|
Mogyorós habkarikák
5 tojás fehérjéből kemény habot
verünk, majd 25 deka porcukorral, fél csomag vaníliás cukorral és 10
deka őrölt pörkölt mogyoróval összekeverjük. A habot nyomózsákba tesszük
és csillagosan vágott szájnyíláson keresztül viasszal kent sütőbádogra
koszorúkat nyomunk belőle. A habkarikákat lassú, egyenletes tűznél
szárítjuk.
|
|
Csokoládés karácsonyfadísz
3 tojásfehérje, 15 dkg cukor, 1
csomag vaníliás cukor, 3 dkg csokoládé, 20 dkg darás liszt.
A keményre felvert tojáshabba belekeverjük az átszitált porcukrot, a
vaníliás cukrot, a reszelt csokoládét, meg a lisztet. Mindezt könnyedén
összekeverjük. A tésztát csővel ellátott nyomózsákba tesszük, és kikent
tepsibe koszorúként vagy más figurákat nyomunk belőle. Meleg sütőben
lassan sütjük.
|
|
Marcipán félholdak
200 g nyers marcipánmasszát 75
g szitált porcukorral, 150 g hámozatlan, őrölt mandulával, 3 csapott
teáskanál étkezési keményítővel, 1 tojásfehérjével, 30 g apróra vágott
cukrozott citromhéjjal, 2 teáskanál narancs- vagy mandulalikőrrel, fél
tasak citrom aromával egy dagasztófejjel ellátott keverőgéppel először a
legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton egyenletes masszává
eldolgozzuk. Porcukorral megszórt gyúródeszkán szűk 1 cm vastagra
kinyújtjuk, félholdakat szúrunk ki belőle, sütőpapírral bélelt tepsire
tesszük, sütőbe helyezzük.
Villanysütőnél: 175-200 C, gázsütőnél 2-3-as fokozat, sütési idő: 10-12
perc (A sütemény legyen nyirkos tapintású.) A kihűlt félholdakat
porcukorral megszórjuk.
|
|
Gesztenyés kifli
48 dkg liszt, 28 dkg vaj vagy
margarin, 8 dkg cukor, 1 tojás, 1,5 dkg élesztő, 2 kanál tejföl, só, 50
dkg kész gesztenyepüré.
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, egy kevés langyos tejben megáztatott
élesztővel, cukorral, tejföllel rétestészta keménységűre gyúrjuk, és egy
kissé pihentetjük. Ezután vékonyra nyújtjuk, kockára vágjuk, és egy
kevés rummal, cukorral, vaníliával ízesített gesztenyepürével
megtöltjük. Kiflialakra formáljuk, tepsibe rakjuk, felvert tojással
megkenjük, 20-30 percig pihentetjük, kelesztjük, és mérsékelten meleg
sütőben szép pirosra sütjük. Ha megsült, meghintjük vaníliás
porcukorral.
|
|
Karácsonyi kalács
50 dkg liszt, 1 csomag sütőpor,
15-20 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, kevés só, 1 evőkanál rum, 2
egész tojás, 1 citrom héja, 15-17 dkg vaj, 25 dkg áttört túró, 15 dkg
mazsola, 12 dkg tisztított, reszelt mandula.
Bekenésre, sütés után: kevés olvasztott vaj.
Beszóráshoz: kevés porcukor.
A sütőporral vegyített lisztet a gyúrótáblára szitáljuk, közepére
mélyedést nyomunk, abba tesszük, a cukrot, tojást, ízeket, rumot; a
liszt egy részével sűrű pépet keverünk, arra rakjuk a darabokra vágott
hideg vajat, az áttört túrót, a tisztított mazsolát, és mandulát.
Liszttel betemetjük, gombóccá összenyomjuk, és a közepéből kiindulva, az
egészet gyorsan sima tésztává gyúrjuk. Ovális formára kinyújtjuk,
cipóformára összehajtjuk, és zsírozott lemezen sütjük. Sütési ideje:
70-80 perc, gyenge, középmeleg sütőben. Sütés után rögtön bekenjük
olvasztott vajjal, és behintjük porcukorral.
|
|
Mézes-bábos Karácsonyra
1 kg liszt, 1/2 kg porcukor, 6
tojás, 20 dkg méz, késhegynyi szódabikarbóna, ízlés szerint reszelt
citromhéj, szegfűszeg, fahéj, esetleg ánizs.
A bábozás előtti nap estéjén célszerű összeállítani a tésztát, s be kell
tenni a hűtőszekrénybe (akkor majd nem ragad). A meglisztezett
gyúródeszkán a vékonyra kinyújtott tetszés szerint szaggathatók
süteményformákkal, vagy vághatók előrajzolt kartonpapírok mentén a
különböző figurák. A csillagokra, báránykákra, szívecskékre, házikókra,
bábukra, s más sütőformákra díszítésként kerülhet dióbél, mandula,
mogyoró, mák, ánizs, cukorhabból nyomott minta.
A sütésnél nagyon kell figyelni, vigyázni, mert a vékony mézes tésztát
hamar "megkaphatja" a forró sütő, megéghet. A karácsonyfadísznek szánt,
vagy a lakásban dekorációként felakasztandó mézeskéket melegen kell
átszúrni vastag tűvel, hogy cérnát lehessen fűzni beléjük.
|
|
Karácsonyfadísz
60 dkg lisztből, 25 dkg
margarinból, 25 dkg cukorból, 1 csomag sütőporból, 3-4 tojásból tésztát
készítünk. A tésztát megfelezzük, az egyik felébe 1 evőkanál kakaót,
teszünk, a másik felébe citrom héját reszelünk. Kinyújtjuk, különféle
formákkal kiszúrjuk, és tojással megkenve, színes cukrot, vagy vágott
diót teszünk a tetejére.
|
|
Karácsonyi sütemény
25 dkg, vaj vagy zsír, 25 dkg
cukor, 2 egész tojás, 50 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, kevés só.
A vajat, cukrot és a két tojást jól összekeverjük, hozzádolgozzuk a
sütőporral kevert lisztet. A tésztát késfok vastagságnyira kinyújtjuk,
tetszés szerinti kis formákra szaggatjuk és kikent tepsiben aranysárgára
kisütjük. Bádogdobozban hónapokig eláll.
|
|
Karácsonyi habkarika
3
tojásfehérjét a legmagasabb fokozaton kemény habbá verünk, 1 teáskanál
citromlevet hozzákeverünk. 15 dkg cukrot apránként belekeverünk és addig
verjük tovább, amíg a késvágás látható marad benne. A habmasszát
nagylyukú nyomózsákba töltjük és sütőpapírral bélelt tepsire (kb. 6 cm
átmérőjű) karikákat spriccelünk. Tarka cukormorzsával megszórjuk, néhány
órán át száradni hagyjuk, majd az előmelegített sütőbe helyezzük.
Villanysütőnél: 100-120 C, gázsütőnél 1-2-es fokozat, sütési idő:
120-140 perc.
A karikákat konyhai rácsra téve hűlni hagyjuk, majd tetszés szerint
ételfestékkel színezett porcukormázzal, süteménydíszekkel, tarka
szemcsés cukorral díszítjük.
|
|
Nugátcsillag
Tészta: 25 dkg liszt, 2 dkg
kakaó, 12,5 dkg vaj, 7,5 dkg finomított cukor, 7,5 dkg darált mandula, 2
tojás.
A hozzávalókból tésztát gyúrunk és 2-3 órán át hideg helyen pihentetjük.
A tésztát belisztezett gyúródeszkán 2 cm vastagra nyújtjuk, és a
csillagokat formával szúrjuk ki. A csillagokat sütőpapírral kibélelt
sütőlemezen 175 fokra (gázsütő 2-es fokozat) előmelegített sütőben kb.
10 percig sütjük (vigyázat ha túl sötétre sül, az íze kesernyés lesz!).
Díszítés: 5 dkg mogyoró, 10 dkg puha mogyorós nugát, 20 dkg sötét
bevonócsokoládé, cukorgyöngy. Felmelegített serpenyőben megpirítjuk a
mogyorót, és a héját konyharuhával ledörzsöljük. A meghámozott mogyorót
finomra daráljuk és elkeverjük a nugáttal. 2-2 csillagot összeragasztunk
a mogyorós nugátkrémmel, majd a tetejét a bevonócsokoládéval kenjük be
és színes gyöngycukorral díszítjük.
|
|
Egyszerű mézeskalács
3 tojássárgája, 1,5 kg liszt, 1
dkg szódabikarbóna, 30 dkg méz, 20 dkg cukor. A felforralt mézzel
leöntjük a lisztet, utána összekeverjük a többivel, fahéjjal,
citromhéjjal, egyéb fűszerekkel. Kinyújtani, mintázni, sütni.
|
|
Mézes lapok 1.
15 dkg cukor, 1 tojás, 5 dkg
zsír, 2 kanál méz, 6 kanál tej. Tűzön összemelegíteni, utána beletenni
45 dkg lisztet és 1 késhegy szódabikarbónát.
Töltelék: 2 dl tej, 2 kanál cukor, 2 kanál liszt, 2 tojás, 1 vaníliás
cukor, ezt sűrűre főzzük, 20 dkg vajat, 20 dkg cukorral kikeverünk. Ha a
krém kihűlt összekeverjük a vajjal. A tetejére csokimáz kerül.
|
|
Mézes lapok 2.
50 dkg liszt, 1 kávéskanál
szódabikarbóna, 6 dkg zsír, 10 dkg cukor, 4 evőkanál olvasztott méz, 3-4
kanál tejföl, 2 tojás. Ebből négy lapot sütünk.
Krém: 2 tojás, 2 evőkanál cukorral kikeverni, 2 kanál liszt, 4 dl tej
jól kikeverni, vaníliát és kis rumot beletenni. Ezt felfőzni, de rum
nélkül, a rum utoljára jön bele, mikor már a krém kihűlt. 20 dkg vajat
kikeverünk 15 dkg cukorral és a két krémet összekeverjük.
Máz: 20 dkg cukor, 3 kanál tej, 3 dkg kakaó, felfőzni és ha összeforrt,
a tűzről levéve 10 dkg vajat keverünk bele. Ezzel simára jól eldolgozzuk
és langyosan a kihűlt tésztára kenjük.
|
|
Puncsgolyók
20 dkg piskótamorzsa, 4
evőkanál rum, 4 evőkanál málnaszörp, 10 dkg cukor, 6 dkg vaj, 3 dkg
kakaó, 5 dkg darált dió, 10 dkg reszelt csokoládé.
