A busa csodálatos húsa


A Busa hazánkban nem őshonos halfajta, származási területe az Amur folyó és déli vízrendszere illetve a kínai nagy folyók. Mo-ra 1963-ban telepítették be és mivel jól alkalmazkodik új környezethez így gyorsan elszaporodott.. Mivel planktonokkal táplálkozik így egyik őshonos halfajtánknak sem táplálékkonkurense, ennek ellenére komoly problémát okoz a túlszaporulata, mert a halivadékok elől eleszi a planktonokat és más apróbb táplálékot. Túlszaporodását segítette az is, hogy mivel planktonokkal táplálkozik így nehéz rá horgászni, ugyanis nem kap sem, a hagyományos állati sem a növényi csalikra!

A halhús fogyasztás előnyei:
A halhús D,E,A, B12 vitamint tartalmaz és rengeteg nyomelemet (pl. cink, szelén, kalcium, magnézium, jód, vas) az esszenciális aminosavak és omega3 zsírsavak fő forrása.
Klinikai tesztek (megfigyelések) igazolják, hogy a „halevők” körében nagyon alacsony az asztma és az Alzheimer-kór kialakulása és alacsony a gyulladások, gyulladásos megbetegedések előfordulása.

A busa egészséges húsa:
A busának puha, édes húsa van, fogyasztása zsírégető hatású és nagyon egészséges.
A busa nem túl szálkás, sőt a nagy példányokból (15-30Kg) vágott szeletekben csak nagyobb csontokat találunk.
A busa húsa könnyen emészthető a többszörösen telítetlen zsírsav tartalma 20% és ami lényeges, hogy ebből 11% omega3 zsírsav, mindemellett 18% a fehérjetartalma és alacsony az energiatartalma.
Az omega3 zsírsavak erősítik az immunrendszert, csökkentik a szív és érrendszeri megbetegedések kockázatát, (csökkenti a vér koleszterinszintjét) kismamáknak a szem és agy fejlődésére való jótékony hatásuk miatt különösen ajánlott. A busa az egyik olyan édesvízi halfajta (a másik a kecsege) amelyikben nagyon magas a telítetlen zsírsavak aránya, szinte vetekedik a tengeri halakéval, amelyek hátránya, hogy egyre több a tengeri halakban a higanytartalom (a környezetszennyezés miatt) amely káros az egészségre.

Az oldal tetejére!