Omlós tészták vagy linzerek
Linzer alaptészta
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 30 dkg
margarin, 15 dkg porcukor, 2 tojássárgája, reszelt citromhéj,
vaníliás cukor, só.
Az alapanyagokat minél gyorsabban jól összegyúrjuk, és
legalább 1-2 órára tegyük a hűtőbe a felhasználás előtt.
A linzer tészta a hűtőben tartható, de le is fagyasztható
Csokoládémáz
linzerre
7 dkg porcukor, 1 kanál tej, 2 kanál kakaó, 10 dkg vaj.
Gőz fölött csak addig melegítjük, amíg a vaj megolvad. Jól
kikeverjük.
Omlóstészták
Gyúrt omlóstészták
Jellemző rájuk, hogy 1 rész cukor, 2 rész zsiradék és 3
rész lisztből készülnek. Két fajtájuk van: sárga linzer (tojássárgájával),
barna linzer (olajos magokkal: dióval, mogyoróval, mandulával
stb. készülnek).
Angol linzer
51 dkg liszt, 17 dkg porcukor, 28 dkg vaj, 6 tojássárgája, 0,2
dkg citromhéj, 0,2 dkg vaníliás cukor.
A tojássárgáját gyengén süssük meg, majd szitán
passzírozzuk át, gyúrjuk össze az anyagokkal, mint az
omlóstésztát, és fagyasszuk ki.
Sárgalinzer
50 dkg liszt, 33 dkg vaj, 16,5 dkg porcukor, 1-2 tojássárgája,
0,5 dkg reszelt citromhéj. 0,5 dkg vaníliacukor.
A lisztet, vajat, cukrot morzsoljuk el, majd adjuk hozzá a
tojássárgáját, ízesítot és gyúrjuk össze simára, majd
hűtsük le.
Sárgalinzer
55 dkg liszt, 16,5 dkg porcukor, 28 dkg zsír, 1-2
tojássárgája, 0,5 dkg reszelt citromhéj.
Úgy készítjük, mint az előző sárgalinzert.
Barna linzertészta
35 dkg liszt, 33 dkg vaj, 16 dkg porcukor, 15 dkg dióbél, 2
tojássárgája, 0,3 dkg reszelt citromhéj, 0,2 dkg fahéj, 0,5
dkg vaníliacukor.
Barna linzertészta
34 dkg liszt, 16 dkg vaj, 16 dkg porcukor, 16 dkg zsír, 15 dkg
dióbél, 0,3 dkg kakaó, 1 egész tojás, 0,3 dkg reszelt
citromhéj, 0,2 dkg őrölt fahéj.
A dióbelet finomra daráljuk, majd összekeverjük az anyagokkal,
sima tésztává gyúrjuk és lehutjük.
Omlóstészta, sós
50 dkg liszt, 32 dkg vaj, 3 tojássárgája, 1,5 dl tejszín, 1,2
dkg só.
Gyúrt omlós, sajtos
50 dkg liszt, 30 dkg vaj, 8 dkg reszelt sajt, 2 tojássárgája,
1,1 dl tejszín, 0,5 dkg só.
Hasonlóképpen készítjük, mint az omlóstésztát, csak több
folyadékkal és cukor nélkül. Megfelelő lapokra nyújtjuk,
tetejét recézett nyújtófával végigsodorjuk, bekenjük
tojássárgájával és kifagyasztjuk.
Borsos tészta
55 dkg liszt, 27,5 dkg zsír, 2 dkg porcukor, 1 egész tojás, 0,2
dkg bors, 1 dkg só, 1,2 dl fehérbor.
A lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a bort,
tojást, járulékos anyagokat és egynemű tésztává gyúrjuk.
Hűvös helyen pihentetjük.
Szerelmeslevél tészta
46 dkg liszt, 26,5 dkg vaj, 12 dkg porcukor, 4 tojássárgája, 1,2
dl tejfel, 0,2 dkg só.
