Rétesek
Almás rétes 1.
Hozzávalók:
50 dkg lisztből rétestészta, 80 dkg alma, 10 dkg dió, 10 dkg
kristálycukor, törött fahéj.
Elkészítés:
A kissé savanykás, borízű, úgynevezett rétesalma a
legalkalmasabb hozzá. Az almát meghámozzuk, megtisztítjuk a
magházától és középfinom reszelőn lereszeljük. A reszelt
alma helyett szeletekre vágott almát is használhatunk. Ha nem
rétestésztából, hanem kész réteslapból készítjük, a
kinyújtott és zsírral meglocsolt réteslapot megszórjuk egy
kevés szitált zsemlemorzsával és darált dióbéllel. Ez
azért szükséges, mert a morzsa és a dió felszívja az alma
víztartalmát, és sütés közben nem ázik el a tészta.
Ezután a megreszelt vagy összevágott almát szétterítjük
rajta, egyenletesen elosztva. Megcukrozzuk, megszórjuk törött
fahéjjal, felcsavarjuk és megzsírozott tepsibe tesszük.
Tetejét olvasztott zsírral vagy vajjal megkenve sütjük.
Sütésnél vigyázzunk, hogy a töltelék jól átsüljön. A
sütőből kivéve 5-10 percig állni hagyjuk, majd kissé
rézsútosan vágva, egyenletesen elszeleteljük. Tetejét
porcukorral megszórjuk, és forrón adjuk asztalra.
Almás-diós rétes
Hozzávalók:
1 csomag hatlapos rétestészta. Töltelék: 50 dkg tisztított,
savanykás alma, 1 citrom leve, 2-3 evőkanál méz, 10 dkg
mazsola, 10 dkg vágott dióbél, fél teáskanál fahéj,
porcukor, 1 tojás a tetejére.
Elkészítés:
A töltelékhez az almát egészen vékony és kis szeletekre
vágjuk (nem reszeljük, mert sok levet enged, és péppé válik).
A citromot rácsöpögtetjük, majd hozzáadjuk a mézet, nagyon
kevés porcukrot, a diót, a megmosott mazsolát és a fahéjat.
Az egészet jól összekeverjük, és 10 percig állni hagyjuk.
Az elfelezett (3 lapos) réteslapra csíkban felkenjük a
töltelék felét, majd szorosan összecsavarjuk és rátesszük
a sütőlapra. Majd a másik 3 lapot is bekenjük a töltelékkel.
Mindkét rétesrúd tetejét bekenjük a felvert tojással, majd
az előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.
Aszalt szilvás rétes
Hozzávalók:
1 csomag réteslap, 15 dkg zabpehely, 20 dkg aszalt szilva, 3 dl
rostos szilvalé, 25 dkg tehéntúró, 2 tojás, 4 evőkanál
olaj, ízlés szerint méz (ne legyen nagyon édes), csipetnyi
só.
Elkészítés:
A töltelékhez a zabpelyhet tálba szórom, ráöntöm a
szilvalevet és a felvert tojásokat. 20 percig hagyom állni.
Közben a megmosott aszalt szilvát kevés vízben felforralom,
és fedő alatt 5 percig főzöm. Ezután kimagozom, és
csíkokra vágom. A szilvával és az áttört túróval együtt
hozzáadom az áztatott zabpehelyhez. Jól összekeverem, majd
ízlés szerint mézzel, csipetnyi sóval édesítem. A
réteslapokat szétszedem. Kettőt nedves konyharuhára teszek,
egy evőkanál olajjal megkenem, majd a töltelék félét a
szélére, egy csíkban felkenem. A konyharuha segítségével
szorosan felcsavarom, és kikent sütőlapra teszem. A tetejét
is megolajozom. A másik rétesrudat ugyanígy elkészítem.
Előmelegített, forró sütőben 13-15 percig sütöm.
Baklava (török mézes
rétes)
Hozzávalók:
25 dkg darált dió, 12,5 dkg vaj, 2,5 dl méz, 2 csomag
réteslap, 2 dkg vaj a tetejére.
Elkészítés:
A darált diót, a mézet és a vajat addig keverem, amíg habos,
krémszerű nem lesz. Egy közepes nagyságú tepsi alját
kibélelem három réteslappal, majd a diós-mézes masszából
egy keveset rákenek. Erre egy réteslapot teszek, amit újból
bekenek a diós-mézes krémmel. Addig folytatom a rétegezést,
amíg csak el nem fogynak a hozzávalók. A tetejére
réteslapnak kell kerülnie, amit a felolvasztott vajjal
meglocsolok. Előmelegített, forró sütőben közepes lángon
megsütöm a rétest. Még forrón kockákra vágom és melegen
tálalom.
A magyar ízlésnek szokatlanul édes, ám nagyon finom
sütemény.
Barackos rétes
Hozzávalók:
2 csomag réteslap, 1 kg barack, 6 dkg margarin, 20 dkg mandula,
20 dkg cukor, 2 evőkanál zsemlemorzsa.
Elkészítés:
A töltéshez előkészített réteslapot olvasztott margarinnal
meglocsoljuk, zsemlemorzsával meghintjük. Az érett, hámozott
fél barackokat egy vonalban végigrakjuk a réteslapra. Cukorral,
durvára vágott mandulával megszórjuk, és feltekerjük.
Olvasztott margarinnal megkenjük, és megsütjük.
Barackos tiroli rétes
Hozzávalók:
1 doboz mirelit leveles tészta (vagy 50 dkg házilag készített
leveles tészta), 50 dkg sárgabarack, 20 dkg sárgabaracklekvár,
ízlés szerint kristálycukor, 10 dkg zsemlemorzsa, kevés liszt;
a tészta tetejére 1 tojás.
Elkészítés:
A sárgabarackot megmossuk, kimagozzuk, és vékony csíkokra
vágjuk. A sárgabaracklekvárt 1-2 evőkanál langyos vízzel (a
lekvár sűrűségétől függően) kenhetőre keverjük. A
felengedett tésztát két részre vágjuk. Az egyik darabot
lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk, és rákenjük a
lekvár felét. Rászórjuk a fele zsemlemorzsát, majd elosztjuk
rajta az összevágott gyümölcs felét. Felcsavarjuk, és a
tetejét a felvert tojással bekenve, ráfektetjük egy
sütőlemezre. A másik tésztadarabot ugyanígy elkészítjük.
Előmelegített, forró sütőbe téve, 5 percig erős lángon,
majd a lángot mérsékelve, közepesnél kisebb lángon 20-25
percig sütjük.
Forrón felszeleteljük, de csak hidegen fogyasztjuk.
Bécsi almás rétes
Hozzávalók:
35 dkg liszt, 14 dkg vaj vagy margarin, 8 dkg zsemlemorzsa, 1,5
kg savanykás alma, 10 dkg cukor, 7 dkg mandula, 1 teáskanál
őrölt fahéj, 3 evőkanál olaj, csipetnyi só, a szóráshoz 2
evőkanál porcukor, a nyújtáshoz liszt, folpack, sütőpapír.
Elkészítés:
2 dkg vajat vagy margarint felolvasztunk. A liszthez adjuk, majd
összegyúrjuk az olajjal, 1.5 dl langyos vízzel és csipetnyi
sóval. Kb. 10 perc alatt rugalmas tésztává dolgozzuk, és
cipóvá formáljuk. Megkenjük a maradék olajjal, folpackba
csomagoljuk, és szobahőmérsékleten, 1 órát állni hagyjuk.
A zsemlemorzsát 5 dkg megforrósított vajon vagy margarinon
aranysárgára pirítjuk. A meghámozott almát félbevágjuk,
magházát kiemeljük, majd vékonyan felszeleteljük. A
tésztát lisztezett deszkán téglalap alakúra kinyújtjuk -
kissé vastagabb legyen, mint a hagyományos rétestészta. A
vastag széleket levágjuk. A tésztát zsemlemorzsával
meghintjük. Az almát összekeverjük a cukorral, a szálasra
vágott mandulával és az őrölt fahéjjal. A tölteléket a
tésztán elosztjuk, a széleket üresen hagyjuk. A rétest a
hosszabb oldalánál fogva feltekerjük, majd sütőpapírral
kibélelt tepsibe fektetjük. A maradék olvasztott vaj vagy
margarin felével megkenjük, és előmelegített sütőbe toljuk.
175 fokon (gáztűzhelynél 2-es fokozaton) kb. 45 percig
sütjük. A sütőből kivéve, a maradék olvasztott vajjal vagy
margarinnal megkenjük, és porcukorral meg hintjük.
Melegen fogyasztjuk. Vaníliamártást kínálunk hozzá.
