|
A
busa csodálatos húsa
A Busa
hazánkban nem őshonos halfajta, származási
területe az Amur folyó és déli
vízrendszere illetve a kínai nagy folyók. Mo-ra
1963-ban telepítették be és mivel jól
alkalmazkodik új környezethez így gyorsan
elszaporodott.. Mivel planktonokkal táplálkozik
így egyik őshonos halfajtánknak sem
táplálékkonkurense, ennek ellenére komoly
problémát okoz a túlszaporulata, mert a
halivadékok elől eleszi a planktonokat és más
apróbb táplálékot.
Túlszaporodását segítette az is, hogy mivel
planktonokkal táplálkozik így nehéz
rá horgászni, ugyanis nem kap sem, a hagyományos
állati sem a növényi csalikra!
A halhús
fogyasztás előnyei:
A halhús D,E,A, B12 vitamint tartalmaz és rengeteg
nyomelemet (pl. cink, szelén, kalcium, magnézium,
jód, vas) az esszenciális aminosavak és omega3
zsírsavak fő forrása.
Klinikai tesztek (megfigyelések) igazolják, hogy a
„halevők” körében nagyon alacsony az asztma
és az Alzheimer-kór kialakulása és alacsony
a gyulladások, gyulladásos megbetegedések
előfordulása.
A busa
egészséges húsa:
A busának puha, édes húsa van, fogyasztása
zsírégető hatású és nagyon
egészséges.
A busa nem túl szálkás, sőt a nagy
példányokból (15-30Kg) vágott szeletekben
csak nagyobb csontokat találunk.
A busa húsa könnyen emészthető a
többszörösen telítetlen zsírsav tartalma
20% és ami lényeges, hogy ebből 11% omega3
zsírsav, mindemellett 18% a fehérjetartalma és
alacsony az energiatartalma.
Az omega3 zsírsavak erősítik az immunrendszert,
csökkentik a szív és érrendszeri
megbetegedések kockázatát, (csökkenti a
vér koleszterinszintjét) kismamáknak a szem
és agy fejlődésére való
jótékony hatásuk miatt különösen
ajánlott. A busa az egyik olyan édesvízi halfajta
(a másik a kecsege) amelyikben nagyon magas a telítetlen
zsírsavak aránya, szinte vetekedik a tengeri
halakéval, amelyek hátránya, hogy egyre több
a tengeri halakban a higanytartalom (a környezetszennyezés
miatt) amely káros az egészségre.
Az
oldal tetejére!
|
|