Vízkémia
A
vízkeménység két okból is érdekes lehet egy akvaristának: egyrészt hogy a
megfelelő környezetet biztosítsuk a halak számára, másrészt segít stabilizálni a
pH-t az akváriumban. Kétfajta vízkeménységet különböztetünk meg: állandó
(general hardness, GH) és karbonát (carbonate hardness, KH) keménységet. Van egy
harmadik kifejezés is, ez a teljes keménység, ami az állandó és a karbonát
keménység kombinációja. Mivel egy akváriumnál az állandó és karbonát keménységet
is szükséges mérni, az teljes keménység félrevezető lehet és ezért
elhagyható.
Állandó
keménység
Az állandó keménységet elsősorban a kalcium (Ca2+) és magnézium (Mg2+
) ionok mennyisége adja meg. Más ionok is befolyásolják az
állandó keménységet, de ezek hatása jelentéktelen és a mérésük sem egyszerű
feladat. Az állandó keménység direkt módon nem befolyásolja a pH-t, bár a kemény
vízet általában lúgosnak mondjuk, köszönhetően az állandó és karbonát keménység
közötti kölcsönhatásoknak.
Az állandó keménységet kifejezhetjük a
kalcium-karbonát (CaCO3) milligramm/liter értékével, német keménységi
fokkal (nko) vagy sokkal helyesebben a CaCO3 moláris
koncentrációjával. (A német keménységi fok kalcium-oxidra
és nem kalcium-karbonátra vonatkozik) Egy német keménységi fok
(nko) 10 milligramm kalcium-oxid (CaO) jelenlétére utal literenként.
Az Egyesült Államokban a keménységet rendszerint a CaCO3 mg/liter
értékével adják meg. Egy nko egyenlő 17.8 mg/liter
CaCO3-al. Újabban a keménységet milliekvivalens/literben adják meg. 1
milliekvivalens/liter moláris koncentráció (mEq/l) = 2.8 nko = 50
mg/liter CaCO3. Az akvarisztikában a következő vízkeménységre
vonatkozó csoportokat használjuk:
0-4 nko, 0-70 mg/l = nagyon
lágy
4-8 nko, 70-140 mg/l = lágy
8-12 nko, 140-210 mg/l =
közepesen kemény
12-18 nko, 210-320 mg/l = kemény
18-30
nko, 320-530 mg/l = nagyon kemény
ezeknél magasabb értékek
különösen kemény vizre utalnak (Malawi tó és Los Angeles, CA)
Az állandó
keménység a biológiai folyamatok szempontjából sokkal fontosabb, mint a karbonát
keménység. Ha valahol azt látjuk, hogy egy hal vagy növény a "kemény" vagy
"lágy" vizet szereti, azt rendszerint az állandó keménységre értik. A helytelen
állandó keménység érték befolyásolja a tápanyag forgalmat, a sejthártyán
keresztül anyagok távozhatnak el és hatással lehet a peték termékenységére
valamint belső szervek (pl. a vesék) megfelelő működésére. Bizonyos határok
között azonban a legtöbb hal és növény alkalmazkodni tud az adott
vízkeménységhez, bár szaporodásuk ekkor kétséges.
Karbonát
keménység
A
karbonát keménységet a vízben lévő bikarbonát (HCO3-) és karbonát
(CO3+) ionok mennyisége adja meg. A semleges
kémhatású édesvízben a bikarbonát ionok dominálnak, míg a sósvízben a karbonát
ionoké a főszerep. A kémhatás tulajdonképpen a teljes savmegkötő képesség
mértéke (minden anion, amely a szabad H+
ionokat képes megkötni), de az édesvízi rendszerekben
leginkább a karbonát keménységgel fejezzük ki. Ennélfogva az édesvizek
gyakorlati kezelése kapcsán az olyan kifejezéseket, mint karbonát keménység,
savmegkötő képesség, sav pufferoló kapacítás és kémhatás egymás szinonimájaként
használják. Az akváriumban a karbonát keménység kémiai pufferként működik, segít
stabilizálni a pH-t. A karbonát keménységet, akárcsak az állandó keménységet
keménységi fokkal vagy a CaCO3 mennyiségével adjuk
meg.
