LEKVÁROK, ÍZEK, DZSEMEK

 

Barackíz egyszerűen

5 kg hibátlan érett sárgabarack, 2,5 kg cukor, késhegynyi benzoesavas nátrium A barackot megmossuk, lecsurgatjuk, kimagozzuk és húsdarálón héjastul áthajtjukzománcú edénybe tesszük, hozzáadjuk a cukrot és folytonos keverés mellett 15-20 percet főzzük. Amikor már kész, belekeverjük a kevés langyos . Ép vízben feloldott tartósítót, még egyet forraljuk, azonnal üvegekbe töltjük, lezárjuk és száraz gőzbe tesszük.  

Sárgabaracklekvár

3 kg sárgabarack, 1,5 kg cukor. A jó érett barackot kiválogatjuk, megmossuk, kimagozzuk és 1-2 dl vízzel gyorsan megfőzzük, majd azonnal átpasszírozzuk. Közben a cukrot nagyon kevés vízzel felforraljuk és a barackmasszához adjuk. Állandóan kevergetve 20 percet főzzük, forrón üvegekbe töltjük, lezárjuk és száraz gőzbe tesszük. Ha sűrűbb lekvárt akarunk, akkor kicsit több cukorral és hosszabb ideig  főzzük. Egyszerre ne dolgozzunk fel nagy mennyiséget, mert lassabban haladunk, s ha sokáig éri a levegő és hosszabb ideig kell főznünk, megbarnul. Ha szép világos lekvárt akarunk, gyorsan dolgozzunk és egyszerre kevés gyümölccsel. Készíthetjük úgy is a baracklekvárt, hogy a gyümölcsöt forró vízbe mártva lehámozzuk, kimagozzuk, gyorsan ledaráljuk és azután főzzük meg.  

Málnaíz

2 kg málna, 80 dkg cukor. Az érett, hibátlan málnát megmossuk, lecsurgatjuk és szitán áttörjük. A málnalét zománcos lábasban sűrűre főzzük, amikor már majdnem kész, hozzáadjuk a cukrot és még 5-10 percet főzzük, forrón üvegekbe töltjük, lezárjuk és száraz dunsztba rakjuk. Ugyanígy készíthetünk szederízt is.  

Ribizliíz

2 kg ribizlihéja , 1 kg cukor. A szép piros, érett ribizlit megmossuk, lecsurgatjuk, leszemezzük és szitán áttörjük. A visszamaradt cefrére vizet öntünk, megkevergetjük, így a feljön a tetejére. Szűrőkanállal lehalásszuk és a ribizlihez adjuk. Gyakran kevergetve sűrűre főzzük, végül hozzáadjuk a cukrot és még 5-10 perc főzés után forrón üvegekbe töltjük és száraz gőzbe tesszük.  

Szamócaíz

1 kg érett szamóca, 1 kg porcukor. Az érett, hibátlan szamócát megmossuk, lecsumázzuk, lecsurgatjuk, mély porcelántálba tesszük és összetörjük. Hozzáadjuk a porcukrot és fakanállal egy órán át keverjük (géppel 5-10 perc is elegendő). Üvegekbe töltjük, lezárjuk és vízfürdőben 15 percet dunsztoljuk.  

Eperdzsem

hibátlan, érett, nem túl nagy szemű földieper, minden kg tisztított gyümölcshöz 70 dkg cukor, 1 citrom és 3 dl víz. Az epret lecsumázzuk, folyó vízben alaposan megmossuk, lecsurgatjuk, a nagyobb szemeket félbevágjuk. A cukrot a vízzel kristályosodásig főzzük, belerakjuk az eper felét, rászűrjük a citromlét és összeforraljuk. Ha már levet engedett, hozzáadjuk a többi epret is. Állandóan kevergetve erős tűzön kb. 8-10 percet főzzük, majd a tűzről levéve a gyümölcsdarabokat szűrőkanállal kiszedjük. Üvegekbe rakjuk, és a visszamaradt lét kocsonyapróbáig tovább főzzük, majd felöntjük vele a gyümölcsöt. Ha sikerült melegen tartani az üvegeket, akkor száraz gőzbe tesszük a lezárt üvegeket, hanem, akkor vízfürdőben gőzöljük 15 percet és letakarva hagyjuk kihűlni.  

Sárgabarackdzsem

egy kiló tisztított gyümölcshöz 60-70 dkg cukor. A jó érett, de még nem puha gyümölcsöt lehéjazzuk, kimagozzuk és a fél barackokat porcelán- vagy üvegtálba rétegenként lecukrozzuk és hűvös helyen, letakarva 10-12 órát állni hagyjuk. Ezután befőzőedénybe tesszük, felforraljuk és még 20 percet főzzük, folyton kevergetve. Előmelegített üvegekbe töltjük, lezárjuk és száraz gőzben dunsztoljuk. Ugyanígy készíthetünk őszibarackot és ringlót is, de 5-10 dekával kevesebb cukorral.

