Receptek
ELŐÉTELEK
Ráksaláta
Hozzávalók:
1/2 kg tisztított, főtt rák apróra vágva,
6 szál újhagyma és 3 gerezd fokhagyma apróra vágva,
4 ek. citromlé,
1 tk. borecet,
1 ek. olaj,
késhegynyi törött bors,
ugyanennyi nagyon csípős pirospaprika és őrölt koriandermag,
ízlés szerint nam prik,
só,
2 tcs. apróra vágott salátalevél,
6 tisztított, főtt rák.
A salátalevelek és a 6 egész rák kivételével keverjük
össze az összes hozzávalót. Tegyük a salátaleveleket nem
túl mély, kerek salátástálba. Rakjuk rá a ráksalátát és
díszítsük az egész rákokkal.
Barna tojás
Hozzávalók:
6 kemény tojás,
1 1/2 ek. vaj,
3 ek. szójamártás,
1 csipet cukor,
1 tk. citromlé,
1 csemegeuborka apróra vágva.
Lassú tűzön pároljuk 8-10 percig a szójamártást, a cukrot
és a tojást a vajban. Közben állandóan locsoljuk a
mártással. A tojás egyenletesen megbarnul. Tegyük mély
tálba, keverjük össze a szójamártást a citromlével, és
öntsük le vele a tojást. Szórjuk rá az uborkadarabokat.
LEVESEK
Bangkoki gombaleves
Hozzávalók:
20 dkg csiperkegomba megtisztítva, vékony szeletekre vágva,
1 szál újhagyma,
1 ek. tyúkzsír vagy földimogyoró-olaj,
1 mk. őrölt koriandermag,
1 mk. frissen őrölt bors,
1/2 kg csirkeaprólék,
1/2 tcs. bambuszrügy (konzerv),
1 csirkehúsleves-kocka,
1 tk. Delikát 8.,
só,
1 tk. porcukor,
1 1/2 l víz.
Lassú tűzön, lefedve főzzük puhára a csirkeaprólékot.
Mozsárban zúzzuk össze a fokhagymát, koriandert és a
törött borsot. Pároljuk pár percig a fokhagymás masszát, az
újhagymát és a bambuszrügyet a tyúkzsíron. Tegyük hozzá a
gombát, és pároljuk 5 percig. Öntsük szűrőbe a húslevest,
szedjük le a csontokról a húst, és rakjuk a
húsleveskockával, a Delikáttal együtt a hús levéhez.
Főzzük fedő nélkül 10 percig, majd öntsük bele a gombás
masszát, sót, porcukrot, és pároljuk még 5 percig. Tálaljuk
mély tálkákban.
Cápauszonyleves
Hozzávalók:
1 csomag cápauszonyvég (konzerv),
só,
1/2 kg tisztított csirkeaprólék,
1 velős csont,
1 szál sárgarépa,
8 szem bors,
1 1/2 l víz,
1/2 ek. Vegeta 40.,
1/2 ek. finomra vágott petrezselyem,
1 ek. forrázott mandula finomra darálva,
1 tojás,
főtt rizs.
Mossuk meg jól a cápauszonyvégeket, majd bő vízben áztassuk
48 órát. Közben kétszer-háromszor cseréljük az
áztatóvizet, és egy kis sóval dörzsölgetve, mossuk meg jól.
Rakjuk lábosba a megtisztított cápauszonyt. Öntsünk rá
annyi forró vizet, hogy ellepje. Lassú tűzön, lefedve
főzzük 2 órát. Tegyük cserépfazékba a csirkeaprólékot,
velős csontot, sárgarépát és a vizet. Addig főzzük, amíg
a hús meg nem puhul. Ekkor adjuk hozzá a Vegetát, a
petrezselymet, a mandulát, és főzzük még 10 percig. Tegyük
fazékba a megfőtt uszonyokat, és szűrjük rá a levest.
Szükség esetén tegyünk hozzá még annyi vizet, hogy ellepje
az uszonyokat. Pároljuk még 5 percig. Keverjük össze a
tojást, és csúsztassuk a levesbe. Tálaljuk melegített, mély
tálba, forró rizzsel.