A piskótamorzsát leöntjük rummal, szörppel és 10 dkg cukorból és 1 dl
vízből főzött, kihűtött sziruppal összekeverjük. Állni hagyjuk. A vajat
kikeverjük a piskótával. A masszából golyókat formálunk, reszelt
csokoládéban megforgatjuk. Mignonpapírban tálaljuk.
|
|
Karácsonyi rétes
Tészta: 40 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 10 dkg
cukor, 1 vaníliás cukor, 1 tojás, 5 evőkanál tej, 10 dkg vaj.
Töltelék: 8-10 dkg kockára vagdalt Arancini (cukrozott narancs- vagy
citromhéj), mazsola, metéltre vágott citronát(cukrozott gyümölcs),
hosszúkásra vagdalt mandula, apróra vágott füge.
Máz: 1 citrom levét 10-15 dkg finom porcukorral sűrűre keverünk, ezzel a
kihűlt rétest bevonjuk, és a levegőn megszárítjuk.
Tésztát gyúrunk, ujjnyi vastagra kinyújtjuk, a töltelékkel megkenve
összesodorjuk, tojással megkenjük és tepsin kb. 40 percig sütjük.
|
|
Karácsonyi copf
2 csomag mirelit leveles tészta, 10 dkg vegyes
kandírozott gyümölcs, 5 dkg mazsola, 5 dkg mandula, 5 dkg vaj, 3 dkg
cukor, 1 csipet fahéj, 15 dkg porcukor.
A mazsolát, mandulát, gyümölcsöt a cukorral és a fahéjjal összevágva
elkeverni, a tésztát 2-3 mm vastagra kinyújtani és a felolvasztott
vajjal bekenni. Két egyenlő részre vágni és elosztani rajta a
tölteléket. Ezután szorosan felcsavarni és hosszában félbevágni. Két-két
csíkból, amit a vágott felükkel egymásnak háttal helyezünk, copfot
csavarunk és a végeit lenyomkodjuk. Enyhén bezsírozott tepsibe tesszük
és hagyjuk, hogy megemelkedjenek. Előmelegített sütőben 30-35 percig
aranybarnára sütjük. A porcukrot néhány csepp citromlével és vízzel
összekeverve mázat készítünk. A megsült copfokat ezzel bekenjük és
rácson kihűtjük. Felmelegített citrommázat használunk.
|
|
Linzercsillag
27,5 dkg liszt, 27,5 dkg vaj, 27,5 dkg darált
mandula, 20 dkg cukor, 1 csapott evőkanál kakaó, 2 kávéskanál fahéj, 1
késhegynyi szegfűszeg, 2 evőkanál cseresznyepálinka, 1 tojás.
Az összes hozzávalót elektromos konyhai robotgéppel sima tésztává
keverjük, és 1 órán át hideg helyen pihentetjük. A tésztát belisztezett
gyúródeszkán kb. 1 cm vastagra nyújtjuk. Három, kb. 15 cm-es csillagot
vágunk ki belőle, a csillagok csúcsához körben keskeny tésztacsíkot
ragasztunk és tojássárgájával bekenjük a szélét. A csillagokat
megtöltjük lekvárral és a maradék tésztából kivágott kisebb csillagokkal
díszítjük. A csillagokat sütőpapírral kibélelt sütőlemezre fektetjük, és
175 fokra (gázsütő 2-es fokozat) előmelegített sütőben kb. 45 percig
sütjük. A kész süteményt levesszük a sütőlemezről, és ha kihűlt,
porcukorral szórjuk meg.
|
|
Citromos szívek
Tészta:
3 tojássárgáját 12 dkg cukorral, 1 csomag vaníliás cukorral addig
verünk, amíg krémszerű masszát kapunk. 3 csepp citrom aromát, 1
késhegynyi sütőport és hámozott, őrölt mandulából annyit keverünk hozzá,
hogy sűrű kását kapjunk. A maradék mandulából annyit gyúrunk hozzá, hogy
a tészta alig ragadjon, majd hámozott, őrölt mandulával megszórt
gyúródeszkán kb. fél cm vastagra kinyújtjuk. Szíveket szúrunk ki belőle,
sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük.
Villanysütőnél: 175-200 C, gázsütőnél 5 perc előmelegítés 3-4es
fokozaton, sütés 3-4-es fokozaton, sütési idő: kb. 10 perc.
A cukromázhoz 10 dkg porcukrot átszitálunk, 1-1,5 evőkanál citromlével
simára keverjük, hogy sűrűnfolyós masszát kapjunk. A kisült szívekre
azonnal rákenjük.
|
|
Marcipános fenyőfa
20 dkg bevonócsokoládét felaprítunk és
forrásban lévő vízfürdőben felolvasztunk. 20 dkg nyers marcipánmasszát 5
evőkanál whiskyvel krémesre keverünk. 7,5 dkg porcukrot és 2,5 dkg
kakaót rászitálunk a marcipánra és összekeverjük a masszával. Végül
hozzáöntjük a meleg bevonócsokoládét is, és jól elkeverjük az egészet. A
kihűlt masszát fólia között 2 cm vastagra nyújtjuk és formával vagy
kézzel fenyőfákat vágunk ki belőle. A fácskák egyik felét kakaóporba, a
másikat porcukorba mártjuk, és végül cukorgyönggyel díszítjük.
|
|
Diós-barackos praliné
Krémesre keverünk 10 dkg marcipánmasszát.
Hozzádolgozunk 4 evőkanál cseresznyepálinkát, 5 dkg átszitált porcukrot
és 15 dkg reszelt fehér csokoládét. A masszából kb. 30 db 2-3 cm
átmérőjű golyót formálunk, és felszeletelt, szárított sárgabarack közé
rakva, 1-1 fél dióval díszítve kínáljuk.
|
|
Angol karácsonyi sütemény
22 deka lisztet, 22 deka cukrot, 22 deka vajat,
4 egész tojást jó habosra keverünk, aztán jön bele 15 deka citronád, 7
deka mandula, 22 deka fekete aprószőlő, 22 deka mazsola, kevés
szerecsendió. Egy kikent gömbölyű kuglófformában megsütjük. (Soká,
hónapokig eláll.)
|
|
Karácsonyi felköszöntő puncs
1,2 liter almabor vagy almalé, 1 db fahéjrúd,
1/4 teáskanál őrölt szerecsendió, 0,5 dl méz, 3 evőkanál friss citromlé,
1 evőkanál reszelt citromhéj, 1 doboz (500 g) cukrozatlan ananászlé (4,5
dl), fahéjrudak.
Egy nagy fazékban forraljuk fel az almabort egy fahéjrúddal, majd
állítsuk takarékra a lángot. Fedjük le, és lassú tűzön még öt percig
főzzük. Vegyük le a fedőt, adjuk hozzá a maradék alapanyagokat a
fahéjrudak kivételével, majd még további öt percig főzzük. Puncsos
tálban kínáljuk. Mindenki kapjon egy fahéj rudat is, azzal kavargathatja
az italát. 16 (kb. 1 dl-es) adag lesz belőle.
|
|
Mikulástorta
A diós piskótához: 6 tojás, 6-6 evőkanál
porcukor és liszt, fél tasak sütőpor, 10 dkg darált dió, reszelt
citromhéj, fahéj.
A diókrémhez, díszítéshez: 20-20 dkg vaj és porcukor, 15-15 dkg darált
dió és durvára vágott dió, rumaroma, 1 piros marcipánrúd.
A tojássárgákat és a cukrot jól összedolgozzuk. A lisztet összekeverjük
a sütőporral, majd a fahéjjal, a citromhéjjal és a dióval. A
tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd fakanállal a cukros
tojássárgákat lassan belekeverjük. Hozzáadjuk a lisztet, óvatosan, de
alaposan elkeverjük, tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben
megsütjük. A krémhez a cukrot és a vajat jól kikeverjük, darált dióval
és rumaromával ízesítjük.
A kihűlt tortalapot három lapra vágjuk, és megtöltjük a krémmel. Vékony
réteggel a külsejét is bekenjük, majd hűtőbe tesszük. A marcipánmasszát
átgyúrjuk, 3 milliméter vastagra kinyújtjuk, és Mikulás alakú kiszúróval
kis Mikulásokat formázunk belőle. Tálalás előtt a torta oldalát durvára
vágott dióval beszórjuk, a tetejét piros piarcipán Mikulásokkal
díszítjük.
|
|
Narancsos karikák
Tészta:
17,5 dkg puha vajat keverőgéppel a legmagasabb fokozaton kb. fél perc
alatt simára keverünk. Apránként 10 dkg cukrot, 1 csomag vaníliás cukrot
adunk hozzá és addig keverjük, amíg egyenletes masszát kapunk. 1 tojást
belekeverünk (kb. fél percig), sót, 1 üvegcse citrom aromát
hozzákeverünk, 30 dkg lisztet átszitálunk, evőkanalanként a középső
fokozaton belekeverjük. A tésztát gyúródeszkán gyorsan átgyúrjuk, egy
időre hideg helyre tesszük. Szűk fél cm vastagra kinyújtjuk, kerek (kb.
4 cm átmérőjű) fogazott szélű formával kiszúrjuk, kikent sütőlemezre
tesszük és az előmelegített sütőbe helyezzük.
Villanysütőnél: 175-200 C, gázsütőnél 3-4-es fokozat, sütési idő kb.
10-15 perc.
Bevonat: 17,5 dkg porcukrot átszitálunk, 4-5 evőkanál narancslikőrrel
vagy citromlével simára keverjük úgy, hogy sűrűnfolyós masszát kapjunk.
Ezzel a karikákar bevonjuk. Kandírozott narancsszeleteket kis darabkákra
vágunk, a süteményt ezzel díszítjük.
|
|
Fenyőfatorta
A tésztához: 4 tojás, 4-4 evőkanál cukor és
liszt, fél mokkáskanál sütőpor, vaj.
A töltelékhez, díszítéshez: 15-15 dkg vaj és porcukor, rumaroma, 10-10
dkg finomra darált mogyoró és durvára vágott mogyoró, 1 rúd zöld
marcipán, színes cukorkák és gyöngyök.
