A szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása A vendéglátó eladó a cukrászdák, kávézók, eszpresszók, bárok, gyors-étkezőhelyek, büfék, falatozók nélkülözhetetlen szakembere. Feladata az értékesítő munkák szakszerű ellátása. Vitrineket, kínáló polc és pultrendszereket rendez, alkoholmentes és alkoholos italokat készít. Cukrászkészítmények, fagylaltok befejező műveleteit végzi. Pultkiszolgálást és felszolgálást végez. Reggeli- és uzsonnaételeket, gyorsételeket, hidegkonyhai készítményeket, salátákat készít és értékesít helyben és elvitelre.
A szakmai vizsga részei 6273-11 Vendéglátó gazdálkodási tevékenységek | írásbeli 6274-11 Vendéglátó tevékenység alapjai | szóbeli 6275-11 Szakmai idegen-nyelvi kommunikáció | szóbeli, gyakorlati 6284-11 Gyorséttermi- és ételeladó munkája | gyakorlati 6285-11 Vendéglátó eladó értékesítő munkája | gyakorlati, szóbeli
A képzés megkezdésének szükséges feltételei Az 1998/99-es tanévben, vagy előtte végzettek esetén nyolcadik évfolyam elvégzését tanúsító alapfokú iskolai végzettség, vagy azt követő években végzettek esetén tizedik évfolyam elvégzésével tanúsított iskolai végzettség
Foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vizsgálat
Szakmai alkalamassági követelmények