Egyszerűen kifejezve a pH-t a vízben lévő szabad hidrogén
ionok (H+) koncentrációjának negatív logaritmusával határozzuk meg.
Ha valamilyen erős savat, pl. salétromsavat adunk a vízhez, az teljesen
szétválik hidrogén ionokra (H+
) és nitrátra (NO3-). A reakcióban hidrogén ionok szabadulnak fel,
ezzel megnő ezek koncentrációja, ez lenyomja a pH-t. Mivel a nitrogén-körforgás
legutolsó eleme a salétromsav, ez megmagyarázza, hogy az akvárium pH-ja az idők
során miért csökken és a nitrátok koncentrációja miért növekeszik.
Ha az
akvárium rendelkezik "karbonát puffer" kapacítással, a bikarbonát ionok
egyesülnek a felesleg hidrogén ionokkal, így szénsav
(H2CO3) keletkezik, ami lassacskán szén-dioxidra
(CO2) és vízre bomlik. Mivel a reakcióban a hidrogén ionok is rész
vesznek a pH nem változik jelentősen. Idővel, ahogy egyre több karbonát ion
használódik el (egyesül szabad hidrogén ionokkal) a puffer kapacítás csökken és
a pH egyre nagyobb mértékben változik. Ebből világosan kitűnik, hogy az akvárium
alacsony karbonát keménység mellett miért nem túl stabil - mivel a sav biológiai
folyamatok eredményeként keletkezik, a karbonát keménység egyszerűen
"elhasználódik". Ekkor a pH jelentős mértékben csökkenhet a szabad hidrogén
ionok felhalmozódása következtében.
A keménység szabályozása
édesvízben
Ha a csapvíz túl kemény halaink vagy növényeink számára,
lágyíthatjuk azt. Erre számos módszer kínálkozik, persze vannak olyanok, amelyek
akvarisztikai szempontból előnyösebbek. A legjobb (és egyben legdrágább)
módszer, ha fordított ozmózis (reverse osmosis, RO) készüléket használunk és az
így kapott 0 állandó keménységű vizet csapvízzel keverjük, amíg el nem érjük a
kívánt keménységi szintet. Dél-Amerikai sügéres medencéknél használhatunk
tőzegtelepet is, ez lágyítja és kondicionálja, de egy kicsit barnítja is a
vizet. A vizet tőzegen is át lehet szűrni, de előtte a tőzeget fel kell
forralni, hogy a benne lévő nem kívánatos élőlények elpusztuljanak.
A kereskedelemben
kapható háztartási vízlágyítók nem alkalmazhatók, mivel ezek rendszerint
ioncserével oldják meg a lágyítást: nátrium ionokkal helyettesítik a kalcium és
magnézium ionokat, a nátrium többlet pedig nem kívánatos a medencében. Egy másik
rossz gyakorlat a kation cserélő műgyanták alkalmazása.
Ha az állandó keménység túl alacsony akkor kalcium-szulfát
és/vagy magnézium-szulfát segítségével emelhetünk rajta. A szulfátokat
(SO42-) óvatosan adagoljuk a vízhez. Kalcium-karbonát is használható,
de ez a karbonát keménységet is megemeli (ez azon kisszámú szerencsések
módszere, akiknek eredendően lágy vizük van). A fentiek kombinációja is
használható a kívánt keménység elérése érdekében.
A karbonát keménységet
tőzegen át való szűréssel vagy a víz forralásával lehet megszüntetni (a vizet
hagyjuk lehülni az akváriumba adagolás előtt).
A karbonát keménység
legegyszerűbben nátrium-bikarbonát hozzáadással növelhető. A kalcium-karbonát az
állandó és karbonát keménységet egyenlő arányban növeli.
Egy teáskanál (kb.
