Saját készítésű fagyos keverék

Hozzávalók:

Elkészítés:

A zöldségeket a sütőtök kivételével vízben megfőzöm, sajtreszelőn (kézi vagy gépi) lereszelem. Külön vízben a sütőtököt is megfőzöm. Azért főzöm külön vízben, mert mire a többi zöldség megfő, a tökből kb. semmi sem marad. A tököt szintén lereszelem, és az egészet összekeverem. A vizet amennyire lehet, ki kell nyomkodni, mert arra nincs szükség, másrészt a zöldségek (elsősorban a tök) cukortartalmának jó része is a főzővízben van, ami az egysejtűek rohamos elszaporodását idézheti elő az akváriumban.

Ha ezzel megvagyok, megfőzöm a búzacsírát is! Szintén lereszelem, és összekeverem a többivel. A búzacsíra főzésére különösen nagy hangsúlyt kell fektetni, mert a búzacsíra vízben többszörösére dagad, és ha nyersen etetjük, ez a halak gyomrában fog bekövetkezni, amitől elpusztulnak az állatok!!!

Miután kihűlt a "mix", ráütök 1-2 tojást (a zöldségek mennyiségétől függően), alaposan összedolgozom az egészet, majd gőzben megfőzöm (egy nagyobb edényben vizet forralok, ebbe teszem azt az edényt, amibe a keverék van úgy, hogy ne érjen bele a forrásban levő vízbe). Ha kihűlt, hozzáadok 1 mokkáskanál karotint, 1 mokkáskanál vitaminkeveréket, ezzel szintén jól összedolgozom.

Ezután vagy visszazárható zacskóba teszem és ellapítom, vagy pl. jégkockatartóba kiosztom. És már mehet is a fagyasztóba. Ha zacskóba tettem, miután félig megfagyott, de még vágható, kiveszem és kockákra (adagokra) vágom, maj visszateszem a fagyasztóba.

Fontos:

A zöldségeket mindig főzzük meg! Nem kell túlfőzni, de azért puha legyen. A nyers töldségek sokkal nehezebben emészthetők, és nem vagyok biztos benne, hogy elég tiszták, már ami a mikrobiológiai tisztaságot illeti. Nem mondom, hogy steril kaját etessünk a halakkal, de figyeljünk a higiéniára! Nem beszélve a nagy nyersfehérje tartalomról, ami túletetés esetén rothadási folyamatokat idézhet elő.

Tippek, javaslatok:

 

 

 

 

 

A felsorolt összetevők ásványi anyag és vitamintartalma - néhány adat a teljesség igénye nélkül:

Spenót:

Brokkoli, kelbimbó, karfiol:

Tengeri hal:

Búzacsíra:

Sütőtök:

Borsó:

Kígyóuborka:

Tojás:

Marhaszív:

Szúnyoglárva, Vízibolha, Sórák:

ß-karotin: