Üdvözöllek

Honlapomon!A

Kínai terápia

részleteit elolvashatod->Itt

www.prok.hu/betti

A Soproni kezelésről folyamatosan beszámolok -> Itt

Remélem, hogy történetem felkelti érdeklődéseteket, és sokan látogatjátok honlapomat.

Búcsú Nórától!


Somogyi Nóra Honlapja

BEMUTATKOZÁS


Ezt a lapot azért hoztam létre, hogy élettörténetemet bemutassam, reményeimnek hangot adjak, céljaimat ismertessem. Hasonló sorsú emberek esetleg érdeklődve olvashatják soraimat. Én szívesen fogadtam volna egy ilyen oldalt a balesetem után, amikor szinte fekve, magatehetetlenül kellett tölteni napjaimat. Nem akarok hiú ábrándokat kelteni senkiben, de úgy érzem, hogy nem szabad már az elején lemondani mindenről, mindent meg kell próbálni a gyógyulás érdekében. Természetesen úgy, hogy közben az ember próbálja élni az életét is.

Azért is hoztam létre e lapot, hogy köszönetet mondhassak mindazoknak, akik valamilyen módon segítettek nekem, hogy életben maradjak, egészségi állapotomban javulást érjek el, és ebben az állapotban is maximumot nyújtsam. Köszönetet mondjak azoknak is, akik anyagilag is támogattak, és köszönettel tartozom mindenkinek, akik gyógyulásom érdekében bármilyen mértékben támogatást nyújtanak nekem ahhoz, hogy Kínába a BEIKE Kutatócsoport által ígéretesnek tűnő őssejt beültetésre kijuthassak.

Bódás Bernadett vagyok, Székesfehérváron élek szüleimmel, és nővéremmel. 21 éves koromig úgy éltem életemet, mint a legtöbb fiatal. Egészséges voltam, teli élettel, bizakodással, és reményekkel. Székesfehérváron a CRASH CAFE-ban dolgoztam, szakképzettségem vendéglátós (pincér). Munkahelyemet nagyon szerettem, fáradhatatlan voltam, életvidám, nagy baráti körrel rendelkeztem. Szerettem volna még munka mellett tanulni, családot alapítani, szórakozni, külföldre járni, az életemet megalapozni, mint a többi fiatal. Ehhez minden lehetőségem adott volt.

Minden álmomnak véget vetett egy szerencsétlen

autóbaleset

, amely "ostorcsapás" egész életemet megváltoztatta.

Úgy érzem, hogy a baleset után kaptam még egy lehetőséget az élettől. Életben maradtam, de mellkastól lefelé

lebénultam

, sajnos a kezem funkciója is minimális, így mindenben családom segítségére, valamint fokozott ápolásra szorulok. Az orvosok szerint itthon a hagyományos kezelésekkel már semmi reményem nincsen a javulásra.

A kínai BEIKE Kutatócsoport az általam kiküldött orvosi eredményeim (MRI) alapján vállalta, hogy őssejt beültetéssel pozitív változásokat tudnak állapotomban elérni. Jelenleg a kiutazáshoz, és a beültetéshez szükséges összeg előteremtésén fáradozunk.

A beültetés után lehetőségem adódna életminőségemen javítani, napi teendőimet önállóan, mások segítsége nélkül ellátni.

Tudom, hogy az őssejt beültetés még a jövő csodájának tűnik, szeretném, ha ez a csoda az én életemet is szebbé varázsolná.

Honlapomat folyamatosan bővíteni szeretném az események függvényében, és az őssejt beültetés után is szeretném megosztani tapasztalataimat, várható javulásomat mindenkivel.

Kérem, hogy olvassátok el történetemet a baleset utáni időszakról, rehabilitációról, és a reményeimről is.


