Gyermekközpont

A tervezett épület kialakítása környezettudatos szemlélettel készül. Az építés és az üzemeltetés során is minimalizáljuk az energiafelhasználást.

Az épület éves energiamérlege pozitív, több energiát termel, mint amennyit a működéshez felhasznál, így szén-dioxid-kibocsátás szempontjából is semleges. Ehhez sok más szempont mellett rendkívül fontos a megfelelő tájolás is, ezért a fő tömeget úgy helyeztük el, hogy dél, dél-nyugat felé benapozott legyen. A telken való elhelyezkedést befolyásolja még a funkcióból adódó helyiségkapcsolatok.

A tervek szerint az épületben kb. 20 fő gyermek töltene el egy-egy hetet, megismerkedve közben az épülettel és a környezettudatos szemlélettel. Számukra alakítunk egy kétszintes épületrészt, alul a foglalkoztatókkal az emeleten pedig lakószobákkal. E mellett számítunk a szülőkre és a nyaranta Kunszigeten megforduló kerékpáros és evezős túracsoportokra is. Az ingatlan dél-nyugati oldalán, a szomszédos rendezési terv szerinti kemping és sátorozóhely mentén apartmanokat alakítunk ki. Ezekben lehetőség nyílna akár hosszabb időt is eltölteni. Azért, hogy a két csoportot függetlenül tudjuk kezelni, egy különálló fogadórészt alakítunk ki. Itt kap helyet a recepció és egy kiállító információs tér, ahol a várakozók röviden megismerkedhetnek az épület működésével.

Mivel a ház maximalizálja a megújuló energiaforrások használatát, így minimálisra csökkentjük a nyaranta légkondicionáló, télen a hagyományos fűtés, valamint a mesterséges megvilágítás szükségességét. Napkollektorok és hőszivattyú biztosítja a használati melegvízhez és fűtéshez szükséges hőmennyiséget, fotovoltaikus elem és szélenergia segítségével fedezzük a ház elektromos igényét. Szellőzés tekintetében a ház rendelkezik természetes és mesterséges rendszerrel is. A mesterséges rendszer hővisszanyerőt használ. Gyűjtjük a tetőkön keletkező csapadékot, melyet öntözésre és WC öblítésre használunk. A keletkező szennyvizet hővisszanyerőn keresztül vezetjük ki az épületből, és gyökérzónás tisztítás után újrahasznosítjuk, illetve elszikkasztjuk.

* -al jelölt mezők kitöltése kötelező