EU és gyermek-biztonság. Tények és javaslatok
Mottó:

„Az Európai Unióban több gyermek hal meg balesetek miatt, mint az összes többi gyermekbetegségben együttvéve. Itt az ideje, hogy foglalkozzunk azzal, ami a legtöbb gyermekünk halálát okozza.”


Az 1-14 éves korú gyermekek körében Európában a balesetek vezetnek a halálokok között. Ebben a korosztályban kétszer több gyermek hal meg baleset miatt, mint rosszindulatú daganatban, és nyolcszor több, mint légúti betegség miatt.
A baleset a legjelentősebb káros „környezeti tényező”, ami a gyermekeket éri. Lényegesen nagyobb az egészségi állapotra gyakorolt hatása, mint a levegő- és vízszennyezettségnek, egyéb köztisztasági problémának.

A kérdés: hány napot kell még várnunk, hány életet kell még feláldoznunk, hogy végre hatékonyan fellépjünk a változás érdekében?

A balesetek halálozáson kívüli egyéb egészségügyi következményei

A halálozás, bár kétségtelen a legszörnyűbb kimenete a sérülésnek, ezen kívül nagyon sok és sokféle egyéb terhe is van a baleseteknek. A halálesetek csak a „jéghegy csúcsa”. Minden gyermekkori halál mögött mintegy 160 kórházi ellátást igénylő baleset, és 2000 olyan sérülés van, ami járóbeteg szakellátást igényel.

A balesteken belül a főbb halálokok a gyermekek körében a következők: közúti balesetek, vízbefúlás, erőszak, esés, égés és öngyilkosság.

Arányait tekintve az 1. ábrán látható balesetek belső haláloki megoszlása.Az egyes országok sorrendje baleseti halálozás tekintetében a 0-14 éves korosztályban a 2. ábrán látható.Fontos, hogy tudatában legyünk: a balesetek  megelőzhetők. Mi több a megelőzés biztosan és haszonnal végrehajtható:


1.táblázat A gyermekbaleset megelőzésre fordított költségek megtérülése

Beruházás

Költség

Haszon

Füstjelző

1

69

Biciklis bukósisak

1

29

Gyermekek biztonsági ülése

1

32

Közlekedésbiztonsági fejlesztés

1

3

Gyermekgyógyászok megelőzést szolgáló konzultációja

1

10

Mérgezés kontroll szolgálat

1

7


Az országok sorrendje egyes baleseti típusokban eltérő. Ezt a következő ábrákon bemutatjuk, illetve közöljük a WHO által megfogalmazott javaslatokat a megelőzési módszerekre is.

Közlekedési balesetek

Az EU-ban ezek halálozási aránya a legmagasabb gyermekbalesetek körében.

Bizonyítottan hatékony eljárások a közlekedési balesetek megelőzésére:

 1. Sebesség csökkentése. Az Egyesült Királyságban a sebességhatár 20 mérföld/órára való csökkentése a gyermekek közúti baleseteinek 48%-os csökkenését eredményezte (kerékpáros baleseteket is beleszámítva), a halálozást pedig 70%-kal – beleértve a gyalogosokat is.
 2. A forgalom mérséklése a 30 km/órás zónában 60%-kal csökkentette a baleseteket.
 3. Az autók elejének biztonságosabb kiképzése a gyalogosok és kerékpárosok számára egyértelműen hasznos, csökkenti a balesetek súlyosságát. Becslések szerint mintegy 2100 haláleset és 18 000 súlyos gyalogos és kerékpáros baleset volt megelőzhető az utóbbi időben, minden korosztályt egybevéve, az EU-ban az autók ilyen jellegű korszerűsítése következtében.
 4. Gyermekek biztonságos ülése, amennyiben megfelelően használják, a hátrafordított kivitelnél 90-95%-os, az előrenézőnél 60%-os eredményességgel működik.
 5. Hasznosnak bizonyul a hátrafelé néző ülések használata a nagyobbacska gyermekeknél is. A hátrafelé néző kivitelű üléseket 3 éves korig használva ötszörös védelmet nyújtanak az előrenéző kivitelhez képest.
 6. Kerékpárosoknál a bukósisak használata – ha jól illeszkedik –, a fej és agysérüléseket mintegy 63-88%-ban csökkenti.
 7. Ismeretterjesztő kampányok a biztonsági gyermekülésekről és a bukósisak viseléséről pozitív változást hoznak, eredményük, hogy növekszik ezek használata.