BALESET

,

REHABILITÁCIÓ2004. február 19-én autó utasaként C VI (nyaki)

csigolyatöréssel

,

gerincvelő-sérüléssel

járó közúti balesetet szenvedtem. Ennek következtében nyaktól lefelé teljesen lebénultam. Szüleimmel közölték, hogy nyaktól lefelé béna leszek egész életemben, ha életben maradok. A Fejér Megyei Szent György Kórház Idegsebészetén Dr. Vicze Csaba Főorvos Úr végezte a műtétet. C VI corpectomiát, autológ csontgraft beültetést, és ventrofixatiot végeztek. Ezután az Intenzív Osztályra kerültem, ahol a lélegeztető gépen voltam kb. 3 napig. Nagyon ijesztő látvány lehettem, mindenhonnan csövek álltak ki belőlem. Az osztály főorvosának és dolgozóinak áldozatos munkája eredményeképpen 1 hónap múlva olyan állapotba kerültem, hogy az Idegsebészetre kerülhettem. Nemsokára már tudtak mentővel szállítani (fekve, nyakmerevítővel) Budakeszire, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet Paraplégia Rehabilitációs Osztályára. Ott négyóránként forgatni kellett, nehogy felfekvések keletkezzenek rajtam. Szüleim minden nap délután látogattak mivel a kezemet sem tudtam felemelni, etetni, itatni kellett, és nem tudtam megfogni a telefont sem. (Ezeket azért írom le, mert aki nem volt még hasonló helyzetben, ezekkel a dolgokkal nincs tisztában. Én sem tudtam elképzelni a baleset előtt, hogy mivel jár egy gerincvelő- sérülés. A www.neko.hu oldalon az Ismeretek a gerincvelő sérülésről címszó alatt lehet bővebben ismereteket szerezni róla.)
Az orvosok, és az osztály dolgozói mindent megtettek értem, nemsokára már kerekesszékben ültem, fokozatosan javult az állapotom, az állandó gyógytornának, ergoterápiának, kezeléseknek, kondicionáló tornának, ápolásnak köszönhetően. Állítógépben álltam, és elektromos lábmozgató gépet használtam. Az ott eltöltött 7 hónap alatt megerősödtem, váll és csuklómozgásom beindult, sok mindent megtanultam. Ebben az állapotban a legkisebb eredményt is értékelni kell.
2004. októberében hazaengedtek, 2 hónapot eltöltöttem otthon, minden nap gyógytornász járt hozzám.

A Magyar Honvédség Hévízi Mozgássérült Rehabilitációs Intézetben az Intenzív Mozgásszervi Rehabilitációs I. Osztályon 2005. májusáig rehabilitációval töltöttem életemet. A családias légkörben nagyon lelkiismeretesen ápoltak, és fokozatos mozgásterápiát alkalmaztak. A rendszeres gyógytorna, ingeráram kezelés, függesztőrács, állítógép, ergoterápia stb. kedvező hatással volt rám. Az ülőegyensúlyom stabilabb lett, önellátásom is fejlődött, a kezem is tovább javult. Segítséggel át tudok ülni az ágyból a kerekesszékbe. Az alsóvégtagi spazmusok (görcsök) csökkentek. Sajnos az ujjaimban aktív mozgás nem indult, a kezem funkciója minimális. Állapotom javítása érdekében 1 évig rendszeresen heti háromszor jártunk Budapestre ideginger terápiára, de sajnos ez sem vezetett eredményre.
Hátizmaim nagyon gyengék, ujjaimat a legnagyobb erőfeszítések ellenére sem tudom mozgatni. Mellkas alatt semmit sem érzek, és akaratlagos mozgásom sincsen. Alsóvégtagi reflexeim kiválthatók. Sokszor görcsölök, és erős fájdalmat érzek a nyakamban, vállamban főleg időváltozások idején.

Mindent megteszek állapotom szintentartása érdekében, valamint, hogy ebben az állapotban is a maximumot érjem el. Minden reggel nővéremmel Diánával sokat tornázom, mindig többet kell végeznem a gyakorlatokból. Heti kétszer visznek gyógytornára a Viktória Rehabilitációs Központba, ahol egy nagyon jó gyógytornászom van, itt függesztőrácson is kell gyakorlatokat végeznem, amit már Hévízen is nagyon megszerettem. Otthon van egy elektromosan állítható kerekesszékem, melynek segítségével minden nap állok, valamint az elektromos lábtornáztató gépet is naponta használom. Az izomzat jótékony hatású lazítására, izomsorvadás, csontritkulás kialakulásának megelőzésére, anyagcserezavarok, a görcsök ellen is nagyon jók, valamint lelkileg is jó hatással vannak rám ezek az eszközök.
Heti kétszer jön hozzám gyógytornász, és alkalmanként masszőr.