Bécsi szilvás rétes
Hozzávalók:
A tésztához: 50 dkg mélyhűtött vajastészta, fél kg szilva,
5 dkg dió, 1 csomag babapiskóta, 10 dkg kristálycukor, 1 db
tojás, őrölt fahéj.
Elkészítés:
A megmosott szilvát magozza ki, vágja négybe. A diót durvára,
a piskótát kisebb darabokra aprítsa. Keverje össze a
negyedelt szilvával. Ízesítse a tölteléket cukros fahéjjal.
A kiengedett vajastésztát nyújtsa, alakítson ki belőle két
téglalapot. Az egyik lapra terítse a tölteléket. A tészta
szélét kenje végig a felvert tojással. A másik lapból
vágjon ki késsel vagy derelyevágóval sakktáblaszerűen
négyzeteket, hogy rácsos legyen. Borítsa a töltelékre, a
széleket nyomkodja jól össze. Kenje át az egészet tojással,
süsse pirosra.
Tippek: A mélyhűtött tésztát szobahőmérsékleten engedje
fel, csak utána dolgozzon vele. Zamatos lesz a rétes, ha
muskotályos szilvából készíti. A szilvát helyettesítheti
körtével vagy almával. Ha túl leveses a gyümölcs, a
babapiskóta mellé még adagoljon egy evőkanálnyi
zsemlemorzsát.
Burgonyás rétes 1.
Hozzávalók:
20 dkg liszt, kevés só, 5 dkg vaj, 1 tojás, tej. Töltelék:
30 dkg főzött és áttört burgonya, 6 dkg vaj, 2 tojás, 15
dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, fél csomag sütőpor.
Elkészítés:
A lisztből, vajból, sóból és langyos tejből lágy
rétestésztát készítünk és melegen, befödve állni hagyjuk.
Közben elkészítjük a következő tölteléket. A vajban a
cukrot és a tojás sárgáját jól el- Keverjük, és
hozzáadjuk a vanillincukrot, burgonyát, csipetnyi sót,
sütőport és 2 tojás habját, esetleg egy kevés mazsolát. A
rétestésztát belisztezett abroszon kihúzzuk, egyenletesen
megtöltjük, és bezsírozott tepsiben zsírral bekenve forró
sütőben kisütjük. Tálaláskor cukorral behintjük.
Császárrétes
Hozzávalók:
2 csomag réteslap, 20 dkg vaj, 30 dkg porcukor, 3 dl tejföl, 10
dkg búzadara, 8 tojás, 4 dkg zsemlemorzsa, 6 dkg mandula, 1,5
dl tej.
Elkészítés:
A vajat a tojások sárgájával és a cukorral habosra keverjük,
hozzáadjuk a tejfölt, a búzadarát, és végül a habbá vert
tojásfehérjét. Az előkészített réteslapot vastagon
meghintjük zsemlemorzsával, megtöltjük, feltekerjük és
megsütjük. Sütés közben tejjel meglocsoljuk. Még forrón
porcukorral és darált mandulával meghintjük.
Meleg csokoládémártást kínálunk hozzá.
Cseresznye- és
meggyrétes
Hozzávalók:
Rétestlszta, tört mandula vagy dió, fahéjas cukor, gyümölcs.
Elkészítés:
A rétesnél az a fő, hogy nagyon vékonyra kinyújthassuk, és
jól szikkadni hagyjuk. Mialatt szikkad, cseresznyét, meggyet
megtisztítunk magjától, és szitára tesszük, hogy leve jól
lecsepegjen. Azután a szikkadt tésztát jól megzsírozzuk és
meghintjük hámozott, megtört mandulával vagy dióval; erre
hintünk fahéjas cukrot, majd a gyümölcsöt, de ne
túlságosan sokat, ezt újból megcukrozzuk, egy kicsit meg is
zsírozzuk, aztán összesodorjuk, és szép pirosra sütjük.
Csokoládés rétes 1.
Hozzávalók:
2 csomag réteslap, 10 dkg csokoládé, 5 dkg liszt, 5 dkg vaj, 5
dkg mandula, 10 dkg cukor, 3 tojás, 4 dl tej.
Elkészítés:
A lisztet 1 dl hideg tejjel kikeverjük. A többi tejet a reszelt
csokoládéval felforraljuk, s ha forr, belekeverjük a lisztes
tejet, és tűzre téve felforraljuk. Krémmé főzzük, majd
kihűtjük. Közben a vajat a tojások sárgájával habosra
keverjük, hozzáadjuk a megőrölt mandulát, végül keményre
felvert tojáshabbal lazítjuk, és óvatosan belekeverjük a
csokoládékrémet. Ezzel a keverékkel töltjük az
előkészített rétestésztát, majd az ismert módon
feltekerjük és megsütjük.
Csongrádi ostorrétes
Hozzávalók:
80 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 6 dl tej, 3 tojás, 25 dkg vaj, 10
dkg dió, 10 dkg cukor.
Elkészítés:
Langyos tejben, kevés cukorral megkelesztjük az élesztőt.
Ezután a liszttel, a tojások sárgájával, a maradék tejjel
és kevés sóval rétestésztát készítünk. A jól
kidolgozott tésztát három cipóra osztjuk, és 20-30 percig
pihentetjük. A cipó alakú tésztákat tányér nagyságúra
kinyújtjuk. Az első lepénykét olvasztott vajjal meglocsoljuk,
rátesszük a másodikat, azt is meglocsoljuk vajjal. Erre
helyezzük a harmadik lepényt, és a három réteget együtt
nyújtjuk ki, mint a rétest. A kinyújtott tésztát vajjal
meglocsoljuk, és feltekerjük. Kígyó alakban csavarva tepsibe
tesszük, kb. 30 percig kelni hagyjuk. Tojásfehérjével
megkenjük, s cukrozott, darált dióval hintve megsütjük.
Tálalásnál nem vágjuk fel, hanem egészben hagyjuk, mindenki
tetszés szerint téphet magának belőle. Vaníliamártást
kínálunk hozzá.
Darás rétes
Hozzávalók:
15 dkg liszt, 1 késhegynyi só, 4 dkg olvasztott zsír, 1 egész
tojás, fél csomag sütőpor, negyed liter tej. Töltelék: 10
dkg vaj, 1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg cukor, 2 tojás
sárgája, 2 tojás fehérjének habja, 1 kávéskanál sütőpor,
citromlé, 18 dkg dara és tej.
Elkészítés:
A lisztet a gyúródeszkára tesszük, közepébe gödröt
vájunk, ebbe beletesszük a sót, az olvasztott zsírt, a
tojást, (ez esetben el is maradhat), a sütőport és negyed
liter tejet. A masszát hólyagosra dolgozzuk, cipót formálunk
belőle, és lefedve pihenni hagyjuk. Egy belisztezett abrosz
felett annyira kifeszítjük, míg átlátszóvá nem válik,
olvasztott zsírral bekenjük, a tölteléket egyenletesen
beleszórjuk, zsírral belocsoljuk, s az egészet az abrosz
felemelésével besodorjuk, majd óvatosan a bezsírozott tepsibe
tesszük.
A sütési idő kb. 1 óra.
Diós rétes 1.
Hozzávalók:
2 csomag réteslap, 35 dkg dió, 20 dkg cukor, 6 dkg vaj, 7 dkg
mazsola, 2 evőkanál zsemlemorzsa, fél citrom héja.
Elkészítés:
A darált dióval meghintjük egy csíkban az olvasztott vajjal
meglocsolt és zsemlemorzsával meghintett réteslapot. A dióra
szórjuk a cukrot, a mazsolát, és ráreszeljük a citrom
héját. Feltekerjük, vajjal megkenjük és megsütjük.
Diós rétes 2. (finom)
Hozzávalók:
Tészta: 25 dkg liszt, fél csomag sütőpor, 5 dkg cukor, 1-2
evőkanál tej, 1 tojás sárgája, 10 dkg finomra vagdalt
tepertő, 5 dkg vaj, néhány csepp citromlé. Töltelék: 2
tojás sárgája, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor,
néhány csepp rum és citromlé, 25 dkg darált dió, 1
késhegynyi sütőpor, 2 tojásfehérjéből hab.
Elkészítés:
Tésztát gyúrunk, melyet vékonyra kinyújtunk, a töltelékkel
megkenünk, majd összesodorjuk, tojással megecsetezzük és
tepsire téve középerős tűznél kb. 40 percig sütjük. A
töltelékhez a tojássárgáját a cukorral habosra keverjük,
majd a többi anyagokat, legvégül a tojáshabot adjuk hozzá
Diós rétes 3.
Hozzávalók:
25 dkg liszt, 8 dkg vaj, 3 tojás sárgája, 2 dkg cukor, 0,5 dl
tejszín, 1 késhegynyi vaníliás cukor, fél csomag sütőpor,
kevés só.
