Mákos köles

Hozzávalók:
1 csésze köles
3 csésze víz
1 csésze darált mák
ízlés szerint cukor, vagy méz, vagy lekvár

A kölest a háromszoros mennyiségű vízben feltesszük főni. Ha felforrt, akkor fedő alatt akár el is zárhatjuk alatta a melegítést, mert már ettől kellően bepuhul, s így a leragadást is elkerülhetjük. Még melegen adjuk hozzá a darált mákot. Ízlésünk szerint lehet több, vagy kevesebb. Édesítést is ízlésünkhöz igazítsuk, ami lehet egyszerűen cukor, vagy méz, vagy ha pikánsabban szeretnénk lehet hozzá pl. kajszilekvár. Illik hozzá egy kis reszelt citromhéj (csak bioval póbálkozzunk, vagy saját terméssel), vagy 4 csepp 100%-os tiszta természetes citrom illóolaj.

Ilyet először Judittnál ettem a jurtában, köszönöm neki!



Túrbó tejbe tönkölydara

Hozzávalók:
1 liter teljes ( házi ) tej
9-10 púpozott ek teljeskiőrlésű tönköly dara
2 ek akácméz
alma
karobpor
kókuszreszelék

A tejet felforraljuk, belekeverjük a darát, kicsit állni hagyjuk. Ellenőrízzük kis idő elteltével, hogy puhult-e s mennyire sűrű ( ilyenkor még nem éri el a végleges sűrűséget, de ha túl híg, még nyugodtan adhatunk hozzá darát ) . Újra főzzük fel állandó kevergetés mellett. Ha kész, hagyjuk meghülni és csak tálalás előtt adjuk hozzá a mézet. Tálalásnál egy tálkányi adaghoz keverünk fél reszelt almát, hozzákeverünk még egy késhegynyi gabonakávét, tetejét meghintjük kókuszreszelékkel és fogyasztjuk.
Adhatunk hozzá reszelt körtét, darált diót vagy mandulát is.