Vízbefúlás

Az összes EU-s országot együtt vizsgálva, ez a baleseti csoport szerepel a 2. helyen. Az áldozatok 70%-a fiú, és a legveszélyeztetettebb csoport az 1-4 évesek. A fulladás többnyire meglepetésszerűen éri az embereket, előfordul 2 cm-es vízben is. Azok közül, akik akaratukon kívül a víz alá kerülnek, mintegy 50%-os a halálozás. A túlélésben az első 10 perc meghatározó, az újraélesztés során gyakorlatilag eldől a gyermek további sorsa.

Talán meglepő, de mint a  4. ábra is mutatja, nem a legnagyobb tengerpartokkal rendelkező országokban a legmagasabb a halálozás. A nagyobb vizek mellett a folyók, tavak (bányatavak), medencék, sőt még az otthoni dísztavak és a fürdőkád is veszélyes lehet.

A megelőzés hatékony módszerei:
 1. Az úszómedencék körbekerítése. Azok az úszómedencék melyek ilyen formán védettek 95%-kal nagyobb védettséget nyújtanak.
 2. Egyéni védőeszközök úszógumik (vagy bármilyen, az elsüllyedést megelőző), úszóleckék, szülői felügyelet és úszómesterek, életmentők jelenléte.


Erőszak, gyilkosság

A WHO meghatározása szerint ebbe a csoportba olyan fatális kimenetelű baleseteket sorolunk, amelyeket egyik ember a másik ellen azért követ el, hogy megsebesítse vagy megölje. Sokféle tényező befolyásolja ezeknek az eseteknek az alakulását, ilyenek a társadalmi-szociális egyenlőtlenségek, a fegyverviselés engedélyezése, kulturális szokások.
Kétféle esemény fordul elő meglehetős gyakorisággal: Az egyik, hogy a felnőtt családtag kiirtja a családját (gyermekeket) és ezt követően öngyilkos lesz. A másik pedig az egészen kicsi gyermekek olyan mértékű bántalmazása, melynek következtében az belehal a központi idegrendszert ért sérülésbe. (Cranio-cerebrális trauma)

Külön kezelendő az újszülöttek szülést követő azonnali megölése, melyet többnyire az anya önkezével hajt végre. Ennek a bűncselekménynek a legfőbb oka az anya társadalmi-szociális helyzete.
Az erőszak miatti gyermekhalálozás az Európai Unióban elfogadhatatlanul magas, összességében a 3. a halálozási rangsorban. Magyarország, ahogy az 5. ábra is mutatja, e tekintetben a 4. legrosszabb helyen áll.

A gyermekkori erőszakos halálokok megelőzésre javasolt módszerek:
 1. Létre kell hozni egy monitor rendszert, amely az erőszakos eseményeket rögzíti.
 2. Létre kell hozni egy nemzetközi együttműködést az adatok és tapasztalatok cseréjére, közös kutatások finanszírozására.
 3. Kutatást kell végezni nemzetközi és országos szinten az okok feltárására és megelőzésre vonatkozóan.


Esések

Az esések miatti halálozás a 4. a rangsorban a gyermekbalesetek miatti halálozás körében. Azok az országok, melyek nemcsak halálozási de kórházi adatokkal is rendelkeznek e vonatkozásban, azt jelzik, hogy a kórházi kezelésre az esést elszenvedő gyermekek szorulnak legtöbben. A leggyakrabban előforduló esés ezek tanúsága szerint az egyik szintről egy másikra történő pottyanás, zuhanás. Legjellemzőbb az asztalról, lépcsőről, székről, ágyról (emeletes ágyról), ablakból, balkonról és játszótéri játékról való leesés.
A gyermek járókák szintén gyakran okoznak esést, és minden korszerűsítés ellenére a piacon kapható efféle járóeszközök nagyon veszélyesek. Legcélszerűbb (hatékonyabb) lenne a forgalomból való kivonásuk – de legalább is használatuk mellőzése.

A legsúlyosabb következménye a nagy szintkülönbséggel járó eséseknek van, amilyen az ablakból vagy balkonról való kizuhanás.

Viszonylag kevés kutatás történt eddig a megelőzési módszerek hatékonyságának vizsgálatára.

Ami biztosan segít az esések megelőzésében az a következő:

 1. Korlátok, kapuk a lépcsők elején.
 2. Játszóterek átalakítása: puhább felületek (nem beton!) hinták, mászókák alatt.
 3. Ablakok korláttal (ráccsal) való védelem: bizonyítottan 35%-kal csökkenti a halálos eséseket és 31%-kal a kiesést is.
 4. A gyermekek mozgáskoordinációjának javítása.


