SZÖRPÖK
Málnaszörp egyszerűen
érett málna, víz, cukor.
A megtisztított, megmosott málnát összezúzzuk és egy nagy
uborkás üvegbe tesszük. Másnap vászon ruhán leszűrjük,
jól kinyomkodjuk és minden liter tiszta gyümölcsléhez 5 dl
vizet és 1 kg cukrot adunk. Összekeverjük, felforraljuk és 5
perc főzés után forrón palackozzuk, majd száraz gőzben
kidunsztoljuk.
Málnaszörp hidegen
2 kg málna, 2,5 l víz, 2 kg cukor, fél kávéskanál
tartósítószer, 1 kávéskanál citromsava vagy borkősav.
A tisztított, megmosott málnát összezúzzuk és
uborkásüvegbe tesszük. A vizelet felforraljuk, belekeverjük a
tartósítót és a citromsavat, lehűtjük és a málnára
öntjük. 24 órát állni hagyjuk, majd rika szövésű
vászonruhán leszűrjük és átpréseljük. Hozzákeverjük a
cukrot és ismét állni hagyjuk 24 órát, közben gyakran
kevergetjük, hogy a cukor feloldódjon benne. Hidegen
palackozzuk. Ugyanígy készíthetünk eper-, ribizli- és
szederszörpot is.
Bodzaszörp
10 db bodzavirágernyő, 1 kg cukor, 1 l víz, 1 dkg citromsav
vagy borkősav, 1 citrom.
A vizet felforraljuk a cukorral, lehűtjük, belerakjuk a vékony
szeletekre vágott citromot, a citromsavat és a bodzavirágot.
Öt napig állni hagyjuk, közben többször megkeverjük. A
hatodik napon leszűrjük és palackozzuk.
Meggyszörp
3 kg meggy, cukor, 3-4 citrom.
Az érett, frissen szedett és megmosott gyümölcsöt kimagozzuk,
összezúzzuk, és kétmaréknyi törött magot is keverünk
hozzá. Uborkásüvegbe tesszük és meleg helyen 5-6 napig
érleljük, majd átszűrjük, a gyümölcshúst kinyomkodjuk és
az így nyert lét lemérjük. Minden literhez 1 kg cukrot és 1-2
citrom kifacsart levét adjuk, jól elkeverjük és 10 percet
főzzük. Forrón üvegekbe töltjük, lezőárjuk és száraz
gőzbe tesszük.