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, összegyúrjuk a többi anyaggal,
és a kész tésztát hűvös helyen pihentetjük.
Kevert omlóstészták
Több folyadékkal készülnek, mint a gyúrt omlósok, így
nyomózsákkal formázhatók vagy formában süthetok.
Általában teasüteményeket készítünk belőle.
Kevert omlós tésztalapok
32,5 dkg liszt, 32,5 dkg vaj, 32,5 dkg porcukor, 3 egész tojás,
1 dkg vaníliás cukor, 0,5 dkg reszelt citromhéj.
A vajat olvasszuk fel kicsit, és keverjük habosra a porcukorral.
Állandó keverés mellett adjuk hozzá egyenként a tojásokat,
majd fakanál segítségével a lisztet is keverjük bele. A
kész tésztát papírral bevont sütőlemezre egyenletes
vastagságban kenjük fel és 200-220°C sütőben megsütjük.
Sütés után a tetejét liszttel beszórjuk és megfordítjuk.
Kevert omlós
csokoládéstészta
30 dkg liszt, 32,5 dkg vaj, 32,5 dkg porcukor, 2,5 dkg kakaó, 3
egész tojás, 0,5 dkg fahéj.
Úgy készítjük, mint a kevert omlós tésztalapokat.
Plum keksz
37,5 dkg liszt, 25 dkg vaj, 25 dkg porcukor, 3 egész tojás, 15
dkg vegyes cukrozott gyümölcs, 0,5 dkg vaníliás cukor, 0,5
dkg reszelt citromhéj, 0,5 dkg szalalkáli.
Úgy készítjük, mint a kevert, omlós tésztalapokat. A kész
tésztát sütőlapra helyezett, papírral bevont formákba
töltjük nyomózsákkal, és 200-220°C sütoben sütjük. A
kihült tészta tetejét vaníliás cukorral behintjük.
Omlóstésztából készült sütemények
Linzerkoszorú
83 dkg sárga linzertészta, 37 dkg barackíz, 3 dkg dió, a
kenéshez 1 tojás, a szóráshoz 3 dkg vaníliás cukor.
A tésztát lisztezett asztalon 5 mm vastagra kinyújtjuk. Az
alsó lapokhoz sima, a felsőhöz hullámos formázóval kör
alakú tésztákat szúrunk ki. Ezt a közepén egy kisebb
formázóval kiszúrjuk, tojással megkenjük és durvára
darált dióval vagy mandulával megszórjuk. A formázott
tésztadarabokat sütőlapra rakjuk és 210-220°C-os sütőben
kisütjük. Az alsó lapok közepére nyomózsákkal forró
lekvárt nyomunk. A felso lapokat meghintjük vaníliás cukorral
és ráhelyezzük az alsó, lekváros lapra.
Zsuzsi szelet
100 dkg sárga linzertészta, 30 dkg barackíz, 2,5 dkg
kristálycukor, kenéshez 1 tojás.
A tészta 80 %-át három egyenlő részre osztjuk és fél cm
vastagra kinyújtjuk. Az egyik lapot – ez lesz a fedőlap –
megkenjük tojással és a maradék tésztából egyenletes
rudacskákat sodrunk. Ezeket átlósan helyezzük a tésztára
úgy, hogy közte maradjon fél cm hézag. Kenjük be tojással
és kristálycukorral gyengén szórjuk meg. A lapokat 210- 220°C-os
sütőben megsütjük. A két sima lapot barackízzel betöltjük,
rátesszük a fedőlapot, és nyomózsákkal forró
baracklekvárral megtöltjük a rudak közötti hézagot.
Szerelmeslevél
85 dkg szerelmeslevél tészta, 40 dkg habtöltelék, a kenéshez
1 tojás, a szóráshoz liszt és 4 dkg vaníliás porcukor.
