt is megfőzöm. Azért főzöm külön vízben, mert mire a többi
zöldség megfő, a tökből kb. semmi sem marad. A tököt szintén lereszelem, és az
egészet összekeverem. A vizet amennyire lehet, ki kell nyomkodni, mert arra
nincs szükség, másrészt a zöldségek (elsősorban a tök) cukortartalmának jó
része is a főzővízben van, ami az egysejtűek rohamos elszaporodását
idézheti elő az akváriumban.
Ha ezzel megvagyok, megfőzöm a
búzacsírát is! Szintén lereszelem, és összekeverem a többivel. A
búzacsíra főzésére különösen nagy hangsúlyt kell fektetni, mert a búzacsíra
vízben többszörösére dagad, és ha nyersen etetjük, ez a halak gyomrában fog
bekövetkezni, amitől elpusztulnak az állatok!!!
Miután kihűlt a "mix", ráütök 1-2
tojást (a zöldségek mennyiségétől függően), alaposan összedolgozom az egészet,
majd gőzben megfőzöm (egy nagyobb edényben vizet forralok, ebbe teszem azt az
edényt, amibe a keverék van úgy, hogy ne érjen bele a forrásban levő vízbe). Ha
kihűlt, hozzáadok 1 mokkáskanál karotint, 1 mokkáskanál vitaminkeveréket, ezzel
szintén jól összedolgozom.
Ezután vagy visszazárható zacskóba
teszem és ellapítom, vagy pl. jégkockatartóba kiosztom. És már mehet is a
fagyasztóba. Ha zacskóba tettem, miután félig megfagyott, de még
vágható, kiveszem és kockákra (adagokra) vágom, maj visszateszem a
fagyasztóba.
Fontos:
A zöldségeket mindig főzzük meg! Nem kell túlfőzni, de
azért puha legyen. A nyers töldségek sokkal nehezebben emészthetők, és nem
vagyok biztos benne, hogy elég tiszták, már ami a mikrobiológiai tisztaságot
illeti. Nem mondom, hogy steril kaját etessünk a halakkal, de figyeljünk a
higiéniára! Nem beszélve a nagy nyersfehérje tartalomról, ami túletetés esetén
rothadási folyamatokat idézhet elő.
Tippek,
javaslatok:
- Amit az előbb leírtam, nem éppen szentírás, mindenki
úgy állítja össz, ahogy neki tetszik. De azt javaslom, hogy mielőtt nekiállna
ennek a keveréknek, külön-külön kóstoltasson meg kis adagokat a zöldségekből a
halakkal, mert nem 100%, hogy szeretik az összeset. Pl.: nálam a két Ramirezi
csak a brokkolit eszi meg, az összes többit úgy otthagyják, mint annak a
rendje. A Neonhalak viszont megeszik mindet.
- Tehetünk még petrezselyem zöldet is a többi zöldséghez,
ezt is meg kell főzni.
- Ha valaki nem akar tisztán zöldséges keveréket
csinálni, tehet bele szúnyoglárvát, vízibolhát (daphnia), sórákot (artemia)...
is. Ezeket a főzés után kell a többihez keverni, ha már kihűlt.
- Ezeken kívül lehet marhaszívvel is készíteni. Ekkor a
szívet alaposan megtisztítjuk, mossuk, zsírtalanítjuk, kivágjuk a
véredényeket, majd feldarabolva betesszük a fagyasztóba. Ha félig megfagyott,
sajtreszelőn lereszeljük, és a tojással együtt a keverékhez adjuk, ezután
ugyanúgy főzzük, ha kihűlt, hozzáadunk 1 mokkáskanál karotint, 1 mokkáskanál
vitaminkeveréket, ezzel jól összedolgozzuk. Majd fagyasztjuk az ismert
módon.
- Tehetünk még a keverékünkhöz tengeri halfilét is. Ennél
ugyan úgy járjunk el, mint a szív esetében, annyi különbséggel, hogy itt a
szálkákra kell figyelni.
- A vitamint soha ne adjuk a forró elegyhez, ugyan is
ezek jó része hőérzékeny. Pl. a C-vitamin 60 °C-on már inaktiválódik,
vagyis olyan, mintha nem is lenne, mert a halak szervezete nem tudja
hasznosítani (az emberé sem).
A felsorolt összetevők ásványi anyag és
vitamintartalma - néhány adat a teljesség igénye
nélkül:
Spenót:
- Vas (Fe)
- Folsav - idegcsatorna rendellenesség
megelőzése
- B-vitaminok
- Fitovegyületek (lutein, zeaxantin)
- Foszfor (P)
- Réz (Cu)
- Cink (Zn)
- Mangán (Mn)
Brokkoli, kelbimbó, karfiol:
- sulforaphane
- indole-3-carbinol
- ß-karotin
- Glükozinolát
- C-vitamin
- Kalcium (Ca)
- Vas (Fe)
Tengeri hal:
- Omega-3 zsírsavak (megtalálhatók: lazac, hering,
makrella, kékhalak)
Búzacsíra:
- B2-vitamin
- B5-vitamin
- Nikotinsavamid
- E-vitamin
- Vas (Fe)
- Foszfor (P)
- Mangán (Mn)
- Cink (Zn)
- Réz (Cu)
- Kobalt (Co)
- Króm (Cr)
- Nikkel (Ni)
Sütőtök:
- E-vitamin
- B1-vitamin
- Niacin
- Kalcium (Ca)
- Foszfor (P)
- Réz (Cu)
- Cink (Zn)
Borsó:
- B1-vitamin
- B2-vitamin
- Folsav
- Biotin
- C-vitamin
- Nátrium (Na)
- Kálium (K)
- Kalcium (Ca)
- Magnézium (Mg)
- Vas (Fe)
- Foszfor (P)
- Réz (Cu)
Kígyóuborka:
- Folsav
- E-vitamin
- B2-vitamin
- Biotin
- B1-vitamin
- Nátrium (Na)
- Kálium (K)
- Calcium (Ca)
- Magnézium (Mg)
- Foszfor (P)
Tojás:
- Retinol A
- Karotin
- D-vitamin
- E-vitamin
- B1-vitamin
- B2-vitamin
- Niacin
- Pantoténsav
- Biotin
- Folsav
- B12-vitamin
- Esszenciális fehérjék, aminosavak
- Nátrium (Na)
- Kálium (K)
- Kalcium (Ca)
- Magnézium (Mg)
- Vas (Fe)
- Foszfor (P)
- Réz (Cu)
- Cink (Zn)
- Mangán (Mn)
- Kobalt (Co)
- Króm (Cr)
- Nikkel (Ni)
Marhaszív:
- B1-vitamin
- E-vitamin
- B2-vitamin
- Niacin
- B12-vitamin
- Fehérjék
- Nátrium (Na)
- Kálium (K)
- Kalcium (Ca)
- Magnézium (Mg)
Szúnyoglárva, Vízibolha, Sórák:
- Fehérje
- Vitaminok
- Aminosavak
ß-karotin: