Megszokott ételeink másképp
Jó párosítás:
Árpás bableves
Fehér babból készült bableves árpávan, amit mindjárt az elején a babbal együtt beleteszünk, úgy kszítjük, ahogy szeretjük.
Gyümölcsleves árpával
Idény gyümölcsből, vagy befőttből, aszalványból készült leveshez is jó. Különösen az árpa hűsítő hatása miatt is összeillenek. Azért ne hűtve, csak langyosan fogyasszuk. Szintén a legelején tesszük bele az árpát.
Vegyes zöldségleves zabbal
Idény zöldségekket összevágjuk, vízzel felöntjük, beletesszük a hántolt zabot, sózzuk, fűszerezzük. Amikor már minden megpuhult főzzünk bele tésztát, s egy pici olajat is önthetünk hozzá.
Fűszerezzük petrezselyen zölddel, répa levéllel, paszternák zöldjével, hagymával, fokhagymával, zellerzölddel, lestyán levélkével.
Lecsó kölessel
Ízlésünk szerint készítsük el, akár nyáron, akár télen üveges lecsóból, majd elkészülte előtt pár perccel öntsük hozzá a kölest 1/2-1 csészével, forraljuk össze, fedjük le. Számítsuk hozzá, hogy a köles kb. 3-szoros folyadékmennyiséget vesz fel.
Krumplileves árpával, vagy rozzsal
Zsiradékon hagymát dinsztelünk, hozzáadunk pár ek árpát/rozsot (kb. személyenként 1 ek), kicsit még pirítjuk vele, majd a tűzről levéve hozzá keverjük az őrölt piros paprikát, hozzá keverjük a zsenge karikára vágott répát, nagyobb kockára vágott krumplit, sózzuk, felöntjük vízzel, szinte készre főzzük. Ekkor petrezselyem, répa, paszternák zöldet teszünk bele és tésztát. Így főzzük készre. Ha nem tavasszal készül, akkor az öreg sárgarépa nehezebben puhul, rakjuk a hagyma mellé és egy kis víllel is segítsük a párolódását, hagyjuk zsírjára sülni és úgy folytassuk az árpával/rozzsal.
Gyümölcsleves zabpehellyel, és más magokkal is
Elkészült gyümölcslevesünkre tálaláskor egyszerűen szórjunk frissen készített zabpelyhet.
Ha a tányérba merünk 1-2 ek pelyhet és úgy merjük rá a forró levest, s hagyjuk picit hülni, akkor árpa, tönköly pelyhet is tehetünk, hisz akkor az kicsit tud puhulni. Kölest egészben hántolva is tehetünk, annyira jól rágható. Olajos maok közül tehetjük a szezám pelyhet. Én a hántolatlan szezámot szoktam frissen pelyhesítve. Pattogtatva lehet amarántot is, vagy pattogós kukoricát. De natúr extrudált gabona is jó hozzá, pl. kölesgolyó, buláta, kukorica golyó, rozsgolyó. Ezekből csak pár darabot, mindig pótolva a tetejére, hogy ropogós maradjon. Az így gazdagított könnyű gyümölcs levesünk egy tápláló főétellé válik.
Még folytatom...
Meggyes-mákos pite
20 dkg teljeskiőrlésű tönköly liszt
10 dkg bio nádcukor
20 dkg házi vaj
késhegynyi szódabikarbóna
Töltelék:
1 csésze köles
2 csésze víz
1-2 csésze darált mák
3 ek bio nádcukor
késhegynyi őrölt vanilia
8 csepp 100% tiszta természetes citrom illóolaj
fél liter cukorozott, magozott lecsöpögtetett meggy
A tésztát összegyúrjuk, ha kell kis tejet adunk hozzá, hogy összeálljon. Ketté osztjuk, kis tepsi méretűre kinyújtjuk mindkét felet vékonyan.
Kivajazott tepsibe fektetjük, hogy kis pereme is legyen, az egyik felét. A kölest előzőleg a vízzel megfőzzük, egyet forraljuk és lefedjük, ezzel be is puhul. Ezután belekeverjük a mákot, a vaniliát, illóolajat, cukrot is. Ezt a tésztára simítjuk, majd erre kerül az előkészített meggy. A tészta másik felét ráborítjuk, megszúrkáljuk és előmelegített (180-200 fok) sütőben kb. 1 óra alatt készre sütjük. Ízlésünkhöz igazodva több-kevesebb cukrot is tehetünk, illetve a tepsi méretéhez igazodva kicsit növelhetjük a liszt mennyiségét, amit korpával is kiegészíthetünk. Ezzel még morzsálódósabb lesz, ami a szeletelést megnehezítheti. Teljesen kihűlt űllapotban szeljük csak fel, amikor már jobban összeáll.
