Lekerekített téglalap: Sikló          ViperaLokális hatás
Lekerekített téglalap: A KERESZTES VIPERA
Lekerekített téglalap: Lekerekített téglalap: A Szatmár-Beregi viperák

Hazánkban két mérges kígyó él, a kisebb és ritkább rákosi vipera, a Kiskunságban és a keresztes vipera, melynek két nagy állománya él a Zempléni hegységben és a Szatmár-Beregi síkon, egy kisebb csoportja pedig Somogyban.
A keresztes vipera, mint minden vipera, elevenszülő, ez azért előnyös számára, mert a legészakibb elterjedésű faj, így élőhelyeinek nagy részén, a lerakott tojások nem tudnának kikelni. Kedveli a nedves környezetet. A hímek főleg a tavaszi, nyár-eleji időszakban aktívak, a nőstények egész évben sokat vannak kint, mivel a vemheseknek a kicsik fejlődése érdekében sokat kell táplálkozni és napozni.

A hímek alapszíne szürkés, esetleg fehéres, kékes, mintái feketék. A nőstények alapszíne barnás, vöröses, ritkán sárgás, vagy zöldes, mintáik általában barnák.
A keresztes viperák, mint a hüllők nagy része, elterjedési területének csak kis részét használja, állandó élőhelyként. Kerülik a teljesen nyitott réteket és a zárt erdőket. Leginkább a ritkás cserjéseket, lápokat és a bokros, napsütötte erdőszéleket kedvelik.
A tavaszi nászidő kivételével, viszonylag helyhez kötött életmódot folytatnak. 5-15 méternél messzebb, csak ritkán távolodnak el, kiválasztott, biztonságos búvó, napozó és vadász helyüktől. Általában laza árnyékban fekszenek, ez alól csak a hideg idő utáni felmelegedés pár órája, illetve a hasas nőstények napozása lehet kivétel.
Mivel rendkívül jó rejtő színük van, el lehet menni mellettük anélkül, hogy megmozdulnának. Rendszerint csak elhaladásunk után menekülnek, már ha szükségét érzik.
Ebből eredően szinte kizárt az olyan támadás, ami nem jár közvetlen kontaktussal, vagyis ha nem lépünk rá, vagy nem fogjuk meg őket, nem marnak.

A Szatmári és Beregi területeken mindig is gyakori faj volt, bár némi természetes hullámzás folyamatosan tapasztalható az állományokban.
Három viszonylag elszeparált állományát különböztethetjük még, melyek élőhelye kisebb-nagyobb mértékben el van zárva egymástól, így az igen változatos színezetet mutató fajnak helyi színváltozatai alakulhattak ki.
A legtöbb helyen jellemzően sok a fekete változat is.

1998-ban a belvíz jelentős állomány pusztulást hozott, mivel telelésben érte az állatokat. Ráadásul a korábbi száraz évek hatásaként jelentős csoportok teleltek kiszáradt medrekben, melyek gyorsan megteltek fagyos vízzel és befolytották az állatokat.
A megmaradt állomány javítására pár évig jelentős élőhely-kezelési munkákat folytattunk.
Erre kontrázott rá a 2001-es árvíz ami egyes részeken komoly kimosással járt. Szerencsére ekkor már ébren voltak az állatok, így csak eredeti élőhelyükről kerültek ki. (egy részük)
Ennek később pozitív hatása lett, mivel a remek alkalmazkodóképességgel megáldott állatok remekül belakták új élettereiket.
Jelenleg is folyamatos szaporodást mutatnak, nem csak egyedszámban, de élőhelyfoglalásban is.
Az állomány jó kondícióját mutatja, hogy egy lokális felmérésben a talált állatok 78%-a 1-2 éves egyed volt, vagyis kiemelkedően fejlődő állományt találtunk.

Ez a faj a térség jellegzetes és érdekes lakója, megóvása, élőhelyeinek védelme kiemelt fontosságú. 

Lekerekített téglalap: Biztonsági szabályok 

A kígyók csak komoly háborgatásra reagálnak marással, harapással. 
A keresztes vipera általában nyugodt állat. 
Megfogása a marás veszélye mellett, tilos is, mivel védett!

Természetesen véletlen baleset előfordulhat az alábbi tanácsok ennek elkerülését vagy kezelését segítik.

A viperák által lakott élőhelyeken kerülendő:

Erdőszéli sávban, vagy magas, elfekvő fűben történő fölösleges          mozgás, leülés, lefekvés.
Táskák, csomagok, dobozok, stb., lerakása.
Bármilyen nagyobb tárgy, fatuskó, kő, stb., felforgatása.
Üregekbe, faodvakba történő nyúlkálás.
Bármilyen kígyó, vagy annak látszó állat megfogása, zavarása.

A megmart személy ellátása:

A megmart személy beszállítása a legközelebbi Kórházba. Javasolt a Fehérgyarmati!
A méreg kiszívása a sebből, kizárólag szívófecskendőve.
Pihentetés, hűvösben, sok folyadék itatása. (ha mentő jön érte!)
Ha van rá biztonságos mód, az állat lefotózása, esetleg befogása és szökésbiztos elhelyezése, bemutatása szakértőnek.
Ellipszis: ♀
Ellipszis: ♀
Ellipszis: ♂
Ellipszis: ♂
Ellipszis: ♂
Ellipszis: ♂
Ellipszis: ♀
Lekerekített téglalap: BBC film északról