Hírek  -   Eredmények  -   BL történelem  -   Statisztikák  -   Galériák  -   Portrék  -   Letöltések
Fórum    
Partnerek    
Linkek    
Oldaltérkép    
Impresszum    
Marco van Basten
A csúcson hagyta abba

1980-at írunk, amikor a hollandok Johan Crujff vezetésével Milánóban játszanak barátságos mérkõzést. A holland legenda így mutat be egy ifjonc játékost az olasz Mazzolának: "Nézd csak meg, õ az új Crujff!". Mazzola késõbbi elmondása szerint azonnal megérezték, hogy egy ifjú tehetség csodálatos karrierje elõtt állnak. A fiút Marconak hívták, és még csak 15 éves volt...

Marco van Basten 1964. október 31-én született Utrecht városában. Pályafutását egy helyi kiscsapatban, az Edilwijkben kezdte, de hamarosan az Ajaxhoz került, ahol igazi drágakõvé csiszolódott néhány rövidke év alatt. Elsõ mérkõzését a holland elsõ osztályban 1982. áprilisában, 17 évesen játszotta. Ezt még további 132 alkalom követte az Ajax színeiben...

Elsõ mérkõzése után két évvel Marco alig 19 évesen elhódította a holland gólkirályi címet. Méghozzá nem is akármilyen teljesítménnyel: 26 meccsen 28(!) gólt ért el. Közben már a zsebében volt két bajnoki cím, valamint egy kupagyõzelem is. Nos, igen, Marco van Basten már 19 évesen mindent elért szülõhazájában, amit klubszinten el lehetett.

A következõ három év alatt Európa legjobb csatárává nõtte ki magát. 1986-ban - 21 évesen - megkapta az európai Arany Cipõt, amelyet 26 mérkõzésen elért 37(!) góljával érdemelt ki és vált a kontinens legjobbjává. Közben újabb sikereket ért el: immár négyszeres holland gólkirályként, háromszoros holland bajnokként és kupagyõztesként 1987-ben az Ajax-szal a KEK-et is megnyerte. És még 23 éves sem volt... 128 gólt ért el 133 mérkõzésen az Ajax színeiben. Utolsó pályára lépése a holland csapat mezében éppen az említett KEK döntõjében volt.

Eközben Európa másik szegletében egy igen befolyásos olasz üzletember éppen nagymúltú csapatát igyekezett megerõsíteni. Amellett, hogy jó nagy adag politikai ambícióval is megáldotta a sors, Silvio Berlusconi szíve mindig is a Milánért dobogott. (Mint tudjuk - bár nem kapcsolódik szorosan történetünkhöz - azóta már többször kormányfõvé választották a Milan elnökét.) Adriano Galliani, az AC Milan elnökhelyettesének társaságában elindították Marco van Basten góljait tartalmazó videót. Fél perccel késõbb Berlusconi leállította a felvételt és már meg is hozta a döntést. Marco van Basten jövõje eldõlt: neki kell majd a Milant szédületes magasságokba repítenie. És Marco az elkövetkezendõ években megtette azt, amiért õt Milánóba hozták...

Elsõ szezonjában - az 1987/88-as Serie A bajnokságban - a Milánnál sokat ki kellett hagynia sérülés miatt, ám az Európa Bajnokság kárpótolta õt. Az elsõ mérkõzést ugyan még csak a kispadról nézte, de az angolok ellen már pályára lépett. És azzal a mérkõzéssel végérvényesen bebizonyította, hogy korának egyik legjobb góllövõjeként kell õt számon tartani. Az angoloknak ugyanis mesterhármassal köszönt be - Puskás után neki sikerült ez másodszor a világon. Aztán a hollandok meg sem álltak az EB döntõig, ahol ismét az oroszokkal találkoztak. A holland csodacsatár pedig minden idõk egyik legszebb gólját lõtte, ami azóta is az egyik legtöbbet ismételt gól a világon. Hollandia megnyerte az EB-t, Marco van Bastent pedig Európa legjobb labdarúgójává választották.

Az elkövetkezendõ két évben a Milánt is Európa tetejére juttatta: az olaszokkal kétszer egymás után nyert BEK-et (Steaua Bukarest 4-0, Benfica 1-0 a döntõben), Európai Szuper Kupát, valamint Interkontinentális Kupát is. A bajnokságban ráadásul mindkét évben 19 gólig jutott. õ lett az AC Milan arany tojást tojó tyúkja Gullit és Rejkaard mellett.

Az 1990-es olaszországi Labdarúgó Világbajnokság viszont egyáltalán nem úgy sikerült Hollandiának, ahogy szerették volna. Van Bastennek nem ment a gólszerzés, a hollandok pedig a Klinsmann vezette késõbbi világbajnok német együttessel szemben alulmaradtak a második körben, így idõ elõtt elbúcsúzhattak a további küzdelmektõl.

1991-ben a Milan új edzõt kapott, Arrigo Sacchi helyett Fabio Capello érkezett. Van Basten élete egyik legjobb szezonját produkálva 25 gólt szerzett (háromszor mesterhármast ért el, ami egyedülálló), a Milan pedig négy év után újra megnyerte a Scudettot. Az 1992-es EB viszont ismét nem hozta meg az újabb sikert. A hollandok ugyan jól játszottak, a késõbbi gyõztes Dániával szemben azonban elbuktak a tizenegyespárbajban, amikoris van Basten büntetõt hibázott. Ez volt pályafutása utolsó tornája...

Azonban a bajnokságban továbbra is csak úgy ontotta a gólokat, volt hogy négyesével szórta õket (a Napoli és a Göteborg ellen is négyet rúgott). Immár harmadszor választották Európa legjobbjának. A sors azonban úgy akarta, hogy Marco a csúcson hagyja abba. Sorozatos sérülései miatt többször kellett fájdalomcsillapítókkal játszania, s negyedik operációja után már nem is tudta folytatni fantasztikus pályafutását. 147 Serie A-s mérkõzésén 90 gólt szerzett, 3 Scudettot, 2 BEK-et, 2 Világkupát, 2 Európai Szuperkupát nyert. Háromszor választották Európa legjobbjának, kétszer volt a világ legjobb játékosa, a FIFA világ legjobbja.

Jelenleg feleségével, Elizabeth-tel és három gyermekével (Alexander, Angelica, Rebecca) él Monacoban és szabadidejében golfozással, valamint teniszezéssel tölti az idõt. Adriano Galliani így nyilatkozott, amikor van Basten abbahagyta pályafutását: "A futball elvesztette Leonardo da Vinci-jét". Marco van Basten nagyon fiatalon, 28 évesen vonult vissza, góljait, fantasztikus tehetségét azonban soha nem lehet elfelejteni. Talán minden idõk legjobbja volt, nevét Puskás, Maradona, Cruyff, Di Stefano mellett emlegetik azóta is.


eXTReMe Tracker