Gyors sajt
Úgy melegen hozzákeverek 5-6 dkg vajat, mikor elolvadt, összekeverem még pici sóva és esetlegesen fűszerekkel. Ekkor lehet bele tenni egy egész tojást is, de az elhagyható. Ügyesen kell dolgozni vele, hogy a tojás ne pelyhesedjen ki. És végül egy csapott kiskanál szódabikarbónát. Takarékon összefőzöm az egészet. Nem kell sokáig, amikor az egész elkezd habosodni az szódabikarbónától, jól összekeverem, és kész.
Kivajazott formába öntöm és hagyom kihülni. Mikor a teteje meghúz már, egy lapos tányérra borítom, hogy a másik felének is legyen kérge. Mire kihül egész sajt formája lesz. Minél többet áll, annál keményebb, akár reszelhető is.
Ha én készítem a túrót, akkor fel is firralom az aludtejet, hogy száraz túrót kapjak, majd azt teszem a felforralt tejbe. Így a kész sajt is helyből keményebb lesz. Jól kicsöpögtetem, s utána tojást nem teszek bele, viszont a szódabikarbónától való felhabzás után még lassú tűzön sokáig kevergetem, hogy szinte áttetsző, nyúlós legyen, vagy legalább egy része. Ekkor vajazott felületen vajas kézzel gyors mozdulatokkal gyúrom a hevített sajtot, vigyázva mert elég meleg. Addig gyúrom, míg tekerhető, formázható lesz, akár a parenyica típusú sajtok. Feltekerés után még kézzel össze is nyomkodom a markommal a tányérra nyomogatva. Ezzel kihülés után egyből egy kemény, jól szeletelhető gyors sajtot kapok.
De sose egyformát :-)
Kedvenc fűszereim a sajthoz: pici tört bors leheletnyi szárított, morzsolt medvehagyma levéllel.
Főtt tönköly torta
2 csésze kimosott egész tönkölybúza
5-6 csésze víz
1 csésze mazsola
1 csésze durvára vágott dió
1 csésze összevágott aszalvány vegyesen
2 ek méz
A tönkölyt fedő alatt főzzük teljesen puhára. Akkor jó, ha a szemek felrepednek. Ha kell pótoljuk a vizet. Még melegen keverjük össze a tönköly 3/4 részét dióval és a mazsolával majd daráljuk át húsdarálóval, vagy aprítóval. Ehhez keverjük a maradék tönkölyt és a többi hozzávalót. Az édesítés ízlésünk szerint több és kevesebb is lehet. Egy kivajazott formába simítsuk bele és hideg helyre téve várjuk meg, amíg kiboríthatóra összeáll. Ez legalább pár óra, de inkább egy egész éjjel.
Mákos köles
1 csésze köles
3 csésze víz
1 csésze darált mák
ízlés szerint cukor, vagy méz, vagy lekvár
A kölest a háromszoros mennyiségű vízben feltesszük főni. Ha felforrt, akkor fedő alatt akár el is zárhatjuk alatta a melegítést, mert már ettől kellően bepuhul, s így a leragadást is elkerülhetjük. Még melegen adjuk hozzá a darált mákot. Ízlésünk szerint lehet több, vagy kevesebb. Édesítést is ízlésünkhöz igazítsuk, ami lehet egyszerűen cukor, vagy méz, vagy ha pikánsabban szeretnénk lehet hozzá pl. kajszilekvár. Illik hozzá egy kis reszelt citromhéj (csak bioval póbálkozzunk, vagy saját terméssel), vagy 4 csepp 100%-os tiszta természetes citrom illóolaj.
Ilyet először Judittnál ettem a jurtában, köszönöm neki!
Tejberizs változatok
Keverhető:
barna rizs - fehér rizs,
barna rizs - árpa,
barna rizs - árpa - fehér rizs,
barna rizs - árpa - köles,
barna rizs - köles,
barnarizs - zab,
fehérrizs - zab,
barnarizs - fehérrizs - zab.
A kölest a vége felé tegyük hozzá, főleg, ha úgy látjuk, hogy elsokaltuk a folyadékot, mert a barnarizs nem tud olyan sokat felvenni. Fogyasszuk magában, kevés mézzel, vagy lekvárral.
Ha aszalt, vagy friss gyümölcsöket főzünk bele, kész a gyümölcsrizs. Aszalványt a tejjel egyidőben is beletehetjük, de a friss gyümölcsöt csak a legvégén.