FŐÉTELEK
Zsíros disznóhús
bambuszrüggyel
Hozzávalók:
1 kg zsíros disznóhús nagy kockákra vágva,
8 gerezd fokhagyma,
1 mk. őrölt koriander,
1 tk. porcukor,
törött bors,
só,
4 dl víz,
1 tk. Vegeta 40.,
1 csirkehúsleves-kocka,
25 dkg bambuszrügy (konzerv).
Rakjuk a disznóhús felét a zsíros részével lefelé, a
másik felét felfelé egy nagyobb méretű vasserpenyőbe.
Süssük lassú tűzön, keverjük kétágú villával, amíg a
hús barnára nem sül. Közben mozsárban zúzzuk krémmé a
fokhagymát és a koriandert. Keverjük jól össze a hússal.
Szórjuk bele a cukrot, a törött borsot és a sót. Öntsük
hozzá a vizet. Tegyük bele a Vegetát, a leveskockát és a
bambuszrügyet. Fedjük le, és lassú tűzön főzzük, amíg a
hús megpuhul. Tálaljuk melegített, mély tálban, forró
rizzsel.
Töltött borjúszelet
currymártással
Hozzávalók:
6 vékony szelet borjúhús,
6 ek. darált borjúhús,
6 ek. főtt rizs,
1 ek. reszelt vöröshagyma,
1 ek. finomra vágott petrezselyem,
1 mk. törött bors,
2 ek. salátaolaj,
olaj a sütéshez.
Mártás:
1 ek. vaj,
1 ek. liszt,
1 tk. csípős currypor,
1 dl tej,
só.
A 2 ek. olajban pirítsuk lassú tűzön 10 percig a darált
húst, vöröshagymát, petrezselymet, törött borsot, sót.
Adjuk hozzá a rizst, és pirítsuk még 5 percig. Vegyük le a
tűzről, és töltsük meg a besózott borjúszeleteket.
Tűzzük össze, és forró olajban süssük ki. Tegyük félre.
Olvasszuk fel a vajat, tegyük bele a lisztet, a curryport és a
sót. Állandóan kevergetve öntsük bele a tejet, főzzük még
3-4 percig. Öntsük rá a töltött borjúszeletre, és forró
rizzsel tálaljuk.
Currys marhahús
Hozzávalók:
1 dl olaj,
4 fej apróra vágott vöröshagyma,
1/2 tk. őrölt kurkumagyökér,
1 tk. őrölt koriandermag,
1 ek. reszelt gyömbér,
1/2 ek. reszelt fokhagyma,
1 kg apró kockára vágott marhahús,
2 ek. kókusztej,
egy kis darab fahéj,
4 egész kardamomimag,
só.
Pirítsuk üvegesre a vöröshagymát az olajban. Keverjük
hozzá a kurkumát, a koriandert, a gyömbért, a fokhagymát,
és rakjuk a pirított hagymához a hússal együtt. Lassú
tűznél, lefedve pároljuk 1 órát, vagy amíg a hús megpuhul.
(Szükség esetén adjunk hozzá egy kis vizet.) Tegyük hozzá a
kókusztejet, a fahéjat és a kardamomimagot. Pároljuk még 10
percig. Rizzsel tálaljuk.
Ananászos disznóhús
Hozzávalók:
1/2 kg disznócomb apróra vágva,
4 gerezd apróra vágott fokhagyma,
3 ek. salátaolaj,
1 tk. nam pla,
késhegynyi törött bors,
1 mk. nagyon csípős pirospaprika,
8 dkg földimogyoró,
1/2 kg darabolt ananász,
1 ek. finomra vágott petrezselyem,
só,
1 zöldpaprika vékony karikákra vágva.
Pirítsuk 5 percig a húst az olajban. Tegyük bele a fokhagymát,
és pirítsuk még 3 percig. Rakjuk hozzá a nam plát, a
törött borsot, a pirospaprikát és a mogyorót. Lassú tűzön,
állandóan kevergetve pirítsuk 10 percig. Tegyük hozzá a
petrezselymet, az ananászdarabokat és ízlés szerint még sót,
pirítsuk még 2-3 percig. Tálaljuk melegített mély tálban,
díszítsük a paprikakarikákkal.
