A farsang a vízkereszttől (január 6.) hamvazószerdáig, a nagyböjt kezdetéig tartó időszak elnevezése, amelyet hagyományosan a vidám lakomák, bálok, mulatságok, népünnepélyek jellemeznek. A farsang jellegzetessége, hogy a keresztény liturgikus naptárban nem kötődik hozzá jelentős vallási ünnep, alapvetően a gazdag néphagyományokra épül

 

 

Farsangi versek

 

Pálfalvi Nándor: Farsang

Táncra, táncra kislányok,

daloljatok kisfiúk.

Itt a farsang, haja- huj,

ne lássunk most szomorút.

 

Mert a farsang februárban

nagy örömöt ünnepel:

múlik a tél, haja- huj,

s a tavasznak jönni kell.

 

Sarkady Sándor: Farsang

Fruskák, Zsuzskák, Dorottyák,

járják a bolondját:

dínom- dánom, vigalom,

nincs  a táncra tilalom!

 

Maskarások, bolondok,

rázzátok a kolompot,

takarodjon el a tél,

örvendezzen aki él!

 

Galambos Bernadett: Farsangi fánk

Szalagos a csoda fánk,

nekünk süti nagymamánk.

Alig győzi, alig bírja,

minden lurkó elkapkodja.

 

Csuda jó az illata,

kerek szalag takarja,

lekvárt rakjunk a közepébe,

hadd kerüljön a bendőnkbe!

 

 

Osvát Erzsébet: Sül a fánk

Serceg a zsír

sül a fánk.

Fényessárga

serpenyőből

ragyog ránk.

 

Illatozik,

nő, dagad

az orrunkat

csiklandozó

jó falat.

 

Már a tálon

a sok fánk.

Fehér cukor-

felhő alól

nevet ránk.

 

Ránk nevet és

integet.

Itt a farsang,

vidám farsang,

gyerekek!

 

  

Mondókák:

Szita, szita, péntek,

vége van a télnek,

kikeletet köszönteni

jönnek a népek

          -

Jer, jer kikelet,

seprűzd ki a hideget,

ereszd be a meleget,

dideregtünk eleget!

          -

Itthon van- e a gazda,

van- e jó farsangja?

Menjen fel a padra,

hozzzon le szalonnát,

szúrja a nyársamra!

Lévay Erzsébet: Farsangi fánk

Fánkom, fánkom,

szalagos fánkom,

de jólesik

tégedet látnom!

Hát még, hogyha

illatod érzem,

bolondulok

érted egészen!

Szép vagy, jó vagy,

ó, de szeretlek-

éppen ezért

menten megeszlek!

 

Gazdag Erzsi: A bohóc köszöntője

Jancsi bohóc

a nevem.

Cintányér a

tenyerem.

Orrom krumpli,

szemem szén.

Szeretném, ha

szeretnél!

Velem nevetsz,

ha szeretsz.

Ha nem szeretsz,

elmehetsz!

Szívem, mint a

cégtábla,

ruhámra van

mintázva.

Kezdődik a

nevetés.

Tíz forint a

fizetés.

Ha nincs pénzed,

ne nevess!

Azt nézd, innen

elmehess!

 

 

Farsang az oviban

Ma van az óvodában

a farsangi bál napja.

Édesanyám jelmezemet

két kezével varrta.

 

Mókázunk és táncolunk

az összes bút feledve,

bárcsak az év minden napja

ily vidáman telne!

 

Farsangi jelmez versek

 

Szalagos farsangi fánk

A farsang egyik jellegzetes édessége a szalagos fánk. Könnyű, és semmihez sem hasonlítható finomság. Nem hiába, hogy farsangtól függetlenül, sokan egész évben szívesen készítik és fogyasztják.