A tésztát 3-4 mm vastagra nyújtsuk ki és egyenlő
téglalapokra vágjuk fel. A lapok közepére nyomózsákkal
habot adagolunk. A tészta széleit kenjük be tojással, majd
hajtsuk egymásra, mint a borítékot. Sütőlapra rakjuk és 200-210°C
sütőben megsütjük. A kihült tésztát vaníliás porcukorral
meghintjük.
Lekváros linzer
75 dkg sárga linzertészta, 57 dkg szilvalekvár, 5 dkg dió,
szóráshoz liszt, a kenéshez tojás.
A tészta kétharmadát nyújtsuk ki 5 mm vastagra. Tegyünk a
széleire 1 cm vastag tésztaréteget és félig süssük meg. A
félig sült tésztát kenjük meg lekvárral, szórjuk meg
cukrozott dióval, majd a maradék tésztából rácsozzuk be,
majd óvatosan süssük készre 200-210°C-os sütőben.
Kihülés után egyenletes kockákra daraboljuk. Baracklekvárral
is készíthetjük.
Rákóczi túrós lepény
50 dkg sárga linzertészta, 125 dkg túrótöltelék, 5
tojásfehérje, 25 dkg kristálycukor, 5 cl víz.
A tésztából 3-4 mm vastag lapot nyújtunk, sütőlapra
tesszük és félig megsütjük. Rátesszük a túrótölteléket,
és egyenletes vastagra simítjuk. A tojásfehérjéből gőz
fölött habot készítünk, és nyomózsákkal berácsozzuk a
tölteléket, majd gőzmentes sütőben 180-190°C-on készre
sütjük. Még melegen téglaalakra felvágjuk.
Marcipánlinzer
60 dkg sárga linzertészta, 45 dkg marcipán vajkrém, 15 dkg
mandulamarcipán, 13 dkg barackíz, 2,5 dkg morzsa, a
díszítéshez 2 dkg mandula.
A linzertésztát nyújtsuk ki 3 mm vastagra és ovális
formázóval szúrjuk ki, majd sütőlapon süssük meg. A
kihült tésztákból 3-3 lapot a habosra kevert marcipán
vajkrémmel töltsünk meg, az oldalát is kenjük be és
morzsában panírozzuk meg. A marcipánt kevés vízzel gyúrjuk
formázhatóvá, majd nyomózsák és csillagcso segítségével
készítsünk ovális formát a szélére, s töltsük ki forró
baracklekvárral az üreget. Közepére kongó vagy apró
zöldmandulát hintünk.
Linzerszelet
32 dkg fehér linzertészta, 32 dkg barna linzertészta, 17 dkg
málnalekvár, 17 dkg baracklekvár, 25 dkg dió vajkrém, a
szóráshoz 3 dkg dió, a panírozáshoz 3 dkg morzsa.
A sárga linzertésztából nyújtsunk két 4-5 mm-es egyforma
lapot, töltsük meg baracklekvárral és süssük ki. A barna
linzerből is nyújtsunk ki két egyforma lapot, töltsük meg
málnalekvárral, és süssük ki. A kisült, lekvárral
töltött lapokat dió vajkrémmel töltsük össze, vágjunk
belőle 8 cm széles csíkokat, és felületüket is vonjuk be
diókrémmel. Oldalukat morzsával panírozzuk, tetejükre
gorombára darált diót szórunk és felszeleteljük.
Bécsi kocka
75 dkg barna linzertészta, 50 dkg diókrém, a díszítéshez 4
dkg dió, a szóráshoz 4 dkg porcukor.
Két egyforma, 5 mm vastag lapot nyújtunk a tésztából és
kisütjük. Az egyik lapot azon melegen felvágjuk négyzetes
darabokra. A másikat, amikor kihült, megtöltjük rumos dió
vajkrémmel. Az egyenletesre simított krémre rátesszük a
felvágott lapokat és felszeleteljük. A kocka tetejére
krémmel diógerezdet ragasztunk, és meghintjük porcukorral.
Orléansi szelet
75 dkg barna linzertészta, 28 dkg ribizli lekvár, 25 dkg
fondant.
