A Kínai Meztelen Kutya

Bevezetés és történet

A kínai meztelen kutya valószínüleg Kínából származik. Ezt erősíti meg a népvándorlás elméletének ugyan többszöri tévedése is, azért, mert a régi korok múzeumában található szőr nélküli kutyák tipikus bóbitákkal az értékes történelmi festményeken és írásos emlékekben, melyek a világ legkülönbözőbb templomaiban és kolostoraiban találhatók. Ezen kívül némely művészi munka megőrizte a kínai meztelen létezését a Han dinasztia idején (Krisztus előtt 200 évvel). Ebből a mezteleneknek két típusát ismerjük. Az egyik az úgynevezett szentély-kutya, testtömege 6-7 kg, finom csontozattal, a másiktípus súlyosabb, a teste rusztikusabb felépítésű, és testtömege 11-12 kg, nem mutatott valami túlságosan elegánsan, és az ő sorsa többségében az éhező gyomrokban fejeződött be.

A fajta mint ilyen töltött be történelmi szerepet, amelyet igen nehéz elhelyezni a legkülönbözőbb elnevezésekben, mint: szentély kutya, kínai királyi meztelen, kínai ehető kutya, később kínai hajós kutya. A meztelenek nemcsak a szent helyeket őrizték, hanem mint élő segítség szolgáltak jövendőmondóknál, a jövő megjósolását illetően. A fajta nagy része mint speciális ínyencség került a háztartásokban elfogyasztásra, később olyan kereskedelmi hajókon, melyek Európában vagy Amerikába mentek, ahol a hosszú utakon a hajósokat, mint friss hús szolgálták. Így a meztelenek ki voltak szolgáltatva az ügyes vadászoknak és a veszedelmes hajósoknak. De nem szabad kihagyni a meztelenek szerepét a régi idők gyógyászatában. Közvetlenül adták át a test élő melegét, és az energiák erős áramlásával megnyugtatóan hatott a páciensek reumatikus és pszichésen labilis betegségek esetében. A 18. század második felében Kínában a meztelenek gyakorlatilag eltűntek. A fajta későbbi történetének korszaka más kontinenseken játszódott – Amerikában és Nagy-Britanniában.
A fajta mindkét változata, meztelen és szőrös először került bemutatásra a 4. Westminsteri Kutyakiállításon 1885-ben. Ebben az esetben az ő tartásuk és kiállításuk bizony csupán maroknyi igazi rajongónak jelentett örömet. Ezekhez tartozik például Ida Garettová, aki intenzíven foglalkozott kínai meztelen kutyákkal és egyéb meztelen fajtákkal. 1920-tól segített Debora Wood a nyerő kínai meztelen kutyáknál és további meztelen fajtáknál. Majdnem 40 évig együtt támogatták a kínai meztelen kutyák tenyésztését. Összefüggésben van a kínai meztelenek amerikai története mindenkor Debora Wood nevével, és az ő tenyésztési állomásával, a Crest Haven-nel, mert tenyésztése alapján az egész világ összes mai vérvonala innen terjedt el.
1979-ben megalakították a kínai meztelen kutyák amerikai klubját. Ennek a regiszterében, mely Wood asszonnyal kezdődik, ma kétezer tagja van. 1994-től magazin indul “The Chinese Crested Review” (Kínai meztelen Szemle) címmel. A fajta nagy fejlődésen ment át és mostanáig a legkedveltebb 50 kutya-fajta közé tartozik az USA-ban. Amerika a kínai meztelen kutyák tenyésztésében az igen erősek közé tartozik. A kínai meztelen kutyák tenyésztése fejlődésének másik oázisa Nagy-Brittania, a 18. században óta. Az első egyed 1881-ben a Maidstoni kutyakiállításon volt felvezetve. A mezteleneket kuriózumnak tekintették, és például a londoni állatkertben mutogatták. Valójában mintegy 60 éve kerültek tenyésztésre, miután Angliába importáltak sok egyedet Wood asszony farmjáról. Ekkor ismeretlen volt a púderpamacs. Angliában végig csinálták a kínai meztelen tenyésztését, mégpedig viharos győzelemmel. 1969-ben alapították a Chinese Crested Dog Club-ot, és kidolgozták a fajtastandard-et, mely természetesen nem tartalmazott ismereteket a szőrös egyedekről. Csak 1984-ben lettek elismerve, mint egyenlő variánsai a fajtának, ezen a kiállításon jogosultsággal kaptak elismerést. A kínai meztelen kutyák klubjának első önálló kiállítása Angliában 1984. szeptember 26-án volt Shipley-ben. Gyakorlatilag minden európai országnak manapság tenyésztői klubja van, mely a meztelenek tenyésztését műveli. Manapság a fajta jellegzetessége minden fronton átmegy, eddig nem látott fejlődési fázisban. Még 10 évvel ezelőtt a kínai meztelen kutyákat az ember fél kezén megszámlálhatta volna. Manapság a kiállításokon saját társaságuk van. Cél lett az elegánsan kinéző kutya, gyönyörű modellált fejjel, sötét pigmentált szemekkel és orral, nagy álló fülekkel, harmonikus mozgással, a látványt fokozza a gazdag bóbita a fejen, és kifejezetten szőrös lábakkal és farokkal, a púderpamacs pedig hosszú, lenge, leomló szőrrel.
A kínai meztelen kutya nem szándékosan kitenyésztett fajta