A tojássárgákat alaposan elkeverjük a cukorral, a tojásfehérjét kemény
habbá verjük. Habverővel verve a fehérjehabhoz adjuk a cukrozott
tojássárgáját, majd fakanállal kevergetve lassan beleszórjuk a sütőporos
lisztet. Kivajazott fenyő alakú formába öntjük a masszát, és
előmelegített, közepes hőmérsékletű sütőben megsütjük. A kihűlt piskótát
két lapra vágjuk. A krémhez a cukrot a vajjal jól kikeverjük, közben
darált mogyoróval és rumaromával íresítjük. A kihűlt tortalapokat
megtöltjük mogyorókrémmel, és vékonyan a külsejét is bekenjük, majd a
durvára vágott mogyoróval a széleit bevonjuk. A marcipánt átgyúrjuk,
kinyújtjuk, és a fenyőforma mentén körbevágjuk, majd a torta tetejére
illesztjük. A tetejét színes cukorkákkal, gyöngyökkel díszítjük.
|
|
Karácsonyfa
Tészta: 1 citrom, 4 tojás, 30 dkg cukor, 1
joghurt, 1,5 dl olaj, 20 dkg liszt, 1 kávéskanál sütőpor.
Díszítés: 25 dkg margarin + a formához, 15 dkg cukor, 2 tojás, néhány
csepp zöld ételfesték, 1 kávéskanál kakaó.
Előkészítés: A citromot alaposan megmossuk. Karácsonyfa alakú sütőformát
kikenünk margarinnal, és beszórjuk liszttel. A sütőt 180 fokra (gázsütő
2-es fokozat) előmelegítjük.
Elkészítés: A tojásokat mély tálba ütjük, lazán felverjük. Hozzáadjuk a
cukrot, és habverővel addig keverjük, amíg krémszerű lesz. A joghurtot
összekeverjük az olajjal, és a masszához adjuk. Rászitáljuk a lisztet, a
sütőport és belereszeljük a citrom héját. Az egészet sima tésztává
kikeverjük, a formába öntjük, és a sütőben kb. 50 perc alatt
aranybarnára sütjük. A formában hűtjük ki (előző nap is elkészíthetjük).
A krémhez a margarint habosra keverjük, majd hozzáadjuk a cukrot, és
tovább habosítjuk. Egyenként hozzáütjük a tojásokat, és sima krémmé
keverjük. A krém kétharmadát megfestjük zöld ételfestékkel, ezzel
bevonjuk a karácsonyfa "gallyas részét". A maradék krém feléhez
hozzátesszük a kakaót, jól összekeverjük és bevonjuk a karácsonyfa
"törzsét". A maradék natúr krémmel "feldíszítjük" a karácsonyfát. 2-3
órára hűtőszekrénybe tesszük.
|
|
Zöld fenyő
50 dkg liszt, 25 dkg vaj, 20 dkg cukor, 2
tojás, 1 csomag vaníliás cukor, esetleg 1 evőkanál rum, 1 mokkáskanál
őrölt fahéj, 1 citrom reszelt héja és leve, 1 tojásfehérje, 25 dkg
porcukor, néhány csepp zöld és piros ételfesték, 10 dkg marcipánmassza.
Előkészítés: A lisztet gyors mozdulatokkal összedolgozzuk a vajjal, a
cukorral, a tojással, a vaníliás cukorral (esetleg a rummal), a
fahéjjal, a citrom levével és héjával. Cipóvá formázzuk, fóliába
csomagoljuk és legalább fél órára betesszük a hűtőbe.
Elkészítés: Papírból 4 ágú csillag alakú
sablonokat készítünk. Szükségünk van: 1 db 20 cm (az egyik csúcstól
átlósan a másik csúcsig), 1 db 16 cm, 1 db 12 cm, 1 db 8 cm és 1 db 4 cm
nagyságú sablonra. A sütőt 220 fokra (gázsütő 4-es fokozat)
előmelegítjük. Sütőpapírral kibélelünk 2 tepsit. A tésztát kb. 6-8 mm
vastagra kinyújtjuk, a sablonok segítségével mindegyik méretből 2-2 db
csillagot vágunk ki. A maradék tésztát még vékonyabbá nyújtjuk, és
kiszaggatunk 9 db 5 cm átmérőjű kört. A csúcsnak egy kis csillagalakot
szaggatunk ki (formával).
Egymás után a csillagokat és a köröket a sütőben néhány perc alatt
világosbarnára sütjük. (Amíg az egyik csillag sül, vághatjuk a
következőt.) Óvatosan leválasztjuk a papírról és hagyjuk kihűlni. A
tojásfehérjét elkeverjük a porcukorral, azaz sűrű cukormázat készítünk.
(Hígíthatjuk kevés vízzel is.) A máz egyharmadát félretesszük, a
maradékot zöld ételfestékkel beszínezzük. A csillagokat bekenjük a zöld
mázzal, és hagyjuk megszáradni. A két legnagyobb csillagot kissé
elfordítva összeragasztjuk a maradék fehér mázzal úgy, hogy közéjük egy
tésztakört - mint a fa törzse - teszünk. Folytatjuk a kisebb
csillagokkal, és minden szint közé 1-1 tésztakört ragasztunk. A fa
tetejére állítva ragasztjuk a kiscsillagot. A maradék fehér mázzal
megdíszítjük a faágakat úgy, mintha havasak lennének, illetve jégcsap
csüngene rajtuk.
A marcipánmassza kétharmadát pirosra színezzük, és kis gyertyákat
formázunk belőle. A maradék fehér marcipánból elkészítjük a "lángokat".
A gyertyákat a faágak végére ültetjük.
|
|
Diós barackos desszert
12,5 dkg szárított sárgabarackot apró kockákra vágunk, 3 evőkanál
barackpálinkával leöntjük, lefedve 2 órát állni hagyjuk. 20 dkg nyers
marcipánmasszát hozzáadunk, keverőgéppel jól elkeverjük, 10 dkg szitált
porcukrot belegyúrunk. A masszából kb. 2 cm vastag hengert formálunk,
fél cm vastag szeletekre vágjuk. 10 dkg csokoládébevonót egy kis
edényben, vízfürdőben, gyenge hő mellett sima masszává keverünk. A
marcipánszeleteket belemártjuk, pergamenpapírra tesszük, esetleg ismét
áthelyezzük, nehogy a máztól "lábat", peremet kapjon. 10 dkg felezett
dióbéllel díszítjük. A desszertet lehetőleg minyonpapírba tesszük, jól
lezárt fém dobozban tároljuk.
|
|
Csokoládés függeszték
25 dkg reszelt csokoládét, 1/2 kg porcukorral,
1 csomag vanillincukorral és 3 tojás fehérjével simára eldolgozunk. Ha
nem tart jól össze, lehet még tojásfehérjét hozzáadni. A csokoládétömeg
inkább kemény, mint lágy legyen. Késfok vastagra nyújtjuk, s különböző
formákkal kiszakítjuk, vagy ceruza-vastag rudakat sodorva, különböző
alakokra hajlítjuk, s viasszal bedörzsölt, vagy vajjal gyengén kikent
sütőlemezen szárítjuk.
|
|
Szaloncukor
Egy tiszta, ép zománcú lábasba tegyünk fél kiló
cukrot és hozzá 10 evőkanál vizet. Tegyük a tűzhelyre és folytonos
kavarás mellett attól fogva, mikor felforr, főzzük 7-8 percig. Ez alatt
készítsünk elő egy márványlapot, vagy ha az nincs, egy nagy
porcelántortalapot; aztán 1-2 mélytányért, egy gömbölyűaljú poharat, egy
kanalat, 1-2 asztali kést és a gyümölcsesszenciákat, citrom- vagy
narancslevet, vagy feloldott citromsavat, vagy rumesszenciát, szóval,
amivel ízesíteni akarjuk a szaloncukrot. Mikor 6-7 percig főtt a cukor,
akkor tegyük meg vele a következő próbát: tegyünk a tányérba egy
kanállal a fővő cukorból, és a pohár aljával dörzsöljük. Ha fehéredik,
sűrűsödik a dörzsölés után, akkor azonnal vegyük le a tűzről, és
kanalanként tegyük a tányérba, a pohárral folyton dörzsölve. Mikor már
kissé sűrűsödik, kavarjuk bele tetszés szerint az ízesítőket. Ekkor
gyorsan tegyük a márványlapra, és ott is gyorsan dörzsöljük tovább,
ameddig olyan sűrű tömeggé válik, hogy késsel vagy kézzel ujjnyi vastag
négyzetformára alakíthatjuk. Ha kihűlt, azonnal vágjuk fel szaloncukor
nagyságú négyszögdarabokra. Csomagoljuk be előbb puha viaszos papírba,
aztán színes hártyapapírba, mint ahogy szokás. A gyümölcs-esszenciákat
szükség esetén helyettesíthetjük 2-3 kávéskanálnyi lekvárral is.
|
|
Likőrös cukorkák
Finomra tört cukorporból tegyünk egy lapos
edénybe vagy tepsibe kétujjnyi vastag réteget, és soronként ujjunk
hegyével készítsünk bele sorban egyenlő kis mélyedéseket, aztán ezeket a
mélyedéseket öntsük tele likőrrel vagy konyakkal. E körül megjegecesedik
a cukor egy idő múlva. Ha mindet beitta volna, újból öntögessük tele a
kis gödröket, és ekkor az egész tetejére hintsünk legalább egy ujjnyi
vastag cukorréteget, hogy a teteje is, illetve körbe jegecezést kapjon,
mintegy kemény burkot képezzen. Mikor ez már megtörtént, kis idő múlva
szedjük ki a cukorporból a megkeményedett golyókat és csokoládémázban
megforgatva, vékonyan megvajazott tálra tesszük
|
|
Krémszaloncukor
25 dkg cukor, 10 dkg vaj, 4 dl tej, 2
kávéskanál kakaó-, dió- vagy rumeszencia. A megadott anyagokat 1,5
literes zománcozott lábasban a tűzön állandóan keverve forraljuk, addig,
amíg a lábas alja keverés közben jól látható. Hideg tálban még tovább
keverjük, amíg alakíthatóvá válik, azután lapos tálon elrendezzük.
|
|
Karácsonyi mézes
25 deka melegített mézet, 1 egész tojást, 1
citrom reszelt héját, 2 késhegynyi fahéjport, 4-5 finomra tört
szegfűszeget összegyúrunk 30 deka liszttel kevert 1 csomag
Váncza-sütőporral. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, és részben négyzetes
alakúra vágjuk, részben különféle vágókkal kiszúrjuk. Vajazott tepsibe
tesszük és cukros vízzel megkenve, hámozott mandulával díszítjük.
Közepes tűznél sütjük.
|
|
Mogyorós gyertyácskák
4 tojás, 4 evőkanál cukor, 1 kiskanál kakaópor,
4 evőkanál liszt, 10 dkg mogyorókrém (Nutella).
Máz: 1 citrom leve, 8-10 dkg porcukor.
Díszítés: 2 aszalt füge, 4 szem hámozott mandula.
Tálalás: Vegyesgyümölcs-befőtt vagy gyümölcssaláta.