A tésztát 3 egyenlő nagyságú, 44 mm-es lapra nyújtjuk
és kisütjük.Megtöltjük ribizli lekvárral, és egymásra
rakjuk. A legfelső lapot megkenjük forró ribizli lekvárral
és 9 cm széles csíkokra vágjuk. A csíkokat rózsaszín
fondant-nal áthúzzuk és leszárítjuk. Kihülés után
egyenletesre szeleteljük.
Ischler
62 dkg barna linzertészta, 32 dkg baracklekvár, 30 dkg
csokoládé fondant, a kenéshez 3 dkg vegyes íz.
A kinyújtott tésztából kerek formával kis lapokat szúrunk
ki, és sütőlapon megsütjük. Kihülés után baracklekvárral
2-2 lapot összetöltünk, tetejét forró lekvárral vékonyan
megkenjük, és csokoládé fondant-al nal behúzzuk.
Gesztenyeszelet
75 dkg barna linzertészta, 50 dkg gesztenye vajkrém, 25 dkg
csokoládéfondant.
Készítsünk 3 egyforma 3 mm vastag lapot, süssük meg és
gesztenyés vajkrémmel töltsük meg. Vágjuk 9 cm széles
csíkokra, és nyomózsákkal húzzunk két szélére és
közepére csíkot, majd fagyasszuk i, és vonjuk be csokoládés
fondanttal. Amikor kihült, vágjuk egyenlő szeletekre.
Diós linzerfánk
70 dkg barna linzertészta, 52 dkg diópüré, a kenéshez 1
tojás, a szóráshoz 7 dkg dióbél és 4 dkg vaníliás cukor,
panírozáshoz 3 dkg morzsa.
A kinyújtott tésztából kerek kiszúróval készítsünk
lapokat. A fedőlapokat kenjük be tojással, szórjuk meg
goromba dióval, és sütőlapon, 210-220°C-os sütőben
süssük ki. A kisült lapokat diópürével töltsük össze,
oldalukat morzsában panírozzuk, tetejüket vaníliás cukorral
hintsük meg.
Mandulás kosár
70 dkg barna linzertészta, 45 dkg mandulamarcipán (sütő), 3
tojásfehérje, 10 dkg lekvár, kenéshez 1 tojás, 4 dkg mandula
dísznek.
5-6 mm vastagra nyújtsuk ki a tésztát, töltsük meg a kerek
formákat, és a tojásfehérjével felpuhított marcipánt
nyomózsákkal töltsük meg. Linzertésztával fedjük be,
tetejüket kenjük meg tojással, és hoszszúra vágott
mandulából formázzunk csillagot. Rakjuk sütőlapra és 210-220°C-os
sütőben süssük meg.
Diós linzer
Hozzávalók:
20 dkg vaj (ne használjunk margarint!), 3 evőkanál porcukor, 1
csomag vaníliás cukor, fél pohár durvára darált dió, 1 és
2/3 pohár liszt, 1 csipet só.
Elkészítés:
A vajat tegyük egy keverőedénybe, majd elektromos habverővel
addig keverjük, míg könnyű, habos nem lesz. Adjuk hozzá a
vaníliás cukrot, cukrot, sót, diót és végezetül a lisztet.
Öntsük a tésztát egy lisztezett deszkára, majd kezünkkel
gyúrjuk jól át. Nyújtsuk ki körülbelül fél centi
vastagságúra, és karácsonyi kiszúrókkal különböző
figurákat készítsünk belőle. Tegyük a sütiket egy tepsire,
majd közepesen meleg sütőben 150 fokon addig süssük, még
aranybarna nem lesz. Ha kihűlt, jól zárható edényben sokáig
el tudjuk tárolni.
Elkészítési idő: 40-60 perc
Egyszerű mogyorós linzer
Hozzávalók:
25 dkg porcukor, 14 dkg zsír, 4 db tojás, 25 dkg liszt, 3 dkg
margarin, 8 dkg mogyoró, citromhéj, fahéj.
