Receptek
SZUDÁNI MOGYORÓ
(Ful szudáni beatte)
Hozzávalók:
10 dkg földimogyoró
2-5 gerezd fokhagyma
1/2 citrom leve
1/2 kanál só
2 evőkanál olívaolaj
esetleg kevés cayenne bors
Daráljuk meg a tisztított földimogyorót, keverjük el a
zúzott fokhagymával, a citromlével, kevés sóval, az
olívaolajjal, s ha csípősen szeretjük, tegyünk bele cayenne
borsot is bőven, de enélkül is finom. Kenyérrel kitűnő
előétel.
SALÁTA
(Szlata)
Hozzávalók:
2 fej saláta
20 dkg paradicsom
2 kígyóuborka
3 zöldpaprika
1 csokor petrezselyemzöldje
1 csokor zöldhagyma vagy
1 fej fokhagyma
1/2 kávéskanál citromlé
olívaolaj
A zsenge, fiatal, lehetőleg cukorsalátát vágjuk kétujjnyi
csíkokra, a kemény húsos paradicsomot kockára, a
kígyóuborkát fél karikára, a zöldpaprikát kockára, a
petrezselyemzöldjét durvára, a zöldhagymát vagy fokhagymát
karikára; keverjük össze sóval, citromlével, olívaolajjal.
Közvetlenül fogyasztás előtt készítsük el.
SZEMNE
(Tisztított vaj - főzési alapanyag)
Hozzávalók:
1 kg vaj
1 evőkanál só
1/2 marék rizs
1 kávéskanál sáfrány
A vajat nagyon kis lángon, esetleg gőz fölött (fontos, hogy
ne barnuljon meg) egy csapott evőkanál sóval tegyük fel főni.
Amikor forr, tegyük bele a rizst. Kb. háromnegyed óra múlva,
amikorra a rizs megpuhul ( a vaj összes víztartalma elpárolog,
illetve azt a rizs és a só magába szívta), tehetünk bele egy
kanál sáfrányt, majd öt perc múlva levesszük a tűzről,
és sűrű szövésű ruhán (vásznon, muszlinon) átszűrjük.
LENCSELEVES
(Sorabat el adasz)
Hozzávalók:
1 csésze lencse
1 nagy hagyma
1 evőkanál szemne
1/2 csokor aprított petrezselyemzöldje
1 citrom leve
1 csipet só
1/2 kávéskanál római kömény
A lencsét kávédarálón őröljük meg, majd négyszeres
mennyiségű vízben főzzük. A szemnében pirítsuk
aranyszínűre a vékonyra szelt hagymát, öntsük tálakba,
locsoljuk meg citromlével, szórjuk meg a petrezselyemzölddel,
s ha van, őrölt római köménnyel.
RIZS CÉRNAMETÉLTTEL
(Ruzz bissaarijje)
Hozzávalók:
2 pohár rizs
4 pohár víz
2 dkg cérnametélt
2 evőkanál szemne
1 kávéskanál só
1/4 kávéskanál őrölt bors
A rizst (fél órával főzés előtt) alaposan megmossuk, majd
leöntjük róla a vizet. Szemnében a cérnametéltet
zsemlepirosra pirítjuk, gyorsan felöntjük a vízzel,
megsózzuk, borsozzuk, beletesszük a rizst, megkeverjük, majd
befedve igen lassú tűzön pároljuk, amíg meg nem puhul.
Forrás után már nem szabad keverni! Jó, ha tálalás előtt
20 percet lefedve áll és tovább dagad. Húsos, zöldséges
ragukhoz, a marakákhoz adjuk.
EGYSZERŰ RIZS
(Ruzz)
Hozzávalók:
2 pohár rizs
4 pohár víz
4 evőkanál szemne
2-4 dkg mazsola
2 dkg mandula
2 dkg - esetleg - pineafenyő magja
1 kávéskanál só
1/4 kávéskanál őrölt bors
2 szem szegfűbors
1/4 kávéskanál fahéj
Ugyanúgy készül, mint az előző, de cérnametélt nélkül.
