Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Bolhás

Üdvözöljük az bolhási Önkéntes Tűzoltó Egyesület weboldalán! Informálódhat munkásságunkról, rendezvényeinkről és Egyesületünkről!

Az egyesület 2011. szeptember 23-án 13 fővel indult, ma már .....


Megalakulásunk

2011. szeptember 23-án 13 fővel megalakítottuk a bolhási Önkéntes Tűzoltó Egyesületet.

Az egyesület közhasznú civil szerveződés, melynek szakmai feladatai közé tartozik törvény szerint:

  • közrend és közlekedésbiztonság védelme, önkéntes tűzoltás, mentés, katasztrófa-elhárítás
  • ár- és belvízvédelem ellátásához kapcsolódó tevékenység önálló végzése

Természetesen ezen felül a tagságunk által összeállított és elfogadott alapszabály számos a fentiekkel kapcsolatos célt fogalmazott meg, mely alapszabály bárki számára megtekinthető.

Az egyesület létrehozásának gondolata már évekkel ezelőtt felvetődött néhány bolhási "patriótában", ami mostanra vált realitássá. A szakmai irányításra olyan tapasztalt és felkészült tűzoltót sikerült felkérnünk mint Mayer József nyugállományú tűzoltó őrnagy( az egyesület parancsnoka), aki több évtizedes tapasztalatával,szakmai tudásával biztosítékot jelent a színvonalas munka végzéséhez. Mivel az egyesület részben önkormányzati feladatot lát el, szükséges az önkormányzattal való szoros együttműködés, melyet az elnökhelyettes polgármester biztosít. A tagság nagyobbik részének komoly szakmai felkészítésen ( minimum 40 órás alaptanfolyamon) kell részt vennie ahhoz hogy tűzoltási és műszaki mentési tevékenységet végezhessenek.

A bolhási önkéntes tűzoltók komoly elszántságát tükrözi, hogy a belépő tagok az alapszabály szerint egyöntetűen vállalták ennek elvégzését.

Az emberi feltételeken kívül szükséges tárgyi eszközök beszerzése is, melyet a parancsok által összeállított rangsor alapján adományokból, más tűzoltó és egyéb szervezetektől, velük kötött együttműködési megállapodás alapján illetve saját anyagi forrásból kell fedeznünk.

A működésünkhöz szükséges anyagi forrást a tagok által befizetett tagdíjak, személyek szervezetek által történő befizetések, rendezvények bevételei, pályázatok, illetve a helyi önkormányzat támogatása teszi ki.

Az egyesület szakmai feladatain kívül a már meglévő civil szervezettel karöltve részt kívánunk venni Bolhás közösségi életében is, pl. rendezvények szervezésével (tűzoltóbál), rendezvények biztosításával, tűzmegelőzési előadásokkal, tűzoltó versenyeken való részvétellel, falunap közös megszervezésével stb. Olyan csapatot szeretnénk építeni melyben mindenki szívesen tevékenykedik, amelyre büszke lehet minden bolhási.

Reméljük, hogy sikerült felkelteni az érdeklődésüket, és ha valaki többet szeretne megtudni rólunk, egyesületünkről és csatlakozni kíván hozzánk, nagyon szívesen várjuk jelentkezését bármelyik tagunknál.

2011.szeptember 29. Tisztelettel: Lesnyák Árpád elnök
Sample image

Kérjük segítse Egyesületünk a személyi jövedelemadója 1%-ával!

Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Bolhás,7517 Bolhás,Kossuth u.60.

ADÓSZÁM:18275382-1-14

Sample image

Bolhásról,községünkről

Bolhás, a berzencei és kaszói erdők között fekvő somogyi falu szolgál otthonaként 466 lakosának. A falu egyik látványossága z egykori földesúri kúria, mely méltóságteljesen viseli az idő jelét magán. Az épületet Tallián Ignác építtette az 1830-as évek táján. A kúria melletti parkban megejtően szép látványt nyújt a park közepén álló kicsiny kápolna.

A falu Somogy délnyugati részén, Nagyatádtól mindössze tíz kilométerre fekszik. A Dombóvár-Gyékényes vasútvonalon megállója van, így könnyen elérhető az utazni vágyó bolhásiak számára a somogyszobi vasúti csomópont is. Elhelyezkedése miatt közúton is jól megközelíthető a település, amely gazdasági és művelődési szempontból Nagyatád vonzáskörzetébe tartozik. A környező erdőkben a szarvas, az őz és a vaddisznó él meg, a faállományt tölgy, cser, akác és éger alkotják. A lakosság megélhetését többnyire a mezőgazdaság biztosítja, a konyhakerti növények mellett kukoricát, burgonyát és búzát termesztenek, az állattartásra a sertés és a baromfi a jellemző.

Sample image

Tűzoltó Bázisunkról

Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a LEADER térségek közötti együttműködés végrehajtásához nyújtandó támogatás alapjából közel 50 millió forintos támogatást nyert Bolhás-Berzence-Rinya Dráva Szövetség közös projektje.

Az ÖTE Bolhás a támogatás keretéből a település központjában új Tűzoltó Bázist épített melynek bekerülési költsége bruttó 33 569 438 Ft, valamint 4 190 326 Ft-ot védőfelszerelésekre illetve az építéssel és beszerzéssel felmerülő költségekre fordított.

A tűzoltóbázis bruttó 164,4 m2 alapterületű (földszint 131,38 m2, emelet 16 m2), hagyományos szerkezetű három traktusos (szerállás, közösségi helyiségek, ügyeleti pihenő helyiségek), részben földszinti épület. Tetőszerkezete szeglemezes fedélszerkezet, vörös színű Creaton körszeletvágású cseréppel fedve. Az építés június 8-án megkezdődött és megtekinthető a település központjában, az Orvosi Rendelő mellett.

Ezenkívül beszerzésre kerültek bevetési öltönyök, tűzoltó sisakok, légzőkészülék, védőkesztyűk.

Eseményeink képekben

Az Egyesület tagjai, és bolhás községünk számára rendszeresen szervezünk eseményeket, ápolva közösségünket.

Copyright © 2015, ÖTE Bolhás.