Papillon
FCI Standard 77.


Eredete: Franciaország és Belgium
Az érvényes eredeti standard közzétételének dátuma: 1990. 09. 17.
Használhatósága: társasági kutya.
FCI besorolás: IX-es fajtacsoport társasági és kisérőkutya
10-es Szekció kontinentális törpespániel
munkavizsga nélkül

Általános megjelenés: Ennek a kicsi pompás hosszúszőrű spánielnek normális, harmónikus testfelépítése van. Mérsékelten hosszú pofája rövidebb, mint a koponya. Élénk és kecses, de robosztus is, és tartásában büszke. Mozgása szabad és elegáns. Testhossza nagyobb mint a marmagassága.
Hossza: A vállbúbtól az ülőgumóig mérik.
Fej: A testhez viszonyítva normális arányú, viszonylag könnyebb és rövidebb, mint a nagy és középnagy spánielek. A koponyának nem szabad sem elölről, sem hátulról nagyon kereknek lennie. Néha látható a középbarázdára való utalás. A pofa rövidebb, mint a koponya, finom, hegyesen összefutó, oldalt enyhén befelé ívelt, felfelé sohasem ívelt. Az orrhát egyenes és hangsúlyos stoppon megy át a koponyarészbe. Nehéz kutyáknál a stop kevésbé kifejezett, de észrevehető, a nagyon kicsi kutyáknál erősen kifejezett anélkül, hogy durva megtörést okozna.
Orrtükör: Kicsi, fekete és kerek. A felső oldala kissé lapos.
Ajkak: Erősen pigmentált, keskeny és szorosan egymáshoz simulnak.
Fogazat: Elég erős, jól záródó normális harapás.
Nyelv: A nyelvnek sohasem szabad látszania. Hiba, ha állandóan kilóg, vagy ujjal megérintve nem húzódik vissza.
Szem: Elég nagy, a tágra nyitott és nem kidülledő szemnek széles mandulaformája van. A fejen mélyen helyezkedik el annyira, hogy a belső szemzug a koponya és a pofa választóvonalára esik. Sötét színűek, és nagyon kifejezők. A szemhéj erősen pigmentált.
Fülek: A bőr finom, és ellenállóképes. Mindegy hogy lelógó vagy felálló a fül, nem szabad túl hegyesen végződnie, és ezt tapintással kell ellenőrizni. A fülek messze hátul tűzöttek, és távol állnak egymástól, így a koponya enyhén kerek formája látható marad.

A lelógó fül változata, franciául a " PHALENE"- kifejezéssel: Nyugalomban a fülek magasan tűzöttek, pontosan a szemvonal fölött lelógva hordják, és mégis igen mozgékonyak. Hullámos szőrrel díszítettek, amely nagyon hosszú lehet és a kutyának nagyon szép külsőt kölcsönöz.

Az álló fül változata, franciául a "PAPILLON" - kifejezéssel: A fülek magasan tűzöttek jó nyitottan, oldalra kifelé tartott fülkagylóval, a fülkagyló belső széle a vízszintessel 45 fokos szöget alkot. Elfogadhatatlan, hogy a fül hegyesen felfelé álljon, és a német spitz füléhez hasonlítson. A fülkagyló belső oldala finom, egyenletesen hullámos szőrrel fedett, azonban a leghosszabb sem érhet túl a fül szélénél. A fülkagyló külső oldala hosszú szőrökkel fedett, amelyek dús zászlóként a fülszélen túlérnek. A két változat párosítása gyakran félig egyenesen felálló fület eredményez, lelógó véggel. A fültartásnak ez a kevert formája súlyos hiba.

Végtagok:
Vállak: A lapocka és a felkar jól fejlettek, és egyforma hosszúak. Jól szögeltek, és jól kapcsolódnak a törzshöz.
Lábak: Egyenesek, erősek, eléggé vékonyak. A kutya ne tűnjön hosszú lábúnak. Oldalról nézve csak feltételezhető a csukló helyzete. A csánk jó szögelésű. Elölről és hátulról nézve a lábak párhuzamosak.
Mancsok: Elég hosszú úgynevezett nyúlmancsok, amelyek függőlegesen állnak a talppárnákon. A körmök erősek, kívánatos a fekete szín, barna vagy fehér színű kutyáknál világosabbak (fehér színű vagy fehér mancsú kutyáknál a fehér köröm nem hiba, ha a kutya egyébként jól pigmentálét). Az ujjak inasak, szárazak. A talppárnák ellenállóképesek, az ujjak között bőséges finom szőrzet van, amely elöl túlér a mancsokon és csúcsot képez.