Elkészítés:
A porcukrot a zsírral habosra keverjük, majd egyenként
hozzáadjuk a tojásokat, azután a lisztet. Nagyon jól
kikeverjük, közben ízesítjük reszelt citromhéjjal és
fahéjjal. Az elkészített tésztát margarinnal kikent,
lisztezett tepsibe öntjük, tetejét meghintjük durvára
őrölt mogyoróval. Mérsékelt hőfokú sütőbe tolva
megsütjük.
Meggyes linzer
Hozzávalók: 50 dkg
teljes kiőrlésű búzaliszt, 25 dkg margarin, 15 dkg méz,
meggylekvár, magozott meggy
Elkészítése: A lisztet és a margarint hideg helyen
összemorzsoljuk, majd hozzákeverjük a mézet. A tésztát
összegyúrjuk és kb. fél centiméter vastagra nyújtjuk,
kiszúróval linzerkarikákat szúrunk ki belőle, melyeket
forró sütőben megsütünk (6-8 perc). A kisütött és kihűlt
tésztákat meggylekvárral összetöltjük, közepükre egy-egy
meggyszemet helyezünk.
Túrós linzer
Hozzávalók: 25 dkg túró, 20 dkg
margarin, 30 dkg liszt, 20 dkg porcukor, 1 tojás, 1 csomag
vaníliás cukor, 1 csomag sütőpor
Elkészítése: a hozzávalókat kézzel összegyúrjuk úgy,
hogy a tészta szinte sima legyen. Legjobb, ha házi túrót
használunk, ennek nagyobb a zsírtartalma, ezért könnyen
beledolgozható a linzertésztába és az íze is kellemesebb,
mint a ?morzsás?, sovány túróé. A tésztát összedolgozás
után fél órára a hűtőben pihentetjük, hogy nyújthatóvá
váljék. Enyhén lisztezett nyújtódeszkán 1 cm vastagságúra
nyújtjuk. Aki a kicsit pufókabb linzereket szereti, 1 cm
vastagságúra nyújtsa a tésztát. Tetszés szerinti formákat
szaggassunk belőle. (Advent közeledtével elővehetjük a fiók
mélyére süllyesztett csillag és karácsonyfa alakú formákat!)
Mivel a tészta vajas, elég, ha hideg sütőlemezre helyezzük a
linzereket, az igényesebbek sütőpapírral is kibélelhetik a
tepsit, így a linzer alja szép, világosbarna lesz. Alacsony
fokozaton kb.10 percig süssük, szárítsuk a tésztát,
kivételekor még puha, akkor éri el igazi állagát, ha hűlni
hagyjuk. Ínyencek és ráérősek olvasztott csokoládét is
csorgathatnak rá. Fémdobozokban tárolva másfél hétig is
eláll, ha addig fel nem faljuk!
Linzerkoszorú
A tésztához: 10 dkg kristálycukor, 25 dkg margarin vagy 13 dkg
zsír, 35 dkg liszt, 1 tojás, 1 vaníliás cukor, 1 sütőpor, 1
evokanál tejföl.
A lisztet a sütőporral és a vaníliás cukorral elkeverjük. A
margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a többi anyagot és
összedolgozzuk. Egy órát pihentetjük, majd lisztezett
deszkán fél cm vastagra nyújtjuk. Nagyobb formával
kiszaggatjuk és a közepét egy kisebbel kiszúrjuk.Ha
margarinnal készítjük, megkenjük tojásfehérjével és
cukros dióba forgatjuk; ha zsírral, akkor sütés után melegen,
vaníliás cukorba forgatjuk. Tepsibe rakjuk és szép sárgára
kisütjük.
Linzerszelet
A tésztához: 42 dkg liszt, 20 dkg margarin, 15 dkg porcukor, 1
tojás, 1 sütőpor, 1 kanál kakaó, 2 dl tejföl, 1
mokkáskanál só, 1 citrom héja és leve.
