"Gumicukor"
almahéj ( a legjobb a birs )
alma magház ( elhagyható )
bio nádcukor
desztillált víz
Az almát megmossuk, megtöröljük, s az egészséges héjrészeket levágjuk róla, egyformára feldaraboljuk, majd annyi vízzel, ami épp ellepi feltesszük főni. Puhára főzzük, hogy a zselésítő anyag jól kioldódjon belőle.
Leszűrjük, s a levet cukkorral ízlés szerint édesítjük. Minnél savanyúbb a lé ( birs nagyon savanyú ) , annál több cukrot felvesz, s annál rövidebb idő alatt besűrűl, kocsonyásodik. Mikor már jó sűrű, formába öntjük, s abban hagyjuk megszáradni, amikor már ki tudjuk venni a formából úgy szárítjuk tovább, persze , ha megéri, s nem fogy el még előtte. A forma lehet egy szögletes lapos tálka, vagy egy jégkocka készítő, vagy más, amivel apró formákat készíthetünk pl. szilikonból. Ha kell, tovább darabolhatjuk.
Javaslat:
Felhasználhatjuk tortazselének, de zselés szaloncukrot is készíthetünk belőle magunk, csak bio csokoládéval be kell vonnunk. Ha nem is lesz tökéletes a formája, mindenki kedvence lesz.
A csokoládéval való bevonás előtt tegyük zsírpapírra, majd a fagyasztóba, s ha áthült ( nem fog megfagyni, a cukor miatt ) , akkor vonjuk be először az egyik felét, majd ismét jöhet a fagyasztó, s utána megfordítva a másik felét.
Próbáljuk titokban csinálni, hogy karácsonyra is maradjon.
Önmagában lekvár készítésére nem alkalmas gyümölcsöket kocsonyásító anyaggal főzik be, ezt helyettesíthetjük vele, s készíthetünk adalékanyag-mentes gyümölcszselét.
Ízesítése:
Főzéskor fűszerezhetjük egész fahéjjal szegfűszeggel, de vegyük ki belőle.
Zselé készítéskor pedig természetes, 100%-os illóolajokkal ( citrom, narancs, mandarin ) .
Ízes mézes
250 g mézet (semlegesebb ízű, pl.: akác mézet válasszunk) töltsünk bele egy 220 ml-es üvegbe, majd 7 maximum 10 csepp 100% természetes citrom vagy narancs illó olajat cseppentsünk bele. Alaposan keverjük össze, majd hagyjuk állni pár napig, hogy össze érjen.
Finom nyalánkság, de meghüléskor is enyülést ad. Desszertek, gyümölcssaláták, sütemények ízesítője is.
Tud-hat-od:
A citrom illó olajának maximális adagja felnőtt számára 3*3 csepp egy nap. Szoptatós édesanyák ne fogyasszák, ahogy a többi citrus félét sem. A csecsemők megérzik a tejen, nem tesz jót nekik.
Csokis mézes
250 g mézet (semlegesebb ízű, pl.: akác mézet válasszunk) töltsünk bele egy 220 ml-es üvegbe, melybe előzőleg 1-2 evőkanál bio kakaóport tettünk, s keverjük a mézhez óvatosan. Ekkor egészséges "cukrozott kakaópor" helyettesítőt kapunk. A méz értékes összetevőit megőrzendő, csak melegen, ne forrón keverjük italunkba, ételünkbe. Önmagában is fínom csokoládé helyettesítő.
Kakaópor helyett karobport is használhatunk, de annak édes jellege miatt, még édesebbnek érezzük majd. Íze tejjel inkább egy finom bögre karamellre hasonlít majd, mint kakaóra.
Ezek a nyalánkságok a méz tömény édes jellegéből adódóan is előnyösek, hisz nem lehet belőle sokat elfogyasztani.