BEFŐTTEK

 

Cseresznye nyersen

cseresznye, kilónként 20 dkg cukor és 1 késhegynyi benzoesavas nátrium.
A hibátlan, érett gyümölcsöt több vízben megmossuk vigyázva, hogy ne törjük össze, majd alaposan lecsurgatjuk. A cukrot összekeverjük a tartósítószerrel, a gyümölcsöt egy ép zománcú edénybe vagy porcelán-, esetleg üvegtálba tesszük és lazán összekeverjük a tartósítószeres cukorral. Hűvös helyen 12-16 óráig állni hagyjuk, s ha már levet eresztett, üvegekbe töltjük, lekötjük és a kamrába végleges helyére állítjuk.
Ugyanezzel a módszerrel eltehetünk meggyet és szilvát is, azzal a különbséggel, hogy a meggyhez kilónként 25 dkg cukrot számítunk, a szilvaszemeket pedig hústűvel kissé megszurkáljuk.

Konyakos meggy nyersen

1 kg jó érett, magozott meggy, 1 kg kristálycukor, 1 dl konyak, 5 g benzoesavas nátrium vagy szalicil.
Az előkészített meggyet egy mély üveg- vagy porcelánedényben összekeverjük a cukorral és a tartósítóval. 2-3 napig állni hagyjuk és naponta többször átkeverjük, hogy a cukor jól átjárja. Ha már a cukor tökéletesen feloldódott a meggylében, üvegekben töltjük és megöntözzük konyakkal. Celofánnal lekötjük és a kamrában végleges helyére állítjuk a befőttet.

Rumos szilva nyersen

1 kg. Kimagozott szilva, 25-30 dkg kristálycukor, késhegynyi benzoesavas nátrium, 0,5 dl rum.
A szilvát egy ép zománcú tálban vagy üvegedényben lecukrozzuk, a rumban feloldjuk a tartósítót, a cukros szilvához adjuk és alaposan összekeverjük, vigyázva, hogy a gyümölcs össze ne törjön. Egy napig állni hagyjuk, időnként megkeverjük. Üvegekbe töltjük, lekötjük és a kamrába tesszük.

Eperbefőtt

3 kg földieper, fél kiló cukor, 2 késhegynyi benzoesavas nátrium, fél rúd vanília, 2 l víz.
A hibátlan, nem túl érett, közepes méretű földiepret óvatosan, váltott vízben megmossuk, szitán lecsurgatjuk, lecsumázzuk és üvegekbe rakjuk. A vizet a cukorral és a vaníliával sziruppá főzzük, belekeverjük a tartósítót is. A forró sziruppal felöntjük az üvegeket, lefedjük és egy napig állni hagyjuk. Másnap lezárjuk az üvegeket és vízfürdőben kidunsztoljuk.

 

Vissza Vissza