Gabona pörkölt és utóélete a gabonakolbász
5 ek gabona (rozs vagy tönköly vagy árpa)
víz
konyhasó
1-2 fej nagy vöröshagyma
zsiradék
1 ek őrölt piros fűszerpaprika
A gabonát kb. 5-szörös mennyiségű enyhén sós vízben megfőzzük. Közben a vöröshagymát felkockázzuk és fedő alatt egy kis vízzel, zsiradékkal puhára pároljuk. Ha megpárolódott összekeverjük a fűszerpaprikával, hozzáadjuk a főtt gabonát és fedő alatt készre főzzük. Ha kell pótoljuk a vizet, utána sózzuk, s ízlés szerint fűszerezhetjük még. Szaftos pörköltet különböző főzelékek feltétjeként fogyaszthatjuk, vagy csak kenyérrel zöldségekkel, savanyúsággal.
A rozsból készült gabonapörkölt nagyon ízletes csütörtöki étel.
Ezekből a gabona pörköltökből friss foghagymával, paprikalevkárral, fűszerekkel (ízlés szerint bazsalikom, bors, chili, kömény stb.) gabonakrémeket készíthetünk kenyérre. Búzából, tönkölyből kolbászt, rozsból bazsalikomosan disznósajtot, rozsból, árpából hurkát. Csak a fűszerezésen múlik, mihez fog hasonlítani, ha akarjuk kötni az ízvilágot. 1-2 nap éréssel még jobban kijönnek ízei.
Gabonák nyersen
Tud-hat-od:
Hétfő - rizs
Kedd - árpa
Szerda - köles
Csütörtök - rozs
Péntek - zab
Szombat - kukorica
Vasárnap - tönköly (búza)
naphoz nem kötötten: hajdina
Főtt gabonák
Gabonák tejjel
Tud-hat-od:
A gabonapelyhek gyorsan oxidálódnak, ezért ajánlott őket frissen készíteni, és fogyasztani. Leggyorsabban a zabpehely oxidálódik, kb. 20 percalatt.
Sajtos kölestekercs
A főtt köleshez:
25 dkg köles
1 l víz
kurkuma
konyhasó
A spenótos krémhez:
25 dkg spenót krém
5 dkg vaj
5 dkg teljeskiőrlésű tönkölyliszt, só
1-2 gerezd áttört fokhagyma
tej
Az összeállításhoz:
25 dkg edami típusú sajt
A kölest kurkumás, sós vízben megfőzzük. A spenótból egy sűrűbb, fokhagymásabb pürét készítünk. Ezeket hagyjuk hülni, majd az előzőleg meleg vízben (szinte forró) felpuhított sajtot sodrófával 2-3 miliméter vastagságúra kinyújtjuk. A két masszát még langyosan rétegesen rákenjük. Előbb a kölest, azután a spenótot. Ruha segítségével göngyöljük, lehűtjük, majd hidegen szeleteljük. Friss paradicsommal felejthetetlen.
Rizsaleves
A 1/2 - 1 csésze rizst (barna, fehér, vagy vegyesen, vagy árpával keverve) zsiradékon megpirítjuk. Levesszük a lángról, őrölt pirospaprikával meghintjük, felöntjük az fazék 3/4 részéig vízzel, megsózzuk és puhára főzzük. Adhatunk hozzá petrezselyem zöldet. A végén kis tejet öntünk hozzá, felforraljuk és kész. Ízlés szerint lehet a tej aránya több, kevesebb.
Gabona fasírt
Bármelyik gabona pehelyből, keverékből készülhet, illetve olajosmag pehellyel (szezám mag, lenmag, napraforgó mag) sóval, pirospaprikával, ízlésünk szerint egyéb fűszerekkel (pl. szárított medvehagyma), kicsi napraforgó olajjal. Frissen vágott hagymafélékkel még finomabb.
Ezeket összekeverjük, annyi vízzel amit jól felvesz, állni hagyjuk 30-60 percet. Utána még adhatunk hozzá reszelt zöldségeket, áztatott kenyeret, tojást, stb.
Zsiradékon kisütjük serpenyőben, vagy sütőben. 2-szer mindkét oldalát megforgatva serpenyőben és bővebben a zsiradékkal. 1-szer mindkét oldalát megforgatva sütőben tepsiben kevesebb zsiradékkal kb. 200 fokon (mellé süthetjük mindjárt a hasábkrumplit is ).
Szárazabbra is hagyhatjuk, formázhatjuk, morzsába forgathatjuk, de ha kicsit lágyabb a massza kanalazva is süthetjük. Vagy formában egybesült fasírtnak, pástétomnak. Főzelékekhez feltétnek, gabonakörettel salátával, vagy ahogy szeretjük. Hidegen szendvicsbe is jó másnap.
Tud-hat-od:
A pelyhek rövid ideig őrzik meg életerejüket, maximum egy napig, ezért frissen pelyhesítsünk magunk. Lehet kézi pelyhesítőket is beszerezni.
