A NAGY BELGA TÖRTÉNET
I. Rész
(ugyanez megtalálható a hivatalos oldalon is)
 
 
Reményteljes tavaszt értünk, 1998-ban, a választások idején, bár ez - a csapat tagjai közül - nem mindenkit érintett érzelmileg. Hárman a buddhista főiskoláról (A Tan Kapuja Buddhista Főiskola) egyszercsak egy tilos rádió műsorban egymásrataláltak. Mellékesen az akkori választásokról írtak gyorsan egy szöveget, amit valami zenére elmondtak az adásban. De még ez előtt, az első ilyenszintű találkozást követően azonnal, lelkesen elhatározták, hogy 3man csinálnak valamit.
 
Bauxit és Még5lövés az Élő Legenda már korábban csináltak hasonlót, hiszen együtt nőttek fel. Tokyo-nak bejöttek, és viszont. Aznap éjjel egy másik srác is képben volt, de Sz. Z. végül a napi kapcsolat hiányában lemaradt az első körről, amikor megszületett a "faszom baszom", a "bkv", plusz Bauxit és Tokyo szerint a romantikusok, Még5 szerint ez utóbbiak később készültek.
 
A sors úgy hozta, teljesen véletlenül, hogy Tituszhoz kerültek Tóth Szabolcs révén (akkori tilos vezér). A tilos cédére az a szám nem került fel, ebből lett a "Hello" című nóta később, de Titusznak a srácok, Titusz szerint konkrétan Tokyo, Tokyo szerint mindhárman, felmondtak egy számot, a "bkv"-t.
 
Közben szinte észrevétlenül a csapathoz csatlakozott Secretman (Ő is a tilos emlegetett műsorának volt egyik készítője), ebben a pillanatban Tokyo azt mondja kilép egyéb okok miatt. Vannak akik szerint szerelmi bánat okozta távozását, és vannak, akik szerint Secretman iránt észlelt ellenérzései vitték rá e lépésre, de a lehetőségek száma végtelen! Valójában nem számít.
 
Titusz egyszercsak feltűnt, hogy csinált egy zenét a "bkv" című számra. Hosszasan hallgatta a három srác a dalt a kocsiban, és mindhármuknak nagyon tetszett a dolog. Titusz és Még5 enyhe unszolására Tokyo bevállalta a további aktivitást a bëlga berkein belül, egészen pontosan a "bkv plusz" című számban való szerepválallás végett.
 
A bëlga név eredete teljes homály, csak úgy jött. Annyit lehet tudni, hogy két pöttyöt az e betűre Titusz javasolta, és még annyit, hogy kronológiában helyes az időbeli elrendezése a név szóbahozatalának. A művésznevek is ekkor születtek meg. Közben, mialatt Tokyo még vacilált megszületett az "ovi" című szám, Bauxit, Még5 és Secretman jóvoltából.
 
Ezt követte a "bkv plusz", a "külföldi" és a "hello" című számok születése és majdnem végleges formája. Ment minden a maga útján. Kitérőként annyit, hogy a 3 srác kezdetben a főiskolai tanáraitól és diáktársaitól sok szeretetet, illetve elismerést kapott produkciója kapcsán, ami őket csak bíztatni tudta. Zenei oldalon is gyarapodott a társaság, hiszen Tóth Szabolcs néha ránézett Tituszra, és bele-bele nyúlkált a zenébe, míg Titusz épp másfelé nyúlt. Később Ő lett Lord Cursor, a zenekar állandó és elismert tagja a zenei szekcióban.
 
A kialakulásra egy évre, szintén tavasszal bekövetkezett a banda első koncertje a Jailhouse nevet viselő klubban, Budapesten. Aznap estére Titusz volt hivatalos, és beajánlotta a bëlgát, hagy játsszon egy kicsit. A koncertet nagyrészt ismerősök, barátok, barátnők látták és sok kép dokumentálta (lásd régi belga site). A fellépés a zenekar és közönség számára egyaránt várhatóan felüli örömet szerzett.
 
Ezt követően hasonlóképpen koncerteztek, kéthavonta egyszer-kétszer. Szinte mindig mindenki örömére. Elérkezett az első szigetes koncert, a tilos rádió sátorban, 1999-ben????. Mondhatni sikernek tűnt, az aznap este, és egy ihlettel lett gazdagabb a csapat. Akkor este hip-hop est volt a sátorban, és a bëlga után színpadra lépő fundamentalisták nagyjából ezzel nyitottak: "véget ért a friderikusz só, ez most az igazi hip-hop yo". Ez ihlette az "Igazi hip-hop" című számot. Minden szép komótosan ment a maga útján.
 
A 2000-es év tavaszának végén hirdetés lepi el az országot: pepsi sztárcsináló. Bauxitnak, bár egyes vélemények szerint az akkori barátnőjének (aki a Julcsi az oviban) beugrott, hogy jelentkezzünk mi is. Végül igent mondtunk magunknak. (Itt Bauxitnak van egy sztorija, amit meg lehet tőle kérdezni majd egy riportban.) Elődöntőre Miskolc városába kellett utaznunk. Az elődöntőt megnyertük a "Külföldi" című számunkkal. (Ennél a résznél Még5 tudna mesélni arról, hogy miként került a "külföldi"-be a "miskolc" szó - Tokyo révén.) A döntő Budapesten volt, ahol az "ovi" című számmal nem nyertek, nem létező második helyezést értek el pontszám alapján.
De az akkor induló EstFm rádió hallgatóközönsége a bëlgát választotta legjobbnak rap kategóriában. Misem kellett több a virágzó rádiónak, elkezdte játszani az "ovi" című számot. Ezt követően születnek az új számok, a banda reménykedik, lemezmegjelenésben.
 
Valami ismét felpezsdülni látszik. A koncerteken már meglehetősen sok az idegen, netán visszajáró arc. Ezen az őszön megszületik a zenekar második nagy slágere a "nemzeti hip-hop", a slágerhármas (Bauxit, Még5, Secretman) tollából, illetve ugye Titusz és Lord C gépeiből. Kiadók telefonálnak, találkozás és visszahívásra való várakozás nagyrészt egy évig. E várakozás számokat sem nagyon szült, a tempo lassulni látszott, és egy késői éjszakán Bauxit otthonában megszületik az autós, azaz a "gyaloglás vége" című szám. A három fiatal, hajnalig gyönörködve alkotásában, boldogan hajtja álomra fejét.
 
És egy év múlva feltűnik a színen Murányi István, aki Kovács Tamás (Crossroads Records) barátját ráveszi, adja ki a bëlgát. A megállapodás hamar megszületik. Kevés keckmec, kisebb elégedetlenségek, de a lényeg, hogy mindenki okkal örül. 2002. március 15-én megjelenik a bëlga első albuma "majd megszokod" címmel. Ezen a napon a CsaCsaCsa elnevezésű budapesti szórakozóhely ad otthont a lemezbemutató koncertnek, amely egy délutáni és egy késő esti koncertből állt. Jól látható, objektíven is nyilvánvaló siker, boldog arcok a színpadon és előtte.
 
Ezzel egyidőben, davidope és tokyo csaknem 6 hónapos, sajátos tempójú hegesztése után megjelenik a belga.hu is, amely szintén tetszést okozott sok emberben. A ma már csak korai, vagy régi fórumosoknak nevezett lányok fiúk egy kedves közösséget alakítottak ki, amely közösség elment egészen a fizikális találkozásig. Ez zenekaron belül egyeseket meg is hatott.
 
 
 
        Vissza a főoldalra
Web Page Maker, Make your own web page