NE ÉBRESZD FEL AZ ALVÓ KROKODILT! - SCHORF ÁDÁM RENDŐRŐRNAGY NEGYEDSZERRE IS PADLÓT FOGOTT SZERKESZTŐNKKEL SZEMBEN

 A tatabányai rendőrguru - az ottani Vádelőkészítési Osztály vezetője - immáron évek óta folytatja a szélmalomharcot szerkesztőnkkel szemben, képtelen megérteni, hogy a tatabányai, sőt a megyei összesített rendőr IQ még felturbózva is kevés ahhoz, hogy szerkesztőnknek akár egy hajszálat is keresztbe tudjanak ott tenni.

Schorf Ádám úgy gondolta: Na majd ő megmutatja!

Hát is megmutatta... Mármint azt, hogy miként lehet gyors egymásutánban négyszer pofára esni rendőrtiszt létére egy az átlagosnál alig valamivel felkészültebb laikussal szemben.

2012. márciusának elején kezdte egy fantasztikus produkcióval:

Február 22-én este kivitetett egy idézést szerkesztőnknek a Tatabányai Rendőrkapitányság, amely másnap reggelre szólt, azaz esélyt sem hagytak a felkészülésre. Igaz, ezekkel szemben nincs is szükség felkészülésre, az ember álmából felkelve is leveri őket, mint vak a poharat.

Ugyan közölték, hogy szerkesztőnk azt mond, amit akar, ők már döntöttek: küldik a vádemelési javaslatot az ügyészségre anélkül, hogy szerkesztőnk védekezését kivizsgálnák, vagy bármely indítványát elfogadnák, szerkesztőnk azonban úgy gondolta: ám tegyék, majd belebuktatja őket a saját taknyukba.

Így is lett:

Schorf Ádám elutasította szerkesztőnk 16 indítványát kijelentve, hogy ezek nem szolgálnák a nyomozás érdekét. (Jellemző, hogy ezzel az elmés magyarázattal két olyan indítványt is elutasított, amely az elkövető kilétének kiderítését célozta, azaz az őrnagy úr szerint egy nyomozás érdekét nem szolgálja az elkövető kilétének kiderítése...)

De produkált egy másik zseniális húzást is: az egyik gyanúsításban közölt vád tekintetében felfüggesztette a nyomozást azzal az indokkal, hogy az elkövető kiléte ismeretlen! Azok után, hogy már közölték a gyanúsítást szerkesztőnkkel! Vagyis szerkesztőnk tehát innentől büntető eljárás hatálya alatt állt olyasmiért, amiről Schorf Ádám rendőrőrnagy elismerte: nem tudják, hogy ki követte el! (Ekkora dilettantizmusra talán még nem volt példa hazánkban egyetlen rendőrségen sem!)

Az élet kegyetlennek bizonyult: az ügyészség a 16 elutasított indítványból 14-et megalapozottnak talált, a vádemelési javaslatot a szelektív hulladékgyűjtőbe dobta a felfüggesztő határozattal együtt, majd nem mindennapi vállalkozásba kezdett: úgy gondolta, megismerteti a tatabányaiakat az általuk eddig ismeretlen fogalommal: a tisztességes, szakszerű és lelkiismeretes munkavégzéssel!

Dr. Őszi Emese ügyésznő egyszerűen felvezényelte a tatabányaiakat Pestre, és szégyenszemre ügyész jelenlétében, szigorú felügyelet mellett kellett végrehajtaniuk az előírt nyomozati cselekményeket.

Ádám azonban nem adta fel: 2013. februárjának végén újabb vádemelési javaslattal támadt szerkesztőnkre.

Szerkesztőnk ekkor már csak nevetett: hagyta, hogy az ügyészség padlózza le helyette az őrnagy urat másodszor is.

Így is történt: Dr. Őszi Emese megállapította, hogy az újabb vádemelési javaslat pontosan annyit ér, mint a papír, amire írták, sőt annyit sem, mert így már popsitörlésre sem lehet használni. Most már nem dobta - a legvégső határidő letelte okán már nem is dobhatta - vissza az anyagot ismét Tatabányára, hanem megszüntette a nyilvánvalóan parttalan koncepciós eljárást.

Schorf Ádám közben úgy döntött: nem bízza most már budapesti ügyészekre a személyes bosszút, hiszen ott vannak Tatabányán a barátai: a vele azonos származású - szintén zsidó - Széplábi Rezső, a Kodaj klán, és mások. Majd az ő segítésükkel menni fog, ami eddig nem ment.

Schorf Ádám rendőrőrnagy feljelentette szerkesztőnket egy állítólagos e-mailre hivatkozva, amelyben szerkesztőnk szerinte megsértette az ő fenemód nagy rendőrtiszti becsületét, sőt még életveszélyesen meg is fenyegette őt! A feljelentés szerint 2013. január 22-én szerkesztőnk olyan e-mail küldött neki, amelyben a munkakörének ellátásával kapcsolatban a következő kifejezéseket használta: "te metélt farkú vigyorgó pojáca", "hozzád hasonló ávósok", "szemét, mocskos állat vagy". Vajon mi köze lehet ezeknek a kifejezéseknek a rendőri munkakör ellátásához? És persze ki előtt sérült az őrnagy úr becsülete, ha rajta kívül más nem olvasta az e-mailt?! Továbbá az e-mailben Schorf Ádám szerint erőszakos cselekménnyel is megfenyegette őt szerkesztőnk azzal, hogy azt írta állítólag: "azt már tudom, hogy veled mi lesz", illetve "utolsó húzásod lesz a rendőrség állományában"... Vajon ebben pedig mi lehet erőszakos fenyegetés?!