Elkészítés:
E masszából tésztát készítünk, melyet, mint a
vajastésztát negyed óráig pihentetünk. A tölteléket, mely
áll: 10 dkg dió, 10 dkg cukor, 2 dkg vaj és 2 kanál mézből,
elkészítjük. A cukorból szirupot készítünk, beletesszük a
darált diót, a vajat s végül a mézet. A tésztát
kinyújtjuk, a tölteléket reákenjük, és a tészta széleit
ráborítjuk. Megmaradt tésztából rácsozatot készítünk,
tojássárgájával bekenjük, és langyos sütőben megsütjük
Dunántúli burkolt rétes
Hozzávalók:
2 csomag réteslap, 40 dkg babapiskóta, 30 dkg porcukor, 10 dkg
sárgabarackíz, 1 dl rum, 4 dkg vaj.
Elkészítés:
Ledaráljuk a babapiskótát, elkeverjük a porcukorral, a
barackízzel és a rummal. A rétestésztára egy sorban,
egymástól kétujjnyira kis halmocskákat rakunk a keverékből
és felgöngyöljük. A halmocskák közötti részeket
lenyomkodjuk. Kevés olvasztott vajjal meglocsolva, az ismert
módon sütjük. Tálalásnál 2-3 halmocskánként
felszeleteljük, és porcukorral meghintjük. Meleg
puncsmártást kínálunk hozzá.
Egyszerű lekváros rétes
Hozzávalók:
1 csomag réteslap, 25 dkg sárgabaracklekvár, a lekvár
sűrűségétől függően 2-4 evőkanál búzadara, 1 egész
tojás, 2 evőkanál édes kekszmorzsa (darált háztartási
keksz), 5 dkg vaj, csipetnyi só.
Elkészítés:
A habosra felvert tojást összekeverem a lekvárral, a
búzadarával, a sóval. (Csak akkor keverem hozzá a
kekszmorzsát, ha 10 perces várakozás után még nagyon
lágynak bizonyul a töltelék.) Ezután a szokásos módon
előkészített réteslapot teljes nagyságában bekenem a
lekvárral, majd a két rétesrudat felcsavarva, kikent
sütőlemezre teszem. Tetejüket olvasztott vajjal meglocsolom
és az előmelegített, forró sütőben pirosra megsütöm. Még
melegen felszeletelem, de csak akkor kínálom, ha már langyos
Élesztős rétestészta
Hozzávalók:
30 dkg liszt, 15 dkg vaj, 1 tojás, 1 tojássárgája, langyos
tej, 2,5 dkg élesztő, cukor, só.
Elkészítés:
Ez is nagyon finom! Harminc dkg lisztet elmorzsolunk 15 dkg
vajjal vagy margarinnal, adunk hozzá 1 tojást, 1
tojássárgáját, egy kevés langyos tejben felfuttatott 2,5 dkg
élesztőt, egy kanálka cukrot és csipetnyi sót. Mindezt
langyos tejjel jó rétes- tésztává dolgozzuk ki. Nem lehet
annyira vékonyra kinyújtani, mint a hagyományos rétest. Ahhoz
hasonlóan töltjük, amikor felsodortuk, a tepsiben hagyjuk
negyedóráig kelni, a tetejét zsírral vagy tejföllel kenjük
meg és megsütjük.
Erdélyi csigarétes
Hozzávalók:
Házi rétestészta vagy 2 csomag réteslap, 40 dkg szilvalekvár,
6 dkg vaj, 10 dkg zsemlemorzsa, 1 evőkanál porcukor, 2 dl olaj.
Elkészítés:
A kinyújtott rétestésztát hajtogassuk négyrétbe, minden
réteget olvasztott vajjal és kevés zsemlemorzsával meghintve.
Ezután a tészta legszélére vékony szilvaízcsíkot kenjünk,
és tekerjük fel olyan keskenyen a tésztára, hogy egyujjnyi
széles csíkot kapjunk. Ezt éles késsel vágjuk le. A
rétestészta további töltését ugyanígy folytassuk, és
mikor készen vagyunk, a tésztaszalagokat 5-7 cm hosszúságú
darabokra vágjuk. S alakúra meghajlítjuk, és serpenyőben bő
forró olajban kisütjük. Lecsepegtetjük az olajat, és
porcukorral meghintve tálaljuk.
Finom rétes
Hozzávalók:
30 dkg liszt, 1 tojás fehérje, 2 dl tejföl, pici só.
Elkészítés:
Ezt az egész mennyiséget összegyúrjuk, kinyújtjuk. Közben
13 dkg olvasztott zsírba, 19 dkg lisztet belekeverünk és
rákenjük a kinyújtott tésztára. Majd összetekerjük, mint a
kalácsot. 2 óra pihenés után 6 részre osztjuk, kinyújtjuk,
és mint a nyújtott rétest bármivel megtölthetjük.
Összesodrás után zsírozott tepsiben sütjük.
Habos mákos rétes
Hozzávalók:
Házi rétestészta vagy 2 csomag réteslap, 4 dkg vaj, 3 tojás,
25 dkg porcukor, 25 dkg mák, 2 evőkanál baracklekvár, 4
evőkanál méz, 2 evőkanál zsemlemorzsa, fél citrom héja.
Elkészítés:
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, óvatosan
belekeverjük a cukrot, a darált mákot, a tojássárgákat,
kevés citromhéjjal és baracklekvárral ízesítjük. A
réteslapokat olvasztott vajjal meglocsoljuk, zsemlemorzsával
meghintjük, mézzel körbecsepegtetjük, majd megtöltjük,
feltekerjük. Az ismert módon sütjük.
Hamis túrós rétes
Hozzávalók:
25 deka lisztből 1 tojással és fél csomag sütőporral rendes
gyúrt tésztát készítünk, melyet vékonyra kinyújtunk.
Töltelék: 25 dkg túró, 5 deka mazsola, fél csomag vaníliás
cukor, 1 deci tejföl, 1 tojás, 1 citrom reszelt héja és 12
deka cukor.
Elkészítés:
10 deka vajat felolvasztunk, ezzel a kinyújtott tésztát
megvajazzuk, mint a réteseket és a töltelékkel megkenjük.
Összesodorjuk, majd vajjal kikent tepsibe tesszük és fél
liter tejjel, melyhez késhegynyi vaníliás cukrot tettünk,
leöntjük. Közepes tűznél 1 órára sütőbe tesszük. Ezen
idő alatt a tej elfő és rétesünk a szükséges ideig tovább
sül.
Igazi tökös-mákos
rétes
Hozzávalók:
2 csomag kész réteslap, 1 kg sütőtök, 20 dkg mák, 10 dkg
kristálycukor, 5 dkg zsemlemorzsa, 5 dkg mazsolaszőlő, 5 g
őrölt fahéj, 1 dl tej, 1 dl tejszín, 1 db citrom, 1 dl olaj,
porcukor a szóráshoz.
Elkészítés:
Noha az igazi finom rétes a saját készítésű, mégis inkább
a kész réteslapot válasszuk, gyorsabban készül el. A kezdő
háziasszonyoknak, ha kedvük kerekedik a hagyományos rétes
elkészítésére - megadjuk a rétestészta összetételét: 10
dkg lisztet, 1 tojással, egy kevés sóval, kevés
gyümölcsecetes vízzel lágy, jól nyújtható tésztává
gyúrjuk, és langyos helyen fél óra pihentetés után
kezdődhet a lisztezett szalvétán a nyújtás-húzás. Ettől
kezdve azonos az elkészítési mód a réteslappal. Rövid ideig
tartó szikkadás után olajjal - a gyümölcsös réteseket
olvasztott vajjal - meglocsoljuk, zsemlemorzsával megszórjuk,
majd elterítjük rajta a tej, tejszín, reszelt citromhéj,
cukor, mazsola, őrölt mák és gyalult tök felfőzött és
kihűtött keverékét, végezetül meghintjük az őrölt
fahéjjal. A szalvétával felcsavarjuk a rétest, és olajozott
sütőlapra tesszük - a tetejét is olajjal vagy olvasztott
vajjal meglocsolva - 180-190°C-os sütőben pirosra-barnára
sütjük. Úgy is készíthetjük, hogy rétegezzük a
tölteléket, ekkor azonban a gyalult tököt citromlében tartva
és kinyomkodva szórjuk a felfőzött, és ízesített mákra.
Káposztás rétes 1.
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 1 tojás, 4 evőkanál vaj, 1 evőkanál ecet, 1 kg
fehérkáposzta, fél deci olaj, só, bors, cukor.
