A sejtmagnélküliek és a sejtmagvas egysejtűek

A sejtmagnélküliek

A sejtmagnélküliek országába tartozó élőlények sejtjeiben nincs valódi sejtmag, a maganyagot nem választja el a sejt többi részétől határoló hártya. A sejtek működését irányító örökítő anyag a sejtplazmában található. A sejtmagnélküliek országába tartozó baktériumok túlnyomó többsége egysejtű élőlény. Rendszerezésük a sejt alakja és felépítése, valamint az anyagcsere alapján történik. A mindössze néhány mikrométeres (a milliméter ezredrésze) baktériumsejtek lehetnek gömb (coccus),pálcika (bacillus) vagy csavart (spirillum) alakúak.

Pálcika alakú baktériumok
Pálcika alakú baktériumok
Csavart alakú baktériumok
Csavart alakú baktériumok
Baktériumok osztódása

Lebontó baktériumok

A baktériumok többsége lebontó szervezet, vagyis szerves hulladékokkal, elhalt élőlények anyagaival táplálkozik. A talajban és a vizekben nagyszámban található korhadékbontó baktériumok kiemelkedően fontosak az anyagok körforgásában.

Élősködő baktériumok

A baktériumok közül minden bizonnyal az élősködő(parazita) baktériumok a legismertebbek, hiszen számos kórokozó van közöttük. Ezek elszaporodnak a gazdaszervezet testében és megbetegítik azt.

Az emberi betegségek közül baktériumok okozzák többek között a tüdőbajt (TBC), a vérmérgezést és a vérhast. A baktériumok az étellel, a vízzel, a belélegzett levegővel, a környezetünkben található tárgyak megérintésével egyaránt bekerülhetnek a szervezetbe. A baktériumfertőzés ellen legjobban a tisztasági szabályok betartásával lehet védekezni.

Együttélő baktériumok

A baktériumok között vannak együttélők. Ilyenek például egyes növények, például a bab és a borsó gyökérgümőiben élő nitrogénmegkötő baktériumok, amelyek átalakítják, és felhasználhatóvá teszik a levegő nitrogénjét a társnövény számára. Azok a termesztett növények, amelyek gyökerében nitrogénmegkötő baktériumok élnek, jótékonyan hatnak a szántóföld talajának tápanyagtartalmára. Ezeket a növényeket gyakran vetésforgóba ültetik.

Gyökérgümők
Gyökérgümők, melyekben a nitrogéngyűjtő baktériumok élnek

Az ember vastagbelében élő közönséges bélbaktérium létfontosságú B vitaminokat termel, amelyek a bélfalon át bejutnak az ember szervezetébe. A nitrogénmegkötő baktériumok és a bélbaktériumok egyaránt a társszervezet szerves anyagaiból nyernek energiát életműködéseikhez.

Az ember vastagbelében élő baktérium
Az ember vastagbelében élő baktérium elektronmikroszkópikus képe

Termelő baktériumok

A kékbaktériumok, régebbi nevükön kékmoszatok a sejtmagnélküliek közé tartozó fotoszintetizáló élőlények. A fotoszintetizáló élőlények szervelen anyagokból(szén-dioxid és víz) napfényenergia felhasználásával képesek szerves anyagokat termelni. A folyamat mellékterméke az oxigén, mely felhamozódik a légkörben.

Vannak közöttük egy- és többsejtű szervezetek is. Sejtjeikből a sejtmag mellett hiányoznak a színtestek. A napfény energiáját a színanyagaikkal kötik meg. Színanyagaik a sejthártyában találhatók. Elsősorban édesvizekben élnek, de megtalálhatók a talajban és a tengerekben is. Első képviselőik mintegy 3-3,5 milliárd évvel ezelőtt jelentek meg a Földön. Az élővilág fejlődésében nagyon jelentős szerepük volt, mert fotoszintézisükkel megkezdték a légkör oxigéntartalmának kialakítását.

Erjesztőbaktériumok

Az erjesztőbaktériumok számára nincs szükség oxigénre. Ezek az élőlények nem légzéssel, hanem erjesztéssel nyerik a tápanyagaikból az energiát.

Ezek az élesztőbaktériumok nélkülözhetetlenek az élelmiszerek savanyításában (pl. savanyú káposzta) és a tejtermékek előállításában.

Sejtmagvas egysejtűek

A sejtmagvas egysejtűek országaiba növényi, azaz fotoszintézisre képes, és állati, azaz más élőlényekkel táplálkozó, fogyasztó szervezetek is tartoznak. Két országba: növényi egysejtűek és állati egysejtűek soroljuk őket.

Közös jellemzőjük, hogy testüket mindig egyetlen sejt építi fel, amelyben a sejtplazmától hártyával elhatárolt, valódi sejtmag található. A sejtmag tartalmazza a sejt örökítő anyagát, irányítja a sejt életműködéseit. A sejtmagvas egysejtűek vízben vagy nedves környezetben (pl. talajban ) élnek. A vízi szervezetek a plankton tagjai.

Az állati egysejtűek sejtjét csak sejthártya határolja, sejtfaluk nincs. Sejtplazmájukban sohasem láthatók színtestek. Kisebb növényi és állati egysejtűekkel, baktériumokkal, szerves törmelékekkel táplálkoznak.

A növényi egysejtűek sejtjét a sejthártya mellett szilárd sejtfal is határolja. Sejtplazmájukban zöld színtestek találhatók. Ezekben a sejtalkotókban játszódik le a fotoszintézis. A növényi egysejtűek általában ostorral mozognak.

Ostorosmoszatok

Az ostorosmoszatok édesvízi egysejtűek, amelyek fényben fotoszintézist folytatnak, fény hiányában szerves anyagokkal táplálkoznak. Sejtjeiket nem határolja sejtfal, sejtplazmájukban zöld színtestek láthatók. A szerves tápanyagokat sejtszájukon keresztül veszik fel. Ostoruk segítségével változtatják helyüket. Sejtfaluk nincs. Egyik legismertebb képviselőjük hazai vizekben is gyakori zöld szemes ostoros. Osztódással szaporodnak. Törzsfejlődésben jelentős szerepük van, mert náluk váltak szét az állatok és növények. (Növényi és állati tulajdonságaik is vannak).

Ostorosmoszatok
Ostorosmoszatok

Amőbák

Az állati egysejtűek ismert képviselői, az amőbák édesvizek aljzatán, növényeken élnek. Állábakkal mozognak. Az állábak a sejtplazma áramlásával jönnek létre, ezért az amőbák alakja állandóan változik. A táplálékfelvétel sejtjük bármely pontján megtörténhet. Az amőbák osztódással szaporodnak. Az óriás amőba sejtje akár 1 mm-es is lehet.

Óriásamőba
Az óriásamőbák mozgása
Az óriásamőba táplálkozása

Papucsállatkák

A papucsállatkák állati egysejtűek. Testüket sűrűn beborító csillóikkal mozognak. Táplálékukat sejtjük csillómentes részén, a sejtszájon keresztül veszik fel. Osztódással szaporodnak. A tápanyagokban gazdag vizek lakói. Sejtjük 0,1-0,3 mm hosszú.

Papucsállatka
Papucsállatka

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player