SZÖRPÖK


Málnaszörp egyszerűen

érett málna, víz, cukor.
A megtisztított, megmosott málnát összezúzzuk és egy nagy uborkás üvegbe tesszük. Másnap vászon ruhán leszűrjük, jól kinyomkodjuk és minden liter tiszta gyümölcsléhez 5 dl vizet és 1 kg cukrot adunk. Összekeverjük, felforraljuk és 5 perc főzés után forrón palackozzuk, majd száraz gőzben kidunsztoljuk.

Málnaszörp hidegen

2 kg málna, 2,5 l víz, 2 kg cukor, fél kávéskanál tartósítószer, 1 kávéskanál citromsava vagy borkősav.
A tisztított, megmosott málnát összezúzzuk és uborkásüvegbe tesszük. A vizelet felforraljuk, belekeverjük a tartósítót és a citromsavat, lehűtjük és a málnára öntjük. 24 órát állni hagyjuk, majd rika szövésű vászonruhán leszűrjük és átpréseljük. Hozzákeverjük a cukrot és ismét állni hagyjuk 24 órát, közben gyakran kevergetjük, hogy a cukor feloldódjon benne. Hidegen palackozzuk. Ugyanígy készíthetünk eper-, ribizli- és szederszörpot is.


Bodzaszörp

10 db bodzavirágernyő, 1 kg cukor, 1 l víz, 1 dkg citromsav vagy borkősav, 1 citrom.
A vizet felforraljuk a cukorral, lehűtjük, belerakjuk a vékony szeletekre vágott citromot, a citromsavat és a bodzavirágot. Öt napig állni hagyjuk, közben többször megkeverjük. A hatodik napon leszűrjük és palackozzuk.


Meggyszörp

3 kg meggy, cukor, 3-4 citrom.
Az érett, frissen szedett és megmosott gyümölcsöt kimagozzuk, összezúzzuk, és kétmaréknyi törött magot is keverünk hozzá. Uborkásüvegbe tesszük és meleg helyen 5-6 napig érleljük, majd átszűrjük, a gyümölcshúst kinyomkodjuk és az így nyert lét lemérjük. Minden literhez 1 kg cukrot és 1-2 citrom kifacsart levét adjuk, jól elkeverjük és 10 percet főzzük. Forrón üvegekbe töltjük, lezőárjuk és száraz gőzbe tesszük.

 

Vissza