Köleskoch
1,5 - 2 csésze köles
7-8 csésze tej (ebbő 1-2 lehet víz is, vagy a fele)
1 marék mazsola
1-2 marék mindenféle aszalvány ízlésünk szerint (elhagyható)
2 ek vaj (elhagyható)
csipetnyi fahéj, vagy vanília (1 cm rúd félbe vágva belekaparva)
csipetnyi só
4-6 csepp narancs illóolaj, vagy narancsvirág fűszer, vagy kandírozott narancshéj
Az egészet kivajazott jénaiba tesszük, kb. 3 ujjnyi magasságig érjen az edényben maximum. A hozzáadott folyadékot befolyásolja az aszalvány szárazsága, mennyisége, ha több és szárazabb növeljük a folyadékot. A tetejét rátesszük és forró sütőben puhára sütjük kb. 30 perc alatt. (200-150 fok között). Gyakorlatilag, amikor felforr benne a tej lezárhatjuk a sütőt, csak hagyjuk még benne. Magában is fimon, főleg, ha több az aszalvány, de pikáns lekvárral is fogyasztható.
Rántott palacsinta sütőtökkel
10 dkg teljeskiőrlésű bio tönköly liszt és
10 dkg bio fehérliszt (BL55) vagy 20 dkg szitált bio tönköly liszt
házi tej
1 egész tojás
csipetnyi konyhasó
kevés ( desztillált ) víz
Töltelék:
sütőtök
pár ek házi túró (elhagyható)
méz
házi kenyérmorzsa
őrölt fahéj
Panírozáshoz:
házi kenyérmorzsa
2-3 tojás
Sütéshez:
zsír, hőkezelt hidegensajtolt napraforgó olaj
A liszttel, tejjel, 1 egész tojással, csipetnyi sóval, kevés vízzel palacsinta tésztát készítünk. Egy kis pihentetés után kisütjük a kissé megolajozott palacsintasütőben a palacsintákat. ( A teljeskiőrlésű tönköly liszt miatt kicsit hajlamosabb a szakadásra, ezért óvatosabban fordítsuk meg, dobjuk fel. )
A töltelékhez maradék sült sütőtököt használunk fel, amihez 1/3 részben túrót keverünk, ízlés szerint mézzel édesítjük, házi kenyérmorzsával keverjük sűrűbbre, s fahéjjal fűszerezzük. Ha van mézeskalács morzsánk, azt tegyünk bele. A palacsintákat ezzel töltjük meg, majd négyszögletesen összehajtjuk, felvert tojásba és házi kenyérmorzsába forgatjuk, s forró zsíradékban megsütjük mindkét felét. Melegen fogyasztjuk. A töltelék különösen pikáns lesz, ha egy kis kajszilekvárt is keverünk hozzá, sőt ha még pár csepp (4) 100% természetes citrom vagy narancs illó olajat cseppentsünk bele. A karácsonyi menűben is megállja a helyét.
Tud-hat-od:
Hidegen sajtolt napraforgó olajban szalmakrumplit sütük, és leszűrjük az olaj markáns napraforgó íze eltűnik és bátran süthetünk vele tojást, palacsintát és minden olyant, aminél zavaró lenne az íze.
Finom krumplistészta
Hozzávalók:
1,5 - 2 kg öreg krumpli
1 nagy fej vöröshagyma
1 ek őrölt édes pirospaprika
1-2 ek mangalica zsír, vagy hidegensajtolt napraforgó olaj
ízlés szerint konyhasó
esetleg egy kis csokor petrezselyemzöld apróra vágva
kockatészta ( fél kiló száraz, vagy 1 tojásból és egy mélytányérnyi lisztből frissen készített )
A hagymát megtisztítjuk, kockára vágjuk, egy nagy lábosban a zsíradékkal megdinszteljük, levesszük a tűzről és meghintjük a pirospaprikával. A krumplit megtisztítjuk, megmossuk, kockára vágjuk és a paprikás hagymához adjuk. Felöntjük annyi vízzel, ami éppen ellepi, megsózzuk és puhára főzzük. Mielőtt készre főznénk beletesszük a petrezselyemzöldet is. Krumplinyomóval összetörjük.
Vizet forralunk, megsózzuk és kifőzzük a kocka tésztát, ami ízlésünktől függően lehet bio fehérlisztből, durum lisztből, vagy teljeskiőrlésű búza, vagy tönkölylisztből.
Összekeverjük a kifőtt tésztát a krrumplival és idénytől függően tejfölös uborkasalátával, vagy savanyú uborkával tálaljuk.