Test:
Nyak: Közepes hosszúságú, a tarkó kissé ívelt.
Mell: Széles elég mély. A mell körmérete az utolsó két borda között mérve feleljen meg kb. a marmagasságnak. A bordák jól íveltek.
Hát: Nem túl rövid, nem ívelt vagy besüppedt, de nem lehet lapos sem. Az ágyék erős és enyhén ívelt.
Has: Kissé felhúzott.
Farok: Elég magasan tűzött, inkább hosszú, dús rojtokkal, amelyek szép zászlót alkotnak. Ha a kutya figyel, akkor farkát a hát fölött ívben hordja úgy, hogy a vége a hátat éppen megérintheti. Nem lehet bekunkorodott vagy a háton laposan fekvő.

Szőrzet:
A szőrzet minősége: A bőséges csillogó szőrzet aljszőr nélküli, hullámos (nem tévesztendő össze a göndörséggel) , nem puha hanem kissé erős és selymes fényű. A finom hullámos szőrök a testhez simulnak. A szőrzet hasonlít a kicsi angol c. spániel szőrzetére, de egyértelműen eltér a pekingi palotakutya szőrzetétől. A német spitz-el semmilyen hasonlóságot sem szabad mutatnia. Az arcon, a pofán, a lábak elülső oldalán, és a csánk alatt rövid a szőr. A testen középhosszú. A nyakon hosszabb gallért és szép hullámos, a mellen túlérő fodrot képez. A fülek és a mellső lábak hátoldala szőrös. A far felső részén és a felső combokon nagy kiterjedésű nadrág bontakozik ki sima fürtökkel. Vékony szőrpamacsok engedélyezettek az ujjak között, és kissé túl is érhet, ha a mancsokat nem deformálja, henem finomabbá teszi.
Támpont: Ha a kutyának a szőre jó kondicióban van, akkor a marnál 7, 5 cm és a faroknál 15 cm hosszú a szőr.
Szín: fehér alapon minden szín engedélyezett. A törzsön és a végtagokon a színhez viszonyítva a fehér uralkodjon. Egy többé kevésbé széles fehér csillagot a fejen szívesen látnak. A fehér rajzolat a fej alsó felén engedélyezett, de a túlnyomóan fehér fej hiba. Az ajkak, a szemhéjak, és főleg az orrtükör mindenképpen jól pigmentált legyen.

Nagyság/súly:
Marmagasság: Körülbelül 28 cm.
Súly: Két kategória van:
Kanok és szukák, amelyek 2, 5 kg-nál kevesebbek
Kanok 2, 5 - 4, 5 kg-ig; és szukák 2, 5 - 5 kg-ig.
Minimális súly: 1, 5 kg!

Mozgás: Büszke, szabad, folyamatos és elegáns.

Hibák: Lapos, almaformájú, vagy domború koponya, mint az angol c. spánielé; túl erős vagy kevéssé kifejezett stop; domború vagy homorú orrhát; kicsi túl kerek kidülledő világos színű szem, látható szemfehérrel, ha a kutya előre néz; nem fekete errtükör; szemhéj és az ajkak hiányos pigmentációja; hátraharapás, és különösen az előreharapás súlyos hiba; görbe mellső lábak csomós csuklóizületek, hátsó lábak amelyeknek az állása a térdizületnél a csánknál, vagy a mancsoknál a függőlegestől eltér, gyenge hátsórész; befelé vagy kifelé fordult mancsok, melyek körmei nem érintik a talajt; egyszerű vagy dupla farkaskörmök a hátsó lábakon; kunkorodott a háton fekvő vagy oldalra eső farok; gyér puha vagy felfújt szőrzet; ponty vagy nyerges hát.

Kizáró hibák: Rózsavörös vagy rózsaszín foltos orrtükör; előre vagy hátraharapás, ha a metszőfogak nem érintkeznek; bénult vagy teljesen látható nyelv.

MJ.: A kanoknak két jól fejlett herével kell rendelkezniük, melyek a herezacskóban helyezkednek el.