A Balaton vidékén 
			is őshonos növény, a szőlő termesztését először a rómaiak által 
			megszervezett Pannónia provinciában állították a rendszeres 
			bortermelés szolgálatába.
			A népvándorlás zűrzavaros időszaka után a szőlővel való foglalkozás 
			a kereszténység terjedésével emelkedett újra a termelés szintjére. A 
			honfoglaló magyarok, akik a szőlő és a bor ismeretével érkeztek új 
			hazájukba, a letelepedésük után sok új ismerethez jutottak, mint 
			például a szőlőmetszés, a borászatban a faedények és a picék 
			használata. A honfoglalók, az alávetett népek, a behurcolt és 
			vásárolt rabszolgák, és a szerzetesek alakították ki a vidék szőlő- 
			és borkultúráját, amely a Balaton vidékén honos, továbbá őshonos 
			hazai, és balkáni közvetítéssel a borvidékre került fajták 
			termesztésére épült.
			Az itt termelt bor a XIII. századtól fontos árucikk lett a 
			kereskedelemben.
			A Balaton körül folyó szőlőtermesztésből létrejött a XIV-XV. 
			századra az ország egyik legfontosabb borvidéke.
			A badacsonyi borvidék is hozzájárult a középkori magyar állam 
			felvirágzásához, aminek az iszlám terjeszkedése vetett véget. A 
			borvidék két birodalom végvidékére került, lakossága megmaradt 
			magyarnak, de meghódolt és adózott a török császárnak, és a szőlei 
			után minden falu a török földesurának is. Ennek ellenére a lakosság 
			helyben maradt, melyben kiemelkedő szerepet játszottak a 
			szőlőültetvények, amelyeknek a művelését folyamatosan végezni 
			kellett.
			A borvidék 
			vonalában kiépített végvárak (Csobánc, Szigliget urai, a Gyulaffy, 
			Esterházy, Tóti Lengyel családok) tagjai híres törökverők voltak. A 
			vidék bortermeléséből származott a végvárak fenntartásának egyik 
			biztos forrása. A végvárak katonasága, a vitézlő rend, a 
			szőlőművelők seregét adta, ennek következtében a török uralom végére 
			korábban nem tapasztalt mértékben gyarapodott a szőlőművelés alatt 
			álló terület.
			A török hódítás korában újabb balkáni eredetű szőlőfajtákkal és 
			borászati eljárásokkal gazdagodott a vidék szőlő- és borkultúrája.
			A Rákóczi-szabadságharc és az 1711. évi pestisjárvány, a végvárak 
			lerombolása és katonaságának szélnek eresztése után a badacsonyi 
			borvidék mélypontra került, ahonnan hosszú fejlődés útján emelkedett 
			újra a hazai bortermelés élvonalába.
			A XVIII. században a helybeliek szőlővel ültették be mindazokat a 
			hegyoldalakat, amelyeket ma optimális termőhelynek tekintünk. 
			Terjedt a soros ültetés, a gondosabb talajmunka, a borászatban a 
			fejtés és a vasabroncsos hordók használata.
			A fajtaösszetételben kiemelkedő szerepet kapott a Furmint, ottani 
			nevén Szigeti és más aszúsodásra alkalmas fajták, ezért aszúborokat 
			is készítettek. Kedvelt volt az ürmösbor. A borok javítására 
			mustmézet használtak. A termelés biztonsága a termelőket pincék 
			százainak a megépítésére sarkallta, amelyek a korábbinál jobb 
			borkezelést tettek lehetővé és a mai napig a népi építészet értékes 
			örökségét képezik. A termelőknek a Napóleoni háborúkig felmutatott 
			teljesítménye a korabeli adóigazgatás páratlan értékeléséből is 
			kiviláglik: a Balaton környékén a XIX. század első felében egyedül a 
			badacsonyi borvidéken termeltek I. osztályú borokat.
			A korábban is 
			működő hegymesterek mellé az 1752. évi vármegyei hegytörvények 
			alapján mindenütt megszervezték a hegybíróból, a vicebíróból, 12 
			hegyesküdtből és notáriusból álló szőlőhegyi önkormányzatokat, 
			amelyek földesúri ellenőrzés alatt, de jelentős önállósággal is 
			rendelkezve igazgatták a szőlőhegyeket. Működési területük a 
			gyepüvel védett promontórium, amelyen belül ítélkeztek, 
			nyilvántartották a szőlőbirtokosokat, gondoskodtak a gyepük, utak, 
			hidak karbantartásáról, a köz- és vagyonbiztonságról, a szőlők 
			munkáltatásáról. A badacsonyi szőlőhegy jegyzőkönyve a XVIII-XIX. 
			századi szőlőhegyi önkormányzat működésének egyik legszebb emléke.
			A XIX. század első felében a francia palackozott fajborok 
			előállítása külső kihívást jelentett a borvidék termelői számára, 
			amelyre hatásos választ csak a polgári átalakulás után tudtak adni. 
			Ekkor a korábbi nemesi- földesúri osztály tagjai is a 
			szőlészet-borászat felé fordultak, mivel a dézsmabor megszűnése 
			miatt a saját gazdaságukban kellett megtermelniük a bort.
			Az úttörő gazdaságok, mint Ranolder János veszprémi püspöké, az 
			Esterházyaké, Bogyay Lajosé és nyomukban a többi termelő is a 
			nyugatról importált szőlőfajtákkal végrehajtották a fajtaváltást, s 
			megkezdték a korszerű borászati eljárások alkalmazását. Mindezek 
			eredményeként a borvidék borai a borversenyeken és a 
			borértékesítésben a szőlőtermesztés kiváló helyi adottságainak 
			megfelelő értékelést kaptak.
			A filoxéravész 
			derékba törte ezt az átalakulást, de a lakosság a ki- és elvándorlás 
			helyett más utat választott: amerikai alanyvesszőkre, 
			oltványszőlőkre alapozva a termelést (a korábbinál kisebb 
			területen), sikerre vitte az első szőlőrekonstrukciót. Így a 
			kereskedelmi kapcsolatok rendszere, mely a hazai bornagykereskedők, 
			borügynökök (borcenzárok) és kocsmárosok, továbbá az osztrák, főleg 
			stájer kereskedők vásárlásaira épült, az első világháború végéig 
			sikeresen működött.
			A monarchia gazdasági szétesése miatt az 1920-as években a 
			borértékesítés ellehetetlenült. A termelők és a kormányzat a minőség 
			javításával, szigorú bortörvényekkel, a hegyközségi önkormányzat 
			újraszervezésével, és állampincészet működtetésével igyekeztek úrrá 
			lenni a válságon. A filoxéravész után meghonosodott termelési 
			kultúrát és a kártevők elleni védekezést minden gazdaságban 
			elsajátították olyan sikeresen, hogy ezt a termelési kultúrát a 
			borvidék termelői a II. világháború után bekövetkező állami 
			beavatkozások ellenére is érintetlenül megőrizték az 1960-as évekig.
			A borvidéken az 1960-as évektől kezdve állami támogatással 
			végrehajtott második szőlőrekonstrukcióval gyökeresen átalakult a 
			szőlészet és borászat. 1992-ig a Badacsonyi Állami Gazdaság, a 
			Badacsonyi- vidéki Pincegazdaság és a Balaton-felvidéki 
			termelőszövetkezetek alakították ki. Az 1992-től újra 
			magántulajdonba került felparcellázott szőlőterületek tulajdonosai 
			továbbra is a borászat meghatározó részesei.
