Gombás Receptek!


Boros laskagomba-saláta fehér majonézzel

Hozzávalók 1 adaghoz:

30 dkg laskagomba
3 dl forró víz
fél citrom leve
csipet só
1 dl fehérbor

A majonézhez:

1 dl tej
2 dl növényi olaj (0,5 dl olíva, 1,5 dl napraforgó)
½ mokkáskanál só
2 gerezd fokhagyma

A gomba kemény tönkjét levágom, a többi részt vékony csíkokra szeletelem. Egy kisebb lábosban felteszem főni a 3 dl vizet a citromlével és a sóval és hozzáadom a gombát. Kis lángon főzöm, míg a leve kb. a felére apad. Ekkor felöntöm a borral és még 15 percig hagyom a tűzön. Kihűtöm, leszűröm. Összeforgatom a majonézzel és behűtöm.

A majonézhez a botmixer mérőpoharába teszem a fokhagymákat és ráöntök egy kevés tejet. A botmixerrel habosra keverem, majd lassan beleöntöm a többi tejet is, majd fokozatosan, vékony sugárban az olajat is, miközben folyamatosan turmixolom, míg egy sűrű, homogén elegyet nem kapok. Hűtőben napokig eláll, kicsit még sűrűsödik is.
 

 


Grillezett laskagomba


 

Hozzávalók:

50 dkg laskagomba
olívaolaj
néhány gerezd fokhagyma
1-2 friss rozmaringágacska
pici só

A gombákat, ha láthatóan nem koszosak, csak papírtörlővel áttörölgetjük (ha muszáj, leöblítjük és szárazra töröljük), a végükről levágjuk a vastag fás részt és a többi részt kisebb darabokra vágjuk. A fokhagymát megpucoljuk, felaprítjuk, a rozmaring leveleit letépkedjük, apróra vágjuk.
Egy grilltálcán egy rétegben elrendezzük őket, olívaolajjal megkenjük, picit megsózzuk, fokhagymaszeletekkel és rozmaringgal megszórjuk. Sütőben grill funkcióval kb.10 perc alatt megsütjük (legalsó grillrács, légkeverés nélkül, legnagyobb fokozat). Sütés közben fordítsuk meg a szeleteket és kenjük meg a másik oldalukat is olajjal, majd folytassuk a sütést.
 

 


Vajas-fokhagymás laskagomba

Hozzávalók:

- kb. 80 dkg laska gomba
- 6-7 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- Rama sütőmargarin
- fehérbor
- só
- bors

Elkészítés:

1. A laskagombát megtisztítjuk. (Mivel most készítettem életemben először laskagombát, a zöldségesünk útmutatásait követtem. Azt mondta, hogy ezt a gombát nem kell megpucolni, hanem csak le kell vágni a keményebb tönkjeit, és kész. A nagyobb kalapos példányokat esetleg félbevághatjuk.)
2. Egy nagy serpenyőben vagy lábasban vajat olvasztunk, és rászórjuk a gombát, meglocsoljuk egy kis fehérborral és 10-15 perc alatt puhára pároljuk.
3.) Amikor levet eresztett a gomba, rányomjuk a fokhagymákat, megszórjuk sóval, borssal, és a lé nagyrészét elpárologtatjuk.
Tálalás előtt megszórjuk apróra vágott friss petrezselyemmel, és pirítóssal tálaljuk. Magában is finom, és mindenféle sült vagy párolt tengeri halhoz illik.
 

 

Vadas laskagomba, burgonyagombóccal recept


Hozzávalók:

500 g laskagomba
50 g vöröshagyma
50 g bacon szalonna
½ dl olaj
30 g liszt
1 dl tejföl
20 g cukor
15 g mustár
kakukkfű, babérlevél, őrölt bors (ízlés szerint).

Burgonyagombóchoz:
1 kg burgonya
350 g liszt
3 db tojás
50 g bacon szalonna
só, őrölt bors, snidling (ízlés szerint).