Elkészítés:
A káposztát legyaluljuk, besózzuk, és állni hagyjuk, amíg a
rétes tésztáját elkészítjük. A lisztet megszórjuk egy
csipet sóval, majd a közepébe vájt mélyedésbe beleütjük a
tojást. Két és fél deci langyos vízben elkeverjük az ecetet,
egy evőkanálnyi olvasztott vajat, és a liszthez adjuk. Lágy
tésztát készítünk, amelyet addig dagasztunk, amíg sima lesz,
és elválik a kéztől meg a deszkától. Három egyforma
nagyságú cipóra osztjuk, liszttel megszórjuk, forró
lábassal letakarjuk, és fél órát pihentetjük. A
töltelékhez a felforrósított olajon elkeverünk két
evőkanál cukrot, majd a kinyomkodott káposztát aranysárgára
pirítjuk benne, közben ízlés szerint borssal fűszerezzük.
Ezután a lisztezett abroszon lisztes kézzel
papírvékonyságúra kihúzzuk az egyik tésztát. A kihúzott
rétest kissé száradni hagyjuk, majd olvasztott vajjal
megkenjük, és megrakjuk a már langyosra hűlt káposztával. A
tészta széleit kissé felhajtjuk, és az abrosz segítségével
feltekerjük. Vajjal kikent tepsibe tesszük. Amikor mind a
három rúd elkészült, a tetejüket megkenjük olvasztott
vajjal, és forró sütőben kisütjük. A kihűlt rétest
ferdén felszeletelve tálaljuk.
A káposztás rétest nem szokás tálaláskor porcukorral
megszórni, hisz a fűszerezésben a só és a bors dominál.
Káposztás rétes 2.
Hozzávalók:
2 csomag réteslap, 1 kg fejeskáposzta, 6 dkg margarin, 6 dkg
főzőmargarin, 2 dkg cukor, 2 dkg zsemlemorzsa, 2 dkg só,
ízlés szerint őrölt bors.
Elkészítés:
A megtisztított, megmosott káposztát lereszeljük, megsózzuk,
15-20 percig állni hagyjuk. A káposztalét jól kinyomkodjuk.
Rámát felolvasztjuk, cukrot teszünk bele és megpirítjuk.
Hozzáadjuk a káposztát és megpirítjuk, őrölt borssal
fűszerezzük, esetleg sóval utánaízesítjük. Konyharuhát
gyengén benedvesítjük, ráterítjük a réteslapot, megkenjük
olvasztott Hérával, megszórjuk zsemlemorzsával, majd
elterítjük a káposztát, és óvatosan feltekerjük. A rétest
tepsibe helyezzük, a tetejét megkenjük olvasztott Rámával
és megsütjük.
Kelt rétes
Hozzávalók:
1 kg liszt, 2 tojás, 20 dkg zsír, 1 pohár tejföl, 7-8 dl tej,
4 dkg élesztő, 3 evőkanál cukor, só.
Elkészítés:
A lisztet meglangyosítjuk, megszitáljuk, mély tálba tesszük.
Az élesztőt langyos cukros tejben elkeverjük, a liszt
közepébe készített kis mélyedésbe önjük. Kevés liszt
hozzáadásával kovászt készítünk. A maradék langyos tejbe
tesszük a cukrot, a sót és a zsírból egy tojásnyit. A
tojást felverjük, langyos tejben elkeverjük. Az egész anyagot
a megkelt kovászhoz öntjük. Jól összekeverjük,
megdagasztjuk. Dagasztás közben még adunk hozzá 1-2 kanál
tejfölt, nagyon simára, de gyengébbre dagasztjuk, mint más
kelt tésztát. Ha már hólyagos, és az edény falától is
kezd elválmi, öntsük kilisztezett gyúródeszkára, 2-3
cipóba gyúrjuk ki. Nyújtófával kicsit ellapítjuk.
Tetejüket langyos zsírral megkenjük, meleg helyiségben
letakarva pihentetjük kb. 35-40 percig. A konyhaasztalra
terített vászonabroszt jól meglisztezzük, az egyik cipót
kézfejünkre véve tegyük az asztal közepére. Lisztes
ujjakkal alányúlva, húzogatva nyújtsuk ki. (Ha a tészta
szakad, és nem nyúlik, hagyjuk még pihenni.) Ha már elég
vékony a tészta, locsoljuk meg egyenletesen langyos zsírral
és pár kanál tejföllel. Szórjuk meg cukros mákkal, dióval,
túróval vagy darával, és csavarjuk fel. Az abrosz hosszabbik
felét felemeljük, és ennek segítségével a tésztát az
asztal közepéig csavarjuk. A szemben lévő oldallal ugyanígy
járunk el. Az asztal közepén a felcsavart tészta találkozzon.
Zsírozott tepsibe rakjuk a megtöltött rétest. A tetejét
langyos zsírral kenjük meg. Ha megkelt a tepsiben a rétes,
tegyük közepesen forró sütőbe, egyenletesen sütve kb. 20-25
perc alatt kész. A tepsiből deszkára borítjuk,
visszafordítjuk, tiszta konyharuhával letakarjuk. Ha félig
meghűlt, felvágjuk. Nagyon régi kelt tészta.
Kígyó rétes
Hozzávalók:
60 dkg liszt, 20 dkg zsír, egy pici só, 6 kávéskanál cukor,
3 dkg élesztő kevés tejben elmorzsolva és 2 tojás.
Elkészítés:
. 4 cipóba szakítjuk, és táblán két órán át pihentetjük.
Reszelt almával vagy mákkal töltjük.
Krémes rétes
Hozzávalók:
Házi rétestészta vagy 2 csomag réteslap, 4 dkg vaj, 5 dl tej,
15 dkg kristálycukor, 4 tojás, 1 tasak vaníliás pudingpor, 5
cl rum.
Elkészítés:
A réteslapokat kevés vajjal meglocsolva, kettesével egymásra
rakva sütőben megsütjük. A vaníliás pudingport kevés hideg
tejjel, a cukorral és a tojások sárgájával jól kikeverjük.
Ráöntjük a vaníliával ízesített, forrásban levő tejet, s
állandó keverés közben, a tűzre visszatéve kb. 3-4 perc
alatt krémmé főzzük. Cukorral felvert tojáshabbal lazítjuk,
és rummal ízesítjük. Az egyik elkészített dupla réteslapot
a sütőlapra tesszük, rákenjük a tölteléket, és
beborítjuk a másik megsütött dupla lappal. Vaníliás
porcukorral meghintjük, és hűtőszekrénybe téve lehűtjük.
Kockára vágva tálaljuk.
Különleges, ünnepi
rétestorta
Hozzávalók:
Fél kg rétesliszt, 2 dl tejföl, 1 egész tojás, 1
mokkáskanál só, + negyed liter rétesliszt, 20 dkg zsír, 4 dl
tejszín, 25 dkg bármilyen, pikáns ízű lekvár, 10 dkg
porcukor, 1 zacskó vaníliás cukor, 1 csapott evőkanál
zselatinpor.
Elkészítés:
Először elkészítem a tésztát. A negyed liternyi lisztet
kikeverem az olvasztott, de már nem meleg zsírral, és a
hűtőszekrénybe téve 15-20 percig pihentetem. Az összes
többi tésztához valót (lisztet, tejfölt, tojást, sót)
összegyúrom, majd lisztezett deszkán fél centi vastagra
nyújtom. Ugyancsak kinyújtom a zsíros tésztát, és ráteszem
a lisztes tésztára. A nyújtófával kicsit megnyomkodom, majd
az egészet feltekerem, mint a bejglit. Ezt a tekercset hat
darabra vágom. Egy-egy darabot tiszta konyharuhán, közepes
tepsi nagyságúra nyújtok, majd előmelegített, forró
sütőben a lapot megsütöm. Hasonlóan megsütöm a másik öt
lapot is, egyenként. Egy tepsi nagyságú tálra vagy tálcára
terítem az első két lapot és félreteszem. A töltelékhez a
tejszínt kemény habbá verem a porcukorral, a vaníliás
cukorral, majd óvatosan hozzákeverem a lekvárt. (Ha nagyon
kemény a lekvár, előzőleg egy-két evőkanál vízzel
kenhetőre keverem.) A zselatint fél dl vízben feloldom, majd
beleforgatom a lekvvégül áros tejszínhabba. Ezzel a habbal
megkenem a tálcán lévő lapok tetejét, majd újabb két
réteslapot borítok rá. Ezt is megkenem a habbal, a negyedik
hosszúkás és ötödik tésztalappal beborítom. A tetejére
kenem a maradék habot, és a hűtőszekrényben jól lehűtöm.
Forró vízbe mártott, éles késsel szeleteket vágok belőle.
Tölthető még tejszínhabbal lazított pudinggal, de akkor a
pudingot a szokásos tej mennyiségének csak kétharmadával
főzöm meg.
Magyar rétes
Hozzávalók:
60 dkg liszt, 1 tojássárgája, 1 evőkanál tejfel.
