Sütemények

Életem során ekkor éreztem először kedvet a kalácssütéshez. Egyből nagy merészen mindjárt a kalács egy töltött változatához, négy fonattal. A receptben a fonáshoz mellékelt rajz hibás volt. Még szerencse, hogy elsőre zsinórokkal próbáltam ki! Bánatomra azt a tanácsot is megfogadtam, lazán fonjam a hurkákból a kalácsot, mert kelés és sülés közben megnő. Annyi igaz hogy megnő. Ha azonban lazára van fonva a kalács, akkor inkább széltében nő, mintsem magasságra. Ez látszik a képen is. Ennek ellenére az íze annyira finom, hogy azóta fiam kérésére mindig ilyet kell sütnöm húsvétra.
Kisfiam mint minden gyerek imádja az édességeket, különösen a karácsonyra sütött mézeskalácsért rajong. Míg kisebb volt, ő is bőszen gyúrta a tésztát és szaggatta ki a különböző formájú kalácsokat. Mára az ő lelkesedése már csak az evésig terjed. Szerencséjére azonban az én kedvem töretlen. Sőt! Manapság nem csak saját fogyasztásra sütök vagy két dobozra valót, hanem minden évben más formájú kalácsokat készítek ajándékba a család többi tagja számára. Természetesen a lurkónak is mindig jut egy ilyen meglepetés óriás mézeskalács.
A recept ugyan az a diókrémmel töltött kalácsrecept csak a külsején változtattam kicsit. Négyfonatú helyett háromfonatú, a formáját illetően koszorú, és miután szorosan fontam, szép domború.
Ennek a marcipános rózsakalácsnak a receptjét szintén a kedvenc Praktika magazinomban találtam. Az elkészítése nem ördöngősség. Az elkészült kalácsnak pedig nem csak a látványa csodaszép, az illata is íncsiklandó. Az íze pedig: hmm...
A kekszeknek a receptjét anyukám találta ha jól emlékszem egy vaníliás cukor tasakjának a hátoldalán. A begyúrt tésztából mint a képen is látszik, rengeteg keksz lesz, és a legjobb benne hogy hetekig eláll. No, már ha nincs a háznál annyi édesszájú, mint nálunk!
Folyton ismétlem magamat, de hát mit tegyek ha a Praktika újság a kedvencem, és nagyon sok ötletet, vagy receptet ebből az újságból merítek... A mézes nyuszik ötlete és a kivágáshoz szükséges minta is, amit kartonból készítettem el, ebből a magazinból való. A sablont rá kell tenni a kinyújtott tésztára, éles késsel körbe kell vágni, majd sütőpapírral bélelt sütőlapra helyezni. A készre sütéshez kb. 10-15 perc kell. Ha kihűlt lehet díszíteni.
Igen, már megint! Onnan van az ötlet, és a recept. De a képen látható sütiket, már én készítettem.

A hintaló, a diótörő és az angyalkák az újságban tetszettek meg. A szarvast, mint dísztárgyat láttam meg egy kirakatban, és mivel mindig van nálam füzet és toll, gyorsan lerajzoltam. A hóembert saját kobakból merítettem. A4-es papírra úgy rajzoltam le őket, hogy egy lapon többen is elférjenek, majd bevittem az iskolába, ahova a fiam jár, és megkértem szépen az osztályirodás hölgyet, laminálja le nekem a papírokat. Otthon aztán kivágtam az immáron lemosható sablonokat. Eztán már csak a mézeskalács tésztáját kellett összeállítani, nyújtani, és a sablonokat körbevágni éles késsel s már mehetett is a sütőbe sülni. A sablonokat pedig elég volt először nedves szivaccsal, majd papírtörlővel szárazra törölni, végül pedig eltenni a többi szaggatóforma mellé. Most egy fiókban ülve várják a következő "bevetést".
Természetesen az osztályirodás hölgy is kapott egy szépen kidíszített mézeskalácsot ajándékba a kedvességéért. Méghozzá egy szarvast, mert ez tetszett neki a sablonok közül a legjobban.
A bejgliket évek óta anyukámmal ketten készítjük. Az egészben nem is ez a lényeg, hanem az hogy ilyenkor a konyhánk úgy működik, mint egy nagyüzem. Ugyanis nem csak magunknak sütünk. Első nekifutásból sütünk három-három kisebbet a dédinek, és az ő szomszédjának, majd hármat apósomnak ajándékba. Eztán jön csak a mienk. Magunknak mindhárom féléből kettőt-kettőt szoktam készíteni. Az elmúlt évben anyukám valamiért elszámolta a töltelékek mennyiségét, így a karácsony és a szilveszter közti napok egyikén sütöttem a képen látható, fényes tetejű bejgliket.
Ezt az emeletes csoki krémmel és marcipán gyümölcsökkel díszített kókusztortát fiam tizennegyedik születésnapjára sütöttem. Különlegessége a kókuszkrémben rejlik, amibe mascarpone sajt lett belekeverve. Az egész családnak annyira ízlett, hogy hírmondó se maradt belőle.
Malackát sokadmagával, évekkel ezelőtt sütöttem. Arra hogy milyen alkalomra készítettem őket, arra emlékszem. Ők köszöntötték az új évet, és hoztak remélhetőleg szerencsét azoknak, akik ajándékba kapták. De hogy milyen tésztából készültek?... Ami biztos, a szeme egy-egy szem mazsola.
Fiam áprilisi születésű, így aztán legtöbbször a húsvéti nyuszi hozza a születésnapi tortáját. Ezért kapott hát a 12 gyertyás, kókuszos (ez a lurkó kedvence) torta, tojáscukor-virágos, marcipánnyuszis díszítés.
A praktika újságban találtam egy eperzselés tortareceptet. Közelgett párom születésnapja, s mivel szereti nagyon az epret, gondoltam elkészítem neki meglepetésnek. A bökkenő csak az volt, hogy amerre jártam-keltem sehol sem árultak epret, piacra menni meg nem volt időm. Ekkor jött a mentőötlet. A mélyhűtőben pont annyi mennyiségű málna "fagyoskodott", amennyi a tortához kellett. Így hát elkészítettem málnával. Annyira ízlett páromnak is, és a fiamnak is, hogy két héten belül még két tortát követeltek ki maguknak. A másik kettő már valóban eperből készült.
Az idei farsang sem telhetett el gyermekem kedvence, a töltött csoki mázas fánk nélkül. A különbség csak annyi volt, hogy idén még idejében le tudtam fényképezni.
Nagyikám 2009 szeptember 23-án töltötte be a 90. életévét. Ennek okán valami különleges tortával szerettem volna meglepni. Kedvenc újságom most is a segítségemre sietett. Az ötleteik között találtam ennek a napraforgó szirmos tortának a receptjét, amit el is készítettem. A torta csoki krémtorta, csokoládé krém bevonattal. A szirmok sárga marcipán masszából lettek kivágva és formázva, majd pár óra száradás után kerültek szépen elrendezve a helyükre. Ahhoz, hogy a szirmok stabilan rögzüljenek, a szirmok közepét csoki bevonóval öntöttem ki.