Rizsaleves


A 1/2 - 1 csésze rizst (barna, fehér, vagy vegyesen, vagy árpával keverve) zsiradékon megpirítjuk. Levesszük a lángról, őrölt pirospaprikával meghintjük, felöntjük az fazék 3/4 részéig vízzel, megsózzuk és puhára főzzük. Adhatunk hozzá petrezselyem zöldet. A végén kis tejet öntünk hozzá, felforraljuk és kész. Ízlés szerint lehet a tej aránya több, kevesebb.



Vöröslencseleves

Hozzávalók:
2 csésze vöröslencse
1 kis fej vöröshagyma
1 kk morzsolt borsmenta levél
1-2 ek teljeskiőrlésű tönkölyliszt
1 ek hidegensajtolt napraforgó olaj
1-2 dl paradicsomlé (saját befőzésből, tartósítószer mentesen )
csipetnyi konyhasó

A beáztatott vöröslencsét feltesszük fõni (az esetleges héjmaradványok eltávolítása után) egy kis fej vöröshagymával és egy csipetnyi sóval. Amikor megpuhult a hagymát kivesszük belõle. Olajon 1 kk morzsolt borsmenta levelet kicsit megfuttatunk, majd lisztet hintünk rá, összekeverjük és ezzel rántjuk be a levest. Ezután ízlésünk szerinti mennyiségû paradicsomlével öntjük fel. Ha szükséges vizet önthetünk még hozzá, de ez egy sűrűbb állagú leves egyébként.