Magvetés
Figyelmükbe ajánlom, hogy "bonsai mag" nincs. A növényből az alakítás
folyamán lesz bonsai. Vannak azonban olyan növények, amelyek, különösen
kezdők részére ajánlottak, mert eleve alacsony fajták.
Ahhoz, hogy bonszájhoz jussunk nem
nagyon alkalmas szaporítási mód a magvetés. Igen hosszú idő, sokévi türelem
kell ahhoz, hogy komolyabb fát neveljünk Van azonban néhány eset amikor
létjogosultsága van a magról való szaporításnak.
1. Ha olyan növény magjához jutunk, amit másképpen nem lehet beszerezni.
2. Ha valamilyen gyorsan növő fa magját ültetjük
3. Ha valamilyen csak drágán beszerezhető fából nagyobb darabszámot
akarunk, pl. erdő ültetés céljából. Már néhány éves fácskákból szép erdőt
telepíthetünk.
A magvetés gyakorlata.
Nagyritkán elegendő az, ha a magokat egyszerűen bedugjuk a földbe.
Rendszerint valamilyen előkezelést kell tennünk. Sajnos olyan módszer nincs,
amelyiknek a használatával biztos eredményt érünk el. Ha nem tudjuk melyik
a célra vezető módszer, úgy kísérletek sokaságát kell elvégezni a sikeres
csírázás elérésére. A magok csírázó képessége igen különböző. Vannak amelyek
szinte mind, mások pedig alig kelnek ki. Lehetőség szerint mindig friss
magot vessünk, mert a tárolás folyamán legtöbbször elveszítik a csírázó
képességüket. Egyes fáknál már a néhány hetes mag sem kel ki. Érett magokat
szedjünk, de ez sem minden esetben igaz, mert bizonyos juharféléket féléretten
kell elültetni, amikor a magok úgynevezett „viaszérésben” vannak. Az alábbiakban
néhány módszert ismertetek, amivel a nehezen csírázó magokat kikelésre
lehet biztatni.
Első lépés ha a magokon terméshús van akkor azt gondosan le
kell mosni, dörzsölni, mert azok csírázást gátló hormonokat tartalmazhatnak,
és a rothadást is elősegítik.
-
1. Áztatás. A magokat vízbe tesszük, és egy napig benne hagyjuk.
Tovább áztatni nem célszerű, mert a mag oxigénhiány miatt tönkremehet.
A mag ilyenkor megduzzad és a héja megpuhul.
-
2. Forrázás. A keményebb héjú magokra forró vizet öntünk, és
másnapig benne hagyjuk.
-
3. Ecetezés. A természetben a magok egy része úgy terjed, hogy
a madarak megeszik, megemészteni nem tudják, de a bélrendszerükön áthaladva
a külső héjuk megpuhul és csírázásra alkalmassá válnak. Ezt utánozzuk le
avval, hogy 10-20%-os ecetben áztatjuk egy napig. Hallottam, hogy kénsavban
áztatva sikereket értek el, de ezt veszélyei miatt nem ajánlom.
-
4. Reszelés, csiszolás. Kemény héjú magok burkát megreszelve,
a kisebb méretűeket megcsiszolva eredményt érhetünk el. A magokon legtöbbször
látni a „szemet”, ahol a csíra majd kibújik, ezt a területet kerüljük el
a reszelésnél, mert végzetes sérülést okozhat.
-
5. Repesztés. A kemény héjat bizonyos magoknál meg lehet repeszteni
úgy, hogy a belseje nem sérül meg. Ez a művelet óvatosságot igényel, fogóval,
kis kalapáccsal végezhetjük el.
-
6. Rétegezés. Egyes fák magjai hajlamosak arra, hogy „elfeküdjenek”.
Ezek az elültetés után csak egy év múlva kelnek ki. Ezeket, ha fagyálló
a növény, akkor a szabadban a földbe ásunk egy 10-20 cm-es ágyást, tiszta
homokot teszünk bele, és ebbe ültetjük el a magokat. Gondoskodjunk arról,
hogy ne száradjon ki. Következő évben kiszedjük és elültetjük.
-
7. Hideg kezelés. Bizonyos magoknak szükségük van kikelés előtt
a téli hidegre. A szabadban ezt megtehetjük.
Az előkészített magokat ajánlatos rothadást gátló gombaőlőszerbe beforgatni.
(Csávázás)
A vetésre legtöbbször közvetlenül az érés utáni idő a legalkalmasabb,
de különösen az idegen tájakról származó fáknál ettől eltérő lehet. Ilyenkor
a magokat tárolni kell, egy befőttesüvegbe bezárva, hűvös de ne fagyos
helyre tegyük.
A magokat jó, ha steril, kifőzött termesztőközegbe ültessük. Megfelelő
anyag, ha szitált sódert hansági tőzeggel (Novobalt) keverünk, Ne ültessünk
sűrűn, mert akkor a kikelő növény nem kap elegendő fényt és megnyúlik.
Ha több fajta növényt vetünk, írjuk rá a cserépre a nevét.
A magokat sekélyen fedjük be, pl. homokot szitájunk rá, az apró
magokra nem is szükséges takarás, de a kiszáradás veszélye miatt a cserépre
tegyünk egy üveglapot. Vannak növények, pl. a nyírfa, amelynek a csírázáshoz
fényre van szükség, ezeket a föld felszínére vetjük, nem szabad betakarni.
Jobb, ha úgy pótoljuk a nedvességet, hogy az edény alulról szívja fel a
vizet, felülről való öntözés esetén a magok kimosódhatnak. Ez könnyű magoknál,
citrusféléknél gyakori.
A kikelt palántákak a felnyúlás elkerülése miatt igen világos helyen,
közvetlen naptól védve tartsuk. A meleg, túlfűtött szobába is káros lehet.
Ajánlatos a palántadőlés nevű betegség miatt gombaölőszerrel permetezni.
Fenyőféléknél ennek elmulasztása teljesen tönkreteheti a munkánkat. Gondosan
öntözzünk, mert egyetlen kiszáradás is végzetes a magoncokra.
A palántákat egyéves korukban tápdús földbe, nagy cserépbe vagy
műanyag koténerbe ültessük,hogy bőven legyen tápanyaguk. Ha a növény szereti
tegyük ki a szabadba, ha fagyálló már fiatal korban, akkor ki is ültethetjük.
Évenként ültessük át, rendszeresen tápoldatozzuk tavasztól nyár végéig.
Csak a legszükségesebb alakító metszést végezzük, gyökérmetszést is csak
akkor ha feltétlenül szükséges. Minél több levele van a fának annál jobban
erősödik.