A bikarbonát pufferelés hatásosan működik 1:100 és
100:1 arányok között. Ezzel a pH 4.37 és 8.37 között változik, nem véletlen
tehát, hogy a legtöbb vizi életforma számára ezen határok között van az
optimális pH. Ha bikarbonát ionokat adunk a vízhez (pl. nátrium-bikarbonát vagy
kalcium-bikarbonát formájában), a bázis aránya a savhoz képest valamint a pH is
növekszik. A pH változásának mértéke függ attól is, hogy milyen az eredeti pH.
Egy 6.37 pH kémhatású víz módosításához több bikarbonát szükséges, mint pl. egy
7.50 pH-s vízhez.
A vízben lévő szén-dioxid a karbonát keménység emelésekor
a növekedésnek induló pH-t visszafogja. Szerencsére a CO2 szintén a
nitrifikáció egyik végterméke amely a halak és növények anyagcseréje
következtében állandóan jelen van. A szén-dioxid kis mennyiségben szénsavat
(H2CO3) és bikarbonátokat alkot, ez a pH csökkenéséhez
vezet. Ez a mechanizmus lehetővé teszi a pH csökkentését az
akváriumban.
Ha a "karbonát puffer" az, ami elsődlegesen meghatározza a
pH értékét az akváriumban, akkor a pH, a karbonát keménység és a CO2
között szoros összefüggés van. Ekkor mind a karbonát keménység, mind a
CO2 segítségével beállítható a kívánt pH érték. Az automatikus
szén-dioxid adagoló berendezések is ezen az elven működnek: figyelik a pH
változását és ha az elért egy meghatározott pontot, CO2 adagolással
csökkentenek rajta. Ebben az esetben a karbonát keménység nem változik. Mivel a
CO2-t egyrészt felhasználják a növények, másrészt kiszökik a levegőbe
ezért a pH növekedni fog. A szabályozó ki és bekapcsolja a CO2
adagolást, hogy a pH-t egy fix ponton tartsa.
Egy közepesen betelepített
akváriumban az oldott CO2 mennyisége 2-3 mg/l. Egy jól beültetett
akváriumban az ideális értékek: pH = 6.9, karbonát keménység = 4, CO2
= 15.
A víz pH értéke a természetes reakciót jellemzi, vagyis hogy a víz savanyú, semleges (naturális) vagy lúgos kémhatású-e. Az akvarisztikában a pH-értéknek néhány trópusi vízinövény és halfaj tartásában és tenyésztésében van jelentősége. A pH-érték azonban önmagában még nem sokat mond, mert más tényezőkkel, főleg a vízkeménységgel együtt kell megítélni. A pH-érték sem az akváriumban, sem a természetben nem állandó, az időjárás, a vízbe beleömlő más vizek, a talajba beágyazódott anyagok, főként azonban a szénsavtartalom (CO2) és a vízinövényeknek ezt befolyásoló asszimilációja (biogén mésztelenedés és meszesedés) hatására állandóan ingadozik. Az ingadozás annál erősebb, minél kisebb a vízben oldott kalcium- és magnéziumvegyületek mennyisége; mert ezek képesek erős savak és lúgok kiegyenlítésére, főként azonban a szénsavingadozások megakadályozására, a "pufferolásra". Minthogy a kalcium- és magnéziumsóknak döntő szerepük van a vízkeménység befolyásolásában, ez azt jelenti, hogy a pH-érték és a keménység két olyan tényező, amelyek szoros kapcsolatban állnak egymással. A víz természetes reakcióképességét a benne levő
a) szabad negatív hidroxidionok (OH-) és
b) szabad pozitív hidrogénionok (H+) határozzák meg.
Az egy
liter, 20 C° hőmérsékletű vízben levő hidrogénionok (H+) arányát 1-14
közti számértékkel adják meg. A negatív hidroxidionok (OH-) meg nem
adott súlya fordított irányba változik. Semleges vízben - amikor tehát a pH=7,00
- a hidroxid- és hidrogénionok egyensúlyban vannak.
Ekkor
mindkettőjük súlya