Hírek  -   Eredmények  -   BL történelem  -   Statisztikák  -   Galériák  -   Portrék  -   Letöltések
Fórum    
Partnerek    
Linkek    
Oldaltérkép    
Impresszum    
Zinedine Zidane
Az élõ legenda

Napjaink talán legnagyobb egyénisége, akit senkinek nem kell külön bemutatni. Mindent elért már, amit labdarúgóként el lehet érni. A legnagyobbak között tartják számon, Maradonához, Peléhez, Beckenbauerhez hasonlítják.

Zinedine Yazid Zidane 1972. június 23.-án látta meg a napvilágot Marseille-ben. 14 évesen fedezték fel, profi karrierét nagyon korán kezdte, már 17 évesen pályára lépett a francia első osztályban a Cannes színeiben. 1991. február 8.-át valószínűleg soha nem felejti el, hiszen a cannes-i középpályás akkor szerezte első gólját a francia bajnokságban. Ez egy Renault Cliot jelentett számára, hiszen a Cannes elnöke ígéretéhez híven egy autóval ajándékozta meg első gólszerzése alkalmával. Akkoriban ismerkedett meg egy gyönyörű spanyol táncosnővel, Veronique-kal is, aki később felesége és két gyermekének anyja lett (a két fiukat Enzonak és Lucának hívják).

Alig volt húsz éves, amikor szülővárosa csapata, a Marseille, valamint a Bordeaux is bejelentkezett érte. Végül ez utóbbihoz igazolt és itt vált igazi vezéregyéniséggé, bemutatkozott hazája nemzeti válogatottjában is.

Négy év eltelte után Olaszországba, Torinóba szerződött, egy igazi sztárcsapat, a Juventus kaparintotta meg a még mindig csak 24 éves játékost. Itt lett világsztár, hiszen a Juveval szinte mindent megnyert, amit klubszinten meg lehetett nyerni. Egyedül a BL győzelem hiányzott az olasz bajnoki és kupagyőztes trófeák, valamint az Európai Szuperkupa cím mellé. A Juve színeiben kapott 1998-ban aranylabdát, majd két alkalommal is elnyerte a FIFA Év Játékosa címet (1998-ban és 2000-ben). Közben a válogatottal is a legnagyobb csúcsokra tört, hiszen Franciaország Zidane vezérletével 1998-ban Világ-, majd két évre rá Európabajnok lett.

2001-ben - 29 éves korában - vált minden idők legdrágább játékosává, hiszen klubja, a Juventus olyan ajánlatot kapott Madridból, amelyet nem tudott elutasítani. 66 millió dollárért Zidane a Real Madrid új csillaga lett, fényesebb és drágább, mint bármikor azelőtt.

Amit addig nem tudott megnyerni a Juventusszal, azt sikerült a Real színeiben. 2002-ben ugyanis a spanyolokkal elhódította a Bajnokok Ligája serleget. A döntőben fantasztikus gólt lőtt, aki látta sokáig nem fogja elfelejteni. A 2002-es vb-n ugyan leszerepelt a francia válogatott, hiszen címvédőként még a csoportjából sem jutott tovább, Zidane azonban új erőre kapott és 2003-ban is őt választották a világ legjobb labdarúgójának, ráadásul a Reallal megnyerte a spanyol bajnokságot is, de ez már csak hab volt a tortán.

Hogy mit hoz a jövő Zidane számára, nem tudni. A most 32 éves világklasszis pályafutását már valószínűleg Madridban fejezi be, hogy átadhassa helyét a trónkövetelő fiatal nemzedéknek. Zidane azonban soha nem fog a feledés homályába merülni, ugyanis ő már végérvényesen beírta magát a futball hallhatatlanjainak emlékkönyvébe, már aktív pályafutása során élő legendává vált, akinek nevére mindig emlékezni fognak a futball szerelmesei.


eXTReMe Tracker