Megszokott ételeink másképp

Kedvelt ételeinket is készíthetjük gabonákkal egyszerűen. Leveseinkbe tehetünk egész gabonákból a hét napjaihoz kötötten.

Jó párosítás:

Árpás bableves
Fehér babból készült bableves árpávan, amit mindjárt az elején a babbal együtt beleteszünk, úgy kszítjük, ahogy szeretjük.

Gyümölcsleves árpával
Idény gyümölcsből, vagy befőttből, aszalványból készült leveshez is jó. Különösen az árpa hűsítő hatása miatt is összeillenek. Azért ne hűtve, csak langyosan fogyasszuk. Szintén a legelején tesszük bele az árpát.

Vegyes zöldségleves zabbal
Idény zöldségekket összevágjuk, vízzel felöntjük, beletesszük a hántolt zabot, sózzuk, fűszerezzük. Amikor már minden megpuhult főzzünk bele tésztát, s egy pici olajat is önthetünk hozzá.
Fűszerezzük petrezselyen zölddel, répa levéllel, paszternák zöldjével, hagymával, fokhagymával, zellerzölddel, lestyán levélkével.

Lecsó kölessel
Ízlésünk szerint készítsük el, akár nyáron, akár télen üveges lecsóból, majd elkészülte előtt pár perccel öntsük hozzá a kölest 1/2-1 csészével, forraljuk össze, fedjük le. Számítsuk hozzá, hogy a köles kb. 3-szoros folyadékmennyiséget vesz fel.

Krumplileves árpával, vagy rozzsal
Zsiradékon hagymát dinsztelünk, hozzáadunk pár ek árpát/rozsot (kb. személyenként 1 ek), kicsit még pirítjuk vele, majd a tűzről levéve hozzá keverjük az őrölt piros paprikát, hozzá keverjük a zsenge karikára vágott répát, nagyobb kockára vágott krumplit, sózzuk, felöntjük vízzel, szinte készre főzzük. Ekkor petrezselyem, répa, paszternák zöldet teszünk bele és tésztát. Így főzzük készre. Ha nem tavasszal készül, akkor az öreg sárgarépa nehezebben puhul, rakjuk a hagyma mellé és egy kis víllel is segítsük a párolódását, hagyjuk zsírjára sülni és úgy folytassuk az árpával/rozzsal.

Gyümölcsleves zabpehellyel, és más magokkal is
Elkészült gyümölcslevesünkre tálaláskor egyszerűen szórjunk frissen készített zabpelyhet.
Ha a tányérba merünk 1-2 ek pelyhet és úgy merjük rá a forró levest, s hagyjuk picit hülni, akkor árpa, tönköly pelyhet is tehetünk, hisz akkor az kicsit tud puhulni. Kölest egészben hántolva is tehetünk, annyira jól rágható. Olajos maok közül tehetjük a szezám pelyhet. Én a hántolatlan szezámot szoktam frissen pelyhesítve. Pattogtatva lehet amarántot is, vagy pattogós kukoricát. De natúr extrudált gabona is jó hozzá, pl. kölesgolyó, buláta, kukorica golyó, rozsgolyó. Ezekből csak pár darabot, mindig pótolva a tetejére, hogy ropogós maradjon. Az így gazdagított könnyű gyümölcs levesünk egy tápláló főétellé válik.

Még folytatom...

Meggyes-mákos pite

Tészta:
20 dkg teljeskiőrlésű tönköly liszt
10 dkg bio nádcukor
20 dkg házi vaj
késhegynyi szódabikarbóna

Töltelék:
1 csésze köles
2 csésze víz
1-2 csésze darált mák
3 ek bio nádcukor
késhegynyi őrölt vanilia
8 csepp 100% tiszta természetes citrom illóolaj
fél liter cukorozott, magozott lecsöpögtetett meggy

A tésztát összegyúrjuk, ha kell kis tejet adunk hozzá, hogy összeálljon. Ketté osztjuk, kis tepsi méretűre kinyújtjuk mindkét felet vékonyan.
Kivajazott tepsibe fektetjük, hogy kis pereme is legyen, az egyik felét. A kölest előzőleg a vízzel megfőzzük, egyet forraljuk és lefedjük, ezzel be is puhul. Ezután belekeverjük a mákot, a vaniliát, illóolajat, cukrot is. Ezt a tésztára simítjuk, majd erre kerül az előkészített meggy. A tészta másik felét ráborítjuk, megszúrkáljuk és előmelegített (180-200 fok) sütőben kb. 1 óra alatt készre sütjük. Ízlésünkhöz igazodva több-kevesebb cukrot is tehetünk, illetve a tepsi méretéhez igazodva kicsit növelhetjük a liszt mennyiségét, amit korpával is kiegészíthetünk. Ezzel még morzsálódósabb lesz, ami a szeletelést megnehezítheti. Teljesen kihűlt űllapotban szeljük csak fel, amikor már jobban összeáll.




