FÉDÉRATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE
Secrétariat Général : 13, Place Albert I. - B-6530 THUIN

FCI Standard Nr. 207 / 1997. 12. 01./ D


PEKINESE
(Pekingi palotakutya)

FORDÍTÁS: EIke Peper
SZÁRMAZÁS: Kína
VÉDNÖK: Nagy-Britannia
AZ ÉRVÉNYES ÉS EREDETI STANDARD DÁTUMA: 1987.06.24.
ALKALMAZÁS: Társasági kutya

FCI. CSOPORT BEOSZTÁS: lX -es fajtacsoport társasági és kísérőkutya Sekcio 8. Japán spániel és pekingi Munkavizsga nélkül

ÁLTALÁNOS MEGJELENÉS: Egy kis növésű, kiegyensúlyozott megjelenéssel rendelkező kutya, melynek lénye méltóságot sugároz.

VISELKEDÉS/JELLEM (WESEN): Oroszlánhoz hasonló megjelenés, nagyon intelligens és kifejező kisugárzással. Bátor, hűséges, idegenekkel szemben tartózkodó, mégsem félénk.

FEJ : Nagy, szélesebb, mint mély.
KOPONYA
Agykoponya : Széles, a koponyatető a fülek között széles és lapos, semmi esetre sem boltozatos. Megfelelő szélességgel a szemek között.
Stop : Kifejezett.
Arcorri rész: Lapos profil, az orr a szemek magasságában és azok között helyezkedik el. A fekete orrtükrön, az ajkakon és a szemhéjakon a fekete pigment elengedhetetlen a fajtánál.
Orr : Rövid és széles, nagy nyitott orrlyukakkal, a színe fekete.
Fang: Széles, jól redőzött. Erőteljes alsó állkapoccsal.
Ajkak./ harapás : Egyenletesen záródó ajkak. A fogak nem látszódhatnak. Nagyon fontos a kifejezett alsó állkapocs.
Szemek: Nagy, kerek, sötét, tiszta és ragyogó.
Fülek : Szív alakúak, a koponyatető magasságában tűzött, szorosan a pofákhoz simulóak, gazdagon szőrrel borítottak. A fülbőr nem lehet hosszabb, mint az alsóajkak vonala.

NYAK: Nagyon rövid és vastag.
Törzs: Rövid
Hát: Egyenes
Mellkas: Széles mellkas, jól ívelt bordákkal, mely a mellső lábak között mélyen helyezkedik el, a derék kifejezett.

FAROK: Magasan tűzött, szorosan a hátvonalán és valamelyik oldalon hordott. Hosszú szőrrel borított.

VÉGTAGOK:
MELLSő VÉGTAGOK:
Vastag és nehéz csontozatú rövid Iábak. Enyhén görbülő a lapocka tájék mégis feszes. Elsődleges az egészséges funkciójuk.

HÁTSÓ VÉGTAGOK: A hátulsó lábak valamivel könnyebbek, mint az elülső lábak, ennek ellenére erőteljesek és jól formáltak. Szorosan illeszkednek egymáshoz, de nem mutatnak tehénállást.
MANCSOK: Nagyok, laposak, de nem kerekek
A kutya a mancsain és nem a bokáin áll. Az elülső mancsok kissé franciás állást mutatnak.

MOZGÁS: Az elülső végtag egy méltóságteljes, lassú guruló mozgást végez. Ezt a fajtára jellemző mozgást nem szabad összetéveszteni a laza könyökök által okozott mozgással. A hátulsó végtagok a talajon szűken mozognak. Egy egészséges szabad mozgás nagy fontosságú.

SZőRTAKARÓ:
SZőR: Hosszú, egyenes, sűrű sörénnyel, mely, mint egy sál a nyak körül a vállakig húzódik . A fedőszőr kemény és az aljszőr igen sűrű. A fül, a hátulsó végtagok hátsó oldala, a farok és az ujjak gazdagon szőrrel borítottak.

SZÍN: Minden szín és árnyalat megengedett, kivéve az albínót és a májszínt. A többszinü kutyáknál a színek egyenletesen elosztottak.
NAGYSÁG/SÚLY: Az ideális súly a kanoknál nem több, mint 5 kg (11 lbs), a szukáknál nem több, mint 5,5 kg (12 lbs). A kanok tűnjenek kicsinek, de ennek ellenére legyenek nehezek, ha őket felveszik. Súlyos, vaskos csontozat, jó testfelépítés, az elsődleges kívánalom a fajtánál.

HIBÁK: Minden eltérés a megengedettnél hibának tekintendő és a hiba nagyságának megfelelően kell értékelni.
M.J.: A kanoknak két jól fejlett herével kell rendelkezniük, melyek a herezacskóban helyezkednek el.