Grillezett csirkemell
Hozzávalók:
1 kg kicsontozott csirkemell 3 cm-es darabokra vágva,
1 tk. apróra vágott gyömbér,
1 tk. őrölt kurkumagyökér,
1 tk. őrölt koriandermag,
2 tk. őrölt földimogyoró,
2 dl kókuszdiótej,
törött bors,
só.
Mozsárban zúzzuk porrá a gyömbért, a kurkumát, a koriandert
és a mogyorót. Keverjük össze a törött borssal, a sóval
és a kókusztejjel. Öntsük a csirkére, és hagyjuk állni 1
órát. Húzzuk fel a húsdarabokat bevizezett grillpálcikákra,
és rakjuk közepesen meleg grillsütőbe. Locsoljuk gyakran a
kókuszos öntettel, és addig süssük, amíg világosbarnára
nem pirul. Rakjuk apróra vágott pirospaprikával bélelt
hosszúkás tálra.
Bangkoki sült csirke
Hozzávalók:
1 kg-os tisztított csirke,
1 ek. szójamártás,
3 ek. fehér bor,
1/2 mk. cukor,
3 gerezd reszelt fokhagyma,
4 szál újhagyma háromfelé vágva,
1 késhegynyi őrölt gyömbér,
1 ek. finomra vágott petrezselyem,
késhegynyi törött bors,
3 ek. olaj,
1 piros paradicsompaprika karikára vágva,
3 ek. reszelt sárgarépa.
Keverjük össze a szójamártást, bort, cukrot, fokhagymát,
gyömbért, petrezselymet, törött borsot. Kenjük be vele a
csirke belsejét. Rakjuk a csirkébe a hagymát és a
sárgarépát. Varrjuk össze a nyílásokat. Tegyük a csirkét
teflontepsibe, és öntsük le az olajjal. Közepesen meleg
sütőben, gyakran locsolgatva süssük 40 percig, vagy amíg
megpuhul. Vágjuk hosszában ketté, és rakjuk a két fél
csirkét egymásra csúsztatva melegített pecsenyéstálra.
Díszítsük paprikakarikákkal.
Parázson sült tengeri
rák
Hozzávalók:
8 dkg vaj,
2 gerezd reszelt fokhagyma,
1 ek. reszelt vöröshagyma,
2 tk. csípős currypor,
1 mk. frissen őrölt bors,
1/2 tk. só,
1 ajóka,
2 ek. finomra vágott petrezselyem,
1 kg tisztított, friss rák,
6 egyforma nagy alufólia.
A rák kivételével keverjük össze az összes hozzávalót.
Tegyünk egyenlő mennyiségű rákot az alufóliákra, majd
egyenlő mennyiségű adagokat a fűszerezett vajból. Csavarjuk
jól össze az alufóliát, de nem túl szorosan. Tegyük izzó
parázsra, és süssük 7-10 percig. Vegyük le a parázsról,
és hegyes késsel hasítsuk fel az alufóliát, hogy a gőz
eltávozhasson. Tegyük a rákot a fóliával együtt melegített
tányérokra, rizzsel, salátákkal és nam prikkel tálaljuk.
Banánlevélben sült hal
Hozzávalók:
6 közepes, tisztított hal,
só,
3 ek. citromlé,
1 tk. durvára őrölt bors,
4 púpozott ek. vaj,
2 ek. finomra vágott petrezselyem,
banánlevél, vagy 6 kukoricacsőről az egész csuhé,
jeges víz.
Sózzuk meg a halat kívül-belül. Keverjük össze a vajat,
törött borsot, petrezselymet. Osszuk el hatfelé, és tegyünk
egy-egy adagot minden hal belsejébe, öntözzük meg a
citromlével. Tegyük a csuhéleveleket a jeges vízbe. Hagyjuk
20 percet állni. Ezután vegyük ki, és nyomkodjuk ki a vizet
belőlük, majd csavarjuk a halakat a levelekbe, vastagon. Egy
vékony fémszállal két helyen kössük össze, és helyezzük
a parázsba úgy, hogy csak egy vékony parázsréteg fedje.
Süssük 15-20 percig, vagy amíg a hal megpuhul. Bontsunk ki egy
becsomagolt halat, és ha a hús leválik a csontról, készen
van. Távolítsuk el a fémszálakat, és a levelekkel együtt
helyezzük a halakat a sütőből kivett rácsra. Ráccsal
együtt tálaljuk, forró rizst és mártásokat adhatunk hozzá.