A tojássárgáját a cukorral és a kakaóporral habosra keverjük. Apránként
hozzáadjuk a lisztet, végül a tojásfehérjéből vert kemény habot is
beleforgatjuk. A masszát kisujjnyi vastagon sütőpapírral bélelt tepsibe
simítjuk, és előmelegített sütőben 15-16 perc alatt megsütjük. A sütőből
kivéve lisztezett deszkára borítjuk, a papírt lehúzzuk róla, és a
tésztát hűlni hagyjuk. Ezután 4-5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kis
korongokat vágunk ki belőle, és egyenként mogyorókrémmel megkenve 6-8
db-ot egymás tetejére rakosgatunk.
A mázhoz a citromlevet annyi porcukorral keverjük össze, hogy
tejfölsűrűségű masszát kapjunk. Ebből 1-2 evőkanálnyit a "gyertyák"
tetejét olya módon simítunk el, hogy akárcsak a viasz, körben
lecsorogjon róla. Aszalt fügéből és mandulából "lángot" formálunk a
tetejére. Befőttel vagy gyümölcssalátával kínáljuk, amit pár csepp
rummal, vagy illatos likőrrel kicsit megbolondítunk.
|
|
Tészta: 30 dkg liszt, 2 tojás, csipetnyi só, 5
dkg puha vaj, 22 dkg porcukor, 1 evőkanál rum, 8 dkg finomra darált
mandula, 1 mandulaízű sütőaroma.
Töltelék: 10 dkg földimogyoró, 2 evőkanál méz, 1 evőkanál kakaópor.
Tálalás: porcukor.
A tésztához valókat összegyúrjuk, és fóliába csomagolva hűvös helyen,
legalább fél órán át, pihentetjük. Ezután belisztezett deszkán 2-3 mm
vastagra nyújtjuk, és kis fenyőformákat szórunk ki belőle. Mindegyiket
sütőpapírral borított tepsire fektetjük, és előmelegített sütőben
közepes lánggal 5-6 perc alatt világossárgára sütjük.
A töltelékhez a földimogyorót finomra daráljuk, majd a mézzel és a
kakaóval simára keverjük. 2-2 kihűlt fenyőkekszet a mogyorókrémmel
összeragasztunk, porcukorral meghintjük. Kedvünk - és időnk - szerint
cukormázzal is díszíthetjük.
|
|
Gyufa süti
Tészta: 15 dkg lágy margarin vagy vaj, 10 dkg
cukor, 1 tasak vanília cukor, fél üvegcse vanília aroma, 1 tojás, 15 dkg
liszt, 3 dkg étkezési keményítő.
Máz: 10 dkg porcukor, 3-4 evőkanál víz, fél tasak erdei gyümölcs- vagy
eperízű zselépor.
A margarint vagy vajat egy keverőedényben egy konyhai robotgéppel
habosra keverjük. A cukrot, a vanília cukrot és az aromát hozzákeverjük,
és addig keverjük, amíg egy sűrű masszát nem kapunk. A tojást kb. fél
percig keverjük bele. A lisztet elkeverjük a keményítővel, és a masszába
szitáljuk.
A tésztát három egyenlő részre osztjuk, egyesével habzsákba töltjük.
Egy, kb. 0,7 cm átmérőjű nyomófejjel 7 cm hosszú csíkokat húzunk a
sütőpapírral bélelt sütőlemezre. Alsó vagy felső sütés kb. 200 fok
előmelegítve, sütési idő 6 perc. A süteményt a sütőpapírral együtt
lehúzzuk a sütőlemezről. Máz: A porcukrot és a vizet egy nagy tálban
sűrű mázzá keverjük. A zseléport egy edénybe öntjük. A süteményt
"fejükkel" kb. fél cm mélyen a mázba mártjuk, az alját letöröljük, majd
egyből a zseléporba mártjuk. Kb. 30 percig állni hagyjuk.
|
|
Fahéjas torta
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 22,5 dkg cukor, 1
csomag vaníliás cukor, 12,5 dkg vaj + a formához, 3 tojás, 2,5 dl
tejszín, 20 dkg darált mandula, 4 dkg zsemlemorzsa, 5 dkg cukrozott
narancshéj (oranzsát), 2 teáskanál őrölt fahéj, 2 evőkanál porcukor.
Előkészítés: Kivajazunk egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát. A sütőt
200 fokra előmelegítjük.
Elkészítés: A lisztet összedolgozzuk 7,5 dkg cukorral, a vaníliás
cukorral és a vajjal. A formába nyomkodjuk úgy, hogy 2-3 cm magas pereme
is legyen. Az előmelegített sütőben kb. 10 percig elősütjük. Miközben a
tészta sül, habosra keverjük a tojásokat a tejszínnel, a maradék
cukorral. Beledolgozzuk a mandulát, a zsemlemorzsát, a cukrozott
narancshéjat és a fahéjat. A masszát az elősütött tésztára öntjük, és
további kb. 45 percig sütjük (tűpróba). Hagyjuk kihűlni.
Papírból kisebb csillag alakú sablonokat vágunk ki, a tortára tesszük,
és a tortát megszórjuk porcukorral. Óvatosan levesszük a sablont, így a
csillagok helye szépen kirajzolódik.
|
|
Tejszínes karamella (omlós és nagyon finom!)
50 dkg kristálycukor, 4 dl tejszín, 2 dl tej, 1
vaníliarúd, alufólia, a kenéshez olaj.
A kristálycukrot a tejszínnel és a tejjel lábosba öntjük. A vaníliarudat
hosszában felhasítjuk, belét kikaparjuk, majd mindkettőt a lábosba
tesszük. Alacsony, legfeljebb közepes hőfokon, időnként megkeverve addig
főzzük, amíg világosbarna színt nem kap és elég sűrű nem lesz (olyasmi,
mint egy krém). Ekkor a vaníliarudat kivesszük. Az alufóliát
többszörösen összehajtva erős sínt készítünk, és a tepsiben egy 20x20
cm-es részt elkerítünk. A fóliát és a tepsit olajjal jól megkenjük. Kb.
másfél cm-es vastagságban beletöltjük a karamellmasszát, elsimítjuk,
majd hűlni hagyjuk. Még langyosan éles késsel 2x2 cm-es kockákra vágjuk,
a tepsiben teljesen kihűtjük. A tejszínes karamellát fémdobozba vagy
alufóliával kibélelt kartondobozba rakjuk.
|
|
Citromos kókuszkarika
12 dkg kókuszreszelék, 1 citrom, 7 dkg
porcukor, 4 tojássárgája, 25 dkg liszt, 15 dkg puha vaj, 2 evőkanál
kristálycukor, 1 tojásfehérje.
Serpenyőben 10 dkg kókuszreszeléket zsiradék nélkül aranybarnára
pirítunk, majd kihűtjük. A citrom héját lereszeljük, levét kifacsarjuk.
A porcukrot a kókuszreszelékkel, a tojássárgájával, a liszttel, a
vajjal, 3 ek citomlével és héjjal összedolgozzuk. Ezt a tésztát vastag
csövű nyomózsákba töltjük és két sütőpapírral kibélelt tepsire 5-6 cm
átmérőjű köröket nyomunk. Előmelegített sütőben (175 fokon) 18 percig
sütjük.
A cukrot a maradék kókuszreszelékkel összekeverjük, a még forró
karikákat megkenjük tojásfehérjével, megforgatjuk a kókuszreszelékben,
kihűtjük. (Fémdobozba tesszük.)
|
|
Tejszínes karácsonyi
csokoládétorta
1 kerek csokoládés piskótalap, 15 dkg liszt, 10
dkg vaj, 5 dkg porcukor, 5.5 dl tejszín, 4 dkg kakaó, 4 dkg étcsokoládé,
10 dkg erdei gyümölcsíz, 5 cl rum.
A lisztből, vajból és porcukorból linzertésztát gyúrunk. Lemérünk belőle
20 dkg- ot, és kerek tortalapot sütünk belőle, a többiből pedig,
kinyújtva, kis csillagokat szúrunk ki és megsütjük. A kettévágott
piskótalap egyik felét megkenjük a gyümölcsíz felével, és ráragasztjuk a
kihűlt linzerlapot. A kakaót és a csokoládét egy nagyobb edényben vízgőz
fölött felolvasztjuk, előbb keveset hozzáadunk a felvert tejszínhabból,
és simára keverjük. Beletesszük a maradék gyümölcsízt, a rumot és a
többi tejszínhabot, és az egészet jól összekeverjük. Ha van otthon fém
tortakarikánk, rátesszük a gyümölcsízzel összeragasztott két tortalapra,
s rátöltjük a csokoládés tejszíntölteléket úgy, hogy az a karika
háromnegyedéig érjen. Ráhelyezzük a piskótalap másik felét. Erre töltjük
a maradék tejszínkrémet, a tetejét egyenesre simítjuk, és hűtőbe
tesszük, hogy jól megdermedjen. A hűtőből kiemelve, a karikát levesszük
róla, szeletenként egy-egy, porcukorral meghintett linzercsillaggal
díszítjük, a közepét pedig kakaóporral szórjuk meg.
|
|
Karácsonyi gyümölcskenyér
2,5 dl tej, 10 dkg kristálycukor, 1 mokkáskanál
só, 2 dkg élesztő, 50 dkg liszt, 10-10 dkg apróra vágott, hámozott
mandula, - cukrozott citromhéj, - cukrozott gyümölcs, 1 citrom reszelt
héja, 10 dkg mazsola, 2 tojás, 15 dkg vaj, csipet őrölt szerecsendió, 5
dkg olvasztott vaj, 0,5 kávéskanál őrölt fahéj.
A tejet felforraljuk, beletesszük a cukrot, sót. Míg a tej hűl, az
élesztőt 0,5 dl meleg vízben fellazítjuk. A langyos tejbe öntjük és a
liszt 1/4-ével simára keverjük. Letakarjuk, kétszeresére kelesztjük.
Belekeverjük a citromhéjakat, mandulát, mazsolát, fahéjat, tojást,
vajat, és a megmaradt liszt 3/4-ét. Addig verjük, lassan keverve bele a
megmaradt lisztet, míg teljesen rugalmas lesz és elválik a táltól.
Lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. 2 cm vékonyra, 50 x 30 cm nagyra, a
közepén mélyedést nyomunk, beleöntjük az olvasztott vajat.
Összehajtogatjuk, tetejét is megvajazzuk. Letakarva (fogvájókat szúrunk
a tésztába) kétszeresére kelesztjük. Kifli alakúra formázzuk, megkenjük
olvasztott vajjal, vajazott tepsibe tesszük. Begyújtjuk a sütőt közepes
lángra, és kb. 1 órán át, sütjük a tésztát. Ha megsült, megszórjuk
porcukorral.