Elkészítés:
Langyos, sós vízzel jó hólyagos tésztát készítünk (kb. 3
dl víz). Háromfelé osztjuk (asztaltól függ). Sima kerekre
gyúrjuk, megkenjük olvadt zsírral, leborítjuk lábasokkal a
lisztezett táblán, 15-20 percre, azután meglisztezett abroszon
hártya vékonyra kinyújtjuk, 5-6 percig szárítjuk,
kenőtollal olvadt zsírral megszórjuk. Egy sorba rátesszük a
tölteléket (lehet félig is szórni). A nyers gyümölcsök
alá, fölé prézlit szórunk. A gyümölcsöt a tésztán
hintjük meg cukorral. Sülve bőven cukrozhatjuk. Mielőtt
betennénk a sütőbe, tejfellel megkenjük a tetejét. A
túrótöltelékbe tojást tegyünk és lisztet vagy grízt. A
megmaradt széleket jól kipihentetve, újra nyújthatjuk, a
legvégéből készíthetünk csipetkét vagy lebbencsnek is
nyújthatjuk.
Mazsolás
burgonyarétes
Hozzávalók:
1 csomag réteslap, 1 kg burgonya, 6 egész tojás, 10 dkg
mazsola, 20 dkg cukor, 2 zacskó vaníliás cukor, 1 teáskanál
reszelt citromhéj, csipetnyi só, 5 dkg zsír.
Elkészítés:
A burgonyát héjában megfőzöm, majd meghámozva, még melegen
áttöröm, vagy megreszelem és összekeverem a tojások
sárgájával, a cukor felével, a vaníliás cukorral és a
reszelt citromhéjjal. A tojásfehérjékből a maradék cukorral
kemény habot verek, és beleforgatom a burgonyás masszába. A
zsírral megkent réteslapokat (kettőt-kettőt) teljes
nagyságában megkenem a burgonyás masszával, majd rászórom a
megmosott, letisztított mazsolát és a rétest felcsavarva
sütőlapra teszem. A másik rétesrudat is így készítem el.
Tetejüket az olvasztott zsírral meglocsolom és az
előmelegített, forró sütőben szép pirosra megsütöm.
Melegen is, hidegen is egyformán nagyon finom.
Mákos rétes 1.
Hozzávalók:
Házi rétestészta vagy 2 csomag réteslap, 45 dkg mák, 10 dkg
alma vagy szőlő, 35 dkg cukor, 5 dkg mazsola, 1 dl tejföl, 4
dkg zsemlemorzsa, 1 teáskanál őrölt fahéj, 1 teáskanál
őrölt szegfűszeg.
Elkészítés:
A darált mákot, a cukrot, a mazsolát az őrölt fahéjjal és
szegfűszeggel összekeverjük. Az olvasztott vajjal meglocsolt
és zsemlemorzsával meghintett réteslapokon egy csíkban
elosztjuk az ízesített mákot. Erre halmozzuk a meghámozott,
lereszelt almát (vagy szőlőt), tejföllel meglocsoljuk,
feltekerjük és megsütjük.
Mákos rétes 2.
Hozzávalók:
Házi rétestészta vagy 2 csomag réteslap, 3 dl tej, 40 dkg
mák, 25 dkg porcukor, 40 dkg alma, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 1
citrom héja, 8 dkg mazsola, 4 dkg vaj.
Elkészítés:
A tejet 15 dkg cukorral felforraljuk, majd belefőzzük a
megdarált mákot. Méz sűrűségűre főzzük. A tűzről
levéve hozzákeverjük a mazsolát. Kevés reszelt citromhéjjal
ízesítjük, majd lehűtjük. Az almát meghámozzuk,
lereszeljük, kevés cukorral meghintjük. Félórányi állás
után levét kinyomkodjuk. Az olvasztott vajjal meglocsolt és
zsemlemorzsával behintett réteslapra egy csíkban felkenjük a
máktölteléket, tetején elosztjuk a reszelt almát. Cukorral
meghintjük, és feltekerve megsütjük.
Mákos rétes 3.
Hozzávalók:
Rétestészta vagy réteslap, 30 dkg mák, 2 dl tej, 10 dkg cukor,
citromhéj, 5 dkg mazsola, 5 dkg zsemlemorzsa, 20 dkg tisztított
alma.
Elkészítés:
Megdaráltjuk a mákot. Megcukrozzuk a tejet, kevés reszelt
citromhéjjal ízesítjük, és felforraljuk. Belefőzzük a
mákot, és simára keverjük benne, hogy mézsűrűségű legyen,
és könnyen kenhető tölteléket kapjunk. Miután a tűzről
levettük, hozzákeverjük a mazsolát, és a tölteléket
lehűtjük. Közben az almát ugyanmegszitált úgy
elkészítjük, mintha almás rétest készítenénk. Ezalatt
elkészítjük a rétestésztát vagy a kinyújtott réteslapot,
olvasztott zsírral meglocsoljuk, kevés zsemlemorzsVégül a
ával megszórjuk. Egyenletesen elosztjuk rajta a
máktölteléket, ennek tetejére pedig a reszelt almát
helyezzük el, miután jól megcukroztuk. többi rétesféléhez
hasonlóan megkenjük, és kisütjük.
Betölthetjük szárazon is, cukorral, reszelt citromhéjjal,
reszelt almával, mazsolával és esetleg barackízzel keverve az
őrölt mákot
Meggyes rétes
Hozzávalók:
28 dkg kimagozott és kettéválasztott meggyről öntsük le a
levét, és keverjünk hozzá 10 dkg mézet, valamint fél
mokkáskanál őrölt fahéjat. 8 dkg diót daráljunk le, és a
felét keverjük a meggyhez.
Elkészítés:
A másik felét hintsük egyenletesen az olajjal megkent
rétestésztára. Ezt követően szórjuk rá a meggyet,
szemenként elosztva. Télen használhatunk gyorsfagyasztott vagy
konzervált meggyet is.
Mivel a meggybefőtt édes, ezért az előírt mennyiségű méz
felét adjuk csak hozzá.
Meggyes tiroli rétes
Hozzávalók:
50 dkg (1 doboz) mirelit leveles-vajas tészta, 1 kg meggy, 2-3
evőkanál liszt, 1 tojás, 1 teáskanál őrölt fahéj, 1
mokkáskanál törött szegfűszeg, ízlés szerint cukor, 10-15
dkg tört piskótamorzsa (vagy összetört babapiskóta vagy
száraz, töltetlen teasütemény, vagy édes kétszersült).
Elkészítés:
A töltelékhez a meggyet megmossuk, leszárazzuk és kimagozzuk,
majd kicsurgó levével együtt lábosba tesszük. Kis lángon,
folyamatos keverés közben csak annyira forrósítjuk, hogy
kevés levet eresszen. Ezután a tűzről lehúzzuk, és
belekeverjük a fűszereket meg a cukrot, és annyi
piskótamorzsát, amennyi a levét felszívja. Hagyjuk, hogy
egészen kihűljön. A felengedett tésztát lisztezett deszkán
két részre vágjuk. (Amíg az egyik tésztadarabbal dolgozunk,
a másikat tegyük vissza a htöltelék űtőbe, nehogy
túlságosan felolvadjon). Nagyon vékony, nagy lappá nyújtjuk.
A tésztát a szélén, egy csíkban meghintjük kevés
morzsával, majd a felfolyjon az ét egyenletesen ráhalmozzuk.
Szorosan felcsavarjuk, és a rudat a tepsibe tesszük. Tetejét
felvert tojással bekenjük, de ügyeljünk arra, hogy a tojás
ne oldalára. A másik rudat ugyanígy elkészítjük, és
előmelegített, forró sütőbe toljuk. Közepes lángon
megsütjük. Csak akkor vágjuk fel, ha már kihűlt.
Mézes-diós béles (8-10
személyre)
Hozzávalók:
Dupla mennyiségű házi rétestészta vagy 4 csomag réteslap,
60 dkg dió, 40 dkg cukor, 10 evőkanál méz, 20 dkg vaj, fél
citrom leve.
Elkészítés:
15 dkg cukrot kevés vízzel egy edényben tűzre teszünk, és
teljesen felolvasztjuk. Hozzákeverjük a mézet, majd a tűzről
levéve belekeverjük a habosra kikevert vajat és a darált
diót. Megvajazott sütőlapra tesszük a réteslapot, olvasztott
vajjal meglocsoljuk, és a töltelék egy részével megkenjük.
Beborítjuk egy másik réteslappal, amit szintén olvasztott
vajjal meglocsolunk, és töltelékkel megkenünk. Ezt a réteges
töltést addig folytatjuk, amíg 4-5 rétes került egymásra.