Spenótos nokedli
Hozzávalók:
35-40 dkg finomra szitált bio teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt
1 marék spenótkrém
3 tojás
csipetnyi konyhasó
tejsavó vagy víz vagy vegyesen
A liszthez keverjük a sót, majd hozzáadjuk a tojást (elhagyható, csak több folyadék kell hozzá) és elkezdjük kevergetni, ahogy látszik, úgy adagoljuk hozzá a folyadékot. Lágy galuskatésztát kell kapnunk. Ekkor hozzákeverjük a spenótkémet is. Ha kell egy kis liszttel sűríthetjük.
Vizet forralunk, csipetnyi sót teszünk bele, majd beleszaggatjuk a nokedlit. Pár perc alatt készre főzzük.
Tud-hat-od:
A tönköly liszthez nem szükséges tojást adni, mert magas a sikér tartalma, és nagyon rugalmas tésztát ad. Lehet tisztán teljeskiőrlésű, vagy szitált. Nagyon finom árpa liszttel keverve a galuska spenót nélkül is.
Túrbó tejbe tönkölydara
1 liter teljes ( házi ) tej
9-10 púpozott ek teljeskiőrlésű tönköly dara
2 ek akácméz
alma
karobpor
kókuszreszelék
A tejet felforraljuk, belekeverjük a darát, kicsit állni hagyjuk. Ellenőrízzük kis idő elteltével, hogy puhult-e s mennyire sűrű ( ilyenkor még nem éri el a végleges sűrűséget, de ha túl híg, még nyugodtan adhatunk hozzá darát ) . Újra főzzük fel állandó kevergetés mellett. Ha kész, hagyjuk meghülni és csak tálalás előtt adjuk hozzá a mézet. Tálalásnál egy tálkányi adaghoz keverünk fél reszelt almát, hozzákeverünk még egy késhegynyi gabonakávét, tetejét meghintjük kókuszreszelékkel és fogyasztjuk.
Adhatunk hozzá reszelt körtét, darált diót vagy mandulát is.
Bodzavirágos friss tej
1 frissen szedett bodzavirágzat
1/2 l fiss házi tej
1 ek akácméz
Óvatosan mossuk meg a bodzavirágzatot, forraljuk fel a tejet, tegyük bele a virágot, hagyjuk állni negyed órát, majd vegyük ki a bodzát s hagyjuk hülni. Fogyasztás előtt, mikor még langyos, keverjük bele a mézet. ( Felhasználhatjuk tejleves, pudingok és főzőtt krémek ízesítésére is. )
Hatása: Segítí az elalvást.
Tud-hat-od:
A bodzavirágzat ( fekete bodza ) gyógyhatású, izzasztó, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatású. Meghüléses betegségeknél jó szolgálatot tesz. Mint gyógynövényt a konyhánkban mértékkel használjuk, viszont panaszok esetén bátran forduljunk hozzá segítségért. Fűlfájásnál is enyhülést ad, virág forrázatából még melegen cseppentsünk fülünkbe, s zárjuk le egy vattapamaccsal.
Mézespuszedli
1/2 kg szitált teljeskiőrlésű tönköly liszt
Helyettesíthető tisztán bio fehér liszttel, vagy 1/3 rész bio teljeskiőrlésű liszttel és 2/3 rész fehér liszttel. A teljeskiőrlésű lehet bio rozs liszt, illik hozzá.
1 egész tyúktojás
2 dl méz ( vegyes virág, vagy hárs illik hozzá )
10 dkg porcukor ( bio nád, kávédarálóban is elkészíthető )
tojásnyi vaj
1/2 csomag szalakálé (vagy 1 dkg) nyersen és sülés közben büdös hatású tőle a tészta (ammónia), de ez sülés után már nem érezhető, esetleg ne a gyerekekkel süssük
kb. fél dl teljes házi tej
4-4 csepp citrom és narancs 100%-os természetes illóolaj (4 csepp, fél citrom reszelt héjának felel meg)
késhegynyi őrölt szegfűszeg
1 ek őrölt fahéj
A cukrot mézzel tojással és a vajjal kikeverjük, hozzá majd az illóolajakat, fűszereket, utána a lisztet, s ahogy felveszi a liszt már a keveréket, utána adjuk hozzá a langyos tejben felfuttatott szalakálét (erősen fog habzani szinte a belekeveréskor), utána a fakanállal való keverést abba hagyhatjuk, s a lágynak tűnő tésztát liszetett deszkán határozott, de nem erős mozdulatokkal gombóccá formáljuk. 1 órás spájzban (ne hűttő, az túl hideg) eltöltött pihenő (nem fűtött előszoba, lépcsűház is jó) után, újra átgyúrjuk, különben repedezett lesz nyújtás után a teteje, erősen lisztezett deszkán kinyújtjuk 1 cm-re, és formákkal kiszúrjuk. Lehet kis pogácsa, virág, szivecske, csillag.