  Málnadzsem

 

egy kg málnához 50 dkg cukor. A málnát szűrőben, folyó víz alatt megmossuk, lecsepegtetjük és porcelán- vagy üvegedényben a cukorral lerétegezzük. Egy napig hűvös helyen állni hagyjuk. Másnap erős tűznél felforraljuk és folyton keverve 15-20 percet főzzük. Forrón üvegekbe töltjük, lezárjuk, és száraz gőzben dunsztoljuk. Ugyanígy készthetünk dzsemet kerti vagy erdei szederből is, de 10 dekával több cukrot tegyünk hozzá. Akit zavarnak benne az apró magvak, inkább lekvárt vagy kocsonyát készítsen az ilyen gyümölcsökből.  

Birsalmasajt

szép sárga birsalma vagy birskörte, 2 citrom, minden kg gyümölcspéphez 80 dkg cukor, ízlés szerint dió, mogyoró vagy mandula. A birsalmát langyos vízben megmossuk, lecsurgatjuk és héjastul, magházastul (a magokat eltávolítjuk) felszeleteljük. Annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi, megöntözzük citromlével és puhára főzzük. Ha kész, szitán áttörjük és kissé besűrítjük. Ezt a sűrűbb masszát megmérjük és hozzáadjuk a cukrot. Folytonos keverés mellett addig főzzük, amíg tányérra cseppentve megszilárdul. A tűzről levéve, hideg vízzel kiöblített formákba töltjük és abban hagyjuk kihűlni. Hosszúkásra vágott mandulát, darabosra tördelt diót vagy mogyorót is keverhetünk végül a masszába. A megdermedt kocsonyát porcukorral meghintett gyúródeszkára vagy zsírpapírra borítjuk a formákból, és hűvös, szellős helyen megszárítjuk. Ha már megfelelően kemény a kérge, zsírpapírba csomagolva tárolhatjuk.

RÉTESMEGGY NYERSEN

A meggyet megmossuk, leszárazzuk, lecsurgatjuk és szita fölött kimagozzuk levét felfogjuk. üvegekbe tömködjük, feljött levét leöntjük róla. Tetejére benzoesavas nátriumot vagy késhegynyi szalicilt szórunk és lezárás után a sütoben kigozöljük.

A peremes tepsit béleljük ki újságpapírral és erre tegyük a kigozölendo üvegeket úgy, hogy egymáshoz ne érjenek. Öntsünk a tepsibe ujjnyi vizet és tegyük a tepsit a süto alsó bordájára. A lángot meggyújtva, állítsuk rögtön takarékra. Addig melegítsük, amíg az üvegek tartalma gyöngyözni nem kezd. Ez kb. 1 óra. Ezután a gázt vagy villanyt elzárjuk, a tepsit még félórát azonmód hagyjuk, majd a sütoajtót kinyitva hagyjuk, hogy az üvegek kihuljenek. A sütoben gozölés elonye, hogy egyszerre sok üveget lehet csírátlanítani és könnyen megfigyelhetjük a befottlé gyöngyözésének kezdetét, így lekerülhetjük a gyümölcsöt rongáló túlfozést. A sütoben gozölt befott megtartja eredeti zamatát.

SÁRGABARACKLEKVÁR - NYERSEN

(1 kiló gyümölcshöz 1 kiló kristálycukrot számítsunk.) Az érett barackokat lobogva fövo vízben megmártjuk és borébol kicsúsztatjuk, majd kimagozzuk és összedaraboljuk. Zománcos vagy porcelántálban a cukorral egy órán át keverjük. Használhatjuk az elektromos keverot is. Ez esetben 15-20 percnyi keverés elegendo. A kiforrázott, száraz üvegeket színültig megtöltjük, tetejüket megszórjuk benzoesavas nátriummal elkevert porcukorral és az üveget légmentesen lezárjuk. Nem kell gozölni.

TÖLTELÉKNEK VALÓ ALMA - NYERSEN

A savanykás almát meghámozzuk, hibás részeit kivágjuk, káposztagyalun csumájáig lereszeljük. A lereszelt almát lemérjük és súlya tizedének megfelelo mennyiségu cukorral plusz egy evokanál szalicillal összekeverjük. Akkor üvegekbe gyömöszöljük jó szorosan, amennyit egyszerre felhasználunk. A feljövo lét leöntjük róla és az üveget légmentesen lezárjuk. Ha az almát - esetleg cukorbetegre való tekintettel - cukor nélkül akarjuk eltenni, akkor csak a szalicillal keverjük össze, de ebben az esetben gozöljük ki.

 

VisszaVissza