Francia Bulldog
FCI Standard Nr. 101 / 1998. 04. 06./ D


Fordítás: Michéle Schneider asszony
Származás: Franciaország
Az érvényes és eredeti standard dátuma: 1995. 04. 28.


FCI csoport beosztás: IX-es fajtacsoport Társasági-és kísérőkutyák
Szekció 11 Dog típusú kiskutyák
Munkavizsga nélkül

Rövid történeti áttekintés: Mint minden Dog, a francia bulldog is az Empirien és a Római Birodalom molosszusaitól származik. Rokona az Angliából származó Angol-Bulldognak, rokon a középkor alanerkutyáival és Franciaország kis és nagy dogjainak. A francia bulldog, úgy ahogy ma ismerjük, különböző keresztezések eredménye, melyeket az 1880-as években, Párizs munkásnegyedeiben szenvedélyes tenyésztők folytatták. Régebben Párizs központi piaccsarnokaiban hentesek és kocsisok teherhordója volt, de különleges testfelépítésével és jellemével, gyorsan meghódította a jobb társaság és a művészek világát. Így nagyon gyorsan elterjedt. Az első fajtaegyesület 1880-ban, Párizsban alakult. Az első törzskönyv 1885-ből származik és az első standard 1889-ben készült, abban az évben melyben a Société Centrale Canine a francia bulldogot önálló fajtaként elismerte. 1887-ben állították ki az első kutyát versenyen. A standardat 1931/32-ben és 1948-ban módosították, és 1986-ban H.F. Reant és R. Trquet átdolgozta (FCI megjelentetést 1987-ben). 1994-ben a Comité du Club du Bouledogue Francais R. Triquet úr segítségével újra átdolgozta.

Általános megjelenés: Egy tipikus kis formájú molosszer. Nagysága ellenére egy erőteljes, minden tekintetben rövid és zömök kutya, rövidszőrű, tompa orrú pofákkal és álló fülekkel, és természettől rövid farokkal. Élénk, eleven, nagyon izmos állat benyomását kell keltenie, tömör alkattal, és szolid csontozattal.

Viselkedés/Jellem (Wesen): Társaságot kedvelő, vidám, játékos, sportos, élénk. Különösen barátságos a gazdájával és a gyerekekkel.

Fej: A fejnek erőteljesnek, szélesnek és kvadratikusnak kell lennie. A fejbőrön szinte szimmetrikus ráncok és redők képződnek. A francia bulldogra jellemző a behúzott rövid arcorri rész, különösen az orr tájékán. A koponya szélességében bepótolja azt, amit a hosszában elvesztett.

Agykoponya:
Koponya: Széles, szinte lapos, erősen boltozatos homlokkal. Az előreugró szemöldökcsontok a szemek között húzódó erősen kifejezett barázda választja el egymástól. A barázda nem terjedhet át a homlokra a fejbúb nem különösen fejlett.
Stop: Nagyon kifejezett.

Arcorri rész:
Orrtükör: Széles, nagyon rövid, felfelé illesztett. Az orrlyukak tágak és szimmetrikusak, ferdén hátrafelé húzódó. Az orrlyukak hajlatának és az orrszivacsnak (felgyűrt orr) egy normális orrlégzést kell biztosítania.
Orrhát: Nagyon rövid és széles, szimmetrikus redőkkel, melyek az ajkaknál lefelé húzódnak
(hossza 1/6 az egész fejhossznak).
Ajkak: Vastag, kissé petyhüdt és fekete. A felső ajkak az alsó ajakkal középen találkozik és elfedi a fogakat. A fogak nem látszódnak. A felsőajak profilban lejt és lekerekített. A nyelv soha nem látható.
Állkapocs: Széles, kvadratikus, és erőteljes. Az állkapocs széles ívben húzódik előre, és az állcsont előtt végződik. Az előreharapás mértéke az állkapocságak, ívelt lefutása miatt csökken. Ez az ívelés arra szolgál, hogy az előreharapást mérsékelje.
Fogak: Az állkapocs metsző fogai nem helyezkedhetnek a felső metsző fogak mögé. Az alsó fogív elkerekített. Az alsó állkapocs ne legyen oldalt ferde, vagy torz. A metszőfog íveinek a távolságát nem lehet pontosan meghatározni, alapvetően fontos, hogy az ajkak úgy találkozzanak, hogy a fogakat takarják. Vagyis zárt szájnál a fogak nem látszódhatnak.
Pofák: A pofaizomzat jól fejlett, de nem kiugró.
Szemek: Mélyen illesztett szemek, kifejező tekintet, az orrtükörtől és a fülektől távol ülők. A színe fekete, nagy és kerek, enyhén kidülledő. A szemfehérje nem látható, a kutya előre tekint. A szemhéjjak mindig feketék.
Fülek: Közepesen nagy, a fültűzésnél széles, a fülhegy elkerekített. Magasan a fejtetőn tűzött, de nem túl közel egymáshoz. Egyenesen hordott, a fülkagylók előre nyitottak. A fülbőr vékony és puha tapintású.

