James Bond Rajongói Portál
  [ Belépés ] | [ Regisztráció ] ..: Adatbázis :>: Könyvek :: Filmek :: Filmzenék :|: Galéria :|: Magazin :|: CodeBreaker :|: Fórum :..
Menü
CodeBreaker
821. küldetés
Mi a Spectre film Aston Martinjának a rendszáma?
Partnereink


Keresés
Magazin ajánló
 Sohase mondd, hogy joghurt
 Korunk hőse? - Negyedévszázados újságcikk
 Megkönyvesített filmrészlet: Élni és halni hagyni
 Ian Fleming, a 007-es szülőatyja
 A McClory-dosszié
 Walther PPK - Harmincöt év Őfelsége Titkosszolgálatában

Ugrás a Magazinra!

Adatbázis frissítések
 • CR (Filmzene)
 • CR (Film)
 • TSWLM (Könyv)
 • Adam
 • Dink
 • Lippe gróf
 • CR (Dalszöveg)
 • TSLOIF89 (Egyéb film)
 • du Sautoy, Carmen
 • Dench, Judi
 • Kalendárium
    
  KarakterekBondok
  Lányok
  MI6
  Főgonoszok
  Ellenfelek
  Segítők
  Alkotók
  Színészek
  Írók
  Forgatókönyvírók
  Producerek
  Rendezők
  Zeneszerzők
  Előadók
  Látványtervezők
  Főcímtervezők
  Dr No


  Bemutató: 1962. október 5.

  Producer:Albert R Broccoli
  Harry Saltzman
  Rendező:Terence Young
  Forgatókönyvíró:Richard Maibaum
  Johanna Harwood
  Berkely Mather
  Író:Ian Fleming
  Látványtervező:Ken Adam
  Főcímtervező:Maurice Binder

  Szereplők:
  Bond:James BondSean Connery
  Lányok:Sylvia TrenchEunice Gayson
  Honey RyderUrsula Andress
  Segítők:Felix LeiterJack Lord
  Pleydell-SmithLouis Blaazer
  QuarrelJohn Kitzmiller
  Puss-FellerLester Pendergast
  MI6:John StrangewaysTimothy Moxon
  Miss MoneypennyLois Maxwell
  MBernard Lee
  Boothroyd őrnagyPeter Burton
  Főgonosz:Dr NoJoseph Wiseman
  Ellenfelek:R. J. DentAnthony Dawson
  fotóslányMargaret LeWars
  Mr JonesReginald Carter
  Miss TaroZena Marshall

  8 (52 szavazat)


  KönyvFilmzeneGaléria
  Three Blind MiceJamaican Jump UpUnderneath The Mango Tree

  TÖRTÉNET: Az amerikai kormány milliós rakétaprogrammját szabotálták, az drága szerkezet pedig a dzsungel közepén köttött ki. Az Brit Titkosszolgálat is részt vesz a nyomozásban, ügynöküket John Strangways-t azonban megölik titkárnőjével együtt. James Bond Jamaicára utazik, hogy nyomok után kutasson és a kirakósjáték egyre több darabja kerül a helyére. A nyomozás során Bond találkozik barátokkal és ellenségekkel, akikeket nehéz megkülönböztetni egymástól. Bondnak sikerül elérnie a kísérteties Crab Key szigetére, amit a sziget ura Cerberusként őriz. 007 végül találkozik a tudóssal, Dr. Julius No-val a SPECTRE aktivistájával, aki azért térítette el a rakétákat hogy demonstrálja szervezete erejét. Hiába zárja Bondot börtönbe, a kém megszökik és szabotálja a Dr. No tervét, végső harcukban a tudós saját radioaktív medencéjében pácolódik megm, Bond pedig elmenekül új barátnőjével.

  BOND: Sokak számára Connery “A BOND.” Ez különös, hiszen külsőleg viszonylag távol állt Fleming ábrázolásától (de közelebb mint utódai), és regény-film transzfer során egyes jellemzők elvesztek. Connery saját stílust teremtett, és mindig ehhez viszonyítva kell filmjeit nézni, sőt, szokásos a többi Bondot is hozzá mérni. A Dr. No-ban még kicsit esetlen, és az angol verzióban bizony átüt a skót akkcentus, játéka azonban a film sikerének egyik legfontosabb komponense. Flemingnek is annyira tetszett a színész, hogy készülő regényében skót ősöket adott Bondnak. A lemeglepőbb talán, ami a Halj meg máskor!-ig nem fordul elő, hogy a film során Bondot összeverve, megtörve, sőt kócosan is látjuk.

  GONOSZOK: Eltérnek a vélemények arról, hogy jó ötlet-e Dr. No-t csupán a film utolsó félórájában szerepeltetni. Így kétségtelenül körüllengi egyfajta titokzatosság (mint Spielberg cápáját), kicsit azért veszít hatásosságából. Amint azonban képernyőre kerül, Julius Weisman kimért pontossággal játssza a vaskezű kínai származású orvost, aki az egész hadműveletet irányítja. A színész játéka is stílusteremtő, egyfajta proto-Blofeldről van szó, aki inkább ügynökeit irányítja, ő maga csak a végjátékban száll be, de (természetesen) alulmarad. Ügynökei közül a legerősebb Dent professzor (Anthony Dawson), az első fegyvertelen ember akit hideg vérrel öltek meg képernyőn. Dent halála annak idején hatalmas felzúdulást váltott ki a közönségből (mondván fegyvertelen embere lőni nem lovagias), de az inciden nem zavarta a sorozatot, sőt példát állított abban a tekintetben, hogy Bond bármikor kész megölni ellenfeleit.