Jól becsomagolva a hűtőben sokáig eláll.
|
|
Karácsonyi hablánc
4 tojásfehérje, 7 dkg kristálycukor, 20 dkg
cukor, egy kevés víz, 6 dkg porcukor, piros ételfesték a színezéshez.
A tojás fehérjéből a finom kristálycukorral nagyon kemény habot verünk.
A 20 dkg cukorból, és egy kevés vízből sűrű szirupot főzünk, folyamatos
keverés közben beleöntjük a habba, és addig verjük, míg kihűl. A hab
nagyon kemény legyen! Azután belekeverjük a porcukrot, és a masszát két
részre osztjuk. Az egyik részt megfestjük egy kevés piros festékkel, a
másikat fehéren hagyjuk. Így elkészített habot, nyomózsákba tesszük, és
kikent tepsibe apró csókokat nyomunk belőle. A habcsókra ezüstfonalat
helyezünk, és a csókok közötti fonálra kisebb csókokat nyomunk.(a
rózsaszín és fehér csókokat váltogatjuk). Az így elkészített láncokat
mérsékelten meleg sütőben megszárítjuk.
|
|
Kókuszos habcsók
200
g kókuszreszeléket sütőlemezen enyhén megpirítjuk, lehűtjük, 4
tojásfehérjét olyan kemény habbá verjük, hogy a késvágás látható
maradjon benne.
Apránként 200 g cukrot, 1 késhegynyi őrölt
fahéjat, 2 csepp keserűmandul aromát belekverünk, a kókuszreszeléket a
tojáshabba óvatosan beleforgatjuk (nem szabad keverni). A tésztából 2
teáskanállal 20-30 ostyalapra kis halmokat rakunk, kikent sütőlemezen az
előmelegített sütőbe helyezzük.
Villanysütőnél: 130-150 C (előmelegítve), gázsütőnél: 1-2es fokozat
(előmelegítés nélkül), sütősi idő: 20-25 perc.
|
|
Ünnepi gyümölcssaláta
Levétől leszűrünk és kis kockákra vágunk egy
fél kilós konzervananászt, meg egy fél kilós őszibarack befőttet,
lecsepegtetünk, kimagozunk egy fél kilós befőtt cseresznyét vagy
meggyet. és a többihez keverjük. Meghintjük ízlés szerint 5-10 deka
porcukorral, megöntözzük egy fél deci rummal, és 10 deka mazsolával. 10
deka hámozott mandulával vagy durvára vágott dióval gazdagítjuk. Lefedve
néhány óráig állni hagyjuk hűvös helyen, időnként megkeverjük. Végül a
gyümölcs felét üvegtálba terítjük, krumplinyomóval rányomunk 25 deka
gesztenyemasszát, beborítjuk a maradék gyümölccsel és a tetejét vagy
almahabbal vonjuk be, vagy ráöntünk egy fél zacskó citromízű
pudingporból készült pudingot, amely rádermed a tetejére. (Az almahabhoz
megfőzünk vagy megsütünk 3-4 almát, meghámozva áttörjük, kevés
porcukorral édesítjük. és 2 tojás fehérjével addig verjük, míg könnyű,
habos, fehér nem lesz. Ajánlatos néhány csepp citromlével is ízesíteni.)
|
|
Karácsonyi fatörzs
8 egész tojást 25 deka porcukorral, meg egy
vaníliás cukorral habüstbe öntünk, és habverővel gőz fölött verjük. míg
kemény, habos nem lesz. ("Szalagos" legyen a massza). A gőzről levéve
tovább verjük, míg ki nem hűlt (hideg vízbe állítjuk az üstöt). majd
csipet sót és szitálva 25 deka réteslisztet adunk hozzá. Végül óvatosan
beleöntünk 12,5 deka olvasztott, langyos vajat vagy margarint.
Kizsírozott, lisztezett tepsiben ujjnyi vastagon elterítjük. és nem túl
sötétre sütjük Még melegen tiszta konyharuhára borítjuk, és
összegöngyölve hűtjük ki. Közben 3 tojássárgáját habosra keverünk 15
deka cukorral, és gőz fölött, állandóan kevergetve sűrű krémmé főzzük.
Kihűtjük, majd habosra keverjük 10 deka olvasztott csokoládéval (vagy 3
evőkanál kakaóval), meg 25 deka vajjal, illetve margarinnal. A krém
felével megkenjük a széthajtogatott tésztalapot, újra összegöngyöljük,
és külsejét is krémmel vonunk be. Hideg vízbe mártott villával
fatörzsszerűre recézzük. Jól behűtjük. Díszíthetjük marcipán tobozokkal,
csokoládé tortadarával, csillag alakú keksszel.
|
|
Gesztenyés bejgli (3 rúdra való)
1 doboz mirelit
pozsonyi tészta,
50 dkg mirelit gesztenyemassza, 2 dl kimagozott meggybefőtt, 1 dl tej, 1
dl meggybefőttlé, 2 tojásfehérje, kevés liszt.
A felengedett tésztát három egyforma darabra vágjuk. Lisztezett deszkán
vékonyra kinyújtjuk az egyik darabot, és megkenjük a töltelék
egyharmadával, majd szorosan feltekerjük. Két végét összenyomjuk, hogy a
töltelék ne folyhasson ki belőle. Sütőlemezre rakjuk. A másik két rudat
ugyanígy készítjük el. A töltelékhez a felengedett gesztenyemasszát a
tejjel és a meggylével kenhetőre lazítjuk, hozzátesszük az apróra vágott
meggyet. A sütőlemezre helyezett bejglirudakat a felvert tojásfehérjével
bekenjük, és egy órán keresztül pihentetjük a tetejét. Villával
megszurkáljuk, hogy a sülés közben képződött gőz ne feszíthesse szét a
süteményt. Előmelegített, forró sütőben, közepes lángon szép
pirosbarnára megsütjük. A sütőlemezen hagyjuk kihűlni, azután alufóliába
csomagoljuk, lehetőleg egyenként. Hűvös kamrában vagy hűtőszekrény
legkevésbé hideg polcán két-három hétig biztonságosan eláll. A
mélyhűtőben is tárolható, akkor fogyasztás előtt két órával szükséges
kivenni és még félfagyosan felszeletelni.
|
|
Karácsonyi bejgli Frank
Júliától
Tészta: 56 dkg liszt, 21 dkg
vaj, 2 dkg élesztő, 3 dkg cukor, csipetnyi só, 2 tojássárga.
Diós töltelék: 30 dkg darált dió, 25 dkg porcukor, másfél db reszelt
alma, 5 dkg sárgabaracklekvár, 5 dkg mazsola, 8-10 dkg apróra vágott
birsalmasajt.
Mákos töltelék: 30 dkg darált mák, 25 dkg porcukor, 7 dkg mazsola, 1
zacskó vaníliás cukor, 2,5 dl tej, csipetnyi só, 1 mokkáskanál reszelt
citromhéj, 3 szem összetört szegfűszeg.
A lisztet a vajjal elmorzsolom. Az élesztőt belekeverem egy dl tejbe a
cukorral együtt, majd 5 percnyi várakozás után hozzáöntöm a vajas
liszthez. Hozzáteszem még a tészta összes alkotórészeit, és alaposan
összedolgozom. Ha már sima, akkor 4 kis cipóba osztom és lisztezett
deszkán, a tetejét is belisztezve, konyharuhával letakarom, és a
duplájára kelesztem. Közben elkészítem a töltelékeket. A dióshoz a
cukrot fél dl vízben felforralom, majd hozzáöntöm a darált dióhoz.
Ezután a reszelt almával, a birsalmasajttal, a megmosott és
megtisztított mazsolával, valamint a sárgabaracklekvárral jól
összekeverem. A mákos töltelékhez a tejbe belekeverem a mákot, a cukrot,
a mazsolát és az összes fűszert. Éppen csak egyet forralok rajta, máris
leveszem a tűzről és hagyom kihűlni. A megkelt tésztát lisztezett
deszkán nagyon vékonyra nyújtom, és felkenem rá a töltelékeket. Szorosan
összetekerem, és a négy rúd bejglit sütőlemezre teszem egymástól 3 centi
távolságra. Tojásfehérjével megkenem a tetejüket, majd hideg helyen
hagyom még pihenni. 1 óra múlva újból megkenem tojásfehérjével, és
félórai várakozás után az előmelegített, forró sütőben szép
barnáspirosra sütöm. Csak akkor veszem le a sütőlemezről, ha már
teljesen kihűlt, majd folpackba csomagolva hűvös, száraz helyen tárolom.
Akár már három héttel karácsony előtt elkészíthető, így nem kell vele
bajlódni az ünnepi forgatagban.
(Ezt a bejglit hónapokra is el lehet tenni a mélyhűtőben.)
|
|
Pozsonyi tészta (alaprecept)
25 dkg liszt, 10 dkg vaj, 1 db egész tojás, 1
dkg porcukor, 1 dkg élesztő, 1 dl tej, 1 teáskanál só.
Az élesztőt kevés tejben szétmorzsolom és simára keverem, majd az összes
hozzávalót gyorsan összegyúrom és sima tésztává dolgozom. Lisztezett
deszkára teszem, 20 percig pihentetem, majd tetszés szerinti töltelékkel
megtöltve sütöm meg.
|
|
Diós-mákos bejgli (2-2 rúd)
Tészta: 56 dkg finomliszt, 21 dkg vaj, 2 dkg
élesztő, 3 dkg cukor, csipetnyi só, 2 tojássárga. Diótöltelék: 30 dkg
darált dióbél, 25 dkg porcukor, másfél reszelt alma, 5 dkg
sárgabaracklekvár, 5 dkg mazsola, 8-10 dkg apróra vágott birsalmasajt.
Máktöltelék: 30 dkg darált mák, 25 dkg porcukor, 7 dkg mazsola, 1 zacskó
vaníliás cukor, 2,5 dl tej, csipetnyi só, 1 mokkáskanál reszelt
citromhéj, 3 szem összetört szegfűszeg.
