Ápolási tanácsok kezdő Havanese tulajdonosoknak


Minden kezdet nehéz, - a magam esetéből ismerem - így cikkem alapvetően az új tulajdonosoknak íródott, mert a legtöbb tanulnivalójuk a fajta ápolásával kapcsolatban nekik van, azonban ha a tapasztaltabb tenyésztőknek is tudok valami újat írni, akkor örülök, hogy segíthettem.

Gondolom elég sok ember kap, különböző alkalmakra egy bájos, tündéri és már kellő képpen "szőrös" kiskutyát. De hogyan kell ápolni? Mit csináljak a szőrével?
Még ma is hallom saját kérdéseimet, amikor az első kis 8 hetes Havanesemet megkaptam.
A tenyésztője elmondta az általa legfontosabbnak tartott dolgokat, és utamra engedett.
Az első néhány boldog és örömteli nap után következtek a kihívások. Próbáltam kérdezősködni, utána olvasni, de nem sokan tudtak segíteni, írásos anyagot pedig végképp nem találtam.
Így hát, ahogyan most a kutyáimat ápolom, az 6 év kérdezősködésének, tapasztalatának és kísérletezgetésének eredménye.
Az első és legfontosabb dolog, hogy mivel is fürdessük ezeket a kutyákat? Természetesen csak kifejezetten kutyák számára készült samponok jöhetnek szóba. Olyan sampont válasszunk, amelyet célirányosan hosszúszőrű kutyák részére forgalmaznak és lehetőleg a szőrzet számára fontos nercolajat, vagy más szőrtápláló olajat tartalmaznak. Lényeges, hogy a fürdetés előtt a sampont kellően hígítsunk fel, és ilyen higított állapotában öntsük a kutya szőrzetére, töményen ne használjuk.
A sampon leöblítése után használjunk balzsamot a könnyebb fésülhetőség érdekében.
A fürdetés rendszeressége: általában 1-2 havonta elegendő, az indokolatlanul túl sűrű fürdetés következtében a kutya bőre kiszáradhat, és ez vakaródzáshoz, majd sebekhez és ezek következményeként esetleges gombásodáshoz is vezethet. Természetesen a "sűrűn használt" részeket, a lábait valamint a pofa környékét szükség szerint sűrűbben is moshatjuk.
A második, igen lényeges dolog: fürdetés előtt mindig alaposan ki kell fésülni a szőrt, a legapróbb csomókat is ki kell bontani, mert ha a csomót belefürdetjük a kutyába, akkor ezt száradás után már csak komoly károsodások árán tudjuk kibontani (ha egyáltalán még sikerül).
Tehát, túl vagyunk a fürdetésen. Én a kutya vizes szőrzetét törölközővel át szoktam dörzsölni, de egyébként utána hagyom magától megszáradni, mert így nem szárad ki annyira a szőrzete, kellemesen lágy és könnyen fésülhető marad. Természetesen kiállításra való felkészítésnél hajszárítóval kiszárítjuk a szőrzetet, de ez már egy másik történet... .
Miután megszáradt a kutya szőrzete átkefélem, melyhez szilikonos púdert használok. A púder használata azért hasznos, mert taszítja a port és gátolja a szőrzet csomósodását is.
Most néhány szót a fésülésről is: speciális, fémből készült kutyafésűt használunk, melynek egy sűrűbb és egy ritkább oldala is van. A ritkább fogút a szőrzet bontására használjuk, a szőrt a tövétől kezdve fésüljük kifelé, és közben a másik kezünkkel a szőr tövét fogjuk, hogy a kutya számára is kíméletesen járjunk el. Soha nem szabad tépni a kutya szőrét, különös gonddal kezeljük a szőrvégeket, csak tincsenként haladjunk előre, majd ha egy résszel készen vagyunk, akkor a fésű sűrűbb felével még egyszer átmegyünk rajta. A hajlatokra különösen figyeljünk, mert itt a leghajlamosabb csomósodni a kutya szőre.
Ha a fésüléssel készen vagyunk, akkor egy kefével (fontos hogy ez is fém legyen!) még egyszer az egész szőrt hátrafelé jól átkeféljük.
A szeméből kivesszük a csipát, (ha van) és a szem és száj-környékét is átfésüljük.
A szem környékét bórvízzel átitatott vattával minden nap kitöröljük.

És amit először bízzunk inkább kozmetikusra:
- a talppárnák közötti szőr kivágása és a mancsokon túlnőtt szőr fazonra igazítása.
- a nemiszervek és a végbél környékén a szőr rövidre kell vágni.
- a hallójáratban sok szőr nő, amit rendszeresen ki kell tépni, mert nagyon kellemetlen és elhúzódó fülgyulladást előzhetünk meg így.

Valamint említést kell tenni a kistestű fajtákra, így a Havanesere is jellemző problémára: számos esetben a kutya tejfogai nem hullnak ki maguktól, és elkezd mellette nőni az új fog. Ez a későbbiekben gondot okoz, ezért kb. 6-7 hónapos korban állatorvosunkkal ellenőriztessük kutyánk fogazatát és az esetleges bennmaradt tejfogakat távolíttassuk el.

A fentiek figyelembevétele esetén bízom benne, hogy a szükséges feladatokat problémamentesen megoldhatják a jelenlegi és leendő új gazdik.
Sok sikert kívánok mindehhez.

Bíró Krisztina
Christa's Jumpy Clown
Havanese kennel