Főtt tönköly torta

Hozzávalók:
2 csésze kimosott egész tönkölybúza
5-6 csésze víz
1 csésze mazsola
1 csésze durvára vágott dió
1 csésze összevágott aszalvány vegyesen
2 ek méz

A tönkölyt fedő alatt főzzük teljesen puhára. Akkor jó, ha a szemek felrepednek. Ha kell pótoljuk a vizet. Még melegen keverjük össze a tönköly 3/4 részét dióval és a mazsolával majd daráljuk át húsdarálóval, vagy aprítóval. Ehhez keverjük a maradék tönkölyt és a többi hozzávalót. Az édesítés ízlésünk szerint több és kevesebb is lehet. Egy kivajazott formába simítsuk bele és hideg helyre téve várjuk meg, amíg kiboríthatóra összeáll. Ez legalább pár óra, de inkább egy egész éjjel.



Mákos köles

Hozzávalók:
1 csésze köles
3 csésze víz
1 csésze darált mák
ízlés szerint cukor, vagy méz, vagy lekvár

A kölest a háromszoros mennyiségű vízben feltesszük főni. Ha felforrt, akkor fedő alatt akár el is zárhatjuk alatta a melegítést, mert már ettől kellően bepuhul, s így a leragadást is elkerülhetjük. Még melegen adjuk hozzá a darált mákot. Ízlésünk szerint lehet több, vagy kevesebb. Édesítést is ízlésünkhöz igazítsuk, ami lehet egyszerűen cukor, vagy méz, vagy ha pikánsabban szeretnénk lehet hozzá pl. kajszilekvár. Illik hozzá egy kis reszelt citromhéj (csak bioval póbálkozzunk, vagy saját terméssel), vagy 4 csepp 100%-os tiszta természetes citrom illóolaj.

Ilyet először Judittnál ettem a jurtában, köszönöm neki!



Tejberizs változatok

1 rész gabonát lefedve 1 rész vízben előfőzzük, majd felöntjük kb. 2 rész tejjel, felforraljuk, kevergetjük, majd nagyon mérsékelt lángon, lefedve lassan, olykor megkevergetve készre főzzük. Ha kell öntünk hozzá még tejet, hogy jó puha és kellemesen híg legyen.

Keverhető:
barna rizs - fehér rizs,
barna rizs - árpa,
barna rizs - árpa - fehér rizs,
barna rizs - árpa - köles,
barna rizs - köles,
barnarizs - zab,
fehérrizs - zab,
barnarizs - fehérrizs - zab.

A kölest a vége felé tegyük hozzá, főleg, ha úgy látjuk, hogy elsokaltuk a folyadékot, mert a barnarizs nem tud olyan sokat felvenni. Fogyasszuk magában, kevés mézzel, vagy lekvárral.
Ha aszalt, vagy friss gyümölcsöket főzünk bele, kész a gyümölcsrizs. Aszalványt a tejjel egyidőben is beletehetjük, de a friss gyümölcsöt csak a legvégén.



Gabona pörkölt és utóélete a gabonakolbász

Hozzávalók:
5 ek gabona (rozs vagy tönköly vagy árpa)
víz
konyhasó
1-2 fej nagy vöröshagyma
zsiradék
1 ek őrölt piros fűszerpaprika

A gabonát kb. 5-szörös mennyiségű enyhén sós vízben megfőzzük. Közben a vöröshagymát felkockázzuk és fedő alatt egy kis vízzel, zsiradékkal puhára pároljuk. Ha megpárolódott összekeverjük a fűszerpaprikával, hozzáadjuk a főtt gabonát és fedő alatt készre főzzük. Ha kell pótoljuk a vizet, utána sózzuk, s ízlés szerint fűszerezhetjük még. Szaftos pörköltet különböző főzelékek feltétjeként fogyaszthatjuk, vagy csak kenyérrel zöldségekkel, savanyúsággal.
A rozsból készült gabonapörkölt nagyon ízletes csütörtöki étel.
Ezekből a gabona pörköltökből friss foghagymával, paprikalevkárral, fűszerekkel (ízlés szerint bazsalikom, bors, chili, kömény stb.) gabonakrémeket készíthetünk kenyérre. Búzából, tönkölyből kolbászt, rozsból bazsalikomosan disznósajtot, rozsból, árpából hurkát. Csak a fűszerezésen múlik, mihez fog hasonlítani, ha akarjuk kötni az ízvilágot. 1-2 nap éréssel még jobban kijönnek ízei.



Gabonák nyersen

Egyszerűen bármelyik magból 1-2-3 evőkanálnyit magában elrágcsálunk, akár keverve, akár tisztán. Minden nap az aznaphoz tartozót. Puha a zab, ropogós, könnyen rágható a hajdina, a köles. Kemény, de rágható, finom a tönköly, kicsit keményebb kívül, de puhább és édesebb belül az árpa, keményebb és ressebb a rozs, elég kemény a rizs. A kukorica fogat próbáló, de nagyon finom.