Elkészítési idő: kb. 100 perc

Hozzávalók (kb. 21 db fánkhoz)

A fánkhoz:
500g liszt
200ml tej
40g élesztő
50g porcukor
60g olvasztott vaj
5db tojássárga
A sütéshez: olaj

A díszítéshez:
baracklekvár
porcukor

 

Elkészítés

  1. Előkészítünk egy szalvétákkal fedett tálcát, valamint egy serpenyőben olajat a tűzhelyre.

  2. A lisztet egy edénybe tesszük. A langyos tejet, a porcukrot, az élesztőt pedig egy másik edénybe kimérjük, és hagyjuk 15 percig pihenni, hogy felfusson.

  3. A lisztre öntsük rá az élesztős tejet, az olvasztott vajat, és a tojások sárgáját. Egy fakanállal keverjük össze a tésztát, majd az asztalra kivéve addig gyúrjuk, míg teljesen sima nem lesz

  4. Az így kapott tésztát tegyük vissza a tálba, takarjuk le, és meleg helyre téve kelesszük duplájára kb 30 perc alatt.

  5. Ha a tészta megkelt, vékony liszten nyújtsuk ujjnyi vastagságúra, és egy 6 cm átmérőjű kiszúróval szaggassuk ki a fánkokat. A maradék tésztát összegyúrjuk, újra kinyújtjuk, és kiszaggatjuk. A fánkokat 10 percig pihentessük!

  1. Most a fánkok közepét ujjunkkal elvékonyítjuk.

  1. Kis adagokban kisütjük őket a forró olajban. Az első oldalukat 2-3 percig sütjük - itt az idő persze nem mérvadó, ha gyorsabban pirul, lehet kevesebb idő is elég -, majd megfordítjuk őket, és további 1-2 percig sütjük. És ami nagyon lényeges. A sütést úgy kezdjük, hogy a fánknak az az oldala legyen alul, amelyiken a lyuk van, a második lényeges dolog, hogy ezt a lyukas felét, fedővel lefedve süssük, ettől lesz szép szalagos a fánk. Mikor megfordítjuk őket a másik oldalukra, akkor már fedő nélkül süssük készre a fánkokat.

    Figyelem! Ügyeljünk, hogy az olaj ne legyen túl forró, mert sötét lesz a fánk! Mindig annyi olajban süssük, hogy a fánk lebegjen, ne érjen a serpenyő aljára, mert akkor is könnyen megég. Sütés közben folyamatosan nézzük a fánkokat, hogy szép világosak maradjanak.

  1. A kész fánkokat a szalvétával fedett tálcára szedjük, majd porcukorral leszórjuk, és baracklekvárral töltve tálaljuk.

 

 

 

 

Jelmezötletek

Szőlőfürt lufiból

Manó

 

Gomba

 Barnás árnyalatú karton papírból vágjunk ki egy kb. 15 cm. széles karikát, melynek belső körmérete a gyermek fejkörméretével megegyező. Hasznos lehet, ha a fejkör vonalától számolva plusz 2 cm-es füleket is készítünk bevágásokkal.
Az elkészült alkotás lesz a gomba kalap alsó, lemezes része.) A karikára fessük meg a gomba lemezének mintázatát.

Piros színű textíliából vágjunk ki egy, -a karton karika külső átmérőjénél kb. 12 cm-rel szélesebb kört. Ez lesz a gomba kalap felső része. Kapcsológéppel tűzzük a karton karika széli részéhez a piros textilt. A tűzési pontok a körív felénél, majd negyedénél legyenek, majd így felezzük tovább a távolságokat. Mikor körbe tűztük a textilt a karton karika körül, fekete szigetelő szalaggal vonjuk körbe a széli részt.

 A lyukon keresztül tömjük tele a kalapot könnyű, összegyűrt zacskókkal, majd formázzuk meg azt.

Ragasztgassunk fehér kartonból kivágott pöttyöket a kalap piros részére. (Ezt kitömött állapotban, egyik kezünkkel a kalapba nyúlva végezhetjük el legkönnyebben. )

Vágjunk ki széles csíkot zöld krepp papírból, melyet hosszában egymásra félbehajtunk, majd ollóval bevagdosva fű formájúra igazítunk. A félbehajtott "fű-szoknya" két része közé gumi csíkot húzunk, majd ennél fogva kötjük fel a gyermek derekára.

Kifestő