Nyárson sült
disznóoldalas
Hozzávalók:
Vágassunk ki disznóoldalasból 3 db 10 cm széles csíkot,
mindegyik 8-10 borda legyen.
1 dl borecet,
1/2 dl citromlé,
1 1/2 dl olaj,
3/4 dl szójamártás,
1 tk. őrölt koriandermag,
1 tk. őrölt bors,
1 mk. őrölt mustármag,
1 tk. só.
A hús kivételével keverjük össze az összes hozzávalót.
Öntsük a húsra, tegyük a hűtőszekrénybe, hagyjuk 8 órát
állni. Időnként forgassuk meg. Húzzuk nyársra a bordákat
harmonikaszerűen. Izzó parázson állandóan forgatva süssük
50 percig. Ezután tegyünk tepsit a nyárs alá, kenjük be a
páclével a húst. Süssük még 40 percig, közben többször
kenjük be a páclével. Töltsük meg egy akkora rozsdamentes
pecsenyéstál közepét rizzsel, hogy a nyárs a bordával
együtt elférjen rajta. Salátákkal, mártásokkal, nam prikkel
tálaljuk.
Száraz curry (Pa-naeng)
Hozzávalók:
1/2 dl földimogyoró- vagy salátaolaj,
3 közepes fej apróra vágott vöröshagyma,
8 gerezd fokhagyma,
1 ek. currypor,
1 tk. csípős currys ételízesítő,
1 ek. tamarindpüré vagy 2 ek. citromos szilvadzsem,
só,
1 kg apróra vágott marhahús.
Tegyük az olajat egy nagyobb méretű serpenyőbe, pirítsuk
üvegesre a hagymát, fokhagymát. Adjuk hozzá a curryport, a
currys ételízesítőt és a tamarindpürét. Lassú tűzön
pirítsuk 1-2 percig. Tegyük bele a húst, fedjük le, és
pároljuk puhára. Közben keverjük. Forró rizzsel tálaljuk.
Disznóhús babcsírával
Hozzávalók:
1 kg disznótarja 1/2 cm széles csíkokra vágva,
1/4 dl szójamártás,
1/2 dl ketchup,
1 tk. porcukor,
1/2 mk. őrölt gyömbér,
1 tk. nagyon csípős pirospaprika,
4 gomba szeletekre vágva,
4 ek. földimogyoró- vagy salátaolaj,
2 gerezd reszelt fokhagyma,
1/2 tcs. újhagyma apróra vágva,
25 dkg babcsíra,
1 tojás jól összekeverve,
só.
2 ek. olajon pirítsuk üvegesre az újhagymát és a fokhagymát.
Rakjuk serpenyőbe a megmaradt olajat, a húst, a gombát, és
pirítsuk barnára a húst. Tegyük hozzá a babcsírát,
fonnyasszuk meg kétágú villával kevergetve. Vegyük ki a
pirított hagymát az olajból, tegyük a húsra. Csurgassuk a
hagyma forró olajába a tojást, és villával úgy keverjük,
hogy bab nagyságú tojásdarabok keletkezzenek. Azt is rakjuk a
húshoz, és keverjük össze az egészet. Forró rizzsel vagy
spagettivel tálaljuk.
Celofán tészta
mártással
Hozzávalók:
1/2 kg celofán tészta vagy kifőzött spagetti,
1 nagy fej vöröshagyma apróra vágva,
3 gerezd fokhagyma,
3 ek. forrázott, darált mandula,
1 késhegynyi őrölt kurkumagyökér,
1 ek. friss, reszelt gyömbér,
1 ek. nam pla,
5 ek. földimogyoró- vagy salátaolaj,
1/2 kg frissen párolt rák,
1 tk. citromlé,
1/2 l kókusztej,
1 ek. finomra vágott petrezselyem,
2 hegyes, csípős pirospaprika kimagozva és vékony karikákra
vágva,
só.