Égési sérülések

Ebbe a csoportba az égések és forrázások tartoznak. Az 5. leggyakoribb baleseti halálok, mely az öngyilkossághoz hasonló arányban fordul elő.
Az égési sérüléseknek nemcsak a közvetlen egészségügyi ellátása bonyolult és hosszadalmas, hanem az utókezelése is. Az égési sérülésekben 55%-os a fiúk aránya. Korcsoport szempontjából a totyogók, a két éven aluliak érdelmelnek különleges figyelmet. A halál oka többnyire a ház kigyulladása, ám sérülés legtöbbször forró folyadék, vagy forró tárgy érintése következtében jön létre. A gyufa és öngyújtó is rendkívül veszélyes a gyermek kezében.

Megelőzésre javasolt módszerek


 1. A füstjelzők hatékonyak, elérhetők és nem drágák EU viszonylatban, amennyiben jól működnek 71%-ban képesek megelőzni a komolyabb bajt.
 2. Víz hőmérsékletszabályozó, amely 54 Celsius fokosra temperálja a vizet, a kifolyó elé szerelve minden körülmények között megakadályozza a forrázást.
 3. A gyermekek számára biztonságos öngyújtó kifejlesztésével az USA-ban 43%-kal csökkent az ilyen jellegű égési sérülések halálozása.
 4. Az alváshoz használt textíliák tűzálló (lángolást gátló) anyagból való készítése – mely az USA-ban 1972. óta törvényében! szerepel – 75%-os eredményességgel csökkenti az égési sérülések miatt egészségügyi ellátást igénybevevők számát.


Öngyilkosság, önsértés

Öngyilkosságról akkor beszélünk, ha egyértelműen bizonyított, hogy az áldozat önkezével kívánt véget vetni életének. Gyermekek körében különösen tragikus jelenség – még akkor is, ha az összes sérülés miatti halálozási rangsorában „csak” az 5. helyen áll.
A nők gyakrabban követnek el öngyilkosságot, de a férfiak eredményesebben hajtják végre.

Gyermekek gyakran akkor követnek el öngyilkosságot, mikor a helyzetüket kilátástalannak látják. Ennek lehet családi oka, iskolai probléma, vagy egymás közötti konfliktus, esetleg szexuális vagy érzelmi bántalmazás. A gyermek öngyilkossága során gyakran felmerül, hogy környezetében vannak hasonló attitűddel rendelkező személyek (barátok, családtagok), akik tettét motiválták.  Fiatalok körében leggyakoribb az akasztás, vonat elé vetődés, magasból leugrás, ezen kívül mérgezés és gázmérgezés (gáztűzhely, vagy autó kipufogógáz.)

A megelőzés a mentális egészség megőrzésén keresztül komplex módon valósítható meg.
Az országok 90%-a nem rendelkezik ilyen egészség-politikával.Mérgezés

A 6. helyen áll a gyermekhalálozási rangsorban balesetek között. A kisebb gyermekek vannak nagyobb veszélyben. 5 év alatt történik a véletlen mérgezések jelentős része. Különös figyelmet érdemelnek 9 hónaptól egészen 2 éves korig: ebben az időszakban ugyanis mindent a szájukba vesznek, ami a kezükbe kerül. A mérgezések 90%-a a házban vagy a ház körül történik.
Sok háztartásban használatos termék okozhat mérgezést, például: tisztítószerek, alkohol, peszticidek, gyógyszerek, kozmetikumok. A gyermekek sokkal érzékenyebbek minden szerre, mint a nagyobb testtömegű, és nagyobb méregtelenítő képességgel rendelkező felnőttek, ezt is figyelembe kell venni.

Bizonyítottan hatékony módszerek a mérgezések megelőzésére:
 1. Gyermekek számára biztonságos csomagolás – különös tekintettel a kupakokra gyógyszerek és egyéb mérgező anyagok esetén is.
 2. Biztonságos tárolás. A vegyszereket elzárva, a gyermek számára el nem érhető helyre kell tenni. Soha ne tartsuk olyan dobozban, üvegben amiben előzőleg élelmiszer volt – ez még nagyobb gyereket, felnőtte is megtéveszthet.
 3. Oktatás – a gyermekek és felnőttek számára is nagyban növeli a megelőzést, ha tudatosan cselekszenek.
Kivonatos közlemény az European Child Safety Alliance (ECSA) 2004-ben megjelent kiadványából. Eredeti címe: Priorities for Child Safety in the European Union: Agenda for Action.

Fordította: Dr. Bényi Mária