B-17 (laetril) - kérdések és válaszok

A legellentmondásosabb vitaminként emlegetik. Kémiai szerkezetét tekintve ez a vegyület benzaldehidből, ciángyökből és egy diszacharidból álló vegyület: C12H21O10-O-CH(ON)-C6H5

A keserűmandulában, a sárgabarack magjában és egyéb keserű magvakban előforduló glikozid.

Barackmagból állítják elő. Ez olyan B-vitamin, amely a sörélesztőben nem fordul elő.

Azt állítják, hogy specifikus rákellenes és azt megelőző tulajdonsága van. Az elmélet értelmében a kötésben lévő - egyébként külön-külön is halálos méreg - benzaldehid és cián egy enzim hatására felbomlik a sejtekben. Ez az enzim nem található meg az egészséges sejtekben, viszont jelentős mennyiségben a rákos sejtekben. Tehát a rákos sejt felbontja az egyébként ártalmatlan vegyületet két olyan molekulává, ami viszont el is pusztítja.

Hiánybetegsége: Nem ismert.

A leggyakrabban alkalmazott napi adagok: 0,25-1,0 gramm. A daganat kezelése alatt nagyobb, majd később kisebb mennyiségben használják.

Személyes tanács:

Ha érdekli a laetril, mint a rák megelőzésére vagy kezelésére szolgáló anyag, lépjen kapcsolatba egy élelmiszertudományi beállítottságú orvossal. Mindenképpen érdemes megpróbálni, amennyiben a hagyományos kezelések már csődöt mondtak, vagy nem kecsegtetnek tartós sikerrel.

Bár a toxicitási értékeket eddig még nem határozták meg. A túlzott mennyiségű laetril - már csupán ezért is - veszélyes lehet. Több mint 3,0 grammot kitevő kumulatív adag is bevehető biztonsággal, de egyszerre nem több, mint 1,0 gramm.

Dr. John A. Richardson a Klinikáján számos előrehaladott stádiumú daganatos beteg kezelése kapcsán az alábbi protokollt találta a leghatátosabbnak.

1. Táplálkozási előírások
A kezelés időtartalma alatt az állati eredetű fehérje fogyasztása ellenjavalltt. Ez alatt nem csak a húsok fogyasztása értendő, hanem a tejtermékek és a tojás is. Friss, teljes értékű, lehetőleg bio minőségű gazdálkodásból származó növényi élelmiszerek képezzék az étrend alapját, amit lehet, nyersen javasolt elfogyasztani. Frissen préselt zöldség- és gyümölcslevek hasznosulnak a legjobban ,a gabonaféléket hántoltan, teljes kiőrlésű formában készítsük el. A frissen préselt zöldség- és gyümölcslevek azért is különösen hatékonyak a szervezet létfontosságú anyagokkal történő "elárasztásban", mert hasonló hatás eléréséhez akkora mennyiségű gyümölcs és zöldség elfogyasztására volna szükség,amelynek töredékét tudnánk csak bevinni a szervezetbe.

2. Élvezeti szerek
A dohány,alkohol,kávé fogyasztása tilos.

3. A LEATRIL (B17-vitamin) injekciók adagolása (vénásan)
21 napon keresztül napi 6-9 gramm
4 héten keresztül heti 3x3 gramm
4 héten keresztül heti 2x3 gramm
3.hónaptól a 18.hónapig heti 1x3 gramm

Az injekciók ampullánként 3gramm (3000mg) Laetril (L-mandelonitrile-Beta-glücuroniside) tartalmaznak.

4. A LEATRIL (B17-vitamin) tabletták adagolása
Napi 500-2000mg azokon a napokon, amikor NEM kap laetril injekciót a beteg. Az első évben legalább napi 1000mg javasolt. A legtöbb beteg a felépülése után még évekig szedte a B17 vitamint csökkentett dózisban (100-500mg), sokan barackmagokkal kiegészítve. Legalább 3 óra teljen el a B17 vitamin tabletta bevétele és a barackmagok elfogyasztása között.

5. Hasnyálmirigy enzim tabletták
2-4 tabletta napi 4x

6. B15 vitamin (pangámsav) tabletták
50mg naponta 3x

7. C-vitamin
750-2000mg naponta 2-3 részletben

8. E vitamin
800mg-1200mg napi 2-3 részre elosztva

9. Aminosav tabletták vagy folyékony aminosav oldat
3-9 tabletta naponta vagy 2-4 evőkanál oldat.
Ez a fehérje forrás előemésztett " formában tartalmazza a létfontosságú aminosavakat, így azok a felszívódásukhoz nem vonnak el hasnyálmirigy enzimeket a daganat elleni küzdelemről.

10. Ásványi anyagok kiegszítő bevitele
A pótlás mennyisége függ a készítmény fajtájáról, a testsúlytól és a hiány mértékétől. Az ásványi anyagokat kelát-komplexben javasolt bevenni.

11. Nagy dózisú vitamin és nyomelem készítmény
A hiányállapot mértékétől függ az adagolás, sok vitaminból az ajlánlott napi mennyiség (RDA) többszörösére lehet szükség.

Az itt olvasható információ Dr. John A. Richardson az USA-ban nyomtatásban is megjelent "Laetril Esettörténetek" c. munkájából (1.), valamint a kaliforniai "A Választás Szabadságáért a Daganatterápiában" nevű Bizottság részünkre hozzáférhetővé tett dokumentumaiból (2.) származik.

(1.) Dr. John A. Richardson, M.D Patricia Irving Griffin,R.N., B.S. :
Laetril Case Histories. The Richardson Cancer Clinic Experience.
Fourth Edition, American Media, 2005.p.116.-117.

(2.) The Committee For Freedom Of Choice In Cancer Therapy : J.A. Richardson to Doctor ; 19.,November, 1972.