Legfelülre réteslapot teszünk. Ezután a rétest
tetszőlegesen felszeleteljük, tetejét olvasztott vajjal
meglocsoljuk, majd lassú tűznél megsütjük. Amíg sül, 2 dl
vizet a maradék cukorral felforralunk, majd citromlével
ízesítjük. Ezalatt a szirupot a rétes teljesen magába
szívja. Hidegen tálaljuk
Narancsos túrós rétes
Hozzávalók:
1 csomag réteslap, 25 dkg tehéntúró, 10 dkg vaj vagy margarin,
1 nagy narancs reszelt sárga héja és kicsavart leve, 2 egész
tojás, 3 evőkanál búzadara, 15-20 dkg porcukor, csipetnyi só.
Elkészítés:
A tehéntúrót villával (vagy szitán) áttöröm. A
tojássárgákat habosra keverem a vaj felével és a porcukorral,
majd a túrót is hozzáadom. Beleöntöm a narancslét, a
reszelt narancshéjjal, a sóval fűszerezem és hozzákeverem a
búzadarát. 10 percnyi várakozás után óvatosan beleforgatom
a tojásfehérjékből vert kemény habot. A már ismertetett
módon, két egymásra tett réteslapot megkenek a töltelék
felével, majd felcsavarom, és sütőlemezre helyezem. A másik
rétesrudat is melléteszem. Ezután a tetejüket bekenem kevés
olvasztott vajjal. Előmelegített, forró sütőben közepes
lángon pirosra sütöm. Csak akkor vágom fel, ha már teljesen
kihűlt.
Omlós rétes
Hozzávalók:
Házi rétestészta vagy 2 csomag réteslap, 15 dkg vaj, 12 dkg
cukor, 8 dkg mazsola, 5 tojás, 6 zsemle, 2 dl tejföl, 4 dl tej,
1 evőkanál porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, fél citrom
héja.
Elkészítés:
A vajat a porcukorral és a tojások sárgájával habosra
keverjük. Hozzátesszük a tejben áztatott, kicsavart és
ledarált zsemléket. Hozzáadjuk a tejben áztatott, kicsavart
és ledarált zsemléket. Hozzáadjuk a tejfölt, a megmosott
mazsolát, és vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal
ízesítjük, majd belekeverjük a felvert tojásfehérjét. A
rétest ezzel a keverékkel megtöltjük, feltekerjük, és a
szokásos módon megsütjük. 20 percnyi sütés után
ráöntjük a megmaradt, forrásban levő tejet és addig
sütjük, míg a tejet beissza. Melegen porcukorral meghintve
tálaljuk. Vaníliamártást kínálunk hozzá.
Ostorrétes 1.
Hozzávalók:
30 dkg liszt, 1 tojássárgája, pici só, 2 dkg fagyos zsír, 2
dkg porcukor, 2 dkg élesztő 1 dl langyos tejben megfuttatva.
Elkészítés:
Ezekből rétestésztát készítünk, 6 egyenlő részre osztjuk,
cipóba kerekítjük, fél órát kelesztjük letakarva.
Kinyújtjuk kis lapokra, megkenjük 10 dkg vaj, 15 dkg vandióval
íliás porcukor keverékkel. Felsodorjuk gömbölyűen,
ostorszerűen megfonjuk. Kb. 30 cm hosszúak legyenek. Megkenjük
tojásfehérjével, cukros, darált meghintjük. Tepsibe rakva
még fél órát kelni hagyjuk, azután sütjük.
Ostorrétes 2.
Hozzávalók:
Tészta: 60 dkg liszt, 6 dkg cukor, pici só, 3 tojás sárgája,
5 dkg élesztő, 4 dl tej, 2 evőkanál olaj. Krém: 25 dkg
margarint habosra keverünk 20 dkg porcukorral majd 3 evőkanál
kakaót, és 2 csomag vaníliás cukrot teszünk bele.
Elkészítés:
Az élesztőt a tej egy részével és a fele cukorral
felfuttatjuk és bedagasztjuk a tésztát. 6 cipót készítünk
belőle és a gyúrótáblán fél órát pihentetjük. A 6
cipót, ha megkelt, egyenként vékonyra sodorjuk (kicsit nehéz
sodorni, mert összeugrik), majd egyenletesen 6 felé osztva a
krémmel megkenjük a kisodort lapokat, és szorosan feltekerjük.
3-3-at összefonunk, mint a fonott kalácsot. Tepsibe téve kb.
15-20 percig pihentetjük, majd tojássárgájával megkenjük
és úgy tesszük be sülni. Jó, ha sütőpapír van a tepsiben,
mert ha kireped, és a töltelék kifolyik, de hűlés után
megdermed, könnyű felszedni és a tepsit is könnyebb elmosni.
Parasztbéles
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 2,5 dl tej, 3 dkg vaj, 1 tojás,
15 dkg szilvalekvár, 1 evőkanál porcukor, 3 dl olaj, só.
Elkészítés:
Az élesztőt kevés cukorral és langyos tejjel felfuttatunk.
Belekeverjük a lisztet, az olvasztott vajat, a tojást, kevés
sót, és a maradék tejjel tésztát dagasztunk. 40 percnyi
kelesztés után lisztezett deszkán a tésztát kb. 5 cm
átmérőjű rúd alakúra formázzuk, majd tojásnagyságú
adagokra osztjuk. A kis tésztacipókat ujjnyi vastagságúra
nyújtjuk. Felét szilvalekvárral megkenjük, ráhajtjuk a
másik felét, és széleit körbenyomkodjuk. Kevés olajban
mindkét oldalát megsütjük. Porcukorral megintve tálaljuk
Phyllo, görög
rétestészta
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 1 teáskanál só, 4 evőkanál olaj, 2 tojás,
fél pohár víz.
Elkészítés:
A gyúródeszkára öntjük a lisztet, közepébe beleütjük a
tojásokat, beleöntjük az olajat és a vizet. Rugalmas, kemény
tésztává kell kidolgozni. Cipókra osztjuk, fél órát
pihentetjük, majd egészen vékonyra nyújtjuk. 10-12 lapra
elég ez a mennyiség.
Rákospalotai rétes (lakodalmas
recept)
Hozzávalók:
60 dkg liszt, 25 dkg vaj, 1-2 dl tej, só, 2 kg dióbél, 1,7 kg
cukor, 25 dkg mézes puszedli, 4 dl tejföl, 2 alma, 50 dkg
mazsola, 5 csomag vaníliás cukor.
Elkészítés:
A liszttel, 5 dkg vajjal, sóval, szükség szerinti langyos
tejjel jól kidolgozott rétestésztát készítünk. A diót
durvára daráljuk, az almát lereszeljük, a mézes puszedlit
lereszeljük, vagy daráljuk, összekeverjük. Hozzáadjuk a
tejfölt, a cukrot, 2 csomag vaníliás cukrot és a megmosott
mazsolát. A kinyújtott rétest olvasztott vajjal bőségesen
meglocsoljuk, vastagon megkenjük a töltelékkel, és
feltekerjük. Kizsírozott, nagyméretű lábasba kígyó alakban
feltekerve belefektetjük és megsütjük. Nagy kerek
telsősorban álon vaníliás cukorral bőségesen meghintve
kínáljuk. Ezt a különlegesen finom, igen drága tésztát a
rákospalotai asszonyok ma már ritkán, lakodalmak alkalmával
sütik.
Rétes készítése
mirelit vajastésztából
Hozzávalók:
1 doboz kiolvadt, jó hideg mirelit vajas-leveles tésztát
kettévágunk.
Elkészítés:
Egyiket papírba burkolva hűtőbe rakjuk. Lisztes deszkán
nagyon vékonyra nyújtjuk a másikat, szélén egy csíkban
elkenünk 25 dkg tölteléket. Szorosan felcsavarvaA , végeit
összenyomjuk, hogy a táguló töltelék ne folyjon ki. Tetejét
megkenjük felvert tojással. Ne folyjon le a rétes oldalán,
mert a tészta nem jön fel. rudakat sütőlapon, előmelegített,
forró sütőben 5 percig közepes lángon, majd kisebbre
állítva 20-25 percig sütjük tovább. 15 percig ne nyissuk ki
az ajtót!
Rétes lusta assszony
módra
Hozzávalók:
90 dkg rétesliszt, 30 dkg margarin, 3 tojás, 6 dl tejföl, olaj,
só.
Elkészítés:
A margarin kivételével összeállítjuk a tésztát. A
margarint megolvasztjuk. A tésztát 3 felé vesszük.