Lisztezett tepsibe tesszük, s előmelegített 180 fokos sütőben úgy 20-25 perc alatt kisütjük. Kell, hogy az alja kicsitt égettesnek tűnjön, mert különben nem lesz puszedli ízű.
Még melegen, a tojásfehérje és porcukor kikeverése után mázazzuk vele. Úgy 10-15 dkg porcukor kellhet hozzá, csak simán ki kell keverni, kicsit legyen folyós, hogy jobban száradjon, s dekoratívabb legyen. A mázba tehető egy kis citromlé, az íze kedvéért.
Mézeskalács
30 dkg teljeskiőrlésű tönköly liszt
70 dkg szitált teljeskiőrlésű tönköly liszt
( Ha cukormázat szeretnénk rá, akkor vagy tisztán bio fehérlisztet használjunk, vagy maximum 1/3 részben keverjük a bioteljeskiőrlésű lisztet hozzá, ha nem, akkor akár 2/3 része is lehet teljeskiőrlésű, vagy az égész, csak akkor már nagyon morzsálódós lesz.)
20 dkg bio margarin, vaj
50 dkg méz ( ha édesszájúbbak, akkor + 25 dkg cukor, vagy méz, de szerintem evvel is elég édes)
1/2 csomag fahéj
1 kk őrölt szegfűszeg (lehet hozzá még őrölt gyömbér, szerecsendió, szerecsendióvirág)
2 púpos kk szódabikarbóna
2 tojás (tönköly lisztnél elhagyható, csak a kieső folyadékmennyiséget pótoljuk egy kis vízzel)
1 csipetnyi só
A mázhoz:
12-14 dkg bio nád-porcukrot
1 tojásfehérje
A margarint a mézzel és a cukorral lassú tűzön felmelegítem, míg a cukor el nem olvad. Mikor langyosra hűlt, a száraz anyagokra öntöm, s a tojásokkal együtt szépen összedolgozom. Utána egy órát hidegben pihentetem, majd lisztezett deszkán lassan 4 mm-resre kinyújtom (csak a sodrófát lisztezem, a tésztát nem). A hülés közben, s az állásban a mézes tészta keményedik, így ne ilyedjünk meg, ha gyúrás közben lágynak ézezzük. A kiszaggatott kalácsokat előmelegített sütőben ( 190-200 fok ) 10 percig sütöm ( vigyázva, meg ne égjen ) . Utána legalább egy napig állni hagyjuk, majd jöhet a díszítés. A porcukrot a tojásfehérjéhez apránként hozzákeverve, habosra keverem ( robotgéppel nem jó ) , s ezzel lehet írókázni. ( Zacskóba töltöm, s a sarkát levágom vagy fecskendőbe töltöm, s azzal írom, vagy speciális nyomózsákkal díszítem ) . Ha festek vele, kicsit citromlével higítom. Színekhez: barna- kakaópor, lila- reszelt cékla facsart leve, sárga- kurkuma + citromlé + narancsolaj , zöld-citromfűlevél apróra vágva. A fehér mázhoz keverem a hozzávalókat, s ha kell citromlével higítom, porcukorral sűrítem.
Megjegyzés:
A díszítéshez nem keverhetek a liszthez 1/3-nál nagyobb arányú teljeskiőrlésű lisztet, s ha a tésztát lisztezném, szintén leperegne a máz. Szintén a máz kézi kikeverése a tartósság feltétele.
Javaslat:
Fára is tehetjük, csak akkor egy gyufaszállal szúrjunk bele lyukat sütés elött. Jól forgassuk meg, mert sülés közben szűkűl a lyuk. Bátran készítsük el előre, akár egy hónappal karácsony előtt, csak jól rejtsük el, vagy 2-3 adaggal is süssünk ki.
Díszíthetjük, ha vízzel kevert tojással lekenjük sütés elött magokkal is. Ha így lekenjük, könnyebb lesz rá írókázni is. Azért kell higítani, hogy ne fényes máza legyen, csak lesimítjuk, csökkentjük a morzsalékosságát.
Ami még nagyon fontos, hogy szeretettel készítsük, kézzel. Adjuk hozzá a lelkünket is, de csak szeretet legyen benne.
Jó ha a gyerekekkel közüsen sütögetünk.
Egy családba kell a mézeskalácshoz az 1 kg liszt.
