Chihuahua
FCI Standard Nr. 218.

FCI beosztása: IX. fajatacsop. : Társasági és kísérőkutyák,
Szekció: 6 Csivava
Munkavizsga nélkül

Származása: Mexikó

Jelleme: rendkívül élénk, érdeklődő, figyelmes, fürge, temperamentumos és nagyon bátor. Gazdájához nagyon hűséges.
A testhossz valamivel nagyobb, mint a marmagasság, azonban kívánatos egy majdnem kvadratikus, jól izmolt zömök test, különösen a kanoknál.
A koponyája almaformájú kell legyen (fajtájának egyéni jellemzője), a stop nagyon kifejezett, mély és széles, mivel már a fang kezdete fölött ívelt kutaccsal, vagy anélkül. Ö az egyetlen fajta, aki egész életét nyitott kutaccsal élheti le, ez genetikai szemszögből végül is egy fejlődési rendellenesség.

Orr: mérsékelten rövid, minden szín engedélyezett.

Fogazat: ollós, vagy harapófogó harapás. Szigorúan büntetendő az előre, vagy hátraharapás, valamint minden más helyzeti rendellenesség! Egyes fogak hiánya megengedett. Már az i.e. 800-as években is előfordult a foghiány a chihuahuáknál, ezek a hiányok az akkori időből származó álkapocs csontotokon jól láthatók.

Szemek: nagyok és kerek formájúak, de nem kidülledő, sötéten színezettek. A világos szem engedélyezett, de nem kívánatos.
Fülek: nagyok, felfelé állók a kezdetnél feltűnően szélesek, az enyhén kerek vége felé fokozatosan elvékonyodik.
Nyak: enyhén ívelt, hossza közepes, vastag, lebernyeg nélküli. Hosszúszőrű változatnál a nyakfodor jelenléte igen kívánatos.
Törzs: tömör, jó felépítéssel, felsővonal egyenes, alsóvonalon a has kifejezetten felhúzott.
Hát: egyenes, rövid és feszes.
Far: Erőteljes és széles, nem csapott, vagy lejtős.
Farok: Magasan tűzött, a farktő vastag, a vége felé elkeskenyedő. Fontos, hogy a mérsékelten hosszú farkát magasra emelve hordja hajlított vagy félkörformára kerekítetten az ágyékrésszel szembe mutató véggel.
Mellkas: széles és mély, a bordák jól íveltek, tágas, könyékig ér, nem hordó formájú.
Végtagok egyenesek, erős csontozattal: első lábak függőlegesek, könyök a mellkashoz simul, hátulsó rész jól izmolt, függőlegesek és párhuzamosak. Mancsok nagyon kicsik, oválisak, szétálló, de nem szétterpesztett újjakkal.
Szőrzet: csillogó és puha minőségű, gyenge aljszőrzettel. A rövid változatnál az egész testhez jól simul, gyér szőrzet engedélyezett a gégén és a hason. A nyakon és a farkon valamivel hosszabb. A hosszú változatnál legyen finom, selymes, sima, vagy enyhén hullámos gyenge aljszőrzettel, de nem lehet göndör, vagy felfújt. A fülnél, nyakon, az elülső és hátsó végtagok oldalán, a mancsokon és a farkon hosszabb tollakat képez. Szőrzetét könnyű rendben tartani, de rendszeres gondozást igényel. Fürdetés után balzsamozni kell.
Szín: minden szín, minden lehetséges árnyalatban és kombinációban megengedett.
Súly: 0, 5- 3kg, ennél a fajtánál nem a nagyságot, hanem a súlyt veszik figyelembe.
Mozgás: A lépéstávolság hosszú, erőteljes, szabad, ruganyos és aktív. A végtagok hátulról nézve szinte párhuzamosan mozognak. A fejét megerőltetés nélkül magasan hordja, a hát mindig feszes.

Hibák: Minden eltérést a hiba nagyságának megfelelően kell értékelni. Keskeny fej, hosszú fang, hegyes fülek, rövid nyak, hosszú test, felhúzott vagy nyerges hát, csapott far, keskeny mellkas, lapos bordaívek, rosszul tűzött rövid csavarodó farok, rövid végtagok, elálló könyök, térdizület ficam, lógó fül 3 kiló feletti súly.

MJ.: A kanoknak két jól fejlett herével kell rendelkezniük, melyek a herezacskóban helyezkednek el.