Asus Mimic CX200

2007-ben apám vásárolt a boltjába két darab ilyen kamerát.
Akkoriban ez volt a legkedvezQbb árfekvésq IP kamera, és
az ASUS márkanév biztatóan hatott számomra,  mint késQbb kiderült ez óriási hiba volt.

A kameráról felhasználói szemmel:

Az Asustól a WL-500b-hez hasonlóan adnak programcsomagot. Van egy kis restore utility ami a rommá elkonfigurált ip tartományba számqzött eszközt is megtalálja tetszQleges beállítások mellett. Ez király kis dolog, azonban innetQl mi értelme van a kis kijelzQnek rajta amire az IP maszk, gw értékeit írja ki bájtonként?
No mindegy essünk túl rajta, ezt is megfizettették velünk feleslegesen. A szoftvercsomag tartalmaz egy multimonitor for windows nevű programocskát. Ez a for windows duma számomra kecsegtetQen hat, mivel ilyenkor valószínQleg arra utalnak, hogy nem MAC-es vagy Linuxos. Sajnos itt ez nem így van, sem multimonitor for MAC sem for Linux nem létezik. Ehhez külön regkeyt adnak, aminek értelmét nagyon nem értem, mivel más kamerával nem használható. Nos ez tud felvenni winyóra, lehet rajta "valós időben"nézni az eseményeket. Valós idQben, már ha 3-4 FPS valós idejqnek lehet nevezni kb. 1 sec laggal. Igen ez ennyit tud 640*480 felbontás mellett. Ezt a csodálatos teljesítményt a már említett multimonitorral sikerült elérnem. Ez alatti felbontás esetén azonban felesleges biztonságtechnikai célokra alkalmazni. Tehát megvettünk 2 darab gyk. használhatatlan kamerát, amiket azért felszereltünk. Ja igen felszerelés. A cucc elviekben támogatja a POE szabványt, azaz lehet hálókábelen táplálni. Igen tudom a szabvány 48 Voltot ír elQ, de azért 30 V hatására már illene megmocordulnia a stuffnak. No mindegy az ASUS szabványkövetQ, nekem nincs 48 V trafóm kéznél, így elhisszük nekik, és külön 230-at húzunk be. Öröm. Ezzel felszerelési megpróbáltatásaink nem értek véget, tekintve, hogy a terméken nem UTP aljzat van hanem dugó így 2X gányolhatok RJ 45 aljzatot CAT 5 kábel végére.

A webes felülettel óvatosan kell bánni, mivel könnyen olyan helyzetbe lehet hozni, hogy onnan csak a létra meg a tápreset segít. Valami sütis sessionos jelszóeltárolós elkúrás van mert a a szindróma gyk. az, hogy  valamiért kijelentkezel/ kiléptet, de bejelenkezni már nem tudsz mert azt mondja már be vagy lépve. A webes felületre érve döbbenten tapasztalhatjuk, hogy van Camera A és B. A camera A képe megy faszántosan,
a B kamera viszont szürke. Kissé utánnajárva rájöttem hogy lehet rá kötni egy db. USB-os webkamerát. Igenám de hova? Ja hogy van rajta egy mini USB aljzat. Valahogy a sony PSP kamerákon kívül eddig nem látttam még mini USB-vel rendelkezQ webcamot, de ki tudja lehet valahol gyáranak USB A aljzat -> mini USB dugó kábeleket. No igen, de ha az USB foglalt, akkor hol tápláljuk? Ja igen POE-n. Valahol láttam egy listát arról, hogy milyen kamerákat supportol, de most nem találom. Ha meglesz majd kirakom. Élek a gyanúperrel, hogy mind gpsca supported kamerák lesznek, de errQl majd késQbb a geek rovatban.

A kameráról geek szemszögbQl

Természetesen  lelkem nem hagyott nyugodni amíg szét nem szedtem.
Az alábbi alkatrészek vannak benne:

S3C4510B01-QE80 ARM mikrovezérlQ

29LV160CTTC-70G 2MB flash

K4S641632K-UC60 8 MB SDRAM

ISP1161A USB host vezérlQ

Realtek RTL8210CP 10/100 ethernet NIC

HOLTEK HT1621 LCD meghajtó

TPS23750 POE tápmenedzselQ IC

A beépített kamera egy USB-s webkamera, az lsusb ezt mondja róla:

Bus 002 Device 002: ID 0ac8:301b Z-Star Microelectronics Corp. ZC0301 WebCam

Asztali PC be bedugva egész éles, és gyors képe van attól eltekintve, hogy az eszköz csak USB 1.1-es. Érdekes módon az összes ilyen vid-pid kombóval rendelkezQ kamera teljesen supportolva van a gspca modulban. Hmmm hmmm mondaná erre Turul barátom. Lehetséges, hogy Linux fut az eszközön. Meglehet. Mindenesetre az asus honlapjáról egyetlen firmware frissítés sem elérhetQ amivel lehetne mit kezdeni. Marad tehát a JTAG. Finom mozdulatokkal 0.5 mms albán rézdrót darabkákat forrasztottam fel a JTAG illetve a sorosport lábaira. Az URjtag támogatja a chipet, az adatlap nem ír JTAG tiltó bitrQl. Reménykedünk.

Van egy három pólusú tüskesor az USB csatitól ~ 30 fokra. Igazából négyes lenne, de egy láb nincs beültetve.

1:
2: VDD
3: ARM 50. Láb: MDC: Managment data Clock
4: GND ARM VSS

További fejlemények:

A firmwaret  nem sikerült kicsalnom az eszközbQl, viszont ráakadtam egy orosz oldalra, ahol elég behatóan tesztelték. Pld. rájöttek, hogy az utility rendelkezik firmware frissítQ képességgel, mely két módban mqködik:

WebrQl frissít, illetve fájlból. Mivel firmware fájlunk mint írtam nincsen, így marad a netes frissítés. Az azonban nem mqködik. Wiresharkkal megtekintve az eseményeket kiderült, hogy egy bizonyos ftp.megatec.comhoz kíván csatlakozni. Hoppá a panelen is vannak megatec feliratok. Google okos, hamar rátalálunk a megatec.com.tw oldalra. Portfóliójukat elnézegetve elégggé ráforogtak erre a S3C4510 IC-re mivel van pár ilyen alapú kamerájuk UPS vezérlQjük, stbjük. A dolgokat elnézve a cuccom a HC-73 nevq csodájukra hajaz legjobban.

Felvettem a kapcsolatot a supporttal, és küldtek újabb firmwaret. Természetesen a termék továbbra is használhatatlan.
Firmware: 2.55.CV73.ASUS.7a11.bin for ASUS MIMIC CX-200
Last update: 2010-06-01
Document made with KompoZer