GOMBALEVES
15 dkg gomba (laskagomba),
5 dkg vaj vagy 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, 1 csokor
petrezselyemzöld, 1 kávéskanál reszelt vöröshagyma, 12 dl csontlé, 1 dl
tejföl, só, őrölt bors, 1 marék csipetke tészta.
A vajban vagy olajban a hagymával 2-3 percig pároljuk a megtisztított,
szeletelt gombát, a liszttel meghintjük, a csontlével felengedjük, és
beletesszük a fűszereket. Kis lángon kb 5 percig forraljuk, időnként
megkeverjük, nehogy a liszt az aljára égjen. Ekkor belefőzzük a
csipetkét, és megtejfölözve tálaljuk.
"F. Nagy Angéla:A CSALÁD SZAKÁCSKÖNYVE (1986)" 24.old
GOMBAPAPRIKÁS
50 dkg gomba (laskagomba),
2 evőkanál olaj, 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál pirospaprika, só, 1
kiskanál paradicsompüré (nyáron 1 paradicsom és 1 zöldpaprika)
Az összevágott hagymát az olajban, fedő alatt megpirítjuk, a
pirospaprikával meghintjük, a paradicsompürét (vagy a friss
paradicsomot, paprikát) beletesszük, és egy kevés vízzel félóráig
főzzük, hogy szép sima mártást kapjunk. Ekkor rakjuk bele a
megtisztított, cikkekre vágott gombát, megsózzuk, és puhára pároljuk.
Amikor elkészült, a levébe egy evőkanál liszttel simára kevert egy deci
tejfölt öntünk, és ezzel még 1-2 percig forraljuk.
"F. Nagy Angéla:A CSALÁD SZAKÁCSKÖNYVE (1986)" 60.old.
GOMBÁS
PALACSINTA
20 db sós palacsinta, 30 dkg gomba
(laskagomba), 1 evőkanál olaj, 1 fej reszelt
vöröshagyma, 1 dl tejföll, 1 kávéskanál liszt, 5 dkg reszelt sajt,
só,kiskanálnyi pirospaprika, paradicsompüré és tubusos paprika.
A hagymát a zsiradékban megpirítjuk, a paprikával meghintjük, és a
vastagabb szeletekre vágott gombát beledobjuk. Megsózzuk, és addig
pároljuk, amíg a saját levét el nem főtte. Ekkor a tejfölben elkevert
liszttel besűrítjük olyan sűrűre, hogy kenhető legyen, de ne folyjon. A
kisütött sós palacsintákat a gombával megkenjük, és egymásra fektetjük,
akár a tortát. Legfelülre palacsinta kerüljön, ezt a sajttal meghintjük,
és annyi időre tesszük a sütőbe, hogy a sajt a tetejére ráolvadjon.
"F. Nagy Angéla: A CSALÁD SZAKÁCSKÖNYVE (1986)" 62.old.
RÉSZEGES
CSIRKE
1 kg csirkemell, 20 dkg gomba (laskagomba),
2 dl fehér bor, 1 dl étolaj, só, majoránna, szerecsendió. A
csirkemelleket megszabadítjuk bőrüktől, kicsontozzuk, 2-3 darabra vágjuk
és besózzuk. Egy nagyobb lábasban az olajat felmelegítjük, a húsokat
egymás mellé fektetjük, megszórjuk majoránnával, és szerecsendiót
reszelünk rá. Ráöntjük a bort és ugyanannyi vizet, ráterítjük a
felszeletelt gombát, és fedő alatt együtt pároljuk. Mikor a hús már
puha, levesszük a fedőt és óvatosan zsírjára pirítjuk, hogy a gomba meg
ne égjen. Burgonyapürével tálaljuk, amit kevés gombás zsírral
meglocsolunk. Csemegeuborka illik hozzá.
FAKANÁL -45 20.old.
TEJSZÍNES GOMBALEVES
30 dkg gomba (laskagomba),
1-1 szál sárga- és fehérrépa, 1 evőkanál reszelt hagyma, 5 dkg reszelt
hagyma, 5 dkg vaj, 2 csapott evőkanál liszt, húsleveskocka, só, őrölt
fehérbors, 1 csokor petrezselyem; a galuskához 1 tojásfehérje, liszt,
só;2 dl tejszín, 1 tojássárgája. A vajon a reszelt hagymát
megfonnyasztjuk, majd a megtisztított, karikára vágott zöldséget
átsütjük rajta. A lisztel meghintjük, egy percig a tűzön kevergetjük, és
1,2 liter vízzel fölengedjük, a húsleveskockával meg egy kevés sóval,
fehérborssal fűszerezzük, és addig főzzük, ami a zöldség meg nem puhult.
ekkor a megtisztított, fölszeletelt gombát is belerakjuk, és még öt
percig forraljuk. Közben a tojásfehérjét csipetnyi sóval meg annyi
lisztel dolgozzuk össze, hogy a szokásosnál kissé hígabb galuskamasszát
kapjunk, és a levesbe mártogatott kiskanállal apró galuskákat szaggatunk
a forrásban lévő gombalevesbe. Végül a finomra vágott petrezselymet is
hozzáadjuk, de ezzel már nem főzzük már tovább. A levesestálba vagy a
tányérokba tojássárgájával simára kevert tejszínt öntünk, és a forró
levest erre szedjük.
FAKANÁL-41 3.old.
GOMBAMÁRTÁS
35 dkg gomba (laskagomba),
5 dkg vaj, (kiskanálnyi reszelt vöröshagyma), 1 evőkanál liszt, 1 dl
tej, 2 dl tejszín vagy tejföl, só, őrölt bors, (1 csokor petrezselyem).
A gombát megtisztítjuk, fölszeleteljük, és a vajon (esetleg a reszelt
hagymával) sóval, borssal megpároljuk. Zsírjára sütjük, tejjel
fölengedjük, és a tejföllel gazdagítjuk. (Összevagdalt petrezselyemmel
is fűszerezhetjük.)
FAKANÁL-41 4.old.