A meztelenekről nem egy valótlan állítást lehet hallani. Sokan irányítottan kitenyésztett fajtáról beszélnek, igen magas fokú túlérzékenységgel, rozzant egészségi állapottal, illetve hogy abnormális gondozást igényelnek.
A meztelen létezése jelenleg a világon mindenütt mutat ősrégi rajzokat, jelzéseket, szobrokat, és későbbi írásos dokumentumokat. Ezen kívül kétségtelenül bizonyított, hogy a meztelenek kopaszsága spontán genetikai mutációból származik. A kínai meztelen kutya a géneknek kopaszságra való hajlamának eredménye, a visszaütő gének lehetősége pedig a hosszú szőrüségre. A fajtán belül két egyenlő értékű variáció létezik. Szőr nélküli, mely esetében tipikus a szőrök hiánya a test legnagyobb részén, de ugyanakkor szőrbóbita a fejen, igen sűrűn szőrös a lenti traktusban, és a farok végén, továbbá variáció a teljesen szőrös, hosszú, puha és leomló szőr a test teljes egészén.
Egy kicsit a genetikáról

Minden meztelen egyed két genetikai lehetőséget hordoz:
Az egyik az uralkodó (H), a másik a visszaütő (h)
Kopasz egyed (Hh) találkozása egy púderpamaccsal (hh), mely Hh+hh, születnek fele arányban púderek és fele arányban kopasz kutyakölykök.
Két kopasz kínai kutya találkozása eseten (Hh+Hh) némely kutyakölykök kétszeres gént kap a kopaszságra (HH)
Bizonyított tény hogy az ilyen adottságú kölyök nem életképes, többségükben elpusztulnak még méhen belül. Előfordul, hogy az ilyen egyedek élve születnek, de a szülést követő 3-5. napon elpusztulnak. Ebből a párosításból melynek a kombinációja hh és Hh születik 2:1 arányban, mivel az arány 1:2:1 (szőrös (hh), meztelen életképes (Hh), meztelen életképtelen (HH)).
Ebből következik, hogy két szőrös egyedtől (hh+hh) nem születhet meztelen kölyök.
Miért tartják egyesek fontosnak a púderpamacs tenyésztését?
Az említett találkozásoknál, azaz csak szőrtelen egyedeket egymással tenyésztve, leszármazottaik gyakorlatilag ritkán életerősek, a kívánt helyeken szőrösek, fej, lábak, farok, egészen gyenge csontozatúak, csökkenő marmagasság, és túlságosan sok kis egyednél lehetséges vagy megfigyelhető (gömbölyű koponya, dülledt szemek …stb). Ezek esetében előfordul a nem lezárt csontozat- fontanella, a fogazat is mutathat természetellenes fejlődést. A leírt jelenség abnormális és a tenyésztők célja, hogy ezt kiküszöböljék.
A púderpamacs variáció – az említett kopasz szülők esetével szemben – a szőrzet más minőségűvé válik (vastagabb, törékenyebb, vagy fordítva abnormálisan finom és rövid). Az említettek indokolták, hogy vannak púderpamacsok, melyeknek nincs génjük a kopaszságra, tehát nagy a rizikófaktorra. Ezért a tenyésztők beállítják a tenyésztői terveket és ügyelnek a szabályos, kedvező keresztezés mindkét variációjára. Az ő tenyészetük, különböző szülők (egy hairless, egy púderpamacs) egészségesek, erősek és eredményesek kiállításokon.