Elkészítés:

A fiatal, friss gombát először a földes résztől tisztítsuk meg. Ezután mossuk meg, de a vízben ne áztassuk, mert megfeketedik, bebarnul. A finomra vágott vöröshagymát, az apró kockára vágott, üvegesre hevített bacon szalonnára tesszük. Egyenletes pirítással aranysárgára dinszteljük, majd az edény egyik oldalára húzzuk, és zsírjában a cukrot lepirítjuk. Vigyázzunk, hogy se a hagyma, se a cukor ne égjen meg, mert keserű lesz. Erre tesszük rá a cikkekre vágott gombát. Óvatosan összekeverjük, sózzuk és fűszerezzük kakukkfűvel, babérlevéllel és őrölt borssal. Így együtt pároljuk, míg a gomba ress, ropogós puha nem lesz. Közben elkészítjük a tejfeles, mustáros habarást, azaz ezeket az anyagokat liszttel tejszín sűrűségűre, simára keverjük. A forrásban lévő gombát behabarjuk. A habarást egy mozdulattal öntsük az ételhez, mert ha nem így csináljuk, könnyen csomós lehet! Jól forraljuk ki. A vadas laskagombának selymes, pikáns, mártás sűrűségűnek kell lennie. Önállóan, de húsok mellé is fenséges étel. Gyorsan elkészíthető. Tálalható rizzsel, kifőtt tésztával, de burgonyagombóccal az igazi. Burgonyagombóc: A burgonyát megmossuk, megtisztítjuk, és nagyobb kockára vágva sós vízbe feltesszük főni. Ha felpuhult, jól leszűrjük, és forrón áttörjük. A felütött, egyneműsített tojást gyorsan hozzákeverjük. Míg hűl a masszánk, a bacon szalonnát apró kockára vágjuk, gyengén megpirítjuk, majd a kihűlt tört burgonyához adjuk. Fűszerezzük sóval, őrölt borssal, finomra vágott snidlinggel. A receptben szereplő lisztmennyiséggel gombóc tésztát gyúrunk. Egyenletes, 40-50 g-os gombócokat formázunk, amiket egy lisztezett tányérra teszünk. Forrásban lévő sós vízben kifőzzük. Langyos vízbe szedve már le is öblítettük. Forrón, tejfellel meglocsolva, snidlinggel megszórva remek körete a gombának. De önállóan is megállja a helyét, mint vacsora vagy sörkorcsolya.
 

 

Egyéb receptek!

GOMBALEVES
15 dkg gomba (laskagomba), 5 dkg vaj vagy 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 kávéskanál reszelt vöröshagyma, 12 dl csontlé, 1 dl tejföl, só, őrölt bors, 1 marék csipetke tészta.
A vajban vagy olajban a hagymával 2-3 percig pároljuk a megtisztított, szeletelt gombát, a liszttel meghintjük, a csontlével felengedjük, és beletesszük a fűszereket. Kis lángon kb 5 percig forraljuk, időnként megkeverjük, nehogy a liszt az aljára égjen. Ekkor belefőzzük a csipetkét, és megtejfölözve tálaljuk.
"F. Nagy Angéla:A CSALÁD SZAKÁCSKÖNYVE (1986)" 24.old
 

GOMBAPAPRIKÁS
50 dkg gomba (laskagomba), 2 evőkanál olaj, 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál pirospaprika, só, 1 kiskanál paradicsompüré (nyáron 1 paradicsom és 1 zöldpaprika)
Az összevágott hagymát az olajban, fedő alatt megpirítjuk, a pirospaprikával meghintjük, a paradicsompürét (vagy a friss paradicsomot, paprikát) beletesszük, és egy kevés vízzel félóráig főzzük, hogy szép sima mártást kapjunk. Ekkor rakjuk bele a megtisztított, cikkekre vágott gombát, megsózzuk, és puhára pároljuk. Amikor elkészült, a levébe egy evőkanál liszttel simára kevert egy deci tejfölt öntünk, és ezzel még 1-2 percig forraljuk.
"F. Nagy Angéla:A CSALÁD SZAKÁCSKÖNYVE (1986)" 60.old.
 

