A pekingi palotakutya ápolása

A Pekingi palota kutya szőrének ápolása sok időt és munkát vesz igénybe. Amire feltétlenül szükség van az egy jó minőségű kefe, ami nem tépi a szőrt, egy bontófésű, egy éles olló, valamint bármilyen púder (a gyógyszertári sik por is tökéletesen megfelel). A fürdetést ajánlott elkerülni, olyan szennyeződés esetén alkalmazzuk, amit csak vízzel lehet eltávolítani. Ebben az esetben langyos, szappanos vízben mossuk ki a szőrt, de csak annyit amit feltétlenül muszáj. A vizes szőrt töröljük minél szárazabbra és szárítsuk meg. Vizesen ne fésüljük, a megszárított szőrt erősen púderozzuk be, és kefével fésüljük ki. Ennyit általánosan és most nézzük egy kutyára leszűkítve az ápolást, a kiállításra való felkészülést.
Már elég korán, kicsi korban (4-5 hetesen) jó hozzászokatni a fésüléshez a kutyusukat. Először még inkább játék, mint komoly munka, amíg megszokja a háton fekvést, az asztalon való hosszabb ideig tartó egyhelyben állást. A kölyök szőr még igen vattaszerű, puha, ami elég könnyen csomósodik. Nagyon "veszélyes" helyek a fülek környéke, a végtagok "zászlói", valamint a farok.
A fülek "mögötti" szőr igen könnyen csomósodik, így erre különösen nagy figyelmet kell fordítani.
A kölyök szőr kivedlése (egyedenként változó) igen hosszú ideig tart. Minden fésülésnél alaposan át kell kefélni a szőrt addig, amíg a kefe tiszta nem marad. Pár hónap múlva kialakul a végleges fedőszőr. A fedőszőr alatt pedig újra kinő az úgynevezett alj szőrzet, ekkor kezdenek igazán megnőni a fülbojtok és a farok szőrzete is.
Ettől fogva nagyon gondos ápolás szükséges. A kutya fésülését mindig a hason kezdjük. Jó alaposan bepúderezzük, majd kefével kifésüljük. A púder alaposan tisztítja és lazítja a szőrt, könnyebb a fésülés. Ilyenkor ellenőrizzük a körmök nagyságát, a talp párnái között megnőtt szőrt vágjuk ki. Ilyenkor fésüljük ki a lábakon lévő zászlókat is. Majd a kutyát felállítva folytatjuk a fésülést. Először a fejen kezdjük, itt alaposan a füleket fésüljük át, az esetleges csomókat kibontjuk, majd következik a hátrész. Alapos púderezés után a nyakánál megkezdve felfelé fésüljük a szőrt, minden csomót alaposan kibontunk egész a farok részig. Ezután a felfésült szőrt hátulról megkezdve szépen visszafésüljük, és formára igazítjuk. (Ezután addig ismételjük, míg a szőr szép fényes nem lesz.) Utoljára fésüljük a kutya farkát. Felülről lefelé haladva átkeféljük, amikor kibomlik, a kutya hátára borítjuk, és kör alakra elosztva szétfésüljük. Ajánlott fésülés után szőrkondicionálóval lefújni az egész szőrzetet.
A szemek ápolása is különösen fontos, kamillás vattával át kell törölni, ugyan így az orr rálógó redőket is.
Ajánlatos még minden evésnél a füleket összekötni, így elkerüljük, hogy az ennivalóval a kutya füleit lerágja.
Több a gondunk vedlés esetén. Kanoknál általában évente egyszer, szukáknál tüzelésnél és szoptatás után kerül erre sor. Ilyenkor az aljszőr teljes egészében kihull, ezt alaposan az utolsó szálig ki kell fésülni, csak így várhatjuk, hogy újra szép szőre fejlődik a kutyánknak.

Minden pekingi tulajdonosnak jó munkát és sok sikert kíván a :

Szerencsefia kennel