Nagyon finom, sültekhez illő körítést kapunk, ha szemnében
hámozott mandulát, mazsolát, ha van, pineafenyő magját
aranyszínűre pirítunk, s a tetejére szórjuk. (Ha mazsolát
is pirítunk rá, vigyázzunk, meg ne égjen: akkor hagyjuk abba
a sütést, ha a szemek szép gömbölyű kislabdákká puffadtak,
s a színük aranypiros. Ha mazsolát is használunk, akkor egy
csipet fahéjat vagy szegfűborsot is tegyünk bele a borssal
együtt.)
RIZS DARÁLT
BÁRÁNYHÚSSAL
(Lehme birruzz)
Hozzávalók:
2 pohár rizs
4 pohár víz
20 dkg darált bárány- vagy marhahús
2 evőkanál szemne
2 dkg hámozott mandula
2 dkg földimogyoró
3-4 dkg mazsola, ha van
2 dkg pineafenyőmag
1 kávéskanál só
őrölt bors
2 szem szegfűbors
1/4 kávéskanál fahéj
Készítsünk egyszerű rizst, s púpozzuk egy szép ovális
tálra. A darált bárányhúst (szükség esetén marhahús is
megteszi) forró szemnében hirtelen pirítsuk néhány percig a
mandulával, a földimogyoróval, a mazsolával s a
pineafenyőmaggal. Szórjuk bele a fűszereket, majd borítsuk be
vele a rizst.
TÖLTÖTT CUKKINI
(Kusza mahsi vagy dolma kara)
Hozzávalók:
1,5 kg apró, vékony cukkini
25 dkg darált hús
50 dkg kockára vágott birka- vagy marhahús
25 dkg rizs
2 csokor vágott petrezselyemzöldje
2 hagyma
késhegynyi őrölt bors
1/2 kávéskanál fahéj
1 evőkanál vaj
2 dl olaj
A vékony, fiatal cukkininek fúrjuk ki a belsejét. A darált
húst, a rizst, az apróra vágott petrezselyemzöldet, az egyik
hagymát lereszelve, a borsot, a fahéjat, a kávéskanál sót
dolgozzuk el, és a masszával töltsük meg a cukkinit. Majd az
apróra vágott húst, a másik apróra vágott hagymát, a sót,
a borsot, a fahéjat, a vajat tegyük forró olajba. Néhány
perc múlva adjunk hozzá 1/2 liter vizet, rakjuk bele a
töltött cukkiniket, s főzzük puhára. Padlizsánból is
készíthetjük.
TEPSIS HÚS
(Lehme bisszinijje)
Hozzávalók:
1 kg hús (bárány, birka vagy marha)
50 dkg hagyma
50 dkg paradicsom
4-5 erős zöldpaprika
3 evőkanál szemne
1 evőkanál só
őrölt bors
3 szegfűbors őrölve vagy 1 kávéskanál fahéj esetleg 1/2
kávéskanál reszelt szerecsendió 1/4 kávéskanál csípős,
őrölt cayenne bors
Daráljuk meg a húst, és jól keverjük el a hajszálvékonyra
szelt hagymával, 2-3 apróra vágott paradicsommal, 2 csokor
finomra vágott petrezselyemzölddel, sóval, csapott
kávéskanál borssal, 1/2 kávéskanál szegfűborssal vagy
fahéjjal, kevés reszelt szerecsendióval (elhagyható), esetleg
csípős cayenne borssal. Egy tepsit kenjünk ki szemnével,
terítsük szét benne a fűszerezett húskeveréket, egy-két
kanál szemnét tegyünk a tetejére, és díszítsük gazdagon 3-6
cikkekre vágott paradicsommal, 4-5 hegyes, erős
zöldpaprikával, esetleg 1-2 cikkekre vágott hagymával.
Helyezzük forró sütőbe, és közepes tűznél süssük
puhára. Vigyázzunk, nehogy a hús kiszáradjon. (Néhány csepp
vizet locsolhatunk rá a sütés elején.)
ANTIÓCHIAI MUSZAKKA
Hozzávalók:
a fenti anyagok
továbbá 1-1,5 kg karikára vágott padlizsán vagy cukkini
Ugyanúgy készül, mint a tepsis hús, de 1-1,5 kg karikára
vágott padlizsánt vagy cukkinit rétegzünk alá.
