Mi is a "bara"?
Településünkön -Tárnokon- folyik keresztül ez a kis patak, így nem volt kérdés, hogy mi is legyen a nevünk. Négy tárnoki fiatal, aki ott nőt fel, és bizony az iskolából hazamenet sokat játszott ennél a pataknál (csak ami kell egy gyereknek). Nem rég Szlovákiában (Zemplénben) jártunk, és megláttuk, hogy van a térképen egy Bara nevezetű település. Felkerekedtünk és megnéztük a pici kis falut, innen a fényképek.
2000 februárjában alakultunk, magyar népzenét játszunk. Ehhez a szülők nem kis segítsége kellett. De aztán felnőttünk és elkezdtük járni az országot, világot. Bejártuk "Tolnát, Baranyát", Kalotaszentkirálytól Mexikóig. Az együtt zenélés nálunk több mint egy szakmai viszony, úgy gondoljuk, hogy sokkal nagyobb ragaszkodás kell egymás iránt ahhoz, hogy a muzsika úgy megszólaljon, ahogya azt szeretnénk.
Első sorban ezt a tevékenységet néptáncegyüttesek oldalán szoktuk folytatni, akiket szívesen kísérgetünk ide-oda (színpadra fel, majd le). Olykor muzsikálunk táncházakban, valamint ritkábban önálló műsorokat is adunk.
A ZENE tudományos megfogalmazásban a következő:
"…A zene a hangok és a csend érzelmeket kiváltó elrendezése, létezésének lényege az idő. A pontos meghatározás nem könnyű, de abban általában egyetérzés mutatkozik, hogy a zene a hangok tudatosan elrendezett folyamata. A zene egy művészi kifejezési forma, a hangok és a "nem-hangok" (csendek) időbeliváltozásának többnyire tudatosan előállított sorrendje, mely nem utasít konkrét cselekvésre, viszont érzelmeket, indulatokat kelt és gondolatokat ébreszt…"
De számunkra a zene ennél több:
"A zene ereje képes a vadállat
megszeledítésére. Képes meglágyítani a
sziklákat és meghajlítani a göcsörtös vén
tölgyet." /William Congreve/