A lisztbe belekeverjük a sütőport, cukrot, sót és a
lereszelt citromhéjat. Elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a
citrom levét és a tejföllel összegyúrjuk. Kidolgozzuk és
három cipóra osztjuk. Az egyikbe beledolgozzuk a kakaót.
Mindhárom cipót hűtőbe tesszük és egy órát pihentetjük.
Utána tepsi nagyságúra kinyújtjuk. Az első tésztát
megkenjük lekvárral, lefedjük a barna tésztával, azt is
megkenjük lekvárral és lefedjük a harmadik tésztával.
Előmelegített sütőben erős tűzön kisütjük.
A töltelékhez és a bevonathoz: barack - és birslekvár, 3
tojássárgája, 15 dkg porcukor.
A kétfajta lekvárt „tölteléknek” használjuk. A
tojássárgáját porcukorral összekeverjük és a meleg tészta
tetejére tesszük.
Ízlés szerint szeletelve kellemes ízekkel örvendeztet meg
bennünket ez az egyszerű linzer.
Linzer
Hozzávalók: 1 kg liszt, 30 dkg zsír, 2 dl tejföl, 4
tojássárgája, 25 dkg kristálycukor, 1 szalalkáli vagy
sütőpor, kevés só, 1 citrom leve és reszelt héja.
A liszthez keverjük a szalalkálit vagy a sütőport, cukrot,
reszelt citromhéját. Elmorzsoljuk a zsírral, majd
összeállítjuk a tojássárgájával, citromlével és a
tejföllel. Jól összegyúrjuk, pihentetjük és fél cm
vastagra kinyújtjuk. Különböző formákkal kiszúrjuk,
sütőlapra rakjuk és előmelegített sütőben erős tűzön
kisütjük. Melegen vaníliás porcukorba forgatjuk.
Süteményes dobozban tároljuk ezt az egyszerű, de kitűnő
teasüteményt
Kókuszos linzer
A tésztához: 40 dkg liszt, 1 Ráma margarin, 10 dkg porcukor,
fél sütőpor, 1 evokanál tejföl, 4 tojássárgája.
A liszthez keverjük a cukrot, sütőport, majd elmorzsoljuk a
margarinnal. Összeállítjuk a tojássárgájával és a
tejföllel. Jól összegyúrjuk. Pihentetjük 20 percig, majd
vékonyra nyújtjuk és
tetszés szerinti formára kiszúrjuk.
A töltelékhez: 4 tojásfehérje, 15 dkg porcukor, 10 dkg
kókuszreszelék.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral.
Hozzávegyítjük a kókuszreszeléket és a formázott
tésztára halmozzuk. Tetejére egy cikk diót rakunk.
Előmelegített sütőben közepes tűzön kisütjük.
Linzerharangocskák
Hozzávalók: 15 dkg kristálycukor, 35 dkg liszt, 2 egész
tojás, 15 dkg zsír, 1 sütőpor, késhegynyi fahéj, 2
evőkanál tejföl, szükség szerint házi baracklekvár.
A liszthez keverjük a sütőport, fahéjat, cukrot, majd
elmorzsoljuk a zsírral. Összeállítjuk tojással, tejföllel
és jól kidolgozzuk. 20 percig pihentetjük, majd 3 mm vastagra
kinyújtjuk. Recés formával kiszúrjuk, sütőlapra rakjuk és
előmelegített sütőben erős tűzön kisütjük. Amikor
kihűlt, lekvárral összeragasztjuk. Az alsó tészta lehet
barna is. Ügyeljünk arra, hogy a felső mindig kisebb legyen!
Linzer kókuszos
50 dkg liszt, 1 margarinkocka, 25 dkg porcukor, 1 sütőpor, 2
tojássárgája, 3 evokanál tejföl, kókuszreszelék.
A liszttel elkeverjük a sütőport, a cukrot és a
kókuszreszeléket. Elmorzsoljuk a margarinnal, és
összeállítjuk a tojássárgájával, tejföllel. Fél órát
pihentetjük. Három cipóra osztjuk, fél cm-re kinyújtjuk,
majd különböző formákkal kiszúrjuk. Előmelegített
sütőben sütőlapon közepes tűzön kisütjük.