A lisztet a vajjal elmorzsolom. Az élesztőt a cukorral együtt egy dl
tejben elkeverem, majd ötpercnyi várakozás után hozzáöntöm a vajas
liszthez. Hozzáteszem a tészta összes alkotó részét, és jól
összedolgozom. Ha már sima, akkor négy cipóba osztom, és lisztezett
deszkán, a tetejét belisztezve, konyharuhával betakarom, és a duplájára
kelesztem. Közben elkészítem a tölteléket. A diótöltelékhez a cukrot fél
dl vízben felforralom, majd hozzáöntöm a darált dióhoz. Ezután a reszelt
almával, az összevágott birsalmasajttal, a megmosott és megtisztított
mazsolával, valamint a sárgabaracklekvárral jól összekeverem. A mákos
töltelékhez a tejbe belekeverem a mákot, a cukrot, a mazsolát és az
összes fűszert. Éppen csak egyet forralok rajta, máris leveszem a tűzről
és hagyom kihűlni. A már megkelt tésztát lisztezett deszkán négy darabra
vágva nagyon vékonyra nyújtom és felkenem rá a tölteléket. Szorosan
összetekerem, majd a négy rúd bejglit sütőlemezre teszem, egymástól
három cm távolságra. Tojásfehérjével megkenem a tetejüket és félórai
várakozás után az előmelegített forró sütőben, szép barnáspirosra sütöm.
Csak akkor veszem le a sütőlemezről, ha már teljesen kihűlt és folpackba
vagy alufóliába csomagolva beteszem a mélyhűtőbe. Akár kora ősszel is el
lehet készíteni, mert a mélyhűtőben hónapokig eláll. A fagyasztóból
kivéve, egy-két óra múlva fogyasztható. (A karácsonyi hajsza idején
megspórolhatjuk a bejgli sütést!)
|
|
Bejgli omlós-élesztős
1 kg liszt, 20 dkg vaj vagy margarin, 15 dkg
zsír, 60 dkg cukor, 1 dkg élesztő, 2 tojás, 2 dl tej, só, 40 dkg mák, 40
dkg dió, 10 dkg mazsola, fél citrom, 4 dkg búzadara vagy zsemlemorzsa.
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, zsírral és 8 dkg porcukorral. Az
élesztőt 2 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk, és a tésztához
vegyítjük, hozzáadunk még egy tojást, késhegynyi sót. Az egészet jól
összegyúrjuk és hideg helyen néhány órán át pihentetjük. Utána 6 egyenlő
részre osztjuk, és cipókba formáljuk, majd téglalap alakúra kinyújtjuk.
Hármat mákos, hármat diós töltelékkel töltünk meg úgy, hogy a sűrű
tölteléket lapos késsel egészen a tészta széléig kenjük, a keskenyebbik
oldalon kb. 1 cm-t visszahajtunk a tésztából, és felsodorjuk. Gyengén
kizsírozott tepsibe rakjuk a megtöltött bejgliket, tojással megkenve fél
óráig meleg helyen tartjuk, ismét megkenjük, és ezúttal hideg helyre
tesszük addig, amíg a tojás megszárad. Mérsékelten meleg sütőben, kb.
35-40 percig, sütjük. Így szép márványos lesz.
Máktöltelék: 26 dkg cukorból 2,5 dl vízzel szirupot főzünk, amellyel
leforrázzuk a mákot, majd hozzákeverünk 5 dkg megtisztított mazsolát,
kevés reszelt citromhéjat (esetleg 1-2 hámozott, reszelt almát, ettől
lazább lesz a töltelék).
Diótöltelék: 22 dkg cukorból 2 dl vízzel szirupot főzünk és az őrölt
dióra öntjük. Hozzáadjuk a megtisztított mazsolát, reszelt citromhéjat,
és 4 dkg zsemlemorzsát, vagy búzadarát.
|
|
Kókuszos sütemény
4 tojás fehérje, 25 dkg porcukor, 1 csomag
vaníliás cukor, 1 csipet só, 25-30 dkg száraz kókuszreszelék.
A tojás fehérjét verjük fel keményre, apránként adjuk hozzá a cukrot,
vaníliás cukrot és a sót. Utoljára adjuk hozzá a kókuszreszeléket. Két
teáskanállal rakjunk kis adagokat a sütőlapra, és 140-160 C-on 30-35
perc alatt süssük meg.
|
|
Karácsonyi angyalka
8 tojásfehérjéből 1 teáskanál citromlével, 20
dkg kristálycukorral kemény habot verve, fakanállal belekeverünk 20 dkg
porcukrot. Nyomózsákba töltve, sütőlapra köröket, angyalkákat formázunk
2 rétegben. Az angyalkákhoz először harangformát, majd kerek fejet
készítünk. Ezt megismételjük, majd egy cseppforma szárnyat, és egy
behajlított kart készítünk. A maradék habot ételfestékkel színezve,
tetszőlegesen díszítjük a formákat. Kb. 100 C-ra előmelegített sütőben
csak szárítjuk. Cérnával vagy színes masnival akaszthatjuk a fenyőfára.
|
|
Csokoládés koszorúk
14 deka finomra őrölt héjas mandulát, 14 deka
porcukrot, 1 csomag vaníliás cukrot és 4 szelet csokoládét 2
tojásfehérje keményre vert habját elkeverünk. Formázózsákból koszorúkat
nyomunk ostyára vagy lisztezett vajas sütőbádogra, lassú tűznél
szárítjuk.
|
|
Töltött koszorú
Tészta:
500 g lisztet egy tálba szitálunk, 1 csomag szárított élesztővel
gondosan elvegyítjük, 100 g cukrot, kevés sót, 1 tojás, 125 g
olvasztott, langyos margarint, szűk 200 ml langyos tejet adunk hozzá és
az egészet egy dagasztófejjel ellátott keverőgéppel először a
legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt jól
eldolgozzuk. Meleg helyre téve addig kelesztjük, amíg a duplájára nő,
ekkor a legmagasabb fokozaton újra jól átgyúrjuk. 40x50 cm-es lappá
kinyújtjuk. 50 g puha margarinnal megkenjük, közepén hosszában elvágjuk.
Töltelék: 200 g mazsolát átválogatunk, 50 g kockákra vágott cukrozott
citromhéjjal, 50 g hámozott, vagdalt mandulával, 50 g cukorral, 1 csomag
vaníliás cukorral elvegyítjük, a tésztadarabokra szúrjuk úgy, hogy az
átvágott szélén egy kb. 2 cm-es csík üresen maradjon. Mindkét tésztát a
hosszabbik oldaláról a közepe felé felgöngyöljük, a két hengert egymás
köré fonjuk és koszorúalakban egy kikent sütőlemezre fektetjük. Sűrített
tejjel megkenjük, a hengerek tetejét vízbe mártott késsel kb. 1 cm
mélyen bevágjuk. A koszorút ismét meleg helyen kelesztjük, amíg kb. a
felével megnő, majd az előmelegített sütőbe tesszük.
Villanysütőnél 175-200 C, gázsütőnél 3-4-es fokozat. Sütési idő: 25-35
perc.
A cukormázhoz 50 g porcukrot átszitálunk, kb. 1 evőkanál forró vízzel
simára keverjük úgy, hogy sűrűnfolyós masszát kapjunk, sütés után
azonnal a koszorúra rákenjük.
|
|
Mézes csillagok
Tészta: 40 dkg liszt, 15 dkg porcukor, 1
mokkáskanál szódabikarbóna, 1 mokkáskanál mézes sütemény fűszerkeverék,
3 dkg margarin, 2 tojás, 2 evőkanál méz.
Megkenni: 2 diónyi margarin, 1 tojás.
Díszítéshez: porcukor, citromlé, ételfesték, színes cukorkák, mandula.
A lisztben elkeverjük a szódabikarbónát, a fűszerkeveréket, a porcukrot,
majd elmorzsoljuk benne a margarint. Hozzáadjuk a tojást, a mézet és
egynemű tésztába gyúrjuk. Cipót formálunk belőle, letakarjuk, és néhány
órára hűtőbe tesszük. Sütés előtt lisztezett deszkán fél centi vastagra
nyújtjuk, és csillag alakú formával kiszúrjuk. Margarinnal kikent
sütőlemezre rakjuk nem túl szorosan egymás mellé, felvert tojással
megkenjük és 180 C-ra előmelegített sütőben negyedóra alatt
mogyoróbarnára sütjük. Gázsütőben kétszerre tudjuk kisütni. A
sütőlemezen hagyjuk hűlni, majd tompa késsel alányúlva leszedjük.
Porcukorból, citromléből ételszínezékkel cukormázakat készítünk.
Színezhetjük sárgára, pirosra vagy tetszőleges színűre és még mielőtt
megszáradna a máz, szórjuk meg színes cukorkákkal. Nem szükséges minden
csillagot cukormázzal díszíteni. Sütés előtt tehetünk rá
mandulaszemeket.
Kenőtoll vagy konyhai ecset segítségével vigyük fel a cukormázat. Vékony
vonalat úgy tudunk rajzolni, hogy zsírpapírból kis tölcséreket
készítünk, beletöltjük a mázat, picit kicsípjük a végét, és már
rajzolhatunk is vele. A mézest akár két héttel karácsony előtt is
elkészíthetjük, így biztosan megpuhul az ünnepekre.
|
|
Hájas kalács
30 dkg háj, 40 dkg liszt, 2 tojássárgája, só,
fehérbor, lekvár.
A hájat megtisztítjuk hártyáitól, húsdarálón megdaráljuk, és hideg
helyre tesszük. A lisztből, a tojássárgákból, a fehérborból rétestésztát
gyúrunk, jól kidolgozzuk, hogy apró hólyagok keletkezzenek a tészta
felületén. Lisztezett gyúródeszkán 1.5 cm vastagra nyújtjuk, és késsel
rásimítjuk a hájat. A tésztát könyvszerűen összehajtogatjuk, 1 cm
vastagra nyújtjuk, és még kétszer hajtogatjuk, közben mindig legalább 20
percet pihentetjük. Az utolsó pihentetés után fél cm vastagra nyújtjuk,
forró késsel felvagdossuk 4 cm széles és 7 cm hosszú darabokra.
Mindegyik tésztadarabra egy diónyi lekvárt rakunk. Fél-behajtjuk,
megszórjuk cukros mandulával vagy vagdalt dióval. Sütés előtt két órát
pihentetjük hideg helyen. Közepes hőmérsékletű sütőben sütjük.
|
|
Fűszeres mézeskalács
10 dkg margarin vagy vaj, 10 dkg cukor, 10 dkg
méz, 2 egész tojás, 20 dkg liszt, 1 dkg szalalkáli, 1/2 kávéskanál
gyömbér, szegfűszeg és fahéj, 5 dkg cukrozott narancshéj, kevés
zsemlemorzsa.