GOMBÁS PALACSINTA
20 db sós palacsinta, 30 dkg gomba (laskagomba), 1 evőkanál olaj, 1 fej reszelt vöröshagyma, 1 dl tejföll, 1 kávéskanál liszt, 5 dkg reszelt sajt, só,kiskanálnyi pirospaprika, paradicsompüré és tubusos paprika.
A hagymát a zsiradékban megpirítjuk, a paprikával meghintjük, és a vastagabb szeletekre vágott gombát beledobjuk. Megsózzuk, és addig pároljuk, amíg a saját levét el nem főtte. Ekkor a tejfölben elkevert liszttel besűrítjük olyan sűrűre, hogy kenhető legyen, de ne folyjon. A kisütött sós palacsintákat a gombával megkenjük, és egymásra fektetjük, akár a tortát. Legfelülre palacsinta kerüljön, ezt a sajttal meghintjük, és annyi időre tesszük a sütőbe, hogy a sajt a tetejére ráolvadjon.
"F. Nagy Angéla: A CSALÁD SZAKÁCSKÖNYVE (1986)" 62.old.
 

RÉSZEGES CSIRKE
1 kg csirkemell, 20 dkg gomba (laskagomba), 2 dl fehér bor, 1 dl étolaj, só, majoránna, szerecsendió. A csirkemelleket megszabadítjuk bőrüktől, kicsontozzuk, 2-3 darabra vágjuk és besózzuk. Egy nagyobb lábasban az olajat felmelegítjük, a húsokat egymás mellé fektetjük, megszórjuk majoránnával, és szerecsendiót reszelünk rá. Ráöntjük a bort és ugyanannyi vizet, ráterítjük a felszeletelt gombát, és fedő alatt együtt pároljuk. Mikor a hús már puha, levesszük a fedőt és óvatosan zsírjára pirítjuk, hogy a gomba meg ne égjen. Burgonyapürével tálaljuk, amit kevés gombás zsírral meglocsolunk. Csemegeuborka illik hozzá.
FAKANÁL -45 20.old.


TEJSZÍNES GOMBALEVES
30 dkg gomba (laskagomba), 1-1 szál sárga- és fehérrépa, 1 evőkanál reszelt hagyma, 5 dkg reszelt hagyma, 5 dkg vaj, 2 csapott evőkanál liszt, húsleveskocka, só, őrölt fehérbors, 1 csokor petrezselyem; a galuskához 1 tojásfehérje, liszt, só;2 dl tejszín, 1 tojássárgája. A vajon a reszelt hagymát megfonnyasztjuk, majd a megtisztított, karikára vágott zöldséget átsütjük rajta. A lisztel meghintjük, egy percig a tűzön kevergetjük, és 1,2 liter vízzel fölengedjük, a húsleveskockával meg egy kevés sóval, fehérborssal fűszerezzük, és addig főzzük, ami a zöldség meg nem puhult. ekkor a megtisztított, fölszeletelt gombát is belerakjuk, és még öt percig forraljuk. Közben a tojásfehérjét csipetnyi sóval meg annyi lisztel dolgozzuk össze, hogy a szokásosnál kissé hígabb galuskamasszát kapjunk, és a levesbe mártogatott kiskanállal apró galuskákat szaggatunk a forrásban lévő gombalevesbe. Végül a finomra vágott petrezselymet is hozzáadjuk, de ezzel már nem főzzük már tovább. A levesestálba vagy a tányérokba tojássárgájával simára kevert tejszínt öntünk, és a forró levest erre szedjük.
FAKANÁL-41 3.old.


GOMBAMÁRTÁS
35 dkg gomba (laskagomba), 5 dkg vaj, (kiskanálnyi reszelt vöröshagyma), 1 evőkanál liszt, 1 dl tej, 2 dl tejszín vagy tejföl, só, őrölt bors, (1 csokor petrezselyem).
A gombát megtisztítjuk, fölszeleteljük, és a vajon (esetleg a reszelt hagymával) sóval, borssal megpároljuk. Zsírjára sütjük, tejjel fölengedjük, és a tejföllel gazdagítjuk. (Összevagdalt petrezselyemmel is fűszerezhetjük.)
FAKANÁL-41 4.old.

 

<< Vissza