Elnyújtjuk vékonyra, majd megkenjük a megolvasztott margarin
ráeső részével, és feltekerjük, mint a bejglit szoktuk. A
kissé megdermedt tésztát kettőbe vágjuk, folpackba téve
lehet fagyasztani. Összesen 6 elrakandó rudunk lesz, amit még
a felhasználáskor kettőbe vágunk, tehát ez a mennyiség 12
rúd réteshez elég. A fagyasztás előtt a csomagocskákat nem
árt még egy nylonzacskóba is beletenni. Bármeddig eláll. A
sütés előtt 2 órával annyi rudat vegyünk elő, amennyire
szükségünk lesz. A szabad levegőn engedjen fel a tészta. A
rudat kettőbe vágjuk. Lisztezett deszkára tesszük, és
először hosszában, majd széltében nyújtjuk, még elég
kemény állapotban. Nyújtás közben többször megforgatjuk. A
hossza a tepsiével egyenlő, szélessége jó arasznyi. A
tölteléket középre helyezzük, az egyik oldalát ráhajtjuk,
megolajozzuk. Ráhajtjuk a másik oldalát, és a hajtásokkal
lefelé, a sütőlemezre tesszük, ahol a tetejét vékonyan
megolajozzuk. Előmelegített sütőben világos barnára
sütjük.
Réteslap
Hozzávalók:
Készen vett, mélyhűtött réteslap.
Elkészítés:
A készen vett, mélyhűtött réteslapnál is megmaradt annyi a
régi technológiából, hogy egy tiszta konyharuhát vízbe
mártunk, majd jó erősen kicsavarjuk, s még ki is rázzuk
belőle a vizet. Az asztalra terítjük, erre helyezzük a
réteslapot, amit egyenletesen meglocsolunk olvasztott zsírral,
vagy olajjal. Egyenletesen és vékonyan elosztjuk rajta a
tölteléket, majd a konyharuha segítségével óvatosan és
lazán összegöngyöljük. Ha gyümölcsből lesz a töltelék
és várhatóan levet ereszt, a zsírral meglocsolt réteslapokat
meghintjük zsemlemorzsával is, sőt, a töltelék tetejére is
szórhatunk keveset. A felgöngyölt rétest ugyancsak megkenjük
olvasztott zsírral vagy olajjal, s előmelegített sütőben,
közepes fokozaton pirosas-ropogósra sütjük.
Réteslap mélyhűtőbe
Hozzávalók:
38 dkg liszt, 25 dkg margarin, 1 tojás, 1 kávéskanál só, 1
mokkáskanál ecet, langyos víz.
Elkészítés:
A lisztből 9 dkg-ot visszamérünk, és a margarinnal jól
kidolgozzuk. A maradékból könnyű tésztát készítünk,
elnyújtjuk, megkenjük a lisztes margarinnal és 3 x hajtjuk,
közben hidegre tesszük. Zacskóba téve lefagyasztjuk. 4
részre lehet osztani.
Rétestészta 01.
Hozzávalók:
50 dkg rétesliszt, 1 tojássárgája, 1 evőkanál ecet, 3 dkg
zsír, vaj, só.
Elkészítés:
A megszitált lisztet gyúródeszkán halmozzuk fel. Középen
egy kis fészket alakítunk ki, sós vizet langyosítunk, ebbe
egy kevés zsírt teszünk, hogy a tésztát összegyúrva
középkeménységű, inkább valamivel lágyabb rétestésztát
kapjunk belőle. Ezt a tésztát nagyon jól kidolgozzuk,
mindaddig, amíg ujjainktól és a deszkától elválik, és
kissé hólyagos lesz. Ekkor kisebb cipókba vágjuk és a
cipókat is egyenként nagyon jól kidolgozzuk, kerek alakúra
formáljuk, majd a tetejét egész vékonyan zsírral megkenjük.
Tiszta nyújtódeszkán egymás mellé tesszük, nem szorosan,
és egy kissé előmelegített lábossal letakarva, 20-25 percig
pihentetjük. Közben előkészülünk a rétes kinyújtásához.
Egy megfelelő nagyságú, négyszögletes asztalra tiszta
abroszt terítünk ki, és ezt egész gyengén meghintjük
liszttel. Ezután előkészítjük a rétestöltelékeket. Ha a
tészta megfelelő ideig pihent, a lisztezett abroszra tesszük,
és lisztbe mártott kézzel, óvatosan alányúlva, hogy ne
szakadjon el, egész vékonyra húzzuk ki az asztal széléig.
Egyenletesen húzzuk ki. Előbb az asztal egyik, majd - mindig
felváltva - a másik végén húzzuk a tésztát, hogy
mindenütt egyenletesen nyúljon ki. Lehetőleg gyorsan
dolgozzunk vele, nehogy kiszáradjon közben. A rétestészta
szélének az asztal végén le kell érnie. Ha kinyújtottuk a
tésztát, szikkadni hagyjuk, de nem sokáig, nehogy kiszáradjon,
mert akkor törik. Lehetőleg szellős helyen dolgozzunk, ne
legyen párás a levegő, mert a tészta így nem szikkad ki.
Ezután felolvasztott vajjal meglocsoljuk, és szétterítjük
rajta a tölteléket. Lelógó széleit leszaggatjuk róla. Az
abrosz két végét hosszában megfogjuk, és ezzel a rétest
felcsavarjuk úgy, hogy egyenletes, szép, rúd alakú tekercs
legyen. Se túl szorosra, se túl lazára ne töltsük. Az így
megtöltött rétest olyan hosszú darabokra vágjuk, mint
amilyen hosszú a sütőtepsi, amelyben megsütjük. A
sütőtepsit vékonyan megkenjük zsírral, és a megtöltött
réteseket óvatosan, hosszában, nem túl szorosan, egymás
mellé helyezzük. Tetejét olvasztott zsírba mártott
kenőtollal kenjük meg. Lehetőleg forró sütőben süssük, de
a sütő ne legyen nagyon erős, mert a tészta könnyen megég.
A rétest folyamatosan nyújtsuk és töltsük, hogy a
betöltött rétes azonnal süthető legyen, ne álljon nyersen
sokáig, mert a tölteléktől elázik. Kész réteslapból
ugyanígy töltjük meg a rétest, és ugyanígy sütjük.
Magas sikértartalmú, úgynevezett rétesliszt a legjobb hozzá.
Rétestészta 02.
Hozzávalók:
25 dkg liszt, 15 dkg zsír, só, 1 tojás, ecet, víz, tejföl,
liszt.
Elkészítés:
25 keménységűre. dkg liszttel morzsolj el 3 dkg zsírt, sózd
meg, üss bele 1 egész tojást, majd gyúrd 1 dl langyos ecetes
vízzel vagy ugyanennyi ecetes tejföllel rétes (tésztára
egyenletesen. 1 kk ecet) A tésztát nyújtsd rajztábla
nagyságúra. 12 dkg olvasztott (nem meleg) zsírba keverj 10 dkg
lisztet, ezt azonnal kend a kinyújtott A regyenként nyújtsd kb.
35 x övidebb oldaláról tekerd fel, mint a bejglit. Csomagold
alufóliába. Tedd hidegre. Este készítsd, reggel süsd! A
rudat vágd 4 részre, 20 cm-esre. A közepére tedd a
tölteléket, a széleket hajtsd rá. Sütés előtt kend be a
tetejét zsírral!
Rétestészta 03.
Hozzávalók:
Liszt, tojás, só, zsír, víz.
Elkészítés:
Egy réteshez fél liter száraz lisztet veszünk, közepébe
mélyedést vájunk, beleütünk egy egész tojást, s
hozzáadunk egy csipetnyi sót, néhány csepp olvasztott zsírt
és langyos vízzel addig gyúrjuk és közbe-közbe a deszkára,
csapkodjuk a félkeményre gyúrt tésztát, míg az egész sima,
és ruganyos nem lesz. Mikor a tészta kezünkről és a
deszkáról leválik, kis cipóalakra idomítjuk, lisztezett
helyre tesszük, és lábassal letakarjuk. Harmincöt percnyi
pihentetés után kissé megzsírozzuk a felületét,
meglisztezett abrosszal leborított asztalon szétnyújtjuk,
óvatosan, nem az egyes ujjakkal, de az egész kéz fejével
nyúlva alája. Mikor az egész asztalon szétnyújtottuk, a
lecsüngő tészta vastag szélét leszaggatjuk, s kezünkre
fölgombolyítva félretesszük. Majd a kenőtollat langyos
zsírba mártjuk, a kinyújtott tésztát meglocsoljuk zsírral,
és a tölteléket rászórjuk. Ekkor az abroszt felhajtva, a
négy szélét ráhajtjuk, aztán szintén az abrosz segélyével
összegöngyöljük, a tepsire tesszük, a tetejét zsírral
bekenjük és megsütjük.
Tejfölös nyújtható
réteslap
Hozzávalók:
25 dkg lisztet 1 pohár tejföllel, pici sóval összegyúrunk.