Mozsárban zúzzuk péppé a vöröshagymát, fokhagymát,
mandulát, kurkuma- és gyömbérport. Keverjük hozzá a nam
plát. Melegítsük meg az olajat, tegyük bele a pépet,
főzzük 3-4 percig állandóan kevergetve. Rakjuk bele a
rákdarabokat, és főzzük még 2-3 percig. Csökkentsük a
tüzet, öntsük az ételbe a kókusztejet, pároljuk 3-4 percig
(nem szabad, hogy forrjon!). Tálalás előtt helyezzük a
celofán tésztát és a mártást is egy-egy melegített, mély
tálba. Szórjuk be a petrezselyemmel, a zöld- és pirospaprika-karikákat
tegyük külön kistányérokra.
Currys hal
Hozzávalók:
2 1/2 ek. vaj,
2 fej apróra vágott vöröshagyma,
1/2 ek. csípős currys ételízesítő,
3 apróra vágott paradicsom,
3 tk. finomra vágott petrezselyem,
1 ek. kókusztej,
2 ek. citromlé,
só,
3 ek. joghurt,
1 kg filézett hal hat darabra vágva.
Pirítsuk üvegesre a vajban a hagymát. Adjuk hozzá a currys
ételízesítőt, és pirítsuk még 1 percig. Rakjuk hozzá a
paradicsomot, a petrezselymet és a kókusztejet, keverjük jól
össze. Lassú tűzön, lefedve pároljuk, amíg a paradicsom
megpuhul. Tegyük a halat a currys mártásba. Öntsük rá a
citromlevet. Sózzuk meg, és pároljuk 10-12 percig. Forró
rizzsel, párolt zöldséggel és nam prikkel tálaljuk.
Kókusztejben pácolt
sült csirke
Hozzávalók:
1 1/2 kg tisztított csirke négyfelé vágva,
1 tcs. kókuszreszelék,
1 tcs. forró tej,
1 fej reszelt vöröshagyma,
6 gerezd reszelt fokhagyma,
1 ek. nagyon csípős pirospaprika,
1 tk. só,
késhegynyi cayenne-i bors,
késhegynyi őrölt szegfűszeg,
1 mk. őrölt fahéj,
1 tk. őrölt koriandermag,
10 dkg vaj,
6 citromszelet,
6 hegyes, csípős pirospaprika hosszában kettévágva.
Tegyük tűzálló edénybe a kókuszreszeléket a forró tejjel,
és hagyjuk állni 1 órát. Keverjük simára a keverőgépben,
öntsük vissza a tűzálló edénybe. Tegyük bele a hagymát,
fokhagymát, pirospaprikát, sót, cayenne-i borsot, fahéjat,
szegfűszeget, koriandermagot. Keverjük jól össze; állítsuk
az edényt forró vízzel félig telt edénybe, és főzzük 25
percig. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk kihűlni, majd
öntsük a csirkére. Hagyjuk 6 órát állni, közben forgassuk.
Olvasszuk fel a vajat, kenjük be vele a pácolt csirkedarabokat.
Közepesen meleg grillsütőben süssük puhára. Közben
locsoljuk a vajjal. Tegyük melegített cseréptálra, rakjuk
körbe a félbevágott hegyes paprikákkal, tegyünk mindegyik
közé egy-egy citromszeletet. Rizzsel tálaljuk.
KÖRETEK, MÁRTÁSOK
Halmártás I.
Hozzávalók:
1 ek. nam pla,
2 kimagozott, hegyes, csípős pirospaprika
és 1 csemegepaprika, mind a 4 apróra vágva,
3 ek. sózott hal apróra szétszedve,
9 gerezd reszelt fokhagyma,
3 ek. apróra vágott vöröshagyma,
törött bors,
1 mk. porcukor,
2 ek. szójamártás,
1/4 dl citromlé.
Keverőgépben keverjük simára az összes hozzávalókat. Mély
tálkákban tálaljuk.
Halmártás II. (Nam prik)
Hozzávalók:
2 ek. apróra vágott, szárított, sós hal,
8 gerezd fokhagyma,
1 ek. nam pla,
egy csipet pálma- vagy kristálycukor,
3 hegyes csípős paprika kimagozva és apróra vágva,
1/2 citrom leve,
1 ek. szójamártás.
Mozsárban zúzzuk péppé a halat, fokhagymát, nam plát,
cukrot és paprikát. Keverjük össze a citromlével és a
szójamártással. Rakjuk egy kis mély tálba. Párolt
zöldséggel, rizzsel, sült halakkal és húsokkal fogyasszuk.