Rokkantnyugdíjas vagyok (100%). Időmet a fent említetteken kívül számítógéppel, valamint angoltanulással és kutyázással töltöm. Franky nevű kutyusom 13 évesen elpusztult amikor Hévízen voltam, ez nagyon fájdalmasan érintett, hiszen 12 évig neveltem. Jelenleg egy Lennox névre hallgató amerikai bulldogunk van, szeretetével ő is megszépíti az életemet.

Szerencsére a barátaim, barátnőim nem hagytak cserben, és rendszeresen látogatnak.
Nagyon sokat segítenek abban is, hogy Kínába kijuthassak.

Új barátokat is szereztem Budakeszin és Hévízen is, közülük is páran jönnek hozzám látogatóba. Szerencsére könnyen be lehet jutni a lakásba, mert akadálymentesítve van, és kerekesszékkel is jól megközelíthető.

RTMS KEZELÉSEK SOPRONBAN:
2008.


Letelt (már rég) az őssejt beépüléséhez szükséges 6 hónap, mint már írtam nem tervezem kiutazásomat Kínába, majd a Beike Magyarország Kft. itthoni központjában szeretnék részt venni rehabilitáción, illetve a következő terápián.
Az eddig elért eredményeim megtartása, továbbfejlesztése érdekében a fentieket kiegészítem egy-másfél havonta Sopronban egy hétig tartó rehabilitációval.
A soproni NeuroRehabilitációról minden megtalálható :
www.neurorehab.hu oldalon
Első rTMS kezelés : 2008. június 8-tól 1 hétig
Transcranialis ( koponyán kívüli) mágnes stimuláció (rTMS)

Az rTMS-sel az agykéreg és az idegpálya kapcsolatait ingerlik. A berendezés használata során olyan erős elektromágneses tér képződik a másodperc tört részéig, amely áramot hoz létre az idegrendszerben. A mesterségesen keltett ingerek segítségével pedig izommozgást lehet produkálni az egyébként béna és mozdulatlan végtagokban, márpedig ez jelentősen hozzájárulhat a regenerációhoz.
Ha a sérülés helye (tehát például a sérült csigolyák) alatti vagy fölötti területet ingerelve ki lehet váltani az izommozgást, az azt jelenti, hogy a gerinc idegpályái nem sérültek jóvátehetetlenül, tehát van kapcsolat az agy és a végtagok között.
A Transcranialis mágnes stimulációval a motoros kéreg ingerlésekor mindkét oldali alsó végtagomban bemozdulás váltható ki, így napi két alkalommal részt veszek a kezeléseken.

RMTS kép

RMTS kép

A felső végtagjaim nagymértékben megerősödtek. Függesztőrácson az alsó végtagokban, csipőkben aktív mozgások jelentek meg.

RMTS kép

Függesztőrácson

RMTS kép

rTMS

Az aktív izommozgás kialakulása már lehetőséget teremt arra, hogy folyamatos gyakorlással az izom megerősödjön és funkcionálisan használhatóvá váljon, ezért az rTMS kezelésekhez hozzátartozik az aktív torna, függesztőrácson történő torna, valamint masszázs is.

RMTS képRMTS kép


RMTS kép

RMTS kép

Következő kezelés : július 13-ától 1 hétig tartott.
Tudom, hogy sorozatos kezelések - ,kiképzések, állnak még előttem, de úgy érzem eredményesen zártam mindkét hetet!
Itthon továbbra is heti 4 alkalommal van gyógytornám, biciklizés, állás, + a Sopronban előírt feladatok teljesítése.
Következő időpontom: szeptember 7.