Kerek vagy hosszúkás formát választunk, amit zsiradékkal kikenünk,
zsemlemorzsával beszórunk. A vajat vagy margarint keverjük habosra a
cukorral, keverjük hozzá az előbb megforralt mézzel a kockára vágott
narancshéjat, és tegyük hozzá a felhabosított tojásokat, végül lisztet,
fűszereket, szalalkálit keverjünk bele. Ezután öntsük az előkészített
formába. Közepesen meleg sütőben 40 percig süssük.
|
|
25 dkg por- vagy kristálycukrot egy kis üstben
láng fölött egy kis falapáttal kavargatva pirítsuk meg, előbb csak egész
halványpirosra, ekkor adjunk hozzá egy kis késhegynyi szódabikarbónát,
és tovább kavarva pirítsuk meg tetszésszerinti szép világosbarnára.
Ekkor gyorsan öntsük ki márványlapra, és nagy kés fokával kockázzuk meg,
ha kihűlt, tördeljük el a kés bevágása nyomán, és mindjárt tegyük
lehetőleg légmentesen záródó üvegbe vagy dobozba.
|
|
A kovász: 8 dkg finomliszt, 2 dkg friss
élesztő, 1 dl tej.
A tészta: 40 dkg finomliszt, 5 dkg porcukor, kevés tej, 10 dkg vaj,
csipetnyi só.
A tészta tetejére: 10 dkg darált mák (vagy dió), 5-6 evőkanál méz.
A langyos tejbe belekeverjük a szétmorzsolt élesztőt és a lisztet, majd
letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük. Ezután összedolgozzuk a
liszttel, a cukorral, a sóval és annyi langyos tejjel, hogy kenyértészta
keménységű legyen. Jól kikeverjük, majd a tetejét liszttel meghintjük,
tiszta ruhával letakarjuk, és duplájára kelesztjük. A megkelt tésztából
kétujjnyi vastag, kifli nagyságú rudacskákat formálunk, és a vaj felével
kikent tepsire fektetjük. Félórányi pihentetés után az előmelegített,
forró sütőben pirosra sütjük. A megsült rudakat szétválasztjuk, 2-3
cm-es darabokra vágjuk, és egy nagy tésztaszűrőbe tesszük. Forrásban
lévő sós vízzel leöntjük a tésztát, majd a lecsöpögtetett gubát, sorban
egymás mellé betesszük a maradék vajjal kikent tűzálló tálba. Soronként
megszórjuk darált mákkal, és kevés mézzel meglocsoljuk. Előmelegített,
forró sütőben 15-20 percig sütjük.
Ezt a tésztát nagyobb mennyiségben is érdemes megsütni, mert ha jól
kiszárad, akár három hónapra is eltehető, akárcsak a morzsának való
zsemle, kifli. Ha a guba nagyon száraz, felhasználás előtt forró tejjel
kell leönteni, de nem kell leszűrni, hadd szívja be a tejet. Darált
dióval elkevert cukorral ugyanolyan finom, mint mákkal.
|
|
Gyümölcskenyér szentestére
20 dkg aszalt szilva, 30 dkg aszalt körte, 20
dkg aszalt füge, 1,1 liter víz, 24 dkg mazsola, 12 dkg dió, 12 dkg
mogyoró, 12 dkg cukrozott citromhéj. 12 dkg kristálycukor, 1/2
teáskanálnyi őrölt fahéj, csipetnyi őrölt szegfűszeg, ánizs és só, 0,5
dl rum, 1 citrom leve, 35 dkg finomliszt, 6 púpozott evőkanál búzakorpa,
1 dkg élesztő, hámozott, félbevágott mandula, és tetszés szerint
kandírozott gyümölcs a díszítéshez, 1 teáskanálnyi víz a mázhoz, zsír a
tepsihez.
A gyümölcskenyér előkészítését a sütés előtti napon kell kezdeni, mert a
gyümölcsöket legalább 12 órán át kell áztatni. A szilvára, körtére és
fügére ráöntünk kb. 1 liter vizet és letakarva egész éjjel ázni hagyjuk,
majd lecsepegtetjük, és apróra összevágjuk. A cukrozott citromhéjat, a
mandulát, az apróra vágott diót és mogyorót a cukorral és a rummal
összekeverjük és 2 órán át, állni hagyjuk, ezután a többi megpuhított
gyümölccsel, egy citrom levével és a fűszerekkel jól összekeverjük. 15
dkg finomlisztet 3 evőkanál búzakorpával, 1 dl kézmeleg vízzel, 1 dkg
élesztővel, csipetnyi sóval összekeverünk, kenyértésztát készítünk és
félretesszük keleszteni. A gyümölcsmasszát összekeverjük 20 dkg
liszttel, 3 evőkanál búzakorpával. Ezt összedolgozzuk a megkelt
tésztával, majd két részre osztjuk, és kerek cipókká formázzuk. Mindkét
kezünket hideg vízbe mártva a cipók tetejét laposra simítjuk. Fél
mandulákat teszünk rá, és ízlés szerint kandírozott gyümölcsökkel
díszítjük. A gyümölcskenyereket kizsírozott tepsibe tesszük, még kb.
30-40 percig pihentetjük, majd előmelegített sütőben kb. 180 fokon 70-80
percig sütjük. Miután megsült, kihűtjük, majd a következő mázzal kenjük
be: 3 teáskanálnyi cukrot feloldunk 1 teáskanálnyi vízben, majd
felforraljuk.
Ha sokáig frissen akarjuk tartani a gyümölcskenyeret, jól záródó
fémdobozban tartsuk!
|
|
Kiadós mézes puszedli
1 kg liszt, fél kg méz, 30 dkg cukor, 2
evőkanál baracklekvár, 4 tojássárgája, 2 dkg szalalkáli, 1 teáskanál
szódabikarbóna (egy kevés tejben feloldva), 20 dkg margarin,
mézeskalács-fűszerkeverék, vagy ízlés szerint őrölt fahéj, szegfűszeg,
ánizs, gyömbér, citromhéj.
Gyúrja össze a hozzávalókat, majd tegye 2-3 napra hűtőbe. Sütés előtt
nyújtsa ki a tésztát kb. fél centi vastagra. Szaggassa ki a különböző
formákat, majd forró, 200 C fokos sütőben süsse 8-10 percig. Már rögtön
sütés után puha és fogyasztható, pléhdobozban pedig nagyon hosszú ideig
eláll.
|
|
Ánizsos szív
2 tojás, 15 dkg cukor, egy teáskanálnyi vaj,
egy késhegynyi szalalkáli, egy kevés tej, 30 dkg rétesliszt, egy
teáskanál ánizs.
Keverjük össze a tojásokat, a cukrot, a vajat és a tejben feloldott
szalalkálit. Szitáljuk bele a lisztet, gyúrjuk sima tésztává.
Pihentessük egy éjszakán át a tésztát, majd másnap nyújtsuk ki
belisztezett deszkán egy centiméter vastagságúra. Szórjunk rá egy kis
lisztet, azután szaggassunk belőle szívformával kicsi süteményeket.
Nyúljunk óvatosan késsel a szívek alá, és emeljük bele az ánizzsal
beleszórt tepsibe. 160 fokon 20 percig süssük, amíg sárgásfehér nem
lesz.
|
|
Hótallér
30 dkg lisztet gyúródeszkára szitálunk,
közepébe mélyedést nyomunk. 10 dkg cukrot, 1 csomag vaníliás cukrot, 10
dkg hámozott, őrölt mandulát beleszórunk. 27,5 dkg hideg margarint kis
darabokra vágunk, a mandulára tesszük, liszttel letakarjuk, majd a
hozzávalókat középről kiindulva sima tésztává gyúrjuk. Egy ideig hideg
helyen pihentetjük, majd kis adagokban vékonyra kinyújtjuk, kerek (kb.
4-5 cm átmérőjű) formával kiszurkáljuk, sütőlemezre tesszük és az
előmelegített sütőbe helyezzük.
Villanysütőnél: 175-200 C, gázsütőnél: 3-4-es fokozat, sütési idő: 8-10
perc.
5-7,5 dkg szitált porcukrot 1 csomag vanílíás cukorral elvegyítünk, a
kihűlt süteményre rászórjuk.
|
|
Havas házikó
6 tojásból piskótát sütünk. 15 dkg vaj és 15
dkg porcukor keverékéből készült krémmel megkenjük a piskóta egyik
oldalát és 3 hosszú csíkra vágjuk.
Krém: 10 dkg cukor, 15 dkg vaj, 10 dkg dió, 15 dkg darált keksz, 1 kanál
kakaó, rum ízlés szerint. Ezzel a krémmel a középső lapot megtöltjük, a
két szélét ráborítjuk. Hosszúkás háromszöget kapunk, mint egy házikó
teteje. Csokimázzal kenjük meg, és kókusszal megszórjuk, vagy a tészta
külsejét megkenjük vajas krémmel és kókusszal jól megszórjuk.
|
|
Adventi mákos/diós koszorú
Tészta: 50 dkg liszt, 2 csomag instant élesztő,
2,5-3 dl tej, 2 db tojás, 6 dkg margarin, csipet só, 1 üveg (2 ml)
mandula aroma, mazsola, ízlés szerint.
Töltelék: 18 dkg őrölt mák/dió, 1 üveg (2 ml) citrom aroma, 10 dkg
finomra őrölt babapiskóta, 1 kiskanál fahéj, 10 dkg kristálycukor, 0,5
dl víz, 3 dkg gyümölcslekvár, 3-5 dkg mazsola, 1 csomag vaníliás cukor,
0,5 dl étolaj.
Először a tölteléket készítjük el. A vízből és a kristálycukorból
szirupot főzünk, beletesszük a mazsolát, az őrölt baba- piskótát és a
fahéjat, majd a tűzről levéve a többi hozzávalót (az étolajat utoljára)
és kb. 25-30 percig hűlni hagyjuk.
Ez alatt elkészítjük a kelt tésztát. A lisztbe belekeverjük a langyos
tej felével megkelesztett/elkevert élesztőt, a csipet sót,1 egész tojást
és egynek a sárgáját, valamint a maradék tejjel elkevert kristálycukrot.
Jól kidolgozzuk, míg hólyagokat vet, hozzáadjuk az olvasztott margarint
és a mazsolát. Meglisztezzük a tetejét és kb. 20-25 percig meleg helyen
kelesztjük. Miután megkelt a tészta, beletekerjük a kihűlt tölteléket, a
tésztát kikent formába tesszük, majd előmelegített 170 C-os sütőben
35-40 percig sütjük.