Gyömbérmártás
Hozzávalók:
4 tk. őrölt gyömbér,
3 ek. szójamártás,
1 ek. olaj.
Keverjük össze a hozzávalókat. Kemény tojással, párolt
zöldségfélével, sült halakkal és húsokkal mártogatjuk.
Hideg mártás
kókuszdióból
Hozzávalók:
6 ek. kókuszreszelék,
4 ek. forró tej,
3 kimagozott, hegyes, csípős pirospaprika,
4 gerezd reszelt fokhagyma,
2 ek. finomra vágott petrezselyem,
1 ek. citromlé,
1 mk. porcukor,
törött bors,
só,
1 ek. nagyon csípős Piros Arany.
Tegyük csészébe a kókuszreszeléket a tejjel együtt, fedjük
le, és hagyjuk állni 3 órát. Időnként keverjük össze.
Keverjük jól össze az összes hozzávalót a keverőgépben.
Tegyünk a mártásból 1-1 evőkanálnyit kis tányérokba.
Párolt és sült húsok mellé adható.
Főtt rizs (Khao plau)
Hozzávalók:
40 dkg rizs,
9 dl víz,
késhegynyi só,
pár csepp citromlé.
Mossuk meg jól a rizst folyó víz alatt. Szűrőben csurgassuk
le. Lassú tűzön, lefedve főzzük a rizst a sóval és a
citromlével 15-20 percig, vagy amíg be nem szívja a vizet.
Zöldséges babcsíra
Hozzávalók:
1 ek. földimogyoró- vagy salátaolaj,
2 ek. apróra vágott vöröshagyma,
1 vékony sárgarépa karikára vágva,
1 kicsutkázott zöldpaprika kockára vágva,
1 tcs. csemegezöldborsó,
1 ek. finomra vágott zellerlevél,
1 tcs. babcsíra,
1 ek. víz,
törött bors,
só,
ízlés szerint citromlé.
Pirítsuk 2 percig a hagymát az olajban. Tegyük bele a
sárgarépát, és pirítsuk 1 percig, azután tegyük bele a
zöldpaprikát, azt is pirítsuk 1 percig. Tegyük ugyanezt a
zöldborsóval, majd a zellerlevéllel. Rakjuk hozzá a
babcsírát az 1 ek. vízzel, és kétágú villával keverjük
össze. Fedjük le az edényt, és pároljuk az ételt 2 percig.
Azonnal tálaljuk. Grillben sült halak és húsok mellé adjuk.
Maláji rizs
Hozzávalók:
4 dl tej,
22 dkg friss kókuszreszelék,
1 ek. földimogyoró-olaj,
2 fej apróra vágott vöröshagyma,
32 dkg rizs,
1 mk. só,
3 dl kókusztej.
Forraljuk fel a tejet, vegyük le a tűzről, és tegyük bele a
friss kókuszreszeléket. Fedjük le, és hagyjuk állni 1 1/4
órát. Pirítsuk 3 percig a hagymát és a rizst az olajban,
ezután rakjuk hozzá a sót, a tejes kókuszreszeléket, és
lassú tűzön, lefedve, a rizs minőségétől függően
főzzük kb. 25-30 percig, vagy amíg a rizs beszívja a tejet.
Forrón tálaljuk.
Párolt tök
Hozzávalók:
1-2 hámozott újtök 1 cm-es szeletekre vágva,
1 púpozott ek. vaj,
1/2 citrom leve,
csipet porcukor,
só,
cayenne-i bors,
1 ek. finomra vágott petrezselyem.
Főzzük kb. 10 percig a tökszeleteket. Tegyük serpenyőbe a
vajat, sót, cayenne-i borsot és a citromlevet. Öntsük le a
vizet a tökről, szűrőben csurgassuk le, tegyük a vajba.
Lassú tűzön, lefedve pároljuk puhára a tököt. Időnként
rázzuk meg az edényt, ne keverjük. Ha kész, szórjuk be a
petrezselyemmel és hagyjuk állni 1 percig.
