Textildíszek

A soha el nem hervadó tulipánokat és a hozzájuk színben és mintában illeszkedő képeket nagymamám konyhájába készítettem, évekkel ezelőtt. Az alapötlet a Praktika újság egy nagyon régi számából származik.
A styroport mackó formát a párom vásárolta a bolhapiacon 50 forintért. Eredetileg le volt festve halvány barackszínűre. Sokáig forgattam, nézegettem, de a festés lehetőségét elvetettem. Túl ridegnek tűnt. Rajta próbáltam ki először a folttechnikás díszítést. Szerintem megérte.
A képen anyukám ágya látható. Mérete miatt nehezen kapni rá ágytakarót, vagy ha mégis akkor drága. Ezért hát vettünk az ágytakaróhoz két 150×250cm-es erős szőttes takarót, az IKEA áruházban, amiket a hosszanti oldaluknál összevarrtam. A falvédőhöz, a párnák hátoldalához, a szék és a puff huzatokhoz kettő ugyanilyen méretű szőttest vásároltunk. A két öblös fotelra két nagyobb méretűt sikerült vennünk, amit nem kellett varrnom.  A díszpárnák előlapja kettő darab, piacon vásárolható párnahuzatból készült. A középső párna elejét a mintát össze illesztve két részből varrtam.
A zsákokat maradék anyagból madeira csipke felhasználásával készítettem az össze-vissza kallódó nejlonzacskók számára. A sikeren felbuzdulva varrtam egy tárolós zsákot a nyújtódeszkának is, ami gombolással záródik, és a "fülei" segítségével fel lehet akasztani, a párom által befúrt és becsavart akasztókra, a falra. Így nincs útban. Ezeken felül készítettem még három zsineggel behúzható zsákot, a bab, a lencse, és a sárgaborsó tárolására. Ezek a "kamraszekrény" ajtajára ragasztott műanyag akasztókra lettek felaggatva, szintén helytakarékosságból.
A Mirr-Murr névre hallgató nyakigláb macsekot kisfiamnak varrtam (kézzel) a negyedik születésnapjára, gyermekem nem kis örömére. Jó néhány évig hűséges hálótársa volt a lurkónak, s még a nyaralásokra is velünk tartott a cicus. Ma már a nyugdíjasok békés életét éldegéli anyukám szobájában, kedvenc helyén a karnison.
Ezt a nyuszit már láthattad, amint egy óriás mackó társaságában üldögél nagymamám foteljában. Most íme itt van közelről "testőr" nélkül. Az, hogy a mackókészítés részben is megjelent, nem a véletlen műve. Ugyanis a szabásmintájuk csak a talpacskákban és a fülecskékben tér el. No meg a mértükben. 
Ezeken a levendula zsákocskákon is látszik, hogy macibolond vagyok s ezzel lassan "megfertőzöm" az egész családot. (Nagyobb bajuk sose legyen!) Minden családtagomnak készítettem ilyen zsákot, amire a nevük kezdőbetűjét és a betűkhöz támaszkodó vagy épp a betűn ücsörgő macikat hímeztem keresztszemes öltéssel. A leszámolható rajzot egy régi újságárusoknál kapható sorozatból vettem.
Ennek az IKEA-s napocskás párnának láncöltéssel hímeztem szemet, nózit és szájat, hogy ne legyen tucatárú jellege. Fiam míg kicsi volt, ez volt a kedvenc párnája. Ma már nagy a gyerek, de a párna még most is az ágya végében ücsörög egy sk. készítésű kiscsillaggal együtt.