Tenyésztés

A kínai meztelen kutyák esetében a megszületett alom nem hasonlítható egyetlen más fajtával sem. A tenyésztő ekkor még nem tudja, hogy mik születnek kanok vagy szukák, kopaszok vagy pamacsok és milyen lesz a színük. A titkot maga a szülés fedi fel. A szukák nagyon kifejezően tüzelnek, ezért általában szükséges a ” tüzelő nadrág” viselése. Ekkor a szukák maximálisan tiszták és gondosan nyaldossák magukat. A kutyáknál nem szokott probléma lenni a fedeztetéssel, és általában a szülés is probléma-mentes és számos kölyköt ellenek. A szuka kiváló anya. A kölykökkel gondosan törődik, különösen a szülést követő napokban. Tél idején és hűvös időben szükséges melegítő takarót a kölykök alá tenni. Szükséges megszüntetni a huzatot, ahol elhelyeztük az almot. Az alom kihűlése nagyon veszélyes.

Gondozás

A gondozás a mezteleneknél ugyanolyan. A hairless változatnál elegendő mosdókesztyű vagy mosdószivacs és tus a meztelen részekre, a szőrrel borítottakra időnként finomabb sampon. Fürdetni lehet korlátozás nélkül, de a megtisztított bőrt arctejjel vagy krémmel védeni kell a kiszáradás ellen. A kopaszok születésük pillanatától kezdve nagyon tiszták. Ha a tulajdonos elfelejtette megmosni a lábát, kis idő múlva tisztára nyalogatja, mint a cicák. Kiállításra a szőrzetet nem kell rendbe hozni. Csak a púderpamacs változatnál kell a pofa-részeket nyírással igazítani, ugyanez vonatkozik a hairless-ek esetében a nagyon szőrös egyedeknél.
Szabályszerű gondoskodással kell gondot fordítani a karmokra mert lakásban nevelkedettek esetében gyorsan nőnek. A meztelen egyedeknél nem fordul elő sem bolha sem egyéb élősködő parazita, nincs tipikus kutyaszaguk, inkább fordítva, a kozmetikai kezelés után kellemes illatúak. A fajta bizonyos allergiákra hajlamos.
A szőr nélküli egyedeket szükséges nyáron fényvédő krémmel kezelni ha a kutyus kint játszik közvetlenül a napon, a bőrét magasabb faktorszámú fényvédő krémmel kezeljük le. Minél világosabb színű a bőre, annál magasabb védőfaktorúval. A púderpamacs szőrét szükséges fésülni, legkevesebb hetenként kétszer, különben filcesedik. A kiállított egyedek természetesen naponkénti gondozást igényelnek, hogy a szőrük lebegjen mint a fátyol, hogy lágy és könnyed legyen.

Milyen valójában

A kínai meztelen kutya mérhetetlenül szereti családjának bármelyik tagját és leggyakrabban testi kontaktust létesít. Másrészről a kutyuska sportszerű, kitartó és villámgyorsan reagál a környezet kezdeményezésére. Örömmel hívja ki a gazdival való kontaktust, a bőrrel való érintkezés jó érzést nyújt számára. Némelyek azt mondják, hogy ez számukra biztosságot, biztonságot, mások szerint pedig a biztonság megnyugtató érzését jelenti. A szenzitív tulajdonosok állítják, hogy pozitív energiákat képes átadni számukra a kutyuska. A meztelen kutyus eleven, mozgékony, ügyes, de soha nem támadó. Ami a jelleme még, érzelmes és szeretetteljes, szereti ha etetik, szereti a babusgatást, szereti és szükséges számára a mozgás, mértékletes gyorsaság mellett egyeseket körülfutkos. Az USA-ban rendszeres résztvevői az agility-nek. Némely meztelen kutya nem szokott lelkesen barátkozni idegen személyekkel és általában nem tartozik a fajtához, hogy spontán módon boldogan ugrándozna egy idegen személyre. Ezirányban mértéktartó. Azonban, ha az adott személy a család ismertségi köréhez tartozik, sorrendben utolsónak üdvözli őt. Különös dolog hogy a hairless-nek magasabb a hőmérséklete, 39-42 fok, a többi fajtával szemben. Ezek a kutyusok kedvezőek gyermektelen házaspárok részére, az egyedül élőknek, de ugyanakkor a gyermekek társa is. Tipikus családi kutyus – minél több szeretetet kap, annál jobban viszonozza.
Semmilyen esetben sem tartozik az ólakban tartott kutyák körébe, ahol ő (mint minden más fajta is) nagyon szenved, ilyen tartása kínzásnak minősülne.

Salamon Péterné
2001. Porto, Fajtagyőztes
2002. Amsterdam, Fajtagyőztes