SALÁTÁK
Bangkoki gombasaláta
Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma vékony karikákra vágva,
1/2 kg főtt, apró gombafej,
1/4 sült gombafej,
1 gerezd reszelt fokhagyma,
1 hegyes, csípős zöldpaprika karikára vágva,
4 ek. borecet,
2 ek. olaj,
csipet só,
késhegynyi őrölt koriandermag,
törött bors,
1 tk. finomra vágott petrezselyem.
Tegyük forró vízbe a hagymát, hagyjuk 2 percig állni.
Öntsük le róla a vizet. Adjuk hozzá az ecetet. Fedjük le,
és hagyjuk állni 30 percig. Keverjük össze az összes
hozzávalóval. Fedjük be, és legalább 6 órát tartsuk a
hűtőszekrényben. Tálalás előtt öntsük le a saláta levét,
kétágú villával keverjük jól össze. Ízlés szerint
ízesíthetjük még ecettel, sóval és csípős paprikával.
Mély tálkákban tálaljuk. Sült húsok mellé adjuk.
Ananászsaláta
Hozzávalók:
1 doboz darabolt ananász, késhegynyi őrölt gyömbér.
Hűtsük le jól az ananászt. Tálalás előtt szórjuk be a
gyömbérrel. Currys ételekhez adjuk.
DESSZERTEK ÉS EGYÉB
Szágópuding
kókuszdióban
Hozzávalók:
20 dkg szágó vagy dara,
9 dl forrásban lévő tej,
10 dkg pálma- vagy egyéb cukor,
5 dkg vaj,
1-2 csepp kókusz- vagy mandulaeszencia,
3 tojássárgája,
4 dkg vaj,
2 tojásfehérje kemény habja,
egy vagy több kókuszdió,
2 1/2 dl kókusztej,
csipet só,
1 1/2 l forró víz,
csipet reszelt citromhéj,
10 dkg cukor,
késhegynyi vaníliás cukor,
1-2 ek. kókuszreszelék.
Szórjuk a szágót a forró tejbe. Adjuk hozzá a cukrot, és
keverjük bele a vajat. Lassú tűzön, állandóan kevergetve
főzzük 20 percig. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk 10 percig
hűlni. Keverjük bele a kókuszeszenciát, a jól összekevert
tojássárgáját, az apró darabokra vágott, megmaradt vajat
és végül a tojásfehérje habját. Reszeljük le körben a
kókuszdió tetejét. Vegyük ki a belsejét. Töltsük meg a
pudinggal. Állítsuk forró vízzel majdnem félig megtöltött
tepsibe, és közepesen meleg sütőben süssük, amíg a puding
összeáll. Ha kész, vegyük ki a forró vízből, és hagyjuk
kihűlni. Tegyük zománcozott fazékba a kókusztejet egy csipet
sóval. Lassú tűzön főzzük, amíg a tej be nem sűrűsödik.
Főzzünk szirupot a vízből, a citromhéjból és a megmaradt
cukorból. Szűrjük le, és hagyjuk kihűlni. Tegyük a
kókuszdiót kerek bronz- vagy réztálra. Öntsük külön-külön
több kis üvegtálkába a cukros szirupot és a kókusztejet.
Rakjuk körül velük a pudingot. Tálaláskor öntsünk egy kis
cukros szirupot és kókusztejet a pudingra.
Vaníliás szirupban
párolt mangó
Hozzávalók:
3 hámozott, kimagozott nagy mangó vagy érett őszibarack
vastag szeletekre vágva,
1/2 l víz,
12 dkg cukor,
1 vaníliás cukor,
1 tk. citromlé,
3 ek. apróra vágott, forrázott mandula.
Tegyük zománcozott lábosba a vizet a cukorral, vaníliás
cukorral. Lassú tűzön, lefedve főzzük, amíg a cukor
felolvad. Tegyük bele a mangószeleteket és a citromlevet.
Vegyük le a tűzről az edényt, hagyjuk 2 órát állni.
Közben forgassuk meg a mangót a szirupban. Fogyasztásig
tartsuk hűtőszekrényben. Jól lehűtve, mély üvegtálkákban,
mandulával beszórva tálaljuk.
Padlizsános
ételízesítő
Hozzávalók:
1 nagy padlizsán,
2 hegyes, csípős zöldpaprika kimagozva és apróra vágva,
1 fej reszelt vöröshagyma,
1 tk. só,
1/2 citrom leve,
1/2 tcs. kókuszreszelék.