10 dkg lisztet 10 dkg fölolvasztott zsírral összedolgozunk (olyan
rántásszerű lesz).
Elkészítés:
A tésztát kinyújtjuk, a zsíros lisztet rákenjük és
föltekerjük az egészet, mint egy bejglit. 6 részbe vágva
hűtőben 1-2 órát pihentetjük, utána egyenként kinyújtjuk,
kicsit megzsírozzuk, megtöltjük bármivel, ami rétesbe való,
feltekerjük. Közepes lángon, végül nagy lángon sütjük.
Rendkívül jól nyújtható, érdemes nagyon vékonyra
kinyújtani.
Tejfölös rétes
Hozzávalók:
Házi rétestészta vagy 2 csomag réteslap, 4 dkg vaj, 9 dl
tejföl, 10 dkg cukor, 5 tojás, 2 evőkanál búzadara, fél
citrom héja, 4 dkg zsemlemorzsa.
Elkészítés:
8 dl tejfölt konyharuhába kötve felakasztunk, s egy éjjelen
át hagyjuk, hogy lecsurogjon a savója. Ezt a kemény tejfölt
elkeverjük a tojássárgájával kikevert cukorral, és reszelt
citromhéjjal ízesítjük. Belekeverjük a búzadarát, végül
a keményre felvert tojáshabot. A vajjal meglocsolt,
zsemlemorzsával meghintett réteslapokon hosszú csíkban
elosztjuk a tölteléket, feltekerjük, és a tetejét a maradék
fejföllel megkenve megsütjük.
Elkészítési idő: kb. 2 óra.
Tejfölös túrós rétes
Hozzávalók:
3 dl tejföl, 10 dkg vaníliás porcukor, 4 egész tojás, 10 dkg
mazsola, 50 dkg túró, 5 dkg zsemlemorzsa.
Elkészítés:
50 dkg lisztből rétestésztát készítünk. A tojássárgákat
a vaníliás porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a túrót,
zsemlemorzsát, mazsolát, darált diót és végül a
tojáshabot. Összekeverjük és megtöltjük a rétest.
Megsütjük.
Téli tökös rétes
Hozzávalók:
1 csomag réteslap, 50 dkg nyers sütőtök (tisztán mérve), 10
dkg zsemlemorzsa, 1 dl tejföl, 1 tojás, fél dl olaj, 1 zacskó
vaníliás cukor, csipetnyi só, ízlés szerint porcukor.
Elkészítés:
A tisztított, nyers sütőtököt az almareszelő durva fokán
lereszeljük. A tejfölt és a tojást habosra keverjük, majd
összekeverjük a reszelt tökkel. Ez után annyi zsemlemorzsát
adunk hozzá, hogy ne folyjon a töltelék. Megsózzuk, kevés
cukorral és a vaníliás cukorral összekeverjük. A
réteslapokat szétszedjük, kettőt (vagy hármat, aszerint,
hogy hány lapból áll) egymásra terítünk, és olajjal
megkenjük. A szélére egy csíkban, egyenletesen ráhalmozzuk a
töltelék felét, majd összecsavarjuk. A rétesrudat óvatosan
átcsúsztatjuk az olajjal megkent sütőlemezre, ezután a
másik rétest ugyanígy elkészítjük. Mindkettő tetejét
bekenjük kevés olajjal, és az előmelegített forró sütőben
pirosra sütjük. Még melegen felszeleteljük, és desszertként
tálaljuk.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.
Tiroli almás rétes
Hozzávalók:
1 csomag mirelit leveles tészta, 60 dkg alma, 10 dkg
piskótamorzsa, 10 dkg cukor, 10 dkg darált dió, 1
kávéskanál őrölt fahéj, 1 tojássárgája.
Elkészítés:
A tésztát kiolvasztva 1 cm vastag téglalappá nyújtjuk.
Hosszanti közepét meghintjük piskótamorzsával, elosztjuk
rajta a reszelt, levétől kinyomott, dióval, cukorral,
fahéjjal elkevert almát. Kétfelől ráhajtjuk a tésztát úgy,
hogy azok fedjék egymást. Tojássárgájával kenjük,
villával megszurkáljuk. Forró sütőben megsütjük.
Tiroli rétes
Hozzávalók:
40 dkg sima liszt, 20 dkg zsír, 2 db tojás, jó csipet só, és
anyi tejföl amenyit felvesz a liszt.
Elkészítés:
A hozzávalókat jól összedolgozzuk, kisodorjuk, 6 egyforma
cipót készítünk belőle. Kinyújtás után meggyel
megtöltjük. Megyes töltelék: A kinyűjtott tésztára
cukrozott zsemlemorzsát szórunk, majd rárakjuk a meggyet,
ezután ismét megszórjuk a zsemlemorzsával, és feltekerjük.
Végűl megkenjük egy kis étolajjal, és megsütjük a
gáztűzhely 4-es fokozatán. Használhatunk töltelékként
túrót, mákot, almát.
A tésztát olyan nagyságúra nyújtjuk, hogy egyforma széles
legyen a tepsivel, melyet elöbb kikenünk némi étolajjal.
Tiroli túrós rétes
Hozzávalók:
Vajastészta: 45 dkg liszt, 40 dkg vaj, 1 dkg só, 1 cl ecet.
Töltelék: 60 dkg tehéntúró, 1,5 dl tejföl, 5 dkg mazsola, 4
db tojás, 2 g vaníliáscukor, 2 g citromhéj, 15 dkg cukor.
Elkészítés:
A vajat 10 dkg liszttel összegyúrjuk, a többi lisztből a só,
ecet és víz hozzáadásával rétestésztát készítünk. Kb.
2 mm vastagságúra nyújtjuk és a liszttel összegyúrt vajat a
közepébe helyezzük és a tésztába becsomagoljuk, de minden
hajtogatás között legalább fél óráig pihentetjük. A
túrót áttörjük a tojássárgájával, cukorral, mazsolával,
vaníliával elkeverjük, a tojásfehérjét habnak felverjük
és a töltelékbe keverjük. A kész vajas tésztát fél cm
vastag téglalap formára nyújtjuk, majd a tészta közepére
helyezzük a tölteléket. A tésztát egymásra hajtogatjuk,
tojással megkenjük, jó meleg sütőben sütjük. Szeletelés
előtt porcukorral megszórjuk.
Tökös béles
Hozzávalók:
25 dkg gyalult tök, 25 dkg túró, ízlés szerint cukor, kapor.
Elkészítés:
Negyed kiló gyalult tököt lesózunk, rövid állás után
kinyomkodunk, majd cukorral, kaporral ízesítve negyed kiló
túróhoz keverjük. A kész réteslapokat olvasztott vajjal
kenegetve egymásra teregetjük. A felére rárakjuk a tökös
túrót, majd a tészta második felét ráhajtjuk. A tetejét
átkenjük olvasztott vajjal, és előmelegített sütőben
mérsékelt tűzön halványpirosra sütjük. Tejmártást
készíthetünk hozzá a tálaláshoz.
Túrós rétes 1.
Hozzávalók:
2 csomag réteslap, 50 dkg túró, 15 dkg porcukor, 3 db
tojássárgája, 2 dl tejföl, 4 dkg mazsola, 1 dkg
vaníliáscukor, 1 dkg citromhéj, 10 dkg vaj.
Elkészítés:
A réteslapot kibontjuk és megnedvesített konyharuhára
tesszük. Meglocsoljuk olvasztott vajjal. A tölteléket a
tészta egyik oldalán, hosszában elosztjuk, majd a konyharuha
segítségével felhajtogatjuk a tésztát. Sütőlemezre
tesszük és olvasztott vajjal megkenjük. Közepes
hőmérsékletű sütőben zsemleszínűre sütjük. Pihentetjük,
majd rézsútosan felszeleteljük. Porcukorral meghintve
tálaljuk.
Túrós rétes 2.
Hozzávalók:
1 csomag réteslap, 40 dkg túró, 2 tojás, 3 evőkanál tejföl,
15-20 dkg porcukor, estleg búzadara, 5 dkg mazsola, vaníliás
porcukor.
Elkészítés:
Egy csomag réteslaphoz 40 dkg friss tehéntúrót áttörünk
vagy húsdarálón megdarálunk. Két tojássárgáját
kikeverünk 3 evőkanál tejföllel, 15-20 dkg porcukorral, majd
összevegyítjük a tojások fehérjéből vert kemény habbal
és a túróval. Ha a túró túl nedves, tegyünk bele 1-2
kanálka búzadarát vagy búzacsírát. Finomabb lesz a
túrótöltelék, ha 5 dkg tisztított mazsolát szórunk bele. A
többi réteshez hasonlóan sütjük. Ha elkészült, bőven
hintsük meg vaníliás porcukorral.