Csalán főzelék
1 szatyornyi zsenge csalánhajtás a felső 3 levélpárig
házi tej
3 ek teljeskiőrlésű tönköly liszt
ízlés szerint konyhasó
2 gerezd fokhagyma
zsiradék
Biztonságos helyről begyűjtjük a csalán felső friss gyenge hajtását kb. fél vödörnyit. Tiszta legyen egyéb zöld növénytől mentes. Egy ideig áztassuk vízben, hogy a csípős hangyasav kioldódjon belőle! Vizet felteszünk, ha forr ráöntjük a csalánra. Ha kihűlt szűrjük le a levét ne öntsük ki! Akár szobanövények locsolására is felhasználható. A leszűrt csalánból nyomjuk ki a vizet, így gombócokat kapunk, ezeket apróra felvágjuk, aprítjuk. Lisztes rántást készítünk, amiben az apróra vágott fokhagymát is megfuttatjuk. Ebbe az apróra vágott csalánt beletesszük. Felönjük tejjel, sózzuk és kevergetve készre főzzük. Ha krémszerűbben szeretjük, turmixoljuk át.
Megjegyzések:
Öntsűk az összegyűjtött csalánszárakat vízzel teli edénybe/mosogatóba, és a szárvégeken megfogva öblítsük le alaposan, majd dobjuk felforralt vízbe. Hagyjuk hűlni, majd szűrjük le és kézzel feldolgozhatóvá válik a csalán.
Nagy mennyiségben való fogyasztása nem javasolt, gyomorpanaszok, vizeletpangás, allergiás reakciók fordulhatnak elő. Vizelethajtó hatású.
Ízében szinte összetéveszthető a spenóttal, de állaga a csalán felhasznált szárának köszönhetően elárulja, hogy nem arról van szó.
A gyermekeim is szívese ették, ahogy a spenótot is. Tavasszal, amikor a pincéből már kifogynak , de a kertünkben még csak elvetjük a zöldségeket, jól jönnek a gyűjthető friss zöldek.
Tud-hat-od:
Ahogy a spenótot is hetente egyszer fogyasszuk, ez a csalánra különösen igaz, sőt én 2-3 hétnél gyakrabban nem is javaslom, így a kora tavaszi szezonban 2-3 alkalommal kerülhet az asztalunkra, mire a spenót szedhető lesz.
Házi túró
Ekkor a tetejéről a tejfölt leszedjük. Ez a tejzsír savanyítva, sűrű, krémszerű, színében is különböző az alatta lévő aludt tejfehérjétől. A többit egy lábosba öntjük, megkeverjük és hevítjük úgy 40 fokig, majd állni hagyjuk. Fontos, hogy egyenletesen meleg legyen. Utána lecsöpögtetjük. Ez történhet egy sűrű szűrővel is, amibe bele öntve a tejsavó átfolyik, de a túró fennmarad. Hagyjuk teljesen kicsöpögni. Ha tovább melegítjük, de még nem forraljuk, akkor szárazabb túrót kapunk, így viszont egy lágy, krémes túrót.
Megjegyzés:
Az eddigi minimális hőkezelés nem csírátlanítja a túrót. Teljesen egészséges állományból származó tej esetén ez nem okozhat gondot, de ha bizonytalanok vagyunk, vagy csak biztosra akarunk menni, akkor csírátlanítsuk, pasztőrözzük a túrót. Ez egy hőkezelés, amikor minimum 80 fokos hőmérsékleten percekig van a túró. Magam, ha így járok el, egy hőálló edénybe simítom a túrót, majd az előmelegített 200 fokos sütőbe ( grill fokozat ) helyezem pár percre.
Azért a hőkezelésnél mérlegeljük, hogy azzal a hőre bomló értékes vitaminok, enzimek is sérülnek.
Figyelmeztetés:
Kezeletlen házi túró ( teljes nyers túró ) olyan baktériumot tartalmazhat, mely hasmenést okoz.
Tud-hat-od:
A teljes ( házi ) tejből készített tejtermékek beltartalmi értékeit tekintve messze meghaladja a tejipari készítmények minőségét. A kis, vagy bio gazdálkodásoktól beszerezhető tej és tejtermékek minősége a bio esetében előírásszerűen, de a nem bio esetében is megütik a bio szintet, ami a nagyüzemi tejgazdaságokra nem jellemző, sem hazai, sem külföldi viszonylatban.
"Gumicukor"
almahéj ( a legjobb a birs )
alma magház ( elhagyható )
bio nádcukor
desztillált víz
Az almát megmossuk, megtöröljük, s az egészséges héjrészeket levágjuk róla, egyformára feldaraboljuk, majd annyi vízzel, ami épp ellepi feltesszük főni. Puhára főzzük, hogy a zselésítő anyag jól kioldódjon belőle.
Leszűrjük, s a levet cukkorral ízlés szerint édesítjük. Minnél savanyúbb a lé ( birs nagyon savanyú ) , annál több cukrot felvesz, s annál rövidebb idő alatt besűrűl, kocsonyásodik. Mikor már jó sűrű, formába öntjük, s abban hagyjuk megszáradni, amikor már ki tudjuk venni a formából úgy szárítjuk tovább, persze , ha megéri, s nem fogy el még előtte. A forma lehet egy szögletes lapos tálka, vagy egy jégkocka készítő, vagy más, amivel apró formákat készíthetünk pl. szilikonból. Ha kell, tovább darabolhatjuk.