Porcukorral meghintve már másnap tálalhatjuk teához, de
süteményes dobozba rakva elvihetjük magunkkal kirándulásra,
utazásra is.
Kevert linzer
A tésztához: 5 tojássárgája, 5 dkg kristálycukor, 15 dkg
vaj, reszelt citromhéj, 40-50 dkg liszt (amennyit felvesz).
A tojássárgáját kikeverjük a vajjal és cukorral.
Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat és annyi lisztet, amennyit
felvesz. Jól összekeverjük, tepsibe tesszük, és
előmelegített sütőben, közepes lángon félig megsütjük.
A töltelékhez: házi dzsem, 5 tojásfehérje, 15 dkg darált
dió, 15 dkg porcukor, reszelt citromhéj.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral,
hozzáelegyítjük a diót, citromhéjat. A félig kisült
tésztára dzsemet kenünk, arra simítjuk a diós habot, majd
készre sütjük. Fontos, hogy a tölteléket már előre
elkészítsük, hogy amikor a félig sült tésztát kivesszük a
sütőből, azonnal rákenhessük a lekvárt és a habot.
Rácsos linzer
50 dkg liszt, 15 dkg zsír, 20 dkg kristálycukor, 2
tojássárgája, fél citrom leve és héja, 1 sütőpor, 2-3
kanál tejföl.
A töltelékhez: házi szilvalekvár, 15 dkg kristálycukor,
18 dkg őrölt dió.
Tejföllel összegyúrjuk a hozzávalókat. A tészta kétharmad
részét kinyújtjuk, tepsibe rakjuk, lekvárral vastagon
megkenjük, dióval megszórjuk A maradék harmadból
berácsozzuk, és előmelegített sütőben kisütjük.
Vaníliás porcukorral beszórjuk és felvágjuk.
Csíkos barackos
A linzertésztához: 40 dkg liszt, 20 dkg margarin, 15 dkg
kristálycukor, 1 sütőpor, 1 tojás, tejföl.
A sütőporral elegyített lisztet elmorzsoljuk a margarinnal.
Hozzáadjuk a cukrot és összeállítjuk a tojássárgájával
és a tejföllel. Jól kidolgozzuk, 20 percig pihentetjük és
két részre osztjuk (Az egyik rész nagyobb legyen).
A piskótatésztához: 8 tojás, 8 evokanál liszt, 8 evokanál
kristálycukor, 8 evokanál olaj, 8 evokanál darált dió, 1
vaníliás cukor.
A tojásokat kettévesszük. A fehérjét kemény habbá verjük
a fele cukrokkal. A maradékkal habosra keverjük a
tojássárgáját, majd tovább keverjük az olajjal. Lazán
belekeverjük a tojáshabot, a lisztet és a diót.
Öszeállítás: A nagyobbik cipót kinyújtjuk, egy kivajazott
tepsibe beleterítjük és rákenünk legalább félüvegnyi
házi baracklekvárt. Az elkészült piskótatésztát
ráöntjük. A kisebbik linzercipóból egyforma szép csíkokat
sodrunk – tepsihez méretezve – , és ráfektetjük a
tetejére. Ezek elsüllyednek ugyan, de fehérek maradnak és
megsülve szinte világítanak a sárga piskótatésztában.
Előmelegített sütőben közepes tűzön megsütjük.
Néger linzer (Irma néni)
A tésztához: 35 dkg liszt, 20 dkg vaj vagy zsír, 20 dkg
kristálycukor, 20 dkg darált dió, 2 egész tojás, a lisztbe
késhegynyi szódabikarbóna.
Összeállítjuk a tésztát, és kétfelé vágjuk. Az egyik
részbe 2 evőkanál kakaót teszünk. A világos tésztát
kinyújtjuk és alulra tesszük.Megkenjük savanykás lekvárral,
és ráborítjuk a kakaós lapot. Sütés után bevonjuk.