Szerkesztőnk védekezésében azonnal közölte, hogy az e-mail - ha egyáltalán létezik - nem tőle származik, mert bár annak tartalmi részével magánemberként maximálisan azonosulni tud, kultúrember, aki ilyesmit legfeljebb magában gondol, de semmi esetre sem mond, és főképp nem ír le, véleményének mindig és mindenkivel szemben a kulturált értékítélet alkotás szabályait betartva, kulturált, szalonképes kifejezésekkel szokott hangot adni, nem így.

Az ügyészség mindenek előtt már kezdetben megállapította, hogy az "azt már tudom, hogy veled mi lesz", illetve "utolsó húzásod lesz a rendőrség állományában" kitételeket erőszakos cselekménnyel történő fenyegetésként értékelni ép ésszel, józan állapotban nem lehet.

Azután az egész eljárás megszüntette szerkesztőnkkel szemben.

Ez volt az őrnagy úr immáron harmadik bukása, de még mindig nem értette meg, hogy felesleges rongyig cipelni vett nimbuszát: szerkesztőnkkel szemben ezerből ezerszer fog alul maradni.

Megkereste hát Széplábi Rezső címzetes fellebbviteli ügyészt azzal, hogy csináljon valamit, nehogy már le kelljen nyelni neki ezt a békát is.

És a mi Rezsőnk intézkedett is: hatályon kívül helyezte az amúgy maximálisan megalapozott megszüntetést, amit vélhetően nem csak Magyarországon, de még Tel Aviv-ban sem helyezett volna hatályon kívül rajta kívül egyetlen egy másik ügyész sem.

Szerkesztőnk már csak mosolygott magában: hadd fussanak még egy kört, legalább annál jobban fogják utálni az őrnagy urat azok, akiknek ekkora marhasággal kell tölteniük a méregdrága időt, miközben emiatt nem jut idejük komoly, a társadalomra valóban veszélyes bűncselekmények felderítésére.

Futottak is még nem is egy, hanem két kört, azután meghozta az ügyészség még egyszer gyakorlatilag pontosan ugyanazzal az indoklással az újabb megszüntetést, amellyel már elsőre is megalapozottan szüntették meg az eljárást szerkesztőnkkel szemben.

A kiváló tatabányai rendőrőrnagy tehát elkönyvelheti immáron a negyedik KO-t is szerkesztőnkkel szemben.

Vajon beéri ennyivel? Vagy megint kilincsel majd Széplábi Rezsőnél, hogy szeretne még egy pár kört futni a "futottak még" kategóriában?!

De talán kérdezzük meg a Tatabányai Rendőrkapitányság vezetőjét: biztos abban, hogy a Vádelőkészítési Osztály vezetésére éppen egy olyan ember a legalkalmasabb, aki a saját szakterületén négyből négyszer a padlón köt ki egyértelmű KO-val egy laikus tanárral szemben?!

Végezetül tegyük hozzá: eddig a tatabányaiak játszadoztak szerkesztőnkkel, most viszont fordul a felállás:

A megyei főkapitányság izzad a Győri Törvényszék előtt, ahol első körben azonnal ideiglenes intézkedésben kötelezte a törvényszék az alperest - ténylegesen a Tatabányai Rendőrkapitányságot, illetve az őrnagy urat - egy a szerkesztőnk jogait durván sértő, felróható mulasztásokban realizálódó jogsértő állapot 8 napon belüli megszüntetésére. Bár az intézkedés fellebbezésre tekintet nélkül azonnal végrehajtható, a tatabányai klán persze nem hajtotta végre. (Sebaj, majd a törvényszék törvényi kényszerrel végrehajtatja velük.)

Másrészt a tatabányai rendőrökkel korábban elvtelenül kollaboráló, lebukott tatabányai bírók pedig a Szombathelyi Törvényszék előtt izzadnak: a Tatabányai Törvényszék elnöke kínjában a szakmai dilettantizmus magasiskoláját mutatta be: kiderült, hogy törvényszéki elnök létére fogalma nincs a büntető jog egyes egészen alapvető szabályairól, de egyébként arról sem, hogy mi folyik a felügyelete alatt álló járásbíróságokon. Nem tudja, hogy a Be. XVII. fejezetében szabályozott eljárásban például nincs helye előállításnak, ahogy azt sem tudja, hogy amúgy meg egy előállítást legalább egy jogerősen megállapított igazolatlan mulasztásnak kell megelőznie. (Ilyen tudással is csak Tatabányán lehet valakiből nem hogy bíró, de még törvényszéki elnök is!)

Amint megszületik Győrben, illetve Szombathelyen a tatabányaiak törvényszéki elmarasztalása és borsos összegű kártérítés megfizetésére kötelezése szerkesztőnk javára, természetesen beszámolunk arról is. Elvégre épp ideje, hogy a kedvenc filmjük - a Ne ébreszd fel az alvó zsarut! - után Tatabányán megtanulják a másik aranyszabályt is:

Ne ébreszd fel az alvó krokodilt!