Papírtechnikák

A párommal még januárban próbáltunk rákeresni, egy nemrég született és Hópihe névre hallgató apró jegesmedve képeire a neten. A találatok között volt egy rövid film, amiben ennek az óriás hópihének a hajtogatását mutatták be, lépésről lépésre. Megtetszett, hát megcsináltam.
A pandamackót ábrázoló képre is a szakközépiskolás füzetemben bukkantam rá. Vagyis megvan vagy húsz éves. A tépkedett újságpapír mozaikból készítettem. Szükség volt hozzá színes magazinokra, a tépegetéshez a kezemre, ragasztóra, és egy modellre. Úgy tűnik, már abban az időben is imádtam a mackókat. Egyébként a maci akiről a kép készült, szétszedett állapotban egy dobozban várja a felújítást.
Sajnos ennek a karcképnek a készítési folyamatára már nem nagyon emlékszem. Kitalálod miért? Igen. Ez is két évtizede készült. Úgy rémlik az alapja színes festéksávokból áll, amit először gyertyaviasszal, majd a viaszos felületet fekete temperával kellett átkenni. Az alapozás után jöhetett a minta karcolása, de hogy mivel? Talán egy fogpiszkáló hegyével...
Tavaly egy meleg nyári nap délutánján rosszkedvű voltam és nem találtam a helyem. Nyüglődtem egy darabig, majd eszembe jutott hogy a Praktika újságban papírmaséból egyszerűen elkészíthető hófehér készült sirályokat láttam. Minden szükséges alapanyag megvolt, így hozzáláttam és mire a sirályt elkészítettem, a rosszkedvem huss, elszállt. A csőrében levő halacska másnap hússütés közben jutott eszembe, mikor levettem a tepsiről a fóliát, és összegyűrtem. A csőrön kicsit módosítanom kellett, hogy az "éhes" sirály megcsippenthesse a halat.
Kedvenc újságom lapozgatván sok fotót láttam szalvéta technikával készült képekről, dobozokról, tálcákról és más különféle tárgyakról. Nagyon tetszettek, így én is kedvet kaptam hozzá. Ez a két kép volt életem első próbálkozása ezzel a technikával. Meg is kínlódtam velük rendesen! Utólag visszagondolva és a képeket nézegetve, megérte!
A tökölés fázisai. Több heti "türelmes gondozás" eredménye ez a szép érett tökfej. A tök alapjául egy felfújt lufi szolgált, amire több rétegben tépett újságpapír csíkokat ragasztottam. Erre dolgoztam rá a saját turmixolású masé masszából a gerezdeket, majd a még félig lágy alapból késsel metszettem ki a pumpkin szemét, orrát, száját. A szárát egy darab újságpapírból gyűrtem tekertem, és papírcsíkokkal borítva rögzítettem. A teljes száradás kb. két hétbe telt. Ezután jöhetett csak a tök festése, kívül s belül. Utólsó simításként egy réteg selyemfényű lakkal kentem le. A mécsest LED lámpa helyettesíti, amit a tök fenekén levő nyílásba lehet beilleszteni.
A kagyló szakállú Neptunt elsőnek egy praktikás olvasó formázta meg agyagból, felhasználva a tengerparton gyűjtött kincseit. Ezt én is remek ötletnek tartottam, mert a párom az utóbbi időben rengeteg kagylóval halmozott el. (hát igen, kinek bundák ékszerek, kinek kagylók...) Mivel kiskosárban fedeles vödörben rengeteg kagylót tároltam már, egyből kaptam az alkalmon, hogy legalább egy részük látható helyre kerüljön, ezért Neptun mellé megálmodtam vízből felbukkanó, és képből kiúszó sellő lányát is. A papírmasé technika adta magát mivel masszív, de mégis könnyű alapra volt szükség, hogy az elkészült kép a rákötözött kagylók miatt ne legyen túl nehéz. Nézd végig a folyamat fotókat, hátha te is kedvet kapsz egy saját kép elkészítéséhez.
Ezt a kövön ücsörgő, az életnek örülő -párom szavai szerint- dögös vörös sellőt maradék papírmasé masszából formáztam. A kis vörös nem csak dögös, de még piszkosul hiú is, mivel sem a formázás közben, se száradás után "nem hagyta" magát lefényképezni. Az első fotó csak teljesen kifestett állapotában sikerült róla.
Téli gyerek lévén imádom a telet a maga jeges hidegségével, a hó egyenesen lázba hoz! A tél szeretetében a fiacskám is osztozik velem, így aztán ahogy leesik pár centi hó, mi már hagyjuk is benne a lábnyomainkat. Fényképezünk, én pedig hóembert építek kilépőre, ablakpárkányra. Sajnos ezek pillanatok alatt elolvadnak ahogy kisüt a nap, ezért készítettem egy "répaorrút", akinek nem árt meg még a nyári rekkenő hőség sem. Szinte minden porcikája újságpapírból készült. Az ág és a kobak illesztései fa rudak, az orr pedig hurkapálcával rögzül a fejhez. A hóember alatt levő hófolt a hógolyókkal együtt szintén újságpapírból lett kialakítva. Mivel őkelme szétszedhető, így könnyebben tárolható a tavasztól őszig tartó időszakban, és decemberben elég pár mozdulat, hogy elfoglalja "őrző-védő" helyét az erkélyen. Az "ágaira" aggatott apró fém mécses tartókba LED lámpás örökmécses -kicsit giccses viszont tűzbiztos- pislákolhat az adventi időszakban.
Egy májusi vasárnap délelőtt, mialatt a sütőben sült az ebéd, tudom kissé elmebajosan hangzik, de valami kényszert éreztem arra, hogy lerajzoljam, majd agyag híján újság és selyem papírból hevenyészve megformázzak három mesehőst a János vitézből. Kezem alól előkerült Kukorica Jancsi és az ő szerelmetes Iluskája, és Iluska mostohája. Anyukámnak annyira megtetszettek a figurák, kérte valamilyen módon "tartósítsam" őket, hogy mind hármójukat kitehesse a vitrinbe. Ekkor eszembe jutott, mi lenne ha gipszpólyával bevonnám a formákat, majd a már megkeményedett alakokat kifesteném... Ha érdekel, a munka menetét képről képre követheted. Gipszpólya helyett használhatsz falglettelésből megmaradt un. rigipset. A bekevert rigipsbe mártott gézdarabokból -amik lejárt szavatosságú elsősegély dobozból származnak- több rétegre lesz szükség mint a gipszpólyából, és a megszáradt figurákat nem árt finom csiszolóvászonnal átcsiszolni festés előtt.
Párom anyukájának készítettem ezt az örök naptárat karácsonyra ajándékba, hogy a fiacskája és az unokája akkor is vele legyen, mikor hosszú ideig nem találkoznak. A nagyi ugyanis imád kint lenni a telken, ezért tavasztól a tél beálltáig legtöbbször csak telefonon érintkezik a fiukkal. A hónapokhoz illő képeket a fiammal választottuk ki, és hivattuk elő. A fényképek kereteit mintavágó ollóval vágtam ki színes papírból. Eztán jött a naptárkészítés legélvezetesebb része, a keretek díszítésének kitalálása (hobby boltok katalógusaiból sok ötletet lehet meríteni), előrajzolása, kivágása, ragasztása. Itt a papíron kívül felhasználható flitter aprógyöngy satöbbi. Ha nem szeretnél piszmogni a pici figurák készítésével, kreatív boltokban rengetegféle közül válogathatsz. Ahhoz, hogy a díszítés egyes részei térbeliek legyenek, 3D szivacskockákat használtam.