A bevonathoz: 4 evokanál víz, 16 dkg kristálycukor, 2
evőkanál kakaó. Forrástól számítva 8-10 percig főzzük a
szirupot. Egy csészébe teszünk 2 evőkanál kakaót, és a
forró szirupot apránként, folytonos kavarás mellett
ráöntjük. Amikor csepeg a kanálról, ráöntjük a tészta
fehér részére. Mikor még nem keményedett meg egészen, vizes
késsel felvágjuk.
Linzertészta
50 dkg liszt, 2 tojássárgája, 18 dkg kristálycukor, 25 dkg
zsír, 1 vitrom, 1 sütőpor. Házi lekvár.
A tésztát 3 részre osztjuk. Egyikbe kakaót teszünk. Tepsibe
teszszük a fehér tésztát, megkenjük lekvárral. Rátesszük
a barna tésztát, ezt is megkenjük lekvárral, végül
befedjük a fehér tésztával. Villával megszurkáljuk és
előmelegített sütőben, egy kicsit erősebb tűzön,
megsütjük.
A 2 tojásfehérjét 20 dkg porcukorral gőz fölött kikeverjük
és a meleg tésztára kenjük.
Takarék linzer
50 dkg lisztet 25 dkg zsírral, 1 egész tojással, 20 dkg
porcukorral, 1 sütőporral, 5 cl rummal, 1 dkg törött
fahéjjal, 1 vaníliacukorral, csipetnyi sóval és annyi
tejfellel amennyit felvesz, összegyúrunk. Zsírozott tepsiben
lekvárral megkenjük, a tésztából berácsozzuk, és közepes
tűzön sütjük.
Vaníliás cukorral beszórjuk és porcelántálon kínáljuk.
Zsuzsi szelet
100 dkg sárga linzertészta, 30 dkg barackíz, 2,5 dkg
kristálycukor, kenéshez 1 tojás.
A tészta 80 %-át három egyenlő részre osztjuk és fél cm
vastagra kinyújtjuk. Az egyik lapot – ez lesz a fedőlap –
megkenjük tojással és a maradék tésztából egyenletes
rudacskákat sodrunk. Ezeket átlósan helyezzük a tésztára
úgy, hogy közte maradjon fél cm hézag. Kenjük be tojással
és kristálycukorral gyengén szórjuk meg. A lapokat 210-220°C-os
sütőben megsütjük. A két sima lapot barackízzel betöltjük,
rátesszük a fedőlapot, és nyomózsákkal forró
baracklekvárral megtöltjük a rudak közötti hézagot.
Szerelmeslevél
85 dkg szerelmeslevél tészta, 40 dkg habtöltelék, a kenéshez
1 tojás, a szóráshoz liszt és 4 dkg vaníliás porcukor.
A tésztát 3-4 mm vastagra nyújtsuk ki és egyenlő
téglalapokra vágjuk fel. A lapok közepére nyomózsákkal
habot adagolunk. A tészta széleit kenjük be tojással, majd
hajtsuk egymásra, mint a borítékot. Sütőlapra rakjuk és 200-210°C
sütőben megsütjük. A kihült tésztát vaníliás porcukorral
meghintjük.
Esztergomi linzer
50 dkg liszt, 1 egész tojás, 1 sütőpor, 25 dkg kristálycukor,
20 dkg zsír, 1 dkg kakaó, tejfel vagy annyi tejszín, amennyit
felvesz. Töltelék: 10 dkg darált dió, 10 dkg kristálycukor,
házi baracklekvár.
A sütőpőrral elegyített lisztet az anyagokkal összegyúrjuk,
kétharmad részét kinyújtjuk, tepsibe tesszük, és lekvárral
megkenjük, megszórjuk cukrozott dióval. A maradék harmadból
berácsozzuk. Előmelegített sütőben közepes tűzön sütjük.