Tud-hat-od:
Hétfő - rizs
Kedd - árpa
Szerda - köles
Csütörtök - rozs
Péntek - zab
Szombat - kukorica
Vasárnap - tönköly (búza)
naphoz nem kötötten: hajdina



Főtt gabonák

Simán enyhén sós bő vízben megfőzve: a rozs, a tönköly, a búza, a kukorica, a barnarizs jó csak magában, köretnek, vagy darált hús helyettesítőnek tésztaszószba, vagy pl. mexikói babba. Kb. 4-5 szörös vízmennyiségben főzzük meg lefedve, míg a szemek felrepednek. 1-3 száraz gabona/fővel számoljunk attól függően, hogy csak ezt esszük, vagy valamihez, valamibe keverve.



Gabonák tejjel

Vegyes gabonapehely keveréket, vagy csak egyféle gabonapelyhet tejjel felöntünk (langyos, vagy forralt, vagy kakaó, tejeskávé) várunk míg puhul kissé, vagy hül és fogyasztjuk. Keverhetünk még hozzá olajosmagokat is, illetve a hajdinát és a kölest egészben isbelerakhetjuk.

Tud-hat-od:
A gabonapelyhek gyorsan oxidálódnak, ezért ajánlott őket frissen készíteni, és fogyasztani. Leggyorsabban a zabpehely oxidálódik, kb. 20 percalatt.



Sajtos kölestekercs

Hozzávalók:
A főtt köleshez:
25 dkg köles
1 l víz
kurkuma
konyhasó
A spenótos krémhez:
25 dkg spenót krém
5 dkg vaj
5 dkg teljeskiőrlésű tönkölyliszt, só
1-2 gerezd áttört fokhagyma
tej
Az összeállításhoz:
25 dkg edami típusú sajt

A kölest kurkumás, sós vízben megfőzzük. A spenótból egy sűrűbb, fokhagymásabb pürét készítünk. Ezeket hagyjuk hülni, majd az előzőleg meleg vízben (szinte forró) felpuhított sajtot sodrófával 2-3 miliméter vastagságúra kinyújtjuk. A két masszát még langyosan rétegesen rákenjük. Előbb a kölest, azután a spenótot. Ruha segítségével göngyöljük, lehűtjük, majd hidegen szeleteljük. Friss paradicsommal felejthetetlen.



Rizsaleves


A 1/2 - 1 csésze rizst (barna, fehér, vagy vegyesen, vagy árpával keverve) zsiradékon megpirítjuk. Levesszük a lángról, őrölt pirospaprikával meghintjük, felöntjük az fazék 3/4 részéig vízzel, megsózzuk és puhára főzzük. Adhatunk hozzá petrezselyem zöldet. A végén kis tejet öntünk hozzá, felforraljuk és kész. Ízlés szerint lehet a tej aránya több, kevesebb.



Gabona fasírt


Bármelyik gabona pehelyből, keverékből készülhet, illetve olajosmag pehellyel (szezám mag, lenmag, napraforgó mag) sóval, pirospaprikával, ízlésünk szerint egyéb fűszerekkel (pl. szárított medvehagyma), kicsi napraforgó olajjal. Frissen vágott hagymafélékkel még finomabb.
Ezeket összekeverjük, annyi vízzel amit jól felvesz, állni hagyjuk 30-60 percet. Utána még adhatunk hozzá reszelt zöldségeket, áztatott kenyeret, tojást, stb.

Zsiradékon kisütjük serpenyőben, vagy sütőben. 2-szer mindkét oldalát megforgatva serpenyőben és bővebben a zsiradékkal. 1-szer mindkét oldalát megforgatva sütőben tepsiben kevesebb zsiradékkal kb. 200 fokon (mellé süthetjük mindjárt a hasábkrumplit is ).
Szárazabbra is hagyhatjuk, formázhatjuk, morzsába forgathatjuk, de ha kicsit lágyabb a massza kanalazva is süthetjük. Vagy formában egybesült fasírtnak, pástétomnak. Főzelékekhez feltétnek, gabonakörettel salátával, vagy ahogy szeretjük. Hidegen szendvicsbe is jó másnap.

Tud-hat-od:
A pelyhek rövid ideig őrzik meg életerejüket, maximum egy napig, ezért frissen pelyhesítsünk magunk. Lehet kézi pelyhesítőket is beszerezni.



Köleskoch

Hozzávalók:
1,5 - 2 csésze köles
7-8 csésze tej (ebbő 1-2 lehet víz is, vagy a fele)
1 marék mazsola
1-2 marék mindenféle aszalvány ízlésünk szerint (elhagyható)
2 ek vaj (elhagyható)
csipetnyi fahéj, vagy vanília (1 cm rúd félbe vágva belekaparva)
csipetnyi só
4-6 csepp narancs illóolaj, vagy narancsvirág fűszer, vagy kandírozott narancshéj

Az egészet kivajazott jénaiba tesszük, kb. 3 ujjnyi magasságig érjen az edényben maximum. A hozzáadott folyadékot befolyásolja az aszalvány szárazsága, mennyisége, ha több és szárazabb növeljük a folyadékot. A tetejét rátesszük és forró sütőben puhára sütjük kb. 30 perc alatt. (200-150 fok között). Gyakorlatilag, amikor felforr benne a tej lezárhatjuk a sütőt, csak hagyjuk még benne. Magában is fimon, főleg, ha több az aszalvány, de pikáns lekvárral is fogyasztható.