Nyak: Rövid, enyhén ívelt, lebernyeg nélkül.

Törzs:
Felső vonal: A felső vonal az ágyéktájékig egyre emelkedő, hogy aztán hirtelen lejtsen a farok felé. Ennek a különös formának az oka a nagyon rövid ágyék.
Hát: Széles és jól izmolt.
Ágyék: Rövid és széles.
Far: Ferde.
Mellkas: Szélesen nyitott.
Alsó vonal: Felhúzott, de nem agárhas.

Farok: Rövid, mélyen tűzött, a combokhoz simuló, a tűzésnél vastag. Csomós vagy megtört farok, a vége felé elkeskenyedő. Mozgásban is mindig a vízszintes alatt hordott. Egy relatív hosszú, de nem a csánk alá érő megtört farok megengedett, de nem kívánatos.

Végtagok:

Mellső végtagok:
Lapocka: Rövid, vastag, jól fejlett izomzat.
Felkar: Rövid.
Könyökök: Feltétlenül a testhez simulók.
Alkar: Rövid, jól illesztett, egyenesen jól izmolt.
Elülső lábtő: Erőteljes és rövid.

Hátsó végtag: Erős és izmos, valamivel hosszabb mint a mellső végtag, ezáltal a far megemelkedik. Oldalról és hátulról nézve egyenesen és merőleges.
Comb: Izmos, feszes, nem túlzottan lekerekített.
Csánk: Mélyen illesztett, nem nagyon szögelt, de nem is meredek.
Hátsó lábtő: Erőteljes, és rövid. A bulldog nem születhet farkaskörömmel.

Mancsok: A mellső mancs kicsi és kerek, un. "macskamancs" talajt fogó, enyhén kifelé forduló. Az ujjak tömörek, a körmök rövidek, és vastagok. A talppárnák kemények, vastagok és feketék. A csíkos egyedeknél a körmök feketék. A "caille" (a fauve csíkos kutyák közepesen fehér foltozással) és "fauve" ( a fakó színű kutyák közepes vagy kiterjedt fehér foltozással) a sötét körmöket előnyben részesítik, de a világos körmök sem büntetendők. A hátsó mancsok igen tömörek.

Mozgás: Szabad mozgás, a végtagok párhuzamosan mozognak a talajon.

Szőrtakaró:
Szőr: Szép, dús, fényes és puha rövidszőrzet.

Szín: - egyenletesen Fauve, (arany-sárga) csíkos, vagy csíknélküli, vagy korlátozott
foltossággal,
- csíkos, vagy csíknélküli fauve, közepes vagy kiterjedt foltossággal.
A fauve összes árnyalata megengedett, a "vörös"- a "tejeskávé" színig. A teljesen fehér kutyákat a "csíkozott fauve kiterjedt fehér foltossággal" színhez soroljuk. Ha egy kutyának különösen sötét az orrtükre és sötétek a szemei, akkor különösen szép egyedeknél, egy kevés pigmenthiány a szemhéjjak körül megengedett.

Nagyság / Súly: Egy jól tartott bulldognak a súlya nem lehet kevesebb mint 8 kg, és nem lehet több mint 14 kg. A nagysága arányban van a súlyával.

Hibák: Minden eltérés a megengedettnél hibának tekintendő és a hiba nagyságának megfelelően kell értékelni.
Szűk vagy összegyűrt orr, krónikus horkolók, rosszul záródó ajkak, pimenthiányos ajkak, világos szemek, nyaklebernyeg, magasan hordott farok, túl hosszú vagy abnormálisan rövid farok, laza könyökök, meredek vagy előre illesztett csánk, rendezetlen mozgás, túl hosszú szőr,

Súlyos hibák: Orrtükör mely nem fekete, nyúlajkak, ollósharapás, tépőfog állandóan látszik, különböző színű szemek, nem álló fülek, csonkított fülek- farok vagy eltávolított farkaskörmök, faroknélküliség, a hátsó végtagokon farkasköröm vagy eltávolított farkasköröm helye, fekete cser jegyekkel egérszürke vagy barna szőr.
MJ.: A kanoknak két jól fejlett herével kell rendelkezniük, melyek a herezacskóban helyezkednek el.