Tegyük csészébe a kókuszreszeléket, öntsünk rá 4 ek.
forró vizet. Fedjük le, és hagyjuk állni 4 órát, közben
kevergessük. Szabad lángon süssük a padlizsánt addig, amíg
a héja elég, és megpuhul a húsa. Folyó víz alatt szedjük
le a héját, aprítsuk össze finomra. Keverjük össze a
paprikával, a hagymával, a sóval és a citromlével. Öntsük
le a vizet a kókuszreszelékről, és keverjük össze a
padlizsánnal. Hidegen, rizzsel és húsokkal fogyasszuk.
Csípős currys
ételízesítő
Hozzávalók:
6 kimagozott, száraz csípős paprika,
1 1/2 ek. koriandermag,
1 ek. friss, reszelt gyömbér,
1 mk. őrölt köménymag,
1/2 tk. frissen őrölt bors,
1-2 szál citromfű,
1 tk. szerecsendió-virág,
1 mk. őrölt szegfűszeg,
1 tk. kardamomimag,
1/2 mk. őrölt fahéj,
1/2 tk. reszelt szerecsendió,
1/2 tk. nam pla,
4 gerezd reszelt fokhagyma,
4 apróra vágott mogyoróhagyma,
só,
2 ek. ecet,
olaj.
Lassú tűzön, szárítva pörköljük egypár percig olaj
nélkül a paprikát, koriandert, gyömbért, köménymagot,
szemes borsot és a citromfüvet. Adjuk hozzá a szerecsendió-virágot,
szegfűszeget, kardamomimagot, fahéjat és a szerecsendiót.
Pirítsuk még 2-3 percig. Vegyük le a tűzről, mozsárban
zúzzuk porrá. Olajozzuk be a serpenyőt, tegyük bele a
fokhagymát, mogyoróhagymát, enyhén pirítsuk meg. Rakjuk a
mozsárba a hagymát, fokhagymát, és a nam plát. Üssünk
kétszer-háromszor rá a mozsártörővel, majd keverjük jól
össze a fűszerkeverékkel és az ecettel. Tegyük tiszta, jól
zárható kis üvegekbe. Tartsuk hűtőszekrényben. Currys
ételekhez curryporral vagy anélkül 1 kg húsra 1/2 - 1 ek.
currykrémet használnak.
Hamis tamarindpüré
Hozzávalók:
1 ek. szilvadzsem,
1 ek. citromlé.
Keverjük össze a szilvadzsemet a citromlével, és hagyjuk
állni 10 percig. 1 ek. tamarindpüré helyett 2 ek. citromos
szilvadzsemet használhatunk.
Babcsírakészítés
Hozzávalók:
8 ek. mung-bab vagy 11 ek. szójabab, esetleg 9 ek. lencse,
egy széles nyílású cserépedény vagy lekvárosüveg,
2 db szalvéta nagyságú vékony vászondarab,
1 gumiszalag.
Tegyük a babot az edénybe, az ujjunkkal simítsuk el az edény
fenekén. Fedjük le az edény száját az egyik vászondarabbal,
és kössük be a gumiszalaggal. A vásznon keresztül töltsük
meg az edényt langyos vízzel. Fedjük le a másik
vászondarabbal és tegyük meleg, de nem napos helyre. 2. nap:
rázzuk meg az edényt, ezután öntsük le a vizet. Tegyünk rá
tiszta langyos vizet, és ezt ismételjük meg négyszer-ötször.
Végül víz nélkül fedjük be az edényt, és állítsuk meleg,
sötét helyre. A helyiség hőmérsékletétől függően
ismételjük meg ezt 3-4 napig, vagy amíg az edény tele nem
lesz babcsírával. Thaiföldi ételek gyakori hozzávalója.
Nam pla helyettesítő
Hozzávalók:
1 kis doboz ajóka,
2 gerezd reszelt fokhagyma,
1 tk. szójamártás.
Öntsük le az olajat az ajókákról, tegyük kis tálba. Egy
evőkanál hátával nyomkodjuk péppé, vagy mozsárban zúzzuk
össze a fokhagymával és a szójamártással együtt.
Különféle thaiföldi ételek ízesítésére használják.