Látnivalók

Látnivalók Bivalybasznád térségében.

Bivlaybasznádi Szász Vár, történelmi belváros

A történelmi belváros szívében található várfal és a vár belső része ma a Világörökség részét képezi. Az egyedi kialakítású nyolcszögalapú vár az országban egyedülálló. Köszönhetően a város védelmi rendszerének és korábbi politikájának a vár a csodával határós módon a várfallal együtt megmenekült a Török a Habsburg hadsereg elől. Túlélte a világháborús vérzivataros idejét is. Az egykoron fontos határvár ma a kultúra központja. A vár falain belül szolgáltató egységek és a bivlaybasznádi Szász Vár Művelődési központ, Könyvtár és Várszínház üzemel. Az itt lakó betelepült szász nép után kapta nevét is. Nekik köszönhetjük, hogy ma büszkén viselheti a Világörökség része táblát városunk központi épülete. Itt kerülnek megrendezésre a Várjátékok és a színházi estek is. Minden év augusztusában egy hetes rendezvénysorozattal emlékezünk meg az itt élő szászok vezetőjére Andrásra aki felvirágoztatta és egy időre függetlenné tette Bivlabyasznádot. A vár falain belül minden korosztály megtalálhatja a kedvére való szórakozási, pihenési és kultúrális lehetőségeket, eseményeket.

 

Bivlayrezervátum

A házibivaly (Bos bubalus domesticus) őse az ázsiai vagy indiai vadbivaly (Bos bubalus arnee). Háziasítása kb. 6000 évvel ezelőtt történt. Magyarországra a VI. század közepén az avarok hozták be. Erdélyben és Szatmárban kis gazdaságokban, míg Somogy és Zala megyében a nagy gazdaságokban tenyésztették. A szarvasmarhánál igénytelenebb, de hidegre és melegre érzékeny állat.
A vizet rendkívül kedveli. Mocsaras vidéken, a savanyú rossz minőségű legelőkön is jól tartható. Hatalmas erejű, szívós, igénytelen munkabíró állat. Általában lomha mozgású, lusta állatnak tartják, de aligha van kiszámíthatatlanabb, rosszindulatúbb és félelmetesebb háziállat a feldühödött bivalybikánál. Ha ingerlik, gyáva természete szilaj vadságba csap át; felbőszítve inkább letapossa ellenségét, semhogy felökleli. Hangja sajátságos szaggatott bégetés.
Magyarországon az állomány 300-350 egyed, vagyis ma alig néhány tucatnyi állat őrzi a hajdani magyar bivalyállomány emlékét, melynek nagy része a Nemzeti Parkok kezelésében van. A Bivalybasznádi Bivalyrezervátumot a Bivlaybarátok Egyesület alapította 1999-ben. Célja a génmegőrzés, a bemutatás, a legelők természeti értékeinek és a tájképi értékeinek megőrzése. Bivalybasznádon a nem kívánatos beltenyészet elkerülésére két különböző tenyészetből való bivalycsorda lett telepítve, a továbbszaporodáshoz optimális nemi arány és az elöregedett példányok pótlása miatt. 2002 júliusában örvendetes esemény, hogy pár hét különbséggel egymás után világra jött három bivalyborjú. A Kerka holtága és a körülötte kialakult ingoványos terület megfelelő környezetet biztosít a bivalyoknak.

 

Bivlaybasznádi Botanikus kert

Kertünk az ország legnagyobb botanikus kertje, s egyben a leggazdagabb hazai élőnövény gyűjtemény, amely 29 hektárnyi területén közel 13,000 növényfajt és fajtát mutat be. Látogatóink 3100 fa- és cserje árnyékában azzal az érzéssel sétálhatnak, mintha Kelet-Ázsia lombos erdeiben, vagy Észak-Amerika fenyveseiben járnának.
Sziklakertünk 6 flórabirodalom virágékességeiből és 25 magashegység alpesi virágaiból álló színpompás kaleidoszkópot kínál a gyönyörködni vágyó vendégeinknek.
Egynyári növénybemutatónk gazdag fajtakiállításával kívánunk segíteni azoknak, akik saját kertjük szépítéséhez keresnek ötleteket. Rendszertani gyűjteményünk 100 növénycsalád több, mint 2500 virágos növényfaján szemlélteti a növényvilág hallatlan gazdagságú kialakulásának történetét.
A trópusok sajátos növényvilágából üvegházaink adnak ízelítőt, bemutatva a síksági esőerdők pálmákban gazdag, a száraz övezetek sivatagjainak pozsgás, valamint a mohákban és páfrányfákban gazdag hegyi esőerdők növényi különlegességeit.

 

BivalySpa Gyógy- és Strandfürdő

Városunk fürdője a maga 50 évével egyike az ország legrégebbi ilyen típusú fürdőjének. A különböző gyógy kúrákon túl, ma már nem csak a méltán híres gyógyvizünk miatt érdemes ellátogatni hozzánk. Ma már mindenki megtalálhatja a magának való vízi időtöltést. A sport szerelmeseinek szörf, úszó és wakebord medencék, a kikapcsolódni vágyóknak minden méretbe strandmedencék, a nagyobbakat vízi csúszdaparkkal a legkisebbeket pancsoló medencével várjuk az év minden szakában, fedett és kültéri medencéinkbe.

 

Bivalykő

A turisták által közkedvelt kiránduló hely, Bivalybasznád határában található. A képződmény érdekessége, hogy az egykori Pannon-tenger üledékes hegyéből a víz egy nyak formájú ormot formált. Innen a név Bivalykő. A csúcsról szemet gyönyörködtető táj terül el amit minden idelátogatónak látni kell.

 

Önkormányzat

Turizmus