USA
Leves
Aduki bab leves
Hozzávalók:
45 dkg konzerv aduki bab (nem kell leszűrni)
1 bögre víz
fél bögre sütni való tök kimagozva, felkockázva
fél bögre paradicsom felkockázva
1/4 bögre zeller felkockázva
1/4 bögre friss vagy fagyasztott kukorica
1/4 teáskanál só
1/4 teáskanál szójaszósz
2 ek apróra vágott újhagyma
Elkészítés:
A szójaszósz és az újhagyma kivételével minden hozzávalót
tegyen egy fazékba. Fedje le és forralja fel. Lassú tűzön
főzze 15-20 percig. Tegye takarékra és adja hozzá a
szójaszószt, lassan főzze további 5 percig. Tálalás előtt
újhagymával díszítse.
Vegetáriánus
Töltött sült cukkini
paradicsomszószban
Hozzávalók:
4 akkora cukkini, ami belefér a tepsijébe
20 szál újhagyma
10-15 paradicsom
3 gerezd fokhagyma
1/4 bögre fehérbor
A töltelékhez:
1,5 bögre reszelt sajt
22,5 dkg kéksajt
egy marék friss oregano és bazsalikom
Elkészítés:
A töltelék elkészítése:
Tisztítsa meg az oreganot és a bazsalikomot. (Használhat más
fűszereket is, pl. rozmaringot, majorannát, tárkonyt,
petrezselymet, snidlinget stb.) Reszelje le a sajtot. A
zöldfűszereket keverje össze turmixgépben, majd adja hozzá a
reszelt sajtot és a darabokra tört kéksajtot. Turmixgépben az
egészet keverje simára, majd tegye félre.
Forraljon fel egy nagy edényben vizet. Tegyen bele 2 ek sót és
tegye bele a paradicsomokat. Kb. 1 perc múlva vegye ki őket és
húzza le a bőrüket. Passzírozza át és tegye abba a tepsibe,
amiben a cukkiniket fogja sütni. Tegye kb. 275 fokos sütőbe
egy kis időre. A tepsi forrósodjon át és a paradicsompüré
is menjen össze egy kicsit.
A még forró paradicsom főzővízbe tegyen 8 szál újhagymát,
kicsit fehérítse, majd csöpögtesse le.
Aprítson fel 10-12 szál újhagymát úgy, hogy a zöld
részből is kerüljön bele. Aprítson fel 3 gerezd fokhagymát
is. Vegye ki a paradicsompürét a sütőből és adja hozzá a
felaprított újhagymát, egy kevés fehérbort és sóval
ízesítse.
A cukkiniket vágja hosszában félbe. Lehetőleg olyan helyen
vágja el, hogy az egymásra borított cukkinik megálljanak majd
a serpenyőben, ne boruljanak fel (tehát a vágás mentén a
cukkini külseje legyen kicsit lapos.) Vágja ki a magját úgy,
hogy mindkét fél cukkinibe lehessen tölteléket rakni. Sózza
és borsozza a vágásfelületeket, majd lefelé fordítva süsse
egy kicsit a cukkiniket. Amikor a vágásfelületek megbarnulnak
töltse meg a cukkiniket a korábban elkészített töltelékkel.
A feleket fordítsa össze és kösse át mindegyik
összeillesztett cukkinit két szállal a korábban elkészített
fehérített zöldhagymával a tök két végén.
Helyezze a cukkiniket a paradicsomszószba, tegye vissza a
sütőbe. Süsse kb. 400 fokon kb. 30 percig vagy amíg a tökök
teteje megbarnul.
Hamburger
Hozzávalók:
Zsemle, húspogácsa, saláta, hagyma, paradicsom, ketchup,
mustár, sajt
Elkészítés:
A forró húspogácsát tegyük a félbevágott zsemlébe,
halmozzuk rá a zöldségeket és locsoljuk meg a dresszinggel.