DAMASZKUSZI MUSZAKKA
Hozzávalók:
1 kg padlizsán
1 kg paradicsom
3 nagy hagyma
10 gerezd fokhagyma
2 csokor petrezselyemzöldje
1 dl olaj
1 kávéskanál só
Szeleteljük fel a padlizsánt, süssük ki forró olajban, majd
szedjük ki. A paradicsomot vágjuk karikára, majd a maradék
olajban rétegezzük felváltva a sült padlizsánt és a
paradicsomot (alulra és felülre paradicsom kerüljön).
Tetejére a vastag karikára vágott hagymát tegyük s erre a
fokhagymagerezdeket (egészben). Hintsük meg egy kávéskanál
sóval és két csokor apróra vágott petrezselyemzölddel.
Fedő alatt pároljuk 10-15 percig. Hidegen és melegen is
kitűnő.
SPENÓT HÚSSAL
(Lehme biszbanah)
Hozzávalók:
80 dkg spenót
40 dkg darált hús (bárány, birka vagy marha)
2 evőkanál szemne
1 kávéskanál só
1/4 kávéskanál őrölt bors
szegfűbors
csipetnyi fahéj
2-3 gerezd fokhagyma
1/2 citrom leve
A megmosott spenótot szárastól fűzzük néhány percig. (Vigyázzunk,
hogy friss, zöld színét el ne veszítse!) Majd szedjük ki a
vízből. Szemnében pirítsuk meg hirtelen (kb. 5 percig) a
darált húst, tegyük rá a fűszereket, a zúzott fokhagymát
és a spenótleveleket. Egy-két percig forraljuk össze, majd
citromlével meglocsolva tálalhatjuk is. Rizzsel nagyon jó,
joghurtot is kanalazhatunk hozzá.
TÖLTÖTT SZŐLŐLEVÉL
(Varak el ajnab mahsi vagy
dolma vagy jabrak)
Hozzávalók:
30 db szőlőlevél
25 dkg rizs
25 dkg darált hús (bárány vagy marha)
1 hagyma
2 paradicsom
1 csomag petrezselyemzöldje
1 kávéskanál só
őrölt bors
1/2 kávéskanál fahéj
5-6 gerezd fokhagyma
1 citrom leve
1 evőkanál szárított fodormenta
Néhány percre tegyük forró vízbe a zsenge szőlőleveleket,
majd készítsük el a tölteléket. A rizst forró vízben jól
megmossuk, majd megszárítjuk és összekeverjük a darált
hússal, az apróra vágott hagymával, paradicsommal,
petrezselyemzölddel, sóval, borssal, késhegynyi fahéjjal. A
szőlőleveleket fektessük fényes felével lefelé, és a
száras végéhez közelebb tegyünk rá egy kanál tölteléket.
A levél tövét hajtsuk a töltelékre, majd jobbról, balról
annyit hajtsunk a levélből rá, hogy középen kb. 4-5
centiméteres csík maradjon, majd göngyöljük fel a levelet a
töve felől egészen a hegyéig, jó szorosan, hogy keskeny, 4-5
cm hosszú, kemény kis rudacskát kapjunk. Töltsük sorra a
leveleket, amíg a töltelék el nem fogy. Egy lábas alját
rakjuk ki a maradék levelekkel vagy paradicsomszeletekkel, és
nagyon szorosan rakjuk sorba egymás mellé majd fölé a
töltelékeket. Közben itt-ott dugdossunk közé
fokhagymagerezdeket. A tetejére egy kisebb tányért tegyünk
nehezéknek, hogy a lobogó vízben ki ne nyíljanak a levelek.
Öntsünk rá 2 dl vizet és citromlevet. Fedjük be, és igen
lassú tűzön pároljuk legalább 2 óra hosszat, majd egy
evőkanál szárított, morzsolt fodormentát dobjunk rá, és
főzzük még 20 percig.
BÁRÁNY ASZALT SZILVÁVAL
(Tadzsin magrebi)
Hozzávalók:
1 kg báránycomb
25 dkg aszalt szilva
2-3 evőkanál szemne
1-2 hagyma
só
csipet gyömbér
1 kávéskanál kurkuma
1/2 kávéskanál őrölt koriander
1 kávéskanál fahéj
1/2 kávéskanál őrölt bors
2 evőkanál méz
Az aszalt szilvát előző este beáztatjuk. 2-3 evőkanál
szemnében vagy olajban forgassuk meg a néhány nagyobb darabra
vágott húst, öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje, majd az
apróra vágott hagymát, ízlés szerint sót és a fűszereket
tegyük bele. Lefedve legalább két óráig pároljuk, amíg a
hús meg nem puhul. Adjuk hozzá a szilvát, főzzük újabb 20
percig, ezután csurgassuk bele a mézet, s tegyük vissza még
15 percig főni. Kenyérrel eszik a marokkóiak, de rizzsel is
tálalhatjuk.
