BEFŐTTEK
Cseresznye nyersen
cseresznye, kilónként 20 dkg cukor és 1 késhegynyi
benzoesavas nátrium.
A hibátlan, érett gyümölcsöt több vízben megmossuk
vigyázva, hogy ne törjük össze, majd alaposan lecsurgatjuk. A
cukrot összekeverjük a tartósítószerrel, a gyümölcsöt egy
ép zománcú edénybe vagy porcelán-, esetleg üvegtálba
tesszük és lazán összekeverjük a tartósítószeres cukorral.
Hűvös helyen 12-16 óráig állni hagyjuk, s ha már levet
eresztett, üvegekbe töltjük, lekötjük és a kamrába
végleges helyére állítjuk.
Ugyanezzel a módszerrel eltehetünk meggyet és szilvát is,
azzal a különbséggel, hogy a meggyhez kilónként 25 dkg
cukrot számítunk, a szilvaszemeket pedig hústűvel kissé
megszurkáljuk.
Konyakos meggy nyersen
1 kg jó érett, magozott meggy, 1 kg kristálycukor, 1 dl
konyak, 5 g benzoesavas nátrium vagy szalicil.
Az előkészített meggyet egy mély üveg- vagy
porcelánedényben összekeverjük a cukorral és a
tartósítóval. 2-3 napig állni hagyjuk és naponta többször
átkeverjük, hogy a cukor jól átjárja. Ha már a cukor
tökéletesen feloldódott a meggylében, üvegekben töltjük
és megöntözzük konyakkal. Celofánnal lekötjük és a
kamrában végleges helyére állítjuk a befőttet.
Rumos szilva nyersen
1 kg. Kimagozott szilva, 25-30 dkg kristálycukor, késhegynyi
benzoesavas nátrium, 0,5 dl rum.
A szilvát egy ép zománcú tálban vagy üvegedényben
lecukrozzuk, a rumban feloldjuk a tartósítót, a cukros
szilvához adjuk és alaposan összekeverjük, vigyázva, hogy a
gyümölcs össze ne törjön. Egy napig állni hagyjuk,
időnként megkeverjük. Üvegekbe töltjük, lekötjük és a
kamrába tesszük.
Eperbefőtt
3 kg földieper, fél kiló cukor, 2 késhegynyi benzoesavas
nátrium, fél rúd vanília, 2 l víz.
A hibátlan, nem túl érett, közepes méretű földiepret
óvatosan, váltott vízben megmossuk, szitán lecsurgatjuk,
lecsumázzuk és üvegekbe rakjuk. A vizet a cukorral és a
vaníliával sziruppá főzzük, belekeverjük a tartósítót is.
A forró sziruppal felöntjük az üvegeket, lefedjük és egy
napig állni hagyjuk. Másnap lezárjuk az üvegeket és
vízfürdőben kidunsztoljuk.