Cukorsüveg-fenyő
Picea glauca "conica" A legszebb fenyők közé tartozik, az eredeti alakja is már bonsaihoz hasonló. A fa Észak-Amerikában honos, meglehetősen igényes. Magas páratartalmat, világos, de tűző naptól védett helyet kíván. Száraz helyen senyved és a takácsatka erősen fertőzi. Alakja kúpos, szabályos, tömött. Lassan növekszik, legfeljebb 2 m magasra nő. Létezik egy még kisebb változata, (picea glauca "Laurin") de ez nálunk igen ritka. Az igényessége miatt bonsainak tartani nehéz, de szépsége miatt sokan megkísérlik. Ajánlatos párás mikroklímát előállítanunk pl. úgy, hogy fenyőfa-kéreggel befedünk egy-két méteres területet, ennek közepére állítjuk a fát. A kéreg állandóan nedves legyen. Ha a faiskolában széthajtjuk a fa ágait, és benézünk a fa belsejébe láthatjuk, hogy az ágak erősen fel vannak kopaszodva. A beárnyékolt ágakon a tűlevelek elsárgulnak és lehullnak, többet nem nőnek ki. Ezért ha idősebb fát veszünk, nem tudjuk megfelelően alakítani, mert a felkopaszodott ágakkal nem lehet mihez kezdeni. Ha ilyen idősebb fát veszünk akkor meg kell elégednünk az eredeti formával, persze némi igazítás lehetséges, pl. a hegyét levágva új csúcsot alakíthatunk ki, megközelítve a chokkan stílust. Másik megoldás, hogy fiatal fát veszünk amelynek még nem kopaszodtak fel az ágai. Ezeket ha megritkítjuk és megdrótozzuk, a felkopaszodás lelassul mert a fa belseje is kap fényt. A lassú növekedés miatt nem várhatjuk, hogy komoly vastag törzset kapunk, de gondos, igényes kialakítással a szépsége elfeledteti a fiatalságát. A legtöbb stílusra alakítható, kivéve a hokidachit. |