MAGREBI HÚSOS ZÖLDSÉGEK
Hozzávalók:
50 dkg hús (birka, marha vagy csirke)
2 evőkanál olaj
2-3 hagyma
1-2 paradicsom
csipet kurkuma
1/2 kávéskanál őrölt bors
1/2 kávéskanál őrölt koriander
1 kávéskanál só
néhány szál petrezselyemzöldje
1/4 kávéskanál római kömény
1-1,5 kg zöldség (zöldborsó vagy zöldbab, vagy félbevágott
sárgarépa, vagy cukkini, vagy padlizsán, vagy burgonya, vagy
répa és padlizsán együtt)
Tegyük forró (esetleg olíva)olajba a húst, a cikkekre vágott
hagymát, a félbevágott paradicsomot (vagy egy kis kanál
pürét) és a fűszereket, néhány szál petrezselyemzöldet,
és sózzuk meg. Kb. 5 perc múlva öntsünk rá annyi vizet,
hogy ellepje. Főzzük puhára, majd adjuk hozzá a zöldségeket.
Marokkóban kenyérrel eszik, de egyszerű rizzsel is finom. Ez a
marakáknak egy észak-afrikai változata.
HÚSOS ZÖLDBAB I.
(Fászulja hadra)
Hozzávalók:
40 dkg birkahús
2 evőkanál szemne
2-3 hagyma
késhegynyi őrölt bors
2 szem szegfűbors
50 dkg paradicsom
50 dkg-1 kg zöldbab
Szemnében pirítsuk pár percig az apróra vágott birkahúst,
és néhány perc múlva tegyük hozzá az apróra vágott
hagymát, majd a fűszereket, végül a paradicsomot darabolva (vagy
egy kis doboz pürét). Öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje.
Ha a hús puha, adjuk hozzá a zöldbabot, s együtt főzzük
készre. Rizzsel tálaljuk. A marakáknak egy keleti arab
változata.
HÚSOS ZÖLDBAB II.
(Fészulja hadra)
Hozzávalók:
40 dkg birkahús
2 evőkanál szemne
késhegynyi őrölt bors
1/2-1 kg zöldség
50 dkg paradicsom
Ugyanúgy készül, mint az előző, de hagyma helyett 5-6 gerezd
fokhagymával, szegfűbors helyett 1/2 kávéskanál római
köménnyel vagy korianderrel. A marakáknak szintén egy keleti
arab változata.
JOGHURTITAL
Hozzávalók:
2 dl joghurt
3 dl víz
1/2 kávéskanál só
A joghurtot a vízzel és a sóval keverjük össze. Jégbe
hűtve kitűnő üdítőital.
BEDUIN CSEMEGE
Hozzávalók:
25 dkg datolya
2 dl tejföl
Szép érett datolyákat külön edénybe adott tejföllel
tálaljuk. A datolyaszemeket mindenki magozza ki, s mártsa meg
magának a tejfölben.
MAROKKÓI TEA
Hozzávalók:
4 kávéskanál zöld tea
2 kávéskanál szárított fodormenta
8 kanál cukor
A zöld teát, a fodormentát (vagy ha van, néhány szál friss
fodormentát) és a cukrot forrázzuk le, majd 5-8 perc állás
után szűrjük üvegpoharakba.
KARDAMÓMIMAGOS KÁVÉ
Hozzávalók:
5-10 szem kardamómimag
kb. 3-4 dkg kávé
Pörköljünk meg enyhén 5-10 szem kardamómimagot, és együtt
őröljük meg a nálunk kapható valamelyik kávéfajtát.
Forraljunk vizet, fejenként egy púpos kávéskanállal
főzzünk az iménti keverékből bele, kevergetve, időnként a
tűzről lekapva, vigyázva, hogy ki ne fusson. Kb. 5 percig
forraljuk, cukrozzuk, és néhány perces állás után töltsük
apró üvegpoharakba vagy fül nélküli, kis
porcelánfindzsákba.