Farsangi versek

Pálfalvi Nándor: Farsang
Táncra, táncra kislányok,
daloljatok kisfiúk.
Itt a farsang, haja- huj,
ne lássunk most szomorút.
Mert a farsang februárban
nagy örömöt ünnepel:
múlik a tél, haja- huj,
s a tavasznak jönni kell.
Sarkady Sándor: Farsang
Fruskák, Zsuzskák, Dorottyák,
járják a bolondját:
dínom- dánom, vigalom,
nincs a
táncra tilalom!
Maskarások, bolondok,
rázzátok a kolompot,
takarodjon el a tél,
örvendezzen aki él!
Galambos Bernadett: Farsangi fánk
Szalagos a csoda fánk,
nekünk süti nagymamánk.
Alig győzi, alig bírja,
minden lurkó elkapkodja.
Csuda jó az illata,
kerek szalag takarja,
lekvárt rakjunk a közepébe,
hadd kerüljön a bendőnkbe!
Osvát Erzsébet: Sül a fánk
Serceg a zsír
sül a fánk.
Fényessárga
serpenyőből
ragyog ránk.
Illatozik,
nő, dagad
az orrunkat
csiklandozó
jó falat.
Már a tálon
a sok fánk.
Fehér cukor-
felhő alól
nevet ránk.
Ránk nevet és
integet.
Itt a farsang,
vidám farsang,
gyerekek!
Mondókák:
Szita, szita, péntek,
vége van a télnek,
kikeletet köszönteni
jönnek a népek
-
Jer, jer kikelet,
seprűzd ki a hideget,
ereszd be a meleget,
dideregtünk eleget!
-
Itthon van- e a gazda,
van- e jó farsangja?
Menjen fel a padra,
hozzzon le szalonnát,
szúrja a nyársamra!
Lévay Erzsébet: Farsangi fánk
Fánkom, fánkom,
szalagos fánkom,
de jólesik
tégedet látnom!
Hát még, hogyha
illatod érzem,
bolondulok
érted egészen!
Szép vagy, jó vagy,
ó, de szeretlek-
éppen ezért
menten megeszlek!
Gazdag Erzsi: A bohóc köszöntője
Jancsi bohóc
a nevem.
Cintányér a
tenyerem.
Orrom krumpli,
szemem szén.
Szeretném, ha
szeretnél!
Velem nevetsz,
ha szeretsz.
Ha nem szeretsz,
elmehetsz!
Szívem, mint a
cégtábla,
ruhámra van
mintázva.
Kezdődik a
nevetés.
Tíz forint a
fizetés.
Ha nincs pénzed,
ne nevess!
Azt nézd, innen
elmehess!
Farsang az oviban
Ma van az óvodában
a farsangi bál napja.
Édesanyám jelmezemet
két kezével varrta.
Mókázunk és táncolunk
az összes bút feledve,
bárcsak az év minden napja
ily vidáman telne!
|
Farsangi jelmez versek


Szalagos farsangi
fánk

A farsang egyik jellegzetes
édessége a szalagos fánk. Könnyű, és semmihez sem hasonlítható
finomság. Nem hiába, hogy farsangtól függetlenül, sokan egész évben
szívesen készítik és fogyasztják.
Elkészítési idő: kb. 100 perc
Hozzávalók (kb. 21 db fánkhoz)
A fánkhoz:
500g liszt
200ml tej
40g élesztő
50g porcukor
60g olvasztott vaj
5db tojássárga |
A sütéshez: olaj
A díszítéshez:
baracklekvár
porcukor
|
Elkészítés
-
Előkészítünk egy szalvétákkal fedett tálcát, valamint egy serpenyőben olajat a tűzhelyre.
-
A lisztet egy edénybe tesszük. A langyos tejet, a porcukrot, az élesztőt pedig egy másik edénybe kimérjük, és hagyjuk 15 percig pihenni, hogy felfusson.
-
A lisztre öntsük rá az élesztős tejet, az olvasztott vajat, és a tojások sárgáját. Egy fakanállal keverjük
össze a tésztát, majd az asztalra kivéve addig gyúrjuk, míg teljesen sima nem lesz
-
Az így kapott tésztát tegyük vissza a tálba, takarjuk le, és meleg helyre téve kelesszük duplájára kb 30 perc alatt.
 
-
Ha a tészta megkelt, vékony liszten nyújtsuk ujjnyi vastagságúra, és egy 6 cm átmérőjű kiszúróval szaggassuk ki a fánkokat. A maradék tésztát
összegyúrjuk, újra kinyújtjuk, és kiszaggatjuk. A fánkokat 10 percig pihentessük!
 
-
Most a fánkok közepét ujjunkkal elvékonyítjuk.
 
-
Kis
adagokban kisütjük őket a forró olajban. Az első oldalukat 2-3 percig
sütjük - itt az idő persze nem mérvadó, ha gyorsabban pirul, lehet
kevesebb idő is elég -, majd megfordítjuk őket, és további 1-2 percig
sütjük. És ami nagyon lényeges. A sütést úgy kezdjük, hogy a fánknak az az
oldala legyen alul, amelyiken a lyuk van, a második lényeges dolog, hogy
ezt a lyukas felét, fedővel lefedve süssük, ettől lesz szép szalagos a
fánk. Mikor megfordítjuk őket a másik oldalukra, akkor már fedő nélkül
süssük készre a fánkokat.
Figyelem! Ügyeljünk, hogy az olaj ne legyen túl forró, mert sötét lesz
a fánk! Mindig annyi olajban süssük, hogy a fánk lebegjen, ne érjen a
serpenyő aljára, mert akkor is könnyen megég. Sütés közben folyamatosan
nézzük a fánkokat, hogy szép világosak maradjanak.

-
A
kész fánkokat a szalvétával fedett tálcára szedjük, majd porcukorral
leszórjuk, és baracklekvárral töltve tálaljuk.
 
.gif) |
|
Jelmezötletek

Szőlőfürt lufiból

Manó

Gomba
Barnás
árnyalatú karton papírból vágjunk ki egy kb. 15 cm.
széles karikát, melynek belső körmérete a gyermek
fejkörméretével megegyező. Hasznos lehet, ha a fejkör
vonalától számolva plusz 2 cm-es füleket is készítünk
bevágásokkal.
Az elkészült alkotás lesz a gomba kalap alsó, lemezes
része.) A karikára fessük meg a gomba lemezének
mintázatát.
 |
Piros színű textíliából vágjunk ki egy, -a karton karika
külső átmérőjénél kb. 12 cm-rel szélesebb kört. Ez lesz a
gomba kalap felső része. Kapcsológéppel tűzzük a karton
karika széli részéhez a piros textilt. A tűzési pontok a
körív felénél, majd negyedénél legyenek, majd így
felezzük tovább a távolságokat. Mikor körbe tűztük a
textilt a karton karika körül, fekete szigetelő szalaggal
vonjuk körbe a széli részt.
 |
A
lyukon keresztül tömjük tele a kalapot könnyű, összegyűrt
zacskókkal, majd formázzuk meg azt.
 |
Ragasztgassunk fehér kartonból kivágott pöttyöket a kalap
piros részére. (Ezt kitömött állapotban, egyik kezünkkel
a kalapba nyúlva végezhetjük el legkönnyebben. )
 |
Vágjunk ki széles csíkot zöld krepp papírból, melyet
hosszában egymásra félbehajtunk, majd ollóval bevagdosva
fű formájúra igazítunk. A félbehajtott "fű-szoknya" két
része közé gumi csíkot húzunk, majd ennél fogva kötjük
fel a gyermek derekára.
 |
Kifestő
 |