Díszítés: Marcipánízű cukormázzal megspricceljük, majd
mandulareszelékkel a tetejét megszórjuk.
|
|
Karácsonyi kalácsfigurák
1/2 csomag (20 g) friss élesztőt 1 teáskanál cukorral, 5 evőkanál
langyos tejjel gondosan elkeverünk, szobahőmérsékleten kb. 15 percig
kelesztjük. 50 g cukrot 1/8-1/4 liter langyos tejjel, 100 g vajjal, 1
csipet sóval, 1/2 citrom reszelt héjával, 1 tojással elkeverünk. 500 g
lisztet átszitálunk, dagasztófejjel ellátott keverőgéppel a
legalacsonyabb fokozaton belegyúrjuk, a megkelt élesztőt hozzáadjuk, az
egészet a legmagasabb fokozaton 5 perc alatt simára eldolgozzuk.
A tésztát elfelezzük, mindkét félből 1/3-1/3 részt a díszítéshez
félreteszünk. Lisztes kézzel törzset és fejet formálunk, a részeket
kikent sütőlemezen összeállítjuk, a hengerré sodort tésztából a karokat
és lábakat kialakítjuk, a törzshöz illesztjük. A gallért, a
"prémdíszítést" és muffot egy 1 cm-es tésztahengerből vágjuk ki.
1 tojássárgáját 2 evőkanál tejjel felverünk, ezzel a figurákat
megkenjük, mazsolával, cukrozott narancshéjjal, mandulával díszítjük.
A kalácsfigurát meleg helyre téve addig kelesztjük, amíg láthatóan
megnagyobbodik (kb. 30 perc), majd a sütőlemezt az előmelegített sütőbe
helyezzük.
Villanysütőnél kb. 180 C, gázsütőnél kb. 3-as fokozat.
|
|
|
|
Receptek az ünnepi menühöz
|
|
Tárkonyos
pulykaraguleves
Bélszínjava rossini módra
Tűzdelt szarvascomb krémmártásban
Gesztenyével töltött pulyka
Dorozsmai molnárponty
|
|
Bélszínjava rossini módra
Hozzávalók:
80 dkg bélszín
só, törött fekete bors
4 szép gomba
30 dkg libamáj
2 zsemle
1 dl olaj
Mártáshoz:
25 dkg vegyes zöldség
1 cikk zeller
7 kis vöröshagyma
5 dkg kristálycukor
néhány szem egész bors
1 babérlevél
késhegynyi szárított kakukkfű
6 dkg liszt
2 dkg vaj néhány borókabogyó
1 kiskanál mustár
4 dl csontlé (leveskockából is lehet)
3 dl félédes vörösbor
A bélszínt négy egyforma szeletre vágjuk, kissé kiveregetjük, sózzuk,
borsozzuk, és vékonyan bekenjük mustárral, majd sütésig félretesszük. A
libamájból négy szép szeletet vágunk, megborsozzuk, és felhasználásig a
hűtőszekrénybe tesszük. Elkészítjük a mártást. A tisztított zöldségeket
karikára vágjuk. Egy lábosban cukrot pirítunk, majd hozzáadjuk a
zöldségeket, és kissé megpirítjuk. Megsózzuk, fűszerezzük, majd a
csontlével és a vörösborral felengedjük, és lassan készre főzzük. Egy
serpenyőben szárazon aranybarnára pirítjuk a lisztet, és besűrítjük vele
a mártást. Néhány percig forraljuk, majd finom szűrőn átszűrjük.
Serpenyőben az olajon megsütjük a bélszínszeleteket. Ezután megsütjük a
libamáj-szeleteket és a gombafejeket is. Tálaláskor zsemleszeletekre
helyezzük a bélszínt, rá a libamájat, majd a gombafejeket. Vékonyan
meglocsoljuk a vörösboros mártással, forrón tálaljuk. Köretnek
szalmaburgonyát, vajban párolt zöldségeket kínálhatunk hozzá.Bélszínjava rossini módra
Hozzávalók:
80 dkg bélszín
só, törött fekete bors
4 szép gomba
30 dkg libamáj
2 zsemle
1 dl olaj
Mártáshoz:
25 dkg vegyes zöldség
1 cikk zeller
7 kis vöröshagyma
5 dkg kristálycukor
néhány szem egész bors
1 babérlevél
késhegynyi szárított kakukkfű
6 dkg liszt
2 dkg vaj néhány borókabogyó
1 kiskanál mustár
4 dl csontlé (leveskockából is lehet)
3 dl félédes vörösbor
A bélszínt négy egyforma szeletre vágjuk, kissé kiveregetjük, sózzuk,
borsozzuk, és vékonyan bekenjük mustárral, majd sütésig félretesszük. A
libamájból négy szép szeletet vágunk, megborsozzuk, és felhasználásig a
hűtőszekrénybe tesszük. Elkészítjük a mártást. A tisztított zöldségeket
karikára vágjuk. Egy lábosban cukrot pirítunk, majd hozzáadjuk a
zöldségeket, és kissé megpirítjuk. Megsózzuk, fűszerezzük, majd a
csontlével és a vörösborral felengedjük, és lassan készre főzzük. Egy
serpenyőben szárazon aranybarnára pirítjuk a lisztet, és besűrítjük vele
a mártást. Néhány percig forraljuk, majd finom szűrőn átszűrjük.
Serpenyőben az olajon megsütjük a bélszínszeleteket. Ezután megsütjük a
libamáj-szeleteket és a gombafejeket is. Tálaláskor zsemleszeletekre
helyezzük a bélszínt, rá a libamájat, majd a gombafejeket. Vékonyan
meglocsoljuk a vörösboros mártással, forrón tálaljuk. Köretnek
szalmaburgonyát, vajban párolt zöldségeket kínálhatunk hozzá. |
|
|
|
Tárkonyos pulykaraguleves
Hozzávalók:
40 dkg pulykamellfillé
1 kis vöröshagyma
1 dl olaj, só, törött fekete bors
egy kevés apróra vágott petrezselyem és tárkonylevél
1 liter csontlé (leveskockából is lehet)
20 dkg vegyes zöldség
1 cikk zeller
10 dkg gomba
6 dkg liszt
2 dl tejszín
1 evőkanál tárkonyecet
néhány csepp citromlé
A pulykahúst kockára vágjuk, a hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk,
majd a fele olajon aranysárgára pirítjuk. Rátesszük a pulykahúst,
sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a vágott petrezselyemmel és
tárkonylevéllel, kevés csontlével felengedjük. Közben megtisztítjuk a
zöldséget, a zellert, a gombát, kockákra vágjuk, és a húshoz adjuk.
Lassan pároljuk, majd a csontlével felengedjük. A maradék olajból a
liszttel világos rántást készítünk, ezzel sűrítjük, tejszínnel dúsítjuk,
ha kell, utána ízesítjük. A tárkony-ecettel és egy kevés citromlével
savanyítjuk, jó forrón tálaljuk. |
|
Tűzdelt
szarvascomb krémmártásban
Hozzávalók:
80 dkg szarvascomb
1 dl olaj
15 dkg füstölt szalonna
20 dkg vegyes zöldség
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 dl fehérbor
6 dkg liszt
2 dl tejszín
2 dl tejföl
5 dkg kristálycukor
só, egész bors
1 babérlevél
1 cikk zeller
2 kiskanál mustár
1 citrom
kakukkfű
A szarvascombról lefejtjük a hártyát és vékony szalonna-csíkokkal
megtűzdeljük. Forró olajban minden oldalát elősütjük, majd félretesszük.
A maradék olajban a megtisztított és karikára vágott vegyes zöldséget.
zellert, hagymát, fokhagymát megpirítjuk, babérlevéllel, kakukkfűvel,
borssal, sóval fűszerezzük. Felengedjük csontlével, és hozzáadjuk a
fehér-bort. Ha Felforrt. beletesszük az elősütött szarvascombot, és
lassú tűzön puhára pároljuk. A megpuhult húst kivesszük a léből. A
tejszínnel, tejföllel, liszttel habarást készítünk, kevés mustárt adunk
hozzá. és besűrítjük a mártást. Szükség szerint utána ízesítjük.
Cukorral, citromlével jól kiforraljuk, majd szűrőn átszűrjük. Tálaláskor
a húst felszeleteljük, és mártással együtt tálaljuk. Köretnek
burgonyakrokettet, vajas brokkolit és áfonyalekvárt kínálunk.
|
|
Gesztenyével töltött pulyka
Hozzávalók:
1 közepes nagyságú hízott fiatal pulyka, 60-80 dkg darált sertéshús, 80
dkg
gesztenye, 2 tojás, 12 dkg zsír, só, bors, 2 dl tejszín.
Elkészítése:
A gesztenyét megtisztítjuk, és egy kevés levesben vajjal megpároljuk,
majd lehűtjük. A darált húst sózzuk, borsozzuk, ráöntjük a tejszínt, és
1-2 tojással összegyúrjuk, majd hozzákavarjuk a gesztenyét. Közben a
megtisztított pulyka mellcsontját hegyes késsel óvatosan kifejtjük. A
pulyka belsejét besózzuk, és az elkészített töltelékkel megtöltjük. A
nyílást vékony zsineggel bevarrjuk, megformázzuk, a pulykát besózzuk és
tepsibe tesszük. Ezután olvasztott zsírral leöntve, nem túl forró
sütőben többszöri locsolással, szép pirosra, puhára sütjük. Sütési ideje
kb. 2-2,5 óra.
|
|
Dorozsmai molnárponty
Hozzávalók:
1 kg pontyfilé, 100 g húsos füstölt szalonna, 2 nagy fej hagyma, 250 g
gomba,
150 g natúr lecsó, 5 dl tejföl, 500 g csuszatészta,
1 csokor petrezselyem,
1 kávéskanál pirospaprika, só, bors 100 g zsemlemorzsa,
a sütéshez olaj.
Elkészítése:
A halszeleteket besózzuk, fél órára állni hagyjuk, majd zsemlemorzsába
forgatjuk és felhevített olajban mindkét oldalukon pirosra sütjük. Az
apróra felkockázott szalonnát zsírjára pirítjuk, megfonnyasztjuk rajta a
hagymát, a tűzről lehúzva megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a
lecsót, a vékonyra felszeletelt gombát. Félpuhára főzzük, ízlés szerint
sózzuk, borsozzuk, majd elkeverjük 4 dl tejföllel. Enyhéz sós vízben
kifőzzük a tésztát, leszűrjük, összekeverjük a gombás lecsóval, majd
tűzálló tálba tesszük. Elrendezzük a tetején a halszeleteket,
meglocsoljuk a maradék tejföllel. Előmelegített sütőben 200 fokon
pirosra sütjük. Petrezselyemmel, paprika- és paradicsomszeletekkel
díszíthetjük. paprika- és paradicsomszeletekkel díszíthetjük.
|
|
|