  LÁNYOK: Abban a pillanatban, amikor Honey Ryder (Ursula Andress) kiemelkedik a tengerből, film történelem készül. A jelenetet számos helyen leutánozták (legutóbb a Halj meg máskorban!) akkoriban pedig Ursula Andress hivatalos szexszimbólum lett, a bikiniket pedig vitték mint a cukrot. Bár csak a film utolsó harmadában bukkan fel az elárvult kagylóhalászlány, mellette a film többi hölgyeménye elhalványul, pedig nem akármilyen társaságról van szó. Sylvia Trench (Eunice Gayson) a nagyvilági nőt testesíti meg, míg Miss Taro (a japánra maszkírozott Zena Marshall) a femme fatale karakter őse, bár még nem jelent olyan veszélyt, mint utódai.

  MI6 ÉS SEGÍTŐK: A hagyományok része az MI6-nél játszódó jelenetek, melynek gyökerei szintén itt keresendők. M (Bernard Lee) és Moneypenny elkezdik hosszú útjukat Bond mellet: főnöke már most is kicsit elégedetlen Bonddal, de tudja, hogy 007 a legjobb embere, Moneypenny pedig elkezdi a flörtök sorát. Az egyetlen hiányzó karakter Q (Desmond Llewelyn). Őt egy ős-Q, Boothroyd őrnagy (Peter Burton) helyettesíti, aki egy Walther PPK-t ad át Bondnak.Ami a segítőket illeti, Quarrel (John Kitzmuller) és Felix Leiter (Jack Lord) igazán hasznos segítségnek bizonyulnak a film során és a szívünk szorul össze amikor elvesztjük egyiküket.

  KÜTYÜK ÉS JÁRMŰVEK: A Dr. No-ban gyakorlatilag nincsenek kütyük, Bond Sunbeam Alpine-ja is csak a sofőr kezében válik veszélyes járművé. A legemlékezetesebb talán Dr. No sárkány tanka, ami a valóságban csak egy zöldre festett traktor volt.

  MŰVÉSZI KÉRDÉSEK: A Dr. No díszletei bizonyítják, hogy itt bizony nem mindennapi filmről van szó. Ken Adam szenzációs díszletei biztosítják az érzést, hogy ez nem a mi világunk, hanem egy olyan, ahol minden nagyobb és látványosabb, mint a valóság. Az óriás akvárium, a kör alakú vasrács illetve az egész Crab Key komplexum hihetetlen teljesíítmény ekkora költségvetésből. A főcímet Maurice Binder készítette, és még nincs a megszokott árnyék-orgia, a színes pontokat a maguk korában nagyon lenyűgöző ötletnek találták az absztrakt festők.

  KASZKADŐRÖK ÉS TRÜKKÖK: A Dr. No közelebb áll a krimi műfajához mint utódai, így egy kicsit híján van az akciónak. Ennek ellenére van itt erős bunyó (a legendás Bob Simmons koreográfiája), autós üldözés a három vak egérrel és egy kis fegyveres móka is. A legfontosabb, a végrobbanás mutatja a Bond filmek igazi zsenialitását. Ki hinné, hogy a felrobbanó épület egy aprócska modellel készült, melyet egy medencében állítottak fel?

  REGÉNY: A film viszonylag hűen követi a regény nyomvonalát. Csupán olyan fontosabb jeleneteket hagytak ki, amiket az akkori technikával illetve környezetben nem lehetett megjátszani: ilyen például a polippal való harc, illetve Honey Ryder kiemelkedése a tengerből, a regényben ugyanis csak az öv van rajta, bikini nincs.

  UTÓSZÓ: Összességében a Dr. No kiváló alkotás, remek előjáték a sorozathoz. A film értékelése során ne felejtsük el figyelembe venni, hogy nem voltak hagyományok, melyekre építkezni lehet, és leginkább a Broccoli-Saltzman producer páros, illetve Terence Young rendező erőfeszítéseinek köszönhető, hogy a Dr. No kultuszfilm lett már bemutatásakor. Aki 1,000,000 dollárból képes jobb filmet készíteni, jelentkezzen!

  DrNo

  [ Vissza a kategória listájához ]

  [ Vissza ]


  Kapcsolatfelvétel: klaatu@freemail.hu


  James Bond TM 007 and related James Bond Trademarks © 1962 - 2006 Danjaq LLC and Metro-Goldwyn-Mayer/United Artists Corporation. All Rights Reserved. This is a fan site and is in no way affiliated with EON, MGM/UA or anything else Bond related.
  © 2004-2006 Magyar James Bond Rajongói Portál / Hungarian James Bond Fan Site

  Weboldalunk hírei elérhetőek a következő fájlok segítségével: backend.php vagy az ultramode.txt

  PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
  Oldalkészítés: 0.24 másodperc