Javaslat:
Felhasználhatjuk tortazselének, de zselés szaloncukrot is készíthetünk belőle magunk, csak bio csokoládéval be kell vonnunk. Ha nem is lesz tökéletes a formája, mindenki kedvence lesz.
A csokoládéval való bevonás előtt tegyük zsírpapírra, majd a fagyasztóba, s ha áthült ( nem fog megfagyni, a cukor miatt ) , akkor vonjuk be először az egyik felét, majd ismét jöhet a fagyasztó, s utána megfordítva a másik felét.
Próbáljuk titokban csinálni, hogy karácsonyra is maradjon.
Önmagában lekvár készítésére nem alkalmas gyümölcsöket kocsonyásító anyaggal főzik be, ezt helyettesíthetjük vele, s készíthetünk adalékanyag-mentes gyümölcszselét.
Ízesítése:
Főzéskor fűszerezhetjük egész fahéjjal szegfűszeggel, de vegyük ki belőle.
Zselé készítéskor pedig természetes, 100%-os illóolajokkal ( citrom, narancs, mandarin ) .
Bodzabogyó szörp
1 kg bodzabogyó
0,5 l desztilált víz
40 dkg bio nádcukor (1/3-ad része lehet hársméz)
1 kk őrölt fahéj
A leszemelt teljesen érett fekete bodzabogyókat megmossuk, vízzel feltesszük főni ( Kb: 15-30 perc ) . Átpaszírozzuk, majg ismét felforraljuk, beletesszük a cukrot és a fahéjjat, felfőzzük, s kiforralt üvegekbe töltve szárazdunsztba tesszük.
Tanács:
Így egy édeskés szörpöt kapunk, ha savanykásabban szeretjük, akkor egy kávéskanál borkősavat is tegyünk hozzá.
Ebből 1,3 l szörp lesz, ami 1 : 3 arányban higítható.
Vöröslencseleves
2 csésze vöröslencse
1 kis fej vöröshagyma
1 kk morzsolt borsmenta levél
1-2 ek teljeskiőrlésű tönkölyliszt
1 ek hidegensajtolt napraforgó olaj
1-2 dl paradicsomlé (saját befőzésből, tartósítószer mentesen )
csipetnyi konyhasó
A beáztatott vöröslencsét feltesszük fõni (az esetleges héjmaradványok eltávolítása után) egy kis fej vöröshagymával és egy csipetnyi sóval. Amikor megpuhult a hagymát kivesszük belõle. Olajon 1 kk morzsolt borsmenta levelet kicsit megfuttatunk, majd lisztet hintünk rá, összekeverjük és ezzel rántjuk be a levest. Ezután ízlésünk szerinti mennyiségû paradicsomlével öntjük fel. Ha szükséges vizet önthetünk még hozzá, de ez egy sűrűbb állagú leves egyébként.
Ízes mézes
250 g mézet (semlegesebb ízű, pl.: akác mézet válasszunk) töltsünk bele egy 220 ml-es üvegbe, majd 7 maximum 10 csepp 100% természetes citrom vagy narancs illó olajat cseppentsünk bele. Alaposan keverjük össze, majd hagyjuk állni pár napig, hogy össze érjen.
Finom nyalánkság, de meghüléskor is enyülést ad. Desszertek, gyümölcssaláták, sütemények ízesítője is.
Tud-hat-od:
A citrom illó olajának maximális adagja felnőtt számára 3*3 csepp egy nap. Szoptatós édesanyák ne fogyasszák, ahogy a többi citrus félét sem. A csecsemők megérzik a tejen, nem tesz jót nekik.
Csokis mézes
250 g mézet (semlegesebb ízű, pl.: akác mézet válasszunk) töltsünk bele egy 220 ml-es üvegbe, melybe előzőleg 1-2 evőkanál bio kakaóport tettünk, s keverjük a mézhez óvatosan. Ekkor egészséges "cukrozott kakaópor" helyettesítőt kapunk. A méz értékes összetevőit megőrzendő, csak melegen, ne forrón keverjük italunkba, ételünkbe. Önmagában is fínom csokoládé helyettesítő.
Kakaópor helyett karobport is használhatunk, de annak édes jellege miatt, még édesebbnek érezzük majd. Íze tejjel inkább egy finom bögre karamellre hasonlít majd, mint kakaóra.
Ezek a nyalánkságok a méz tömény édes jellegéből adódóan is